Forstå, hvad udligningsreformen betyder på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Torsdag formiddag præsenterer regeringen sit udspil til en ny udligningsreform. Udspillet bliver ventet i spænding i de fynske kommuner. Det har nemlig stor betydning for, om kommunerne skal ud i sparerunder eller kan bruge flere penge på velfærd.
De fleste fynske borgmestre sidder klar ved computer og tv-skærm torsdag formiddag, når social- og indenrigsminister Astrid Krag og fungerende finansminister Morten Bødskov præsenterer regeringens udspil til en udligningsreform.
- Jeg vil sidde klistret ved skærmen eller telefonen, siger Tonni Hansen, borgmester i Langeland Kommune.
Redaktør om udligning: Skattespørgsmål kan blive centralt
Regeringen vil torsdag komme med et udspil til en reform af det kommunale udligningssystem. Det primært er kommuner på Sjælland og Fyn og dele af Jylland, som vil få mest ud af reformen.
Må de kommuner, som skal betale mere som følge at en udligningsreform, hæve skatterne for at lappe hullet? Eller må de i stedet spare på velfærden?
Det bliver et af de store politiske slagsmål, når forhandlingerne om en udligningsreform går i gang på Christiansborg. Det vurderer Thomas Funding, som er politisk redaktør for avisen Danmark.
- Skattespørgsmålet kan blive ret centralt. Spørgsmålet er, om flertal i Folketinget tillade, at de kommuner, som skal aflevere mere i udligning, hæver skatten for at undgå at spare på deres serviceydelser, siger Thomas Funding.
I et interview med avisen Danmark løfter statsminister Mette Frederiksen (S) lidt af sløret for det udspil til en reform udligningssystemet.
Det er det system, som omfordeler penge mellem landets kommuner, for at undgå for store forskelle i kommunernes serviceniveau.
I interviewet fortæller hun, at 38 kommuner kommer til at betale den store pris i udspillet, mens 60 kommuner gengæld står til at modtage flere penge.
Det vil hovedsageligt være kommuner i hovedstadsområdet og i Østjylland, som kommer til at betale, mens det primært er kommuner på Sjælland og Fyn og dele af Sønder-, Vest og Nordjylland, som vil få mest ud af reformen.
Mette Frederiksen sætter ikke navn på kommunerne, men fortæller, at Gentofte er den kommune, som med udspillet skal aflevere relativt mest, mens Kalundborg vil modtage flest penge.
Målet for regeringen er at få især Venstre med i en aftale over midten.
- Det kan blive særligt interessant, om Venstre vil gå med i en aftale, der lader skatten stige, siger Thomas Funding.
- Socialdemokratiet og venstrefløjen er nok klar på det, men det er spændende at se, om Venstre er, siger han.
Mette Frederiksen har kaldt udligningsreformen for en bunden opgave, og der er også bred enighed om - både på Christiansborg og blandt landets borgmestre - at der er brug for et nyt system.
Tidligere indenrigsminister Margrethe Vestager satte arbejdet i gang, og tidligere indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille forliste arbejdet, da en reform faldt på gulvet i 2018.
Thomas Funding er overbevist om, at det denne gang lykkes at lave en udligningsreform.
Det er den politiske redaktørs vurdering, at der under VLAK-regeringen i 2018, var for mange modsatrettede interesser.
- Liberal Alliance og De Konservative har store vælgerbaser i Nordsjælland, hvor kommuner sandsynligvis skal betale mere, og Venstre har store vælgerbaser i det jyske, hvor mange kommuner står til at få.
- Derfor var det nærmest en umulighed at blive enige om noget som helst. Nu er der lidt mere klare linjer, siger Funding.
Men opgaven bliver heller ikke let for Mette Frederiksen, som dog står stærkt blandt borgmestre i sit eget bagland.
- Men det kan ikke gøres, uden at nogle bliver sure, og mange på Christiansborg mener, at borgmestrene har lidt urealistiske forventninger til, hvad der kan lade sig gøre, siger Thomas Funding.
Også hans borgmesterkollega i Nyborg Kommune er spændt på, hvad der kommer fra regeringen torsdag formiddag.
- Det vil jeg følge meget tæt, siger Kenneth Muhs.
Et længe ventet udspil
Det er altså et udspil, borgmestrene har set frem til gennem lang tid.
- Jeg glæder mig til det kommer, så vi har noget konkret at snakke ud fra, lyder det fra Kasper Ejsing Olesen, borgmester i Kerteminde Kommune.
- Vi er virkeligt spændt på det her udspil. Det er jo afgørende for kommunernes økonomi mange år fremover, siger Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune.
På Nordfyn håber borgmester Morten Andersen, at der bliver lagt op til en stor reform.
Fynske borgmestre venter i spænding: Udligningsreform på trapperne
Statsministeren præsenterede i weekenden hovedtrækkende i den udligningsreform, som forventes klar om ganske kort tid.
Det har været lang tid undervejs, men nu er regeringens udspil til en kommende udligningsreform lige på trapperne.
Og det er et udspil, der er længe ventet flere steder på Fyn.
- Jeg glæder mig til det kommer, så vi har noget konkret at snakke ud fra, siger Kasper Ejsing Olesen (A), borgmester i Kerteminde Kommune.
Han bakkes op af sin borgmesterkollega fra Faaborg-Midtfyn.
- Vi er virkelig spændt på det her udspil. Det er jo afgørende for kommunernes økonomi mange år fremover, siger Hans Stavnsager (A).
Hovedtræk præsenteret for S-borgmestre
I weekenden var socialdemokratiske borgmestre, gruppeformænd og folketingsmedlemmer fra hele landet samlet.
Her præsenterede statsminister Mette Frederiksen, ifølge NB-Økonomi, hovedtrækkene i det udligningsudspil, som regeringen efter alt at dømme præsenterer indenfor kort tid.
Ifølge mediet fik de socialdemokratiske folkevalgte skitseret to retninger for den kommende reform:
Der skal flyttes penge fra by til land. Og så skal der flyttes penge fra kommuner med få indvandrere og få sociale problemer til kommuner med mange indvandrere og mange sociale problemer.
- Sådan som jeg hører de meldinger, der er kommet fra regeringen, så er det en bevægelse, hvor vi, som en af de kommuner, der har en anstrengt økonomi, vil få bedre rammevilkår fremover, siger Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune.
En betydelig hjælpende hånd
NB-Økonomis chefredaktør, Arne Ullum, følger nøje med i arbejdet om udligningsreformen. Og ifølge hans oplysninger bliver udspillet måske præsenteret allerede i denne uge.
- Vi er meget tæt på. Mine kilder fortæller mig, at det formentlig er i morgen, måske lidt senere på ugen, men det er i hvert fald i denne her uge, at regeringen spiller ud, siger han.
Chefredaktøren vurderer, at der er flere fynske kommuner, der står til at få ekstra midler, fordi mange af dem opfylder kravet om mange sociale problemer.
- Assens for eksempel, der er den meste kendte kommune, fordi den har haft de største problemer. Det ville overraske mig rigtig, rigtig meget, hvis der med det, Mette Frederiksen har sagt, ikke er en betydelig hjælpende hånd til Assens. Det gælder også nogle af de andre kommuner som Faaborg-Midtfyn og Nordfyns, siger han.
- Hvis man grundlæggende skal gøre op med systemet, så kalder det på en stor reform. Noget tyder på, at det bliver en større reform end ventet og jeg håber, at vi får lavet en reform, der ser fremad og ikke lapper hullerne bagud, siger han.
Håber på hurtige forhandlinger
Dét, regeringen præsenterer tordsag, er et udspil. Først efter, at regeringen har fremlagt sine planer, går de reelle forhandliger om et nyt udligningssystem i gang.
- Jeg håber da, at min eget parti vil spille aktivt med i det og er med til at løse det her, siger Morten Andersen, borgmester i Nordfyns Kommune.
For hans kollega i det sydfynske, Tonni Hansen, borgmester på Langeland er der virkelig meget på spil .
- Det er fuldstændig afgørende for min kommunes fortsatte ekstistens, at der kommer en god reform og et godt forlig ud af det, siger Tonni Hansen.