Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Selvom den aggressive sygdom hesteherpes har kostet flere heste livet på Fyn, kommer der heste med til Det Fynske Dyrskue.
Hesteherpes har i løbet af foråret kostet fem fynske heste livet, og langt flere heste har været i behandling for sygdommen.
Derfor har de danske dyrskuer, der traditionelt har mange heste på udstilling, selvfølgelig holdt et vågent øje med udviklingen i sygdommen. Torsdag den 17. maj kom der en positiv melding fra ridehesten.com, at der ikke er set en spredning af virussen, og dermed kan hestene gøre deres indtog på Det Fynske Dyrskue.
Fynsk hesteherpes har spredt sig til Jylland
Den dødelige virus hesteherpes har spredt sig fra Fyn til Jylland. En smittet hest er aflivet i Bjerringbro, og Sindal Marked i Nordjylland dropper hesteudstilling.
OBS - læs præcisering af nedenstående her
----------------------------------------------------
I april blev den dødelige virus hesteherpes konstateret første gang efter et stævne på Fyn. Nu har den aggressive sygdom spredt sig mod vest.
En pige fra Bjerringbro har fået sin hest aflivet, efter den var blevet smittet. Det skriver TV Midtvest. Samtidig overvejer flere markeder at aflyse årets hesteudstillinger.
Sindal Marked i Nordjylland har allerede taget beslutningen om at afvise hestene, og der vil derfor ikke kunne høres hverken vrinsk eller hestehove til årets marked.
- Vi har besluttet, at vi vil gå med sikkerhedssko og sige nej til heste. Det kan godt være, man siger, at udbruddet er begrænset, men vi vil ikke være markedet, hvor smitten spreder sig, så vi tager ingen chancer, forklarer Henrik Pedersen, der er talsmand for Sindal Marked og medlem af markedsudvalget, til TV 2 Nord.
Fynske heste døde
Siden udbruddet begyndte sidste måned, er tre heste på Fyn døde af den farlige herpes.
To af hestene var fra Odense, mens den tredje var fra Nørre Aaby.
Virussen smitter ikke mennesker, men mennesker kan nemt overføre smitten fra hest til hest, ligesom hestene kan smitte hinanden.
Derfor opfordrer dyrlæger på Højgård Hestehospital, at man undgår stævner og lignende.
Fredag den 15. juni begynder Det Fynske Dyrskue. Indtil videre afventer arrangørerne situationen.
- Vi er tilbage til status fra før udbruddet, og da der ikke er konstateret flere udbrud, (af hesteherpes, red.) føler vi, at det er sikkert at samles igen, siger ansvarlig for Det Fynske Dyrskue, Gitte Bech.
Større sikkerhed
Selvom sygdommen altså ser ud til at være under kontrol, tager Det Fynske Dyrskue ikke let på sikkerheden, når det gælder hestenes indtog på dyrskuepladsen fra den 15.- 17. juni.
- I forhold til sidste år har vi et krav om, at vores udstillere skal skrive under på en sundhedserklæring, der dokumenterer, at der ikke har været nogen sygdom blandt dyrene den seneste måned, siger Gitte Bech.
Mistede milliondyr hest til herpes: Fem døde i alt
Jon D. Pedersen, leder af Dalumgaard Rideklub, har mistet en hest, han drømte om at få en million kroner for. I alt er fem heste på Fyn døde af herpes.
Det store udbrud af herpes har ikke kun haft store konsekvenser for de fynske heste. Fem heste har mistet livet til sygdommen, hvilket har betydet store økonomiske tab for staldene.
- Det største tab har jeg i den hest, jeg har mistet. Min partner og jeg havde drømme om, at vi skulle have mellem 800.000 og 1,5 millioner kroner, så det var en hest, der havde potentiale til meget, fortæller Jon D. Pedersen, der er leder af Dalumgaard Rideklub.
Al aktiviteten i Rideklubben har været skruet ned på grund af de syge heste. Hos trænings- og salgsstalden Hessehøj i Nørre Aaby har sygdommen krævet en masse ekstra arbejde.
- Kunderne har ikke fået, hvad hestene stod her for, selvom vi har arbejdet dobbelt så meget, må vi give dem halv pris, fortæller Hans Jørgen Hoeck, der er daglig leder på Hesselhøj.
Behandlet 42 heste
- Vi har været oppe at behandle 42 heste med forskellige grader af sygdomme på grund af hesteherpes, fortæller Hans Jørgen Hoeck.
Hesselhøj har måtte aflive tre heste, der led af hesteherpes, men stalden frygter, at en mere må lade livet.
- Vi er ikke naive, så vi ved godt, at der nemt kan komme én mere. Vi budgetterer med én, men håber da, at det ikke bliver tilfældet. Vi har vænnet os til tanken om, at der kan komme én mere, siger Hans Jørgen Hoeck.
Hos Dalumgaard Rideklub fortæller Jon D. Pedersen, at to heste har mistet livet, 18 har været smittet og fire heste har fortsat lammelser fra sygdommen.
- Jeg er glad for at være på den anden side. Og glad for at flere heste ikke er blevet ramt, siger Jon D. Pedersen.
Rideklubben har haft deres heste i karantæne i godt en måned, men nu er der ved at være ro på igen. Det samme gør sig gældende hos Hesselhøj. Begge har dog stadig deres heste i karantæne.
I alt er fem smittede heste på Fyn blevet aflivet.
Gitte Bech forventer ikke, at der vil være problemer med syge heste eller andre dyr på dyrskuet, for alle dyr bliver tjekket grundigt, inden de lukkes ind på området.
- Vi har seks dyrlæger, der indsyner hestene - og alle andre dyr for den sags skyld, så der er strenge veterinære krav til dyrenes sundhed, siger Gitte Bech.
Her kan du læse meget mere om Det Fynske Dyrskue.