Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I Svendborg er cateringvirksomheden Spisetid startet med et nyt takeaway-koncept for at holde forretningen kørende. Råvarerne køber de hos lokale leverandører, der selv er pressede under krisen.
Mange restauranter og caféer må lige nu tænke i alternative løsninger for at holde forretningen oven vande, og for en stor del af dem er takeaway svaret.
Det gælder også hos cateringvirksomheden Spisetid i Svendborg, der i den seneste tid har måttet vinke farvel til flere medarbejdere og størstedelen af deres kunder.
- Alle sammen er stort set væk. Der er selvfølgelig opgaver her og der, men ikke noget, vi kan få det til at køre rundt med, fortæller kok og indehaver af Spisetid Jakob Hirsch.
Corona-skabt samarbejde: Bestil taxa-leveret takeaway fra Jensens Bøfhus
Fynboer kan få leveret takeaway fra Jensens Bøfhus og til døren med hjælp fra taxachauffører fra Taxa Syd. Virksomhederne har nemlig indgået et nyt samarbejde.
Forskellige virksomheder på Fyn bliver stadig mere kreative i kampen for overlevelse, nu hvor coronavirus er skyld i, at de fleste virksomheder lukker ned for en periode.
Nu kan fynboerne og også resten af landets befolkning nemlig se frem til at kunne bestille og få taxa-leveret takeaway fra Jensen Bøfhus, der netop har indgået et samarbejde med Taxa Syd om udbringning.
- Jeg tror på, at al den aktivitet, vi kan skabe lige nu, kan være med til at holde på arbejdspladser, og det vil vi rigtig gerne. Vi er rigtig glade for vores medarbejdere, og vi vil gerne beholde dem, siger direktøren for Jensens Bøfhus, Anders Nikolaisen, til TV 2/Fyn.
Klar til at hjælpe
Det nylige samarbejde mellem de to virksomheder er naturligvis et forsøg på at redde omsætningen, men samarbejdet er også indgået for at hjælpe de mange hjemsendte danskere, der skal vænne sig til en ny hverdag.
Direktøren for Taxa Syd, Tadzudin Kasami, regner faktisk slet ikke med, at samarbejdet vil betyde det store for omsætningen.
- Der kommer nok ikke meget omsætning ud af det, men det er heller ikke helt det, som det drejer sig om lige nu. Vi vil bare gerne vise, at vi er her, og at vi står klar til at hjælpe, siger Tadzudin Kasami.
Indtil videre er Taxa Syds omsætning faldet med 83 procent under corona-krisen.
Opfordrer til take-away
For at mindske smitten af corona har regeringen og myndighederne løbende præsenteret nye og mere ekstreme tiltag, der matcher situationens alvor. Og tirsdag var ingen undtagelse.
På et pressemøde tirsdag meldte statsministeren Mette Frederiksen (S) blandt andet ud, at cafeer, restauranter, barer og diskoteker nu skal holde lukket frem til 30 marts indtil videre.
- Men de, der kan sælge takeaway, må fortsat gøre det, og det kan måske være en måde at fortsætte aktiviteten på, sagde statsministeren.
Kører alligevel
Jensens Bøfhus har omkring 700 ansatte fordelt på 21 restauranter landet over, og selvom hele 500 ud af dem er sendt hjem, så ønsker direktøren at holde på dem ved at holde hjulene bedst muligt i gang.
- Vi ved, at der sidder mange danskere derhjemme, som måske får lyt til at forkæle sig selv lidt mere, og det behov vil vi gerne være med til at opfylde, fortæller Anders Nikolaisen.
Og til trods for at det ikke skaber den stor omsætning, så ser Taxa Syds direktør chaufførernes nye funktion som madleverandører som en god mulighed.
- Vi kører jo rundt derude alligevel, så vi kan lige så godt udnytte det til at hjælpe danskerne, siger Tadzudin Kasami.
Næste skridt i samarbejdet
Men samarbejdet slutter ikke her, for direktøren for Jensens Bøfhus har allerede flere tiltag i støbeskeen. Han arbejder i øjeblikket på at stable en vinklub på benene.
- Der er en stor velvilje derude til at lave en masse sjove ting, og vi sidder bestemt ikke på hænderne. Vi vil gerne skabe lidt aktivitet, fortæller Anders Nikolaisen.
Derfor taler direktøren i øjeblikket med restaurantkædens vinleverandør for at finde ud af, om taxachaufførerne i fremtiden også kan få lov at levere vin til kunderne som en del af restaurantens takeaway tilbud.
Hen over weekenden har virksomheden derfor arbejdet på at få et nyt takeaway-koncept op at køre, hvor de leverer færdige retter til døren hos privatpersoner. De tager det bare et enkelt skridt videre.
Råvarerne køber de hos lokale fødevareproducenter, så de på den måde hjælper andre små virksomheder med at overleve.
- Det er vigtigt for os, at vi kommer helskindet ud af det her. Hvis vi ikke støtter de lokale nu mere end nogensinde, så kommer vi ikke ud sammen. Og vores produkt afhænger også af kvaliteten af råvaren, som vi får hernede fra Sydfyn, siger stifteren af Spisetid Jakob Hirsch.
Lokal øl til maden
Som en del af ordningen er virksomheden blandt andet gået sammen med det lokale bryggeri Svendborgsund Bryghus, der leverer øl til bestillingerne.
Idéen opstod hos Jakob Hirsch og konen Trine, der hurtigt fik sat en aftale i stand med bryggeriets ejer, Bo Abelgren Ehlers.
Pressede restaurationer: Tilbyder gourmetmad som takeaway
Mange restauranter har fulgt regeringens opfordring og er lukket ned. Det giver et stort økonomisk tab. Restaurant No. 61 i Odense er en af dem, og de forsøger sig nu med takeaway.
Restaurant No. 61 i Kongensgade i Odense lukkede torsdag ned efter regeringens opfordring onsdag aften. Sammen med restauranten lukkede også indtjeningsgrundlaget.
Men nu er der gang i køkkenet igen, for restauranten har nemlig indført takeaway. Det kan hjælpe til i den kommende tid, hvor restauranten fortsat har lukket for siddende gæster.
- Man kan forberede sig på en 10-20 procents nedgang i omsætningen i en dårlig periode, men ikke som nu. Der er absolut ingen indtjening, siger ejeren af No. 61, Martin Pilsmark.
Derfor ser han de nye tiltag som en indtjeningsmulighed for restauranten.
- Vi skal stadig betale vores regninger, og vi har mulighed for at påvirke vores indtjening i denne tid. Alt andet kan vi ikke påvirke, siger restaurantejeren.
Takeaway er en udfordring
Martin Pilsmark har haft Restaurant No. 61 i mere end ti år, og mad ud af huset er ikke noget, han har haft i tankerne før.
- Vi er gode til at passe restauranten og lave mad til siddende gæster. Takeaway er en ny udfordring, siger han.
Tirsdag er første dag, hvor restauranten tilbyder kunderne at tage maden med hjem, og der ligger allerede bestillinger på 30 forretter og 60 hovedretter fra sultne kunder.
- Alt er kærkomment. Bestillingerne betyder, at vi fortsat kan betale nogle af leverandørregningerne, siger Martin Pilsmark.
Foruden dagens takeaway-bestillinger har No. 61 fået stor opbakning gennem salg af gavekort, som kan bruges, når restauranten åbner igen.
- Der er øjeblikke, hvor jeg er blevet rørt over den opbakning, for jeg har været rigtig langt ude i tovene, siger Martin Pilsmark.
Nye tider betyder nye tiltag
Det er ikke kun restaurant No. 61, som forsøger sig med nye måder at sikre en indtjening på. Restaurant Nordatlanten, som ligger på Odense Ø, tilbyder også som noget nyt mad ud af huset.
Fra og med onsdag er det også muligt at købe dagligvarer i forbindelse med køb af takeaway. Det skriver restauranten i en pressemeddelse.
- Vi vil gerne kunne dække behovet for dagligvarer sammen med køb af takeaway, fordi det er der et marked for nu, siger direktør for Restaurant Nordatlanten Stefan Graversen til TV 2/Fyn og uddyber:
- De indkøbsmuligheder, som allerede findes online, har lange ventetider.
Det er ikke målet for Nordatlanten at udvide med en købmandsbutik. Det er en måde for stedet at kunne generere en omsætning, mens der er lukket i restauranten.
- Vi har køleplads og kapacitet til at kunne tilbyde salg af dagligvarer af en god kvalitet, som prismæssigt kan konkurrere med dagligvarebutikker, ved køb af takeaway, siger Stefan Graversen.
Mere på spil end en virksomhed
Ved restaurant No. 61 fokuseres der lige nu på takeaway, men andre tiltag kan også komme på tale.
- Vi har en god vinkælder, og det kan også blive muligt, at der bliver solgt ud af vinen, siger Martin Pilsmark.
Selvom det er en hård tid med lukningen af restauranten, var beslutningen om at lukke ned bakket op af restaurantens personale.
- Meget af personalet har været med siden åbningen af restauranten. De bakker op og har fortalt, at de gerne vil arbejde gratis, hvis det kan hjælpe, forklarer Martin Pilsmark og fortsætter:
- Vi er en lille familie, så der er mere på spil end bare at redde en virksomhed.
- Jakob ringede til mig og fortalte om deres nye takeaway-koncept, inviterede mig ind og sagde, at folk jo skulle have nogle øl med til det her lækre mad. Så vi sprang selvfølgelig på, fortæller Bo Abelgren Ehler og fortsætter:
- Vi synes, det er rigtig vigtigt, fordi vi skal løfte sammen, og specielt i den her tid, hvor vi alle sammen er pressede i vores branche. Så hvis vi kan hjælpe hinanden ud af det her, så styrker det os bagefter.
Borgere bakker op
I Spisetid oplever man allerede, at flere borgere støtter op ved at gøre opmærksomme på initiativet på Facebook. Enkelte kommer også og fortæller, at de skifter mellem forskellige takeaway-ordninger fra andre restauranter.
- Det der med lige pludselig at komme til et sted, hvor man virkelig kan se, at man værner om hinanden og hjælper hinanden, det har virkelig fået tårerne frem, må jeg tilstå, siger Jakob Hirsch.
Trængte restauranter: Fynsk par stiller køkken til rådighed
Parret er selv i madbranchen, men mener, at coronasituationen gør, at det er tid til at hjælpe hinanden frem for at konkurrere.
Aflysninger og tomme lokaler er blevet den nye hverdag for mange fynske madsteder, efter coronavirussen er kommet til Danmark. Derfor er flere blevet nødt til at lukke ned og kun fokusere på mad ud af huset.
Men det er ikke alle, der har et sted at være, og det har fået et odenseansk par til at stille deres køkkenfaciliteter i centrum gratis til rådighed.
- Grundtanken er, at vi vil hjælpe små erhvervsdrivende med at starte et online takeaway sted op, siger Tahir Siddique, der sammen med sin kone, Nadia Chaudhary, havde planer om et nyt køkkenkoncept i lokalerne.
Parret tænker blandt andet på boderne i Storms Pakhus, der er lukket helt ned på grund af smitterisikoen og har gjort de erhvervsdrivende hjemløse.
Skulle først være åbnet til sommer
Der er tale om to lokaler med flere køkkener, og planen var egentlig, at de først skulle tages i brug til sommer.
Men på grund af coronakrisen har parret nu besluttet at lade andre få glæde af dem i mellemtiden.
- Altså vi har det alligevel, så hvorfor ikke hjælpe andre mennesker? siger Tahir Siddique.
- De har råvarer, de ikke kan bruge, og steder, der bliver lukket ned. Det næste, vi ser, er nok at indkøbscentre og food avenues bliver lukket ned. Vi vil gerne tilbyde dem, der har brug for det, at komme her og så sælge deres mad som takeway.
Konkurrenter hjælper hinanden i krisetider
Parret, der selv er involveret i madbranchen, kender selv til de udfordringer, som coronakrisen har givet. Derfor ligger det dem også ekstra meget på sinde at hjælpe de mindre erhvervsdrivende indenfor branchen.
- I denne kriseperiode giver det endnu mere mening, at vi støtter hinanden, selvom vi konkurrerer med hinanden i restaurationsmiljøet - men ikke i denne her situation, tror jeg ikke. Vi vil gerne hjælpe så meget som muligt, siger Nadia Chaudhary.
De seneste to dage har parret derfor gjort lokalet klar med hjælp fra malere og rengøringsfolk.
- Danmark er et land, hvor støtte og respekt for hinanden betyder rigtig meget. I denne kriseperiode har det endnu mere betydning at vi støtter hinanden, siger Tahir Siddique.
Afstand skal sikre mod smitte
Køkkenerne er opbygget med god afstand mellem bordene, og derfor bliver det ikke noget problem at undgå tæt kontakt, mener ejerne.
- Der bliver ikke problemer med afstanden her. Man kan sagtens arbejde med fire-fem meters afstand, siger Tahir Siddique.
Udover plads til sikker afstand er der også allerede sørget for sprit i køkkenerne, som skal være med til at sikre de erhvervsdrivende og kunderne, lyder det.
Selvom takeaway lige nu er en måde at holde gang i virksomheden, er der dog stadig lang vej til den oprindelige indtjening
- Det er ingen hemmelighed, at det her ikke er noget, vi får betalt alle vores regninger på. Men det er et lille plaster på såret, som vi håber kan være med til at samle det hele i sidste ende, siger Jakob Hirsch.