3F om forhold på fynsk gartneri:
- Medarbejdere føler sig udnyttet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Møllegårdens Planteskoles udenlandske medarbejdere får stadig kun det halve af, hvad de burde. Det siger fagforbundet 3F, der onsdag igen demonstrerede foran gartneriet.
Medlemmer af fagforbundet 3F tog onsdag morgen endnu en gang opstilling foran Møllegårdens Planteskole i en såkaldt synlighedsdemonstration.
Grunden er, at de polske medarbejdere på gartneriet ifølge fagforbundet kun får det halve af den overenskomstmæssige løn.
- Problemet er jo, at de får 70-85 kroner i timen. Det ødelægger den danske model, at man går ud og laver en så grov løndumping. Det vil vi ikke være med til, siger Hanne Pedersen, der er faglig sekretær i 3F Østfyn.
Efter sag om løndumping: 3F forfølger bagmands firmaer
3F har varslet konflikt mod 12 polskejede selskaber med adresse på Fyn. Ifølge fagforeningen presser selskaberne lønningerne ulovligt på det danske arbejdsmarked.
Fagforeningen 3F har iværksat faglige konflikter imod 12 polskejede selskaber med tilknytning til PF Gruppen. Alle 12 selskaber er registreret på Bregnebjergvej nær Glamsbjerg på Fyn. Målet med konflikten er for 3F ordnede løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne under de 12 virksomheder.
Det skriver Fagbladet 3F.
Sagen begyndte at rulle 12. november, da 20 faglige folk med relation til 3F demonstrerede imod løndumping på Møllegårdens Planteskole ved Ringe.
Ifølge 3F Østfyn arbejder 40 polske medarbejdere for 70-75 kroner i timen på den midtfynske planteskole.
- Vi har polske kollegaer, både medlemmer og ikke-medlemmer, gående ude på den her virksomhed - eller de her virksomheder - hvor de får en uhyre lav timeløn. Den vi kender er et sted mellem 70 og 80 kroner i timen, og det synes vi ødelægger vores danske arbejdsmarked. Vi skal have fair konkurrence, og derfor skal de have samme løn som vores danske kollegaer, der arbejder på de samme virksomheder, siger Andreas Jensen, næstformand for 3F Østfyn, til TV 2/Fyn.
Det er dog ikke planteskolen, som i øvrigt er eksperter i flotte hække, der betaler lønnen for de fynske medarbejdere, men vikarbureauet 2TL IVS, der er en del af den polskejede PF Gruppen, der altså har base i Glamsbjerg.
3F valgte derfor i sidste uge at konflikte mod vikarbureauet og dem, der benytter vikarbureauet, som har kunder over hele landet. Møllegårdens Planteskole skiftede ifølge 3F i forbindelse med demonstrationen det konfliktramte entreprenørfirma uden overenskomst ud med et lignende konfliktramt entreprenørfirma med samme bagmand.
3F: Det er grov løndumping
Nu har 3F så taget skridtet videre og har igangsat eller varslet konflikt mod alle bagmandens 12 selskaber.
- Vi har fået henvendelser fra flere medlemmer, som klager over deres løn og føler sig udnyttet af PF Gruppen. Vi har også fået henvendelser fra virksomheder, som klager over lave lønninger hos PF Gruppen. Der er helt klart tale om grov løndumping, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær hos Den Grønne Gruppe i 3F, til fagbladet3f.dk.
- Vores mål med konflikterne er at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne hos firmaerne under PF Gruppen. Samt sikre en lige konkurrence mellem virksomheder på det grønne område i Danmark, siger han.
Kvinde fyret
Den midtfynske planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst, der er indgået med 3F, men som ikke er opdateret siden 2013.
Ifølge 3F burde lønnen for de polske arbejdere være 143 kroner i timen.
I alt organiserer fagforeningen ifølge Tonny Fejerskov, der er formand for 3F Østfyn, nu ti af planteskolens polakker. Én af dem blev fyret af vikarbureauet for nylig på grund af hendes medlemskab af fagforeningen, oplyser 3F.
Den 28-årige kvinde arbejdede via et underselskaberne - Goskov ApS - hos Møllegårdens Planteskole.
TV 2/Fyn har tirsdag kontaktet ejeren af Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, og bagmanden bag de 12 selskaber, Przemyslaw Teclaw, med tilbud om et interview, men de har ikke reageret på henvendelserne.
Det er ikke gartneriet, men forskellige vikarbureauer, som er en del af den polskejede virksomhed PF Gruppen, som betaler medarbejdernes løn.
Ifølge 3F oprettes et nyt cvr-nummer i PF Gruppen, hver gang et andet bliver konfliktramt.
- Det er en kamp, men vi kæmper videre og stopper ikke. Vi vil simpelthen ikke finde os i, at de ødelægger vores danske model, siger Hanne Pedersen.
Da 3F i november valgte at konflikte mod vikarbureauet, opsagde gartneriet kontrakten med 2TL IVS, der er et af vikarbureauerne. Men ifølge 3F har man i stedet indgået en tilsvarende aftale med et lignende vikarbureau under PF Gruppen.
Chokerede medarbejdere
Ifølge 3F burde lønnen for de polske arbejdere være 143 kroner i timen.
Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst, der er indgået med 3F.
De polske medarbejdere på Møllegårdens Planteskole har ifølge 3F reelt set været ansat der i mange år.
Vikarballade: 3F går i konflikt med fynsk planteskole
Fagforening demonstrerer foran gartneriet Møllegården på Midtfyn. Vikarbureau underbyder danske overenskomster, mener 3F.
Lønninger på 70-75 kroner i timen – halvdelen af den overenskomstmæssige danske løn.
Det er hverdag for flere af de 40 polske medarbejdere, der arbejder hos planteskolen Møllegården på Midtfyn, oplyser 3F Østfyn.
Tirsdag demonstrerer man fra morgenstunden hos planteskolen.
Det er ikke planteskolen, som i øvrigt er eksperter i flotte hække, der betaler lønnen for de fynske medarbejdere, men vikarbureauet 2TL IVS, der er en del af den polskejede PF Gruppen med base i Glamsbjerg.
Medarbejderne er ansat hos Goskov Aps – et andet selskab i PF Gruppen.
3F har valgt at konflikte mod vikarbureauet og dem, der benytter vikarbureauet, som har kunder over hele landet.
Desuden vil planteskolen ikke kunne få udført arbejde af medlemmer af 3F og medlemmer af Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst, der er indgået med 3F, men som ikke er opdateret siden 2013.
Ifølge 3F burde lønnen for de polske arbejdere være 143 kroner i timen.
Indehaver af Møllegårdens Planteskole Lars Strarup oplyste mandag aften til TV 2/Fyn, at konflikten undrer ham, da han har rettet ind efter 3F’s ønsker og opsagt kontrakten med 2TL IVS.
Men ifølge formanden for 3F Østfyn, Tonny Fejerskov, er det en sandhed med modifikationer, da medarbejderne blot er overflyttet til et af de 12 andre selskaber med samme ejerkreds.
I alt organiserer fagforeningen ifølge Tonny Fejerskov nu ti af planteskolens polakker – en af dem blev fyret af vikarbureauet for nylig på grund af hendes medlemskab af fagforeningen, oplyser 3F.
3F Østfyn så meget gerne, at Folketinget indfører strammere regler for vikarbureauernes ageren i Danmark.
- Flere bureauer laver tre-måneders kontrakter, der indebærer, at medarbejderne ikke skal betale skat i Danmark, men i Polen – og gør de så det? Desuden giver man medarbejderne så store fradrag i kontrakterne, der rækker ud over tre måneder, at de slet ikke skal betale skat, siger Tonny Fejerskov, der mener, at Skat burde interessere sig for fradragene.
- Mange arbejder seks dage om ugen, hvis ikke syv dage, og der udbetales ikke overarbejde, kan vi se af deres kontrakter, oplyser næstformand i 3F Østfyn, Andreas Jensen.
3F har tilbage i 2016 konfliktet mod PF Gruppen i en sag, hvor firmaet lejede arbejdskraft ud til Hededanmark.
Hededanmark valgte herefter at opsige samarbejdet med det polskejede firma.
- De er jo chokeret efter, vi har fået kontakten med dem, og de har fået at vide, hvordan de skulle have været aflønnet. Det kommer jo helt bag på dem, siger Hanne Pedersen.
- Faktisk føler de sig rigtig meget udnyttet nu. Lidt misbrugt af de folk, men de tør ikke stå frem.
Intet svar fra gartneri
Møllegårdens Planteskoles ejer, Lars Starup, udtalte i midten af november til TV 2/Fyn, at han havde rettet ind efter 3F's ønsker og opsagt kontrakten med 2TL IVS.
Men det har ifølge 3F ikke ændret noget, og fagforbundet oplever nu, at det er svært at komme i kontakt med Møllegårdens Planteskole.
- De andre gange har de ikke dukket op og har ikke været villige til dialog. Der vil gå en periode, og så vil vi sikkert være her endnu en gang. Det er desværre tendensen. Men vi stopper ikke. Vi bliver ved, siger faglige sekretær Hanne Pedersen.
TV 2/Fyn har kontaktet ejeren af Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, med tilbud om et interview, men han har ikke reageret på henvendelsen.
Glæde over bredbåndspulje:
- Der er stadig et kæmpestort behov
Langeland er et af de områder, der kan få glæde af bredbåndspuljen, der er afsat penge til i finansloven 2020.
Med finansloven for 2020 er der sat 100 millioner kroner af til at videreføre den såkaldte bredbåndspulje, der skal sikre, at bredbåndsdækningen bliver bedre flere steder i landet.
For godt net er langt fra en selvfølge i alle dele af Danmark. Det gælder blandt andet hos beboerne på Langeland, hvor der flere steder er huller uden bredbånd. Herunder ved Illebølle, Longelse Sønderskov og i området omkring Spodsbjerg.
Derfor glæder det formanden for Langelands Mobil- og Bredbåndsforening, Jørgen Jensen, at der igen er 100 millioner kroner at søge.
- Det er virkelig en god beslutning, som vi hilser med stor tilfredshed og faktisk også glæde, for det betyder, at der er endnu flere langelændere, der kan få bredbånd, og det er stadig et kæmpestort behov på øen, siger han til TV 2/Fyn.
Gravearbejdet koster dyrt
Ifølge formanden skyldes langelændernes dårlige net blandt andet øens placering i landet samt dens geografi.
- Vi er en lang og smal ø, og det betyder, at når der skal nedgraves fiberkabler, så er det store strækninger, der er tale om, og det koster penge at grave ned, siger han.
Og det er her, bredbåndspuljen kan blive en stor hjælp, mener Jørgen Jensen. Men han peger også på lokalbefolkningen som et vigtigt element i arbejdet for bedre net.
- Jeg kan kun opfordre til, at der bakkes op om det her, ligesom der bakkes op om så meget andet frivilligt arbejde på Langeland. Det er frivillige, der går rundt og indsamler fuldmagter, siger han.
Pengene skal søges
Bredbåndspuljen på 100 millioner kroner blev vedtaget som et led i den nye finanslov for 2020, som regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blev enige om mandag.
Puljen betyder, at beboere i områder med dårlig bredbåndsdækning fremover får mulighed for at søge om offentlige støttekroner til at etablere hurtigere forbindelser.