28. mar. 2020 kl. 19:17
Fyn
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Genbrugspladser kan åbne igen ved at tage coronahensyn

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Med grønt lys fra myndighederne anbefaler KL, at genbrugspladserne genåbner. De har været lukket af corona.

Landets genbrugspladser kan blive genåbnet for private, hvis en række forhold bliver opfyldt.

Det vurderer sundhedsmyndighederne, skriver Kommunernes Landsforening (KL) i en pressemeddelelse.

Læs også: Ishockeyspillere hjælper haveejere:
  • Vi kan køre dit haveaffald på genbrugspladsen 
Gå tilbage Del
28. mar. 2020 kl. 19:21

Ishockeyspillere hjælper haveejere:
  • Vi kan køre dit haveaffald på genbrugspladsen 

Alex Syrik

Mens genbrugspladserne er lukket for private, har to venner startet en virksomhed, der kommer og henter dit haveaffald og kører det på genbrugspladsen.

I tirsdags, for fire dage siden, fik vennerne Lukas Lundvald Nielsen og Mikkel Ankjær en idé til en forretning. Nu, hvor genbrugspladserne er lukket for private på grund af coronavirus, så de to en mulighed for at tjene penge og samtidig hjælpe folk af med haveaffaldet.

- Vi har kørt igennem flere forskellige boligkvarterer i Odense, hvor vi har set, at haveaffaldet ligger i forhaverne hos folk. Så vi tænkte, at det er træls ikke at kunne blive færdig med haveprojektet, fordi man ikke kan komme af med haveaffaldet. Så det ville vi gerne påtage os, forklarer Mikkel Ankjær.

Til dagligt kender de to hinanden fra ishockeyklubben Odense Bulldogs, hvor Lukas Lundvald Nielsen spiller på førsteholdet, mens Mikkel Ankjær indimellem stadig tørner ud for reserverne i 1. division. Tidligere har de også spillet på hold sammen i både Odense Bulldogs og Herlev Eagles i Metalligaen, men nu er de blevet forretningspartnere.

Hurtig hjælp fra kommunen

Siden tirsdag har de haft travlt med at lave hjemmesiden nemskrald.dk og få de nødvendige tilladelser fra Odense Kommune, så de allerede lørdag kan hente haveaffald hos de første kunder. For mens private ikke kan aflevere haveaffaldet på genbrugspladsen, er to genbrugspladser i Odense Kommune fortsat åbne for erhvervsdrivende.

At Lukas og Mikkel har kunnet komme i gang med deres forretning så hurtigt, skyldes at Odense Kommune lige nu prioriterer en hurtigere sagsbehandling, så hjulene kan holdes i gang i samfundet.

Det siger rådmand Jane Jegind (V), der er by- og kulturrådmand i Odense.

- Vi har valgt at kigge på, hvad vi kan fremskynde i vores byggesager. Så at dem, der står og har mulighed for at komme i gang nu, ikke skal vente på en kommunal sagsbehandling. Vi har i ugens løb haft kontakt med de første og allerede givet de nødvendige tilladelser til at sætte tingene i gang, siger hun.

Flere ordrer i bogen

Den hurtige sagsbehandling kommer lørdag Jeppe Bjørck Rasmussen til gode. Han er en bekendt af makkerparret, og så er han deres første kunde. Normalt er han folkeskolelærer, men lige nu bruges tiden ude i haven i Tarup, og så er det rart, at Lukas Lundvald Nielsen og Mikkel Ankjær kan hjælpe ham af med haveaffaldet.

- Lige pludselig gror alting, og så har man brug for at komme af med noget affald. Ellers ligger det bare og hober sig op, og det kan jo blive til mange omgange, inden noget som helst åbner igen. Så det er bare fedt, at nogen har taget initiativ til det her projekt, så vi kan komme af med vores affald, siger Jeppe Bjørck Rasmussen.

Lukas Lundvald Nielsen og Mikkel Ankjær har allerede fået omkring ti ordrer i bogen, men de håber, at endnu flere får øjnene op for deres nystartede virksomhed, så forretningen også kan fortsætte på den anden side af corona-krisen, når genbrugspladserne igen er åbne.

- Vi håber, det sætter skub i tingene, når vi kan vise, at det hele er, som det skal være, og at vi ikke bare kører rundt og samler tohundredekronesedler ind. Vi kører det her reelt, og alt affald behandles korrekt, forklarer Lukas Lundvald Nielsen, der suppleres af Mikkel Ankjær.

- Det er en fin måde at starte det ud på, og så må vi se, om det kan køre videre efterfølgende, siger han.

Landets genbrugspladser har været lukket siden 11. marts grundet corona. Lørdag anbefaler Kommunernes Landsforening i en pressemeddelelse at genåbne dem fra 31. marts.

Landets genbrugspladser har været lukket siden 11. marts, hvor store dele af det danske samfund blev lukket ned for at begrænse smittespredning af coronavirus.

Siden har KL været i dialog med myndighederne, da der flere steder er opstået udfordringer med affald, der ophobes og smides i blandt andet naturen.

Anbefaler genåbning fra 31. marts

Nu vurderer Styrelsen for Patientsikkerhed, at det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne genbrugspladserne, hvis det sikres, at de borgere, der kommer på genbrugspladsen, holder afstand til hinanden og til personalet, så der ikke opstår situationer, hvor borgerne kommer i tæt kontakt.

På den baggrund anbefaler KL nu kommunerne at genåbne pladserne fuldt ud og med fuld bemanding fra tirsdag 31. marts.

Læs også: Bunkerne af storskrald og haveaffald vokser: Michelle håber genbrugspladsen snart åbner igen
Gå tilbage Del
27. mar. 2020 kl. 21:01
Fyn

Bunkerne af storskrald og haveaffald vokser: Michelle håber genbrugspladsen snart åbner igen

Haveaffald, gamle senge udtjente dæk og meget andet storskrald hober sig op rundt omkring ved de fynske husstande efter at genbrugsstationerne er blevet lukket for at begrænse smittefare. Nu er de fynske borgmestre gået sammen for at få dem åbnet igen.

Omkring huset i Faaborg bliver bunkerne af storskrald bare større og større.

- Der er senge, flere dæk, rullemadrasser, bamser og store tøjdyr, fortæller HF-studerende Michelle Havbæk fra Faaborg.

Det hele skulle på genbrugsstationen, men det er ikke muligt, så længe de er lukket.

Borgmester Hans Stavnsager (S) forstår godt, at borgerne er irriterede over lukningen.

- I den situation, som vi står i lige nu, er der måske nogle problemer, der er større. Men for den enkelte, der går der hjemme, og får ordnet hjemmet eller haven, er der selvfølgeligt irriterende, ikke at kunne komme af med det, siger han.

Men for de fynske borgmestre er det vigtigt, at der bliver fælles retningslinjer, og at alle kommuner gør det samme. Ellers vil det skabe situationer, som på Langeland.

Trailer-hær til Langeland

På Langeland måtte man torsdag lukke alle kommunens genbrugspladser. Problemerne opstod, fordi rygtet var kommet over til de andre fynske kommuner, at der var åbent på Langeland Kommunens store genbrugsplads i Rudkøbing.

Og det trak trailere fulde af affald over Langelandsbroen.

 - Det gik galt de seneste par dage. Folk stimlede sammen og stod oppe i nakken på hinanden. Og de kunne heller ikke holde afstand til vores personale, fortalte Langelands borgmester Tonni Hansen til TV 2/Fyn torsdag.

I dag fredag, hvor TV 2/Fyn besøger pladsen, er der helt stille bortset fra nogle enkelte lastbiler med erhvervsaffald.

- Vi ti fynske kommuner har skrevet til Kommunernes Landsforening og regeringen for at få ens retningslinjer i hele regionen og hele landet, siger Tonni Hansen.

 Michelle håber og glæder sig

- Det vil være så dejligt, siger Michelle Havbæk fra Faaborg med udsigten til, at genbrugsstationerne måske snart åbner igen.

- Og det vil være helt fint, også hvis der kommer nogle restriktioner for brug af pladserne, bare de kunne åbne igen, siger hun.

- Det har været afgørende for os, at en genåbning af genbrugspladserne kunne være sundhedsmæssig forsvarlig, siger Jacob Bjerregaard, formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg.

- Det helt overordnede hensyn i denne tid er, at vi skal begrænse smittespredning mest muligt. Derfor er det også vigtigt, at vi tager de rigtige forholdsregler og følger myndighedernes anbefalinger, når pladserne genåbner.

- Indfør adgangsbegrænsning

KL anbefaler, at der åbnes samtidigt på tværs af hele landet, så behovet for at komme af med affaldet spredes mest muligt.

- Det er vigtigt, at vi alle sammen udviser tålmodighed, tager hensyn til hinanden og ikke mindst til de medarbejdere, der nu skal organisere pladserne på en anden måde. Jeg vil derfor opfordre til, at alle ikke kører afsted tirsdag morgen, og at man lige overvejer, om man kan vente med at aflevere sit affald i noget tid endnu, siger Jacob Bjerregaard.

For at åbningen kan foregå forsvarligt i forhold til smittefare for borgere og medarbejdere, bør kommunerne ifølge KL indføre adgangsbegrænsning, der passer til den enkelte kommune.

Læs også: Lukkede genbrugspladser: Fynske borgmestre vil åbne for privat affald
Gå tilbage Del
26. mar. 2020 kl. 23:40
Fyn

Lukkede genbrugspladser: Fynske borgmestre vil åbne for privat affald

Peter Bergman

Langeland lukkede torsdag for aflevering af alt privat affald på kommunens genbrugspladser. Folk stimlede sammen, fortæller borgmester Tonni Hansen. Han vil som de øvrige ni fynske borgmestre åbne genbrugspladserne.

- Det kunne være fint, hvis alle holdt åbent for privat affald på genbrugspladserne.

Sådan siger borgmester Tonni Hansen (SF), Langelands Kommune, efter de ti fynske borgmestre i fællesskab har opfordret Kommunernes Landsforening (KL) til at gå i dialog med den socialdemokratiske regering om at åbne genbrugspladserne for privat affald.

- Vi skal have ens retningslinjer og sende klare signaler. Man kunne for eksempel lukke nogle få ind ad gangen, siger Tonni Hansen.

Onsdag fortalte TV 2/Fyn om, at storskrald og haveaffald var begyndt at hobe sig op rundt omkring på de fynske matrikler, fordi det var umuligt at komme af med affald på grund af risikoen for at sprede coronavirussen covid-19.

Og så sent som i dag, torsdag, delte Assens Forsyning A/S et opslag i forskellige Facebook-grupper i kommunen, hvor forsyningen meddelte, at genbrugspladserne har lukket for private frem til 13. april - altså til og med påsken.

"Vi ville allerhelst lukke jer alle sammen ind, men som myndighederne siger: BLIV HJEMME, med mindre det er højst nødvendigt, og derfor holder vi fortsat lukket", skriver Assens Forsyning.

Men nu skal det laves om.

De fynske borgmester skriver i henvendelsen til Kommunernes Landsforening, at de "har forståelse for de udfordringer og de begrænsninger, der skal påses, men mener at der bør kunne findes mulige løsninger på, at genbrugspladserne kan åbne op for modtagelse af privat affald".

Læs henvendelsen til KL her

Til Kommunernes Landsforening


De Fynske borgmestre vil gerne samlet opfordre KL til på vegne af kommunerne, at indgå dialog med regeringen omkring en mulig åbning af genbrugspladser.

 

Vi har forståelse for de udfordringer og de begrænsninger, der skal påses, men mener at der bør kunne findes mulige løsninger på, at genbrugspladserne kan åbne op for modtagelse af privat affald.

 

Samtidigt er det vores anbefaling, at der sker en ensartet udmelding i kommunerne for ikke at skabe bevægelse af affald over kommunegrænser.
 
De Fynske borgmestre
 
Kenneth Muhs
Borgmester Nyborg Kommune

 

Ole Wej Pedersen
Borgmester Ærø Kommune
 
Hans Stavnsager
Borgmester Faaborg-Midtfyn Kommune

 

Morten Andersen
Borgmester Nordfyn Kommune
 
Søren Andersen
Borgmester Assens Kommune
 
Tonni Hansen
Borgmester Langeland Kommune
 
Johannes Lundsfryd Jensen
Borgmester Middelfart Kommune
 
Peter Rahbæk Juel
Borgmester Odense Kommune
 
Kasper Olesen
Borgmester Kerteminde Kommune


Bo Hansen
Borgmester Svendborg Kommune

De skriver desuden, at de anbefaler, "at der sker en ensartet udmelding i kommunerne for ikke at skabe bevægelse af affald over kommunegrænser".

I Silkeborg har man ikke problemer med at holde åbent. Her mener man således ikke, at det er nødvendigt at lukke for privat affald på grund af covid-19.

- Det hele er tjekket. Pladsernes størrelse, personalet er uddannet, der er skiltet, og så sørger vi for, at der ikke kommer for mange ind ad gangen, siger bestyrelsesformand i Silkeborg Forsyning, Jarl Gorridsen til TV 2 Østjylland.

Han tilføjer, at man har rådført sig med myndighederne. Både den store covis-19 kommission og de lokale politimyndigheder.

De stod op i nakken på hinanden

På Langeland måtte man torsdag til gengæld tage nøglerne frem og låse alle kommunens genbrugspladser af, fortæller borgmester Tonni Hansen.

 - Det gik galt de seneste par dage. Folk stimlede sammen og stod oppe i nakken på hinanden. Og de kunne heller ikke holde afstand til vores personale, fortæller borgmesteren.

Problemerne opstod, fordi rygtet var kommet over sundet, at der var åbent på kommunens store genbrugsplads i Rudkøbing. Og det trak trailere fulde af affald over Langelandsbroen.

- Det rygtedes åbenbart, at vi holdt åbent. Så der kom biler fra Fyn, men nu er der lukket på Langeland.

Og det ærgrer Tonni Hansen, men det har netop fået ham til at være medunderskriver på ønsket om at få "en ensartet udmelding i kommunerne for ikke at skabe bevægelse af affald over kommunegrænser".

- Med vores erfaringer vil vi gerne have ens retningslinjer, så det kunne være fint, hvis alle holdt åbent, siger borgmesteren.

Det kan for eksempel være portvagt, bomløsninger, nummerpladestyring, onlinebooking eller lignende.

Samtidig bør det overvejes, om der kan være en kommunal myndighedsperson med erfaring med miljøtilsyn til stede på pladserne, lyder det fra KL.

25. dec. 2024 kl. 16:45
Tophistorie
Kasper Alfredo Knudsen

Politi kommer med særlig opfordring til ét område efter usædvanligt mange indbrud

LYT
Del
Link
kopieret!

Julen er altid forbundet med indbrud. I år har der været exceptionelt mange på Fyn.

- Fyn ligger desværre højt i år, og det er vi selvfølgelig ærgerlige over. Det ser vi med stor alvor på, fortæller vicepolitiinspektør ved Fyns Politi Anders Therkelsen.

Det får også politiet til at komme med særlig opfordring til Faaborg-området.

I døgnet den 24. december er der i alt anmeldt 24 indbrud. Det tal forventes at stige i takt med, at fynboerne kommer hjem fra jul.

Indbruddene er spredt rundt på hele øen, men særligt Faaborg har været hårdt ramt. Her er indtil nu anmeldt ti indbrud, der alle er sket i området omkring Falkenbjerg og Svendborgvej.

- Vi er stadig ude på stedet og er ved at lave indledende undersøgelser, hvor vi prøver at sikre de spor, der måtte være. Når patruljerne er færdige med det, kigger vi allerede i eftermiddag videre på sagerne og prøver at få et samlet overblik, fortæller Anders Therkelsen.

Blandt andet skal vicepolitiinspektøren og hans kolleger arbejde videre med forhøringer, videoovervågning og sammenligne juleindbruddene med tidligere indbrud for at finde lignende sager, der stemmer overens med enten valg af tyvekoster, fremgangsmåde eller geografi.

Intet er for småt til 114

Anders Therkelsen understreger, at faaborgensere ikke skal frygte indbrud mere end andre. Han har dog en besked specielt til fynboer i det sydfynske.

- Jeg vil gerne opfordre til, at man særligt i Faaborg-området ringer 114, hvis man har nogle oplysninger eller har set noget mistænkeligt de seneste døgn. Intet er for småt, siger han.

Derudover anbefaler han, at man følger de traditionelle gode råd mod indbrud - også selvom juleindbruddene traditionelt set topper den 24. og 25. december.

- Lad det se beboeligt ud, man skal sørge for, at der ikke er gemmesteder for indbrudstyvene, og så skal man være gode naboer og holde øje med hinanden, siger Anders Therkelsen.

Fyns Politi registrerede i samme periode sidste år 18 indbrud.

25. dec. 2024 kl. 18:47
Tophistorie
Fyn

Den travleste dag venter: Her er de bedste råd

LYT
Del
Link
kopieret!

Julens travleste dag på vejene venter, når mange danskere skal tværs over landet - enten på vej hjem fra jul eller på vej til julefrokost.

- Anden juledag er den travle dag i julen. Den travleste faktisk. Det vil være mellem klokken 11 og klokken 15, man forventer den største trafik på vejene. Det vil gå fra Jyllandsområdet over mod Fyn og videre over mod hovedstaden, fortæller Peter Bruun-Mogensen, der er vagthavende ved Vejdirektoratets Trafikcenter.

I Vejdirektoratets Trafikcenter har Peter Bruun-Mogensen og kollegerne mange års erfaring med at forudse travlheden i trafikken.

Kom tidligt af sted

Oftest holder deres prognoserne, og derfor har den vagthavende også et godt råd, hvis du absolut skal ud at køre anden juledag.

- En rigtig god ide vil være at køre lidt før eller efter, hvis man har mulighed for det. Stå tidligt op, få lidt morgenmad og sætte sig ud i bilen og kom af sted. Så fordeler trafikken sig lidt bedre. Det er til gavn for alle, siger Peter Bruun-Mogensen.

Også på skinnerne forventer man en travl dag. DSB opfordrer derfor til, at man bestiller pladsbillet, inden man tager af sted.

25. dec. 2024 kl. 12:00
Tophistorie
Fyn
TV 2, Robert Wengler/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv

LYT
Del
Link
kopieret!

Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?

Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.

Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.

Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.

Regler og betingelser:

Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.

Din besked er sendt 👍
Beklager! Noget gik galt 😞
Anders Bøttcher

Hærværk på juletræ vækker vrede: - Det er noget svineri

LYT
Del
Link
kopieret!

Juleaftensdag vågnede beboerne i Ringe op til et trist syn.

Det er 12 meter høje juletræ ved kirkepladsen i det centrale Ringe lå væltet og splintret.

Meget tyder på, at der er snak om hærværk - Det mener en af de forbigående dagen derpå.

- Jeg synes, det er noget svineri. Det er hærværk af groveste karakter, siger pensionisten Flemming Nielsen.

I 2017 og 2018 var det store juletræ også udsat for hærværk. Denne gang tyder det dog på, at træet har været udsat fyrværkeri eller sprængstof.

Ifølge Flemming Nielsen kunne overvågning løse problemet med den gentagne hærværk.

- Der burde sidde kameraer rundt omkring ved pladsen, men det er der åbenbart ikke, siger Flemming Nielsen.

Frederik Zeuner

Person fundet livløs i havn

LYT
Del
Link
kopieret!

Klokken 11.54 juledag ringede en forbipasserende 112 fra havnen i Faaborg. I havnebassinet lå en person, som siden skulle vise sig at være afgået ved døden.

- En borger havde fundet en livløs person i vandet. Der er tale om en mand. Mere kan jeg ikke oplyse på nuværende tidspunkt, da de pårørende ikke er underrettet, fortæller vagtchef Bjarne Tykgaard til Ritzau.

Endnu er det for tidligt for politiet at sige noget om baggrunden for, at manden er endt i havnebassinet. Ifølge Bjarne Tykgaard undersøges sagen som en drukneulykke.

Indsatslederen på stedet fortæller til fyens.dk, at manden ifølge beredskabets oplysninger angiveligt har ligget i vandet i nogle timer.

25. dec. 2024 kl. 8:15

Juleindbrud får Fyn til at skille sig markant ud

LYT
Del
Link
kopieret!

Mindst 24 steder har indbrudstyvene slået til på Fyn juleaften.

Det oplyser Fyns Politis vagtchef til B.T.

B.T. har kontaktet samtlige politikredse i landet, og Fyn er uden sammenligning det område, tyvene har haft mest juletravlt. I de øvrige landsdele har der været anmeldt mellem to og fire indbrud.

- Vi har haft 24 anmeldelser om indbrud, og det er mere end på en normal dag, men ret forventet for en juleaften, siger Bjarne Tykgaard, der er vagtchef hos Fyns Politi, til B.T.

Tallet kan nå at stige endnu i takt med, at fynboerne vender hjem fra jul

25. dec. 2024 kl. 7:00

På dødslejet lovpriste Jim Lyngvilds svigerfar deres kærlighed: - Morten og jeg er hinandens åndedrag

LYT
Del
Link
kopieret!

Dette er historien om en stille jyde fra Holstebro, og en vildbasse fra Albertslund, der gik i spagat på første date for at imponere.

Til det allerførste møde var Jim pænt nysgerrig, for han havde altid forestillet sig, at han skulle være sammen med en stor, lys viking.

Og ham der den søde Morten med den gode stemme i telefonen havde ikke noget billede på sin profil.

Da Jim så Morten, fik han noget af en overraskelse.

Første date

Det er præcist 24 år siden i disse dage. Jim og Morten havde mødt hinanden på dating.dk og haft mange, lange og gode telefonsamtaler. Og nu skulle det ske - de skulle mødes for første gang.

- Han så ikke ud, som jeg havde troet. Og det var enormt svært i starten, for jeg havde den her forestilling om en blond viking, og der stod Morten, som var mørk. Så i begyndelsen måtte jeg lukke øjnene og bare lytte til hans stemme for at finde roen fra telefonsamtalerne. Men i dag er jeg enormt glad for, at jeg ikke bare faldt for udseendet, men for hele mennesket, fortæller Jim.

På den første aften satte Jim - efter den første overraskelse - alle sejl til for at gøre indtryk på den stilfærdige købmand fra Holstebro: Han lavede både steg med sovs og gik i spagat for at imponere.

Missionen lykkedes, for parret har været sammen lige siden. I alle 24 år. Fra deres vikingeborg på Sydfyn lever og arbejder de sammen side om side. Det fungerer nærmest overdrevent godt, for deres forskelligheder er en gave.

Foto: Privatfoto

Dig og mig

I serien Dig og mig fortæller fynske par deres kærlighedshistorie. Hvordan de mødte hinanden, hvad de faldt for, hvad de bliver mest irriterede over og om, hvordan de bare ikke kan undvære hinanden.

Afsnit 1: Jim Lyngvild og Morten Paulsen. "Vi er hinandens åndedrag"

Jim Lyngvild og Morten Paulsen fandt hinanden på dating.dk for 24 år siden. Første date bød på både store overraskelser om Mortens udseende og på spagat fra Jim. Parret har været sammen lige siden.

Afsnit 2: Lasse Helner og Mathilde Bondo. "Mathilde kan være røvirriterende"

Fyn er fin. Den sang har Lasse og Mathilde sunget i evigheder. Deres kærlighed er ligeså fin, den har holdt i 49 år. Selvom de begge kan være vanvittigt irriterende.

Afsnit 3: Rasmus Lyberth og Annette Bogø Lyberth. "Jeg har haft lyst til at slå ham ihjel, men har aldrig overvejet at forlade ham."

Det var kærlighed ved første blik, da den grønlandske sanger og kunstner Rasmus Lyberth i 1991 fik øje på en smuk kvinde og straks inviterede hende ud. Danske Annette Bogø, som hun hed, sagde ja til at gå i byen med ham samme aften, og de har været sammen lige siden.

Vilde Jim og rolige Morten

Det kræver ikke mange sekunder i selskab med Jim og Morten at afkode rollefordelingen mellem de to. Jim taler højt, gestikulerer i vildskab og får konstant nye idéer, mens Morten smiler blidt og taler lavmælt med få ord.

Netop den dynamik er afgørende for, at parret har så stærkt et ægteskab:

- Morten giver mig en tryghed, som jeg ikke kan undvære, siger Jim, som suppleres af Morten: Jeg er den rolige og tålmodige, og jeg har brug for Jims vildskab og energi.

Ved hinandens hjælp løber de langt. For Da Jim engang sagde til Morten, at han havde oplevelsen af at løbe en maraton med deres projekter, svarede Morten roligt: Husk på at jeg løber den ved siden af dig, og samler alt det op, som du taber.

Jim Lyngvild og Morten Paulsen har været sammen i 24 år. De er ikke bare i et parforhold. De er hinandens åndedrag.

Kærlighedsforbillede

Da Mortens mor var syg, passede Mortens far hende til det sidste med stor ømhed og omsorg. Derfor er det Morten far, der står som det lysende forbillede for både Jim og Morten.

- Få dage inden han døde, sagde han noget af det smukkeste til os. Vi sad i køkkenet hos ham og snakkede, og han kom ud i sin slåbrok, kunne næsten ikke gå, og sagde: Jeg bliver så lykkelig, når jeg hører jer to være så glade sammen. Nu kan jeg lukke mine øjne med ro. Det var det største, vi kunne give ham og det største, han kunne give os.

25. dec. 2024 kl. 6:00
Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mildt vejr giver gode forhold til en gåtur

LYT
Del
Link
kopieret!

Ligger julemaden tungt i maven i dag, og har du lyst til en tur på gåben? Så er vejret heldigvis ikke imod dig i dag.

Juledag byder på tørvejr men et gråt skydække dagen igennem. Temperaturerne vil ligge mellem fem og ti grader på hele øen.

I morgentimerne vil der flere steder være tåget, men allerede tidligt på formiddagen vil den være lettet.

Ifølge DMI tyder det på, at vi kommer til at gå gennem december måned uden en eneste dag med snedække.

24. dec. 2024 kl. 17:47
Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Julens alkoholvaner frygtes af hver fjerde

LYT
Del
Link
kopieret!

Snaps, øl, vin er fast inventar på manges juleborde til sæsonens festligheder. Men alkoholen kommer med en bagside for mange. Faktisk frygter mere end hver fjerde at alkoholen kommer til at ødelægge stemningen.

Samtidig svarer seks procent, at de har oplevet at sige nej til at holde juleaften med et familiemedlem eller ven på grund af vedkommendes alkoholforbrug. Tre procent af de adspurgte har været nervøse for, at deres eget forbrug kunne ødelægge stemningen, skriver TV 2 på baggrund af Alkohol & Samfund.

Hos Alkolinjen modtager rådgivere opkald alle årets dage fra personer, der selv har problemer med alkohol, eller deres pårørende. Juleaften er ingen undtagelse.

24. dec. 2024 kl. 16:37
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Vilde tal for konsultationer - Læge forklarer det med psykisk ustabile unge

LYT
Del
Link
kopieret!

I ni måneder har Region Syddanmark undersøgt 107 lægeklinikker for et unormalt højt antal konsultationer.

På baggrund af en aktindsigt til TV 2 Fyn afslører regionen nu de første resultater.

Regionen er nået til bunds i seks navngivne lægeklinikker af de 107 sager, og afvigelserne er til at tage og føle på. En af klinikkerne er beliggende i Odense.

Tre af klinikkerne har på nogle diagnoser foretaget så mange konsultationer, at de ligger på et niveau, der er henholdsvis 1357 procent, 1538 procent og 1985 procent højere end gennemsnittet af deres kollegaer.

I den lave ende er forskellen 116 procent, 144 procent og 402 procent.

Odense-læger får unge med mistrivsel

De seks sager er færdigbehandlet, fordi lægeklinikkerne har afgivet høringssvar, der overbeviser regionen om, at der er en god forklaring på afvigelserne.

En klinik i Odense havde sidste år 402 procent flere patienter til til udredning, behandling og opfølgning på psykiske lidelser end gennemsnittet af deres kollegaer. Klinikken har behandlet 1340 patienter. Honoraret pr. 1. oktober 2023 var på 233 kroner pr. psykometrisk test.

I høringssvaret forklarede lægerne, at de har mange patienter på 20-29 år, der i udpræget grad rammes af mistrivsel. Desuden er de plejehjemslæger, hvor ydelsen kædes sammen med udredning for demens og medicinudskrivning.

Regionen lægger dog ikke skjul på, at der er en forventning om, at klinikken nærmer sig en tilstand, der ligner gennemsnittet.

Mange sygebesøg på bosteder

En læge i Sydjylland har i 2023 haft 1985 procent flere sundhedstjek på et botilbud end regionsgennemsnittet.

Det drejer sig om 20 patienter - halvdelen af bostedets beboere. Ydelsestaksten var på 1500 kroner pr. patient pr. 1. oktober 2023, men dertil kommer tidsforbrugstillæg og evt. kørselsgodtgørelse.

Bostedets beboere er autister, og det er personalet, der har bedt lægen om at komme.

Regionen mener, at antallet af konsultationer er for højt, men har accepteret forklaringen.

En lægeklinik i Trekantområdet i har 120 udviklingshæmmede på to bosteder som patienter. Konsultationsraten 1538 procent over regionsgennemsnittet. Taksten er den samme som i sagen fra Trekantområdet.

Også i den sag forventer regionen, at antallet af konsultationer nedbringes.

For langt til skadestuen

En lægeklinik i det sønderjydske har haft mange konsultationer, der handler om mindre førstegangsbrud og ledskred. I alt drejer det sig om 50 patienter sidste år.

Det er 1357 procent mere end gennemsnittet i regionen. Taksten var sidste år på 214 kroner

Lægerne forklaring er, at der er 62 kilometer til nærmeste skadestue, og mange borgere derfor vælger at køre til lægen.

Den forklaring har regionen accepteret, men også bedt lægerne om at gøre noget ved det.

Vandladning og prostata

En klinik i det sydllige Jylland udfylder lægehuset 144 procent flere skemaer end gennemsnittet for prostata og vandladning til brug hos sygehusets urologer.

Foklaringen er, at lægerne har mange mandlige patienter over 50 år, men også her forventer regionen at se et fald i ydelsen.

Det samme gør sig gældende i en klinik i Vestjylland, hvor et stigende antal ældre patienter har fået brugen af kliniske skemaer til urologiske lidelser til at stige med 116 procent

Regionen forventer først at være færdig med undersøgelsen af de resterende lægeklinikker i det nye år.

Ydelsestaksten var på 156 kroner.

Læs også: 107 læger skal forklare unormale ydelser efter tv-afsløring
Gå tilbage Del
29. jun. 2024 kl. 6:00

107 læger skal forklare unormale ydelser efter tv-afsløring

William Lorentzen

40 borgere reagerede på indhold om uregelmæssig afregning i Alles Lægehus. Nu skal 107 lægeklinikker i Region Syddanmark redegøre for deres ydelsesmønster.

107 lægeklinikker i Region Syddanmark skal redegøre for et unormalt ydelsesmønster.

Det sker som led i en undersøgelse, som Region Syddanmark har sat i søen efter DR-programmet Kontant om Alles Lægehus i februar måned. Her reagerede 40 borgere med tip og spørgsmål om uregelmæssigheder.

På den baggrund iværksatte Region Syddanmark en undersøgelse af alle lægeklinikker i regionen.

107 af disse klinikker er blevet bedt om at redegøre for et ydelsesforbrug i 2023, der blandt andet adskiller sig fra gennemsnittet i regionen. Klinikkerne skal redegøre for en eller flere ydelser, der er faldet regionen i øjnene.

Undersøgelsen er endnu ikke afsluttet, og det er derfor for tidligt at spå om, hvor mange sager, der vil gå videre til behandling i det samarbejdsudvalg, som lægerne i almen praksis har nedsat sammen med regionen og ankeinstansen Landssamarbejdsudvalget.

Tre sager om efterbetaling

Af de 40 sager, som borgerne henvendte sig med, har kun tre sager ført til efterbetaling hos de pågældende læger, og beløbet er så beskedent som 564 kroner.

Sagerne drejer sig om afregning for konsultation, telefonkonsultation og psykometrisk test.

Af de 40 sager var 12 sager vedrørende klinikker, der samarbejder med Alles Lægehus, viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået hos Region Syddanmark.

Regionen har lukket 14 af de 40 sager, fordi borgerne ikke vendte tilbage med yderligere oplysninger til regionens undersøgelse.

I 10 sager konkluderede regionen, at der var afregnet retmæssigt, i ni sager drejede henvendelserne sig om generelle spørgsmål. To sager fra unavngivne borgere er ikke afsluttet, og to andre sager er fortsat verserende.

TV 2 Fyn kunne for nyligt afsløre, at læge Jette Aaen til september skal i retten i en tilståelsessag omkring svindel for 4,2 millioner kroner i sit eget lægehus i Svendborg, der lukkede i 2022. 

Hun er i dag ansat i Alles Lægehus. 

24. dec. 2024 kl. 15:36

Teenager fragtede bombe for rockersøn

LYT
Del
Link
kopieret!

En 16-årig dreng blev tidligere på måneden anholdt, da han var ved at fragte en rørbombe fra Køge til Slagelse.

Ifølge Ekstrabladet, som har set sigtelserne, kom bomben fra Odense.

Den skiftede hænder flere gange undervejs, og var blandt andet omkring en 20-årig søn til en tidligere Hells Angels-rocker. Han arrangerede overdragelsen til teenageren.

Bomben skulle angiveligt have været bragt til sprængning ved en unavngiven butik i København.

24. dec. 2024 kl. 14:13
Fyn

Social dumping - det er farligt at hedde Piotr eller Jarosław på fynske byggepladser

LYT
Del
Link
kopieret!

For tredje år i træk kan Arbejdstilsynet konstatere, at danske arbejdsgivere får flere påtaler, advarsler og påbud end firmaer fra Polen, Rumænien og andre østlande, der hjælper til på danske byggepladser.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået. Aktindsigten omfatter 357 danske og udenlandske firmaer. 72 procent inden for bygge- og anlægsbranchen.

Flest danske dumper

Selv om det samlede antal af advarsler, påbud og henstillinger er faldet de seneste år, bliver der grebet ind mod 33 procent af de danske firmaer for social dumping, mens det kun sker i 18 procent af de udenlandske firmaer, der kontrolleres.

De kontrollerede danske firmaer har ansat udenlandsk arbejdskraft i større eller mindre omfang.

Arbejdstilsynet kontrollerer, om firmaerne overholder arbejdsmiljøloven og sikkerheden for de ansatte.

Aktindsigten indeholder også en oversigt over de razziaer, der er udført på fynske byggearbejdspladser mod social dumping i årets løb i et fælles samarbejde mellem Arbejdstilsynet, politi og skat.

Banko hver anden gang på Fyn

På Fyn har der været noget at komme efter i halvdelen af aktionerne i år, oplyser Arbejdstilsynet.

Alle tilfælde inden for byggebranchen.

I langt de fleste tilfælde er der tale om manglende sikkerhed på stilladser, der ikke er skærmet ordentligt af med gelænder eller står på usikker grund.

Strakspåbud på tidligere politistation

Det har bl.a. været årsag til strakspåbud i forbindelse med ombygningen af den tidligere politistation i Assens.

Det danske firma med polske ansatte, der stod for ombygningen, er nu under konkurs.

Andre steder, hvor Arbejdstilsynet har grebet ind med strakspåbud, var mod et lettisk firma under byggeriet af et privatejet dansk luksussommerhus i Hasmark ved Bogense, et dansk ejet firmas etablering af loft-ventilationsrør i et forenings-mødested i Odense med blandt andet polske ansatte og et stort udlejningsbyggeri Agedrup med lettiske ansatte.

Bag byggeriet stod et københavnsk projektfirma.

Af de 500 firmaer, der er kontrolleret i år, er der 20 firmaer, der ikke er registreret med arbejdstilladelse i RUT-registret.

24. dec. 2024 kl. 13:07
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Hver fjerde bryder med gammel juletradition

LYT
Del
Link
kopieret!

Mere end hver fjerde regner ikke med at tage en dans om juletræet juleaften, viser en rundspørge foretaget af Epinion for DR. Kun to procent af de adspurgte fejrer slet ikke jul.

- Vores juletraditioner har forandret sig. Det er blevet meget mere fleksibelt. Familier er anderledes – det er dine og mine – og nogle gange er det kun voksenjul, og nogle gange tager vi på skiferie, og skulle vi ikke også prøve at holde jul i New York, siger Kirstine Helboe Johansen, forsker i ritualer ved Aarhus Universitet, til DR.

Dansen om juletræet er ellers, ifølge DR, næsten lige så gammel som selve traditionen med at tage et grantræ indendørs juleaften.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her