Krigsveteraner får større fokus:
- Vigtigt med anerkendelse
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Byrådet i Faaborg-Midtfyn Kommune vedtog tirsdag aften en egentlig strategi for støtte til kommunens 247 krigsveteraner.
Byrådet i Faaborg-Midtfyn Kommune vedtog tirsdag en egentlig strategi for de 247 krigsveteraner med adresse i kommunen.
100 af dem vurderes af kommunen til at have alvorlige eller komplekse problemer, og strategien går ud på at sikre veteranerne og deres pårørende et så godt liv som muligt.
- Nu skal vi finde ud, hvordan vi implementerer det på den rigtige måde, siger borgmester Hans Stavnsager (S).
Se videoen: Bomber fra Anden Verdenskrig sprænges i fynsk farvand
Én efter én detoneres de bomber, som dykkere fra Søværnet har fundet ved et flyvrag syd for Langeland. Nu er spørgsmålet, om man også kan finde forsvundet besætningsmedlem.
Opdatering
Syv bomber er indtil videre blevet fundet ved et flyvrag i farvandet syd for Langeland. Nu flyttes og bortsprænges bomberne én for én.
Hver bombe bringes til sprængning i et sikret område, så der på længere sigt kan dykkes sikkert ved vraget. Det oplyser Forsvaret. Det tager cirka halvanden time at flytte og detonere hver bombe.
- Der er noget kapow i dem, og det er kun 135 kilo. Der er relativt meget, men vi bortsprænger dem på 21 meters dybde, og alligevel giver de en rimelig høj vandsøjle, siger Lars Møller Pedersen, der er chef for Søværnets Dykkertjeneste.
I alt er 12 dykkere fra Søværnets Dykkertjeneste med på opgaven, hvor de i hold dykker på skift. Søværnets Dykkertjeneste løser Forsvarets maritime ammunitionsrydning. Det vil sige, at dykkerne undersøger forliste skibe eller nedstyrtede fly.
Bomber flyttet med hæveballon
Bomberne, som er fundet ved flyvraget, bliver flyttet fra området med en hæveballon, som dykkerne sætter på.
- Så hæver bomben sig stille og roligt op gennem vandsøjlen, og så flytter vi den et par hundrede meter, oplyser Lars Møller Pedersen.
Sigtbarheden i farvandet er to til tre meter, men det til trods er det alligevel lykkedes dykkerne at sikre videomateriale og billeder fra området.
Flytype næsten fastlagt
Flyet, som bomberne er fundet ved, vurderes med 99,8 procents sikkerhed at være af typen B-24. Det er amerikansk bombefly, som blev brugt under anden verdenskrig.
I mange år har dykkere kendt området. En af dem er Brian Roth Andersen, som ved tidligere lejlighed har taget nedenstående billeder fra vraget. Siden september har det været forbudt at dykke, sejle og fiske i området.
Søværnet forventer, at arbejdet i området vil vare resten af ugen.
- Det, vi ønsker, er, at få identificeret flyet 100 procent. Så vi vil godt finde noget med et serienummer på. Vi ved, at maskingeværerne har det, og at nogle af motordelene eventuelt vil have det, siger Lars Møller Pedersen.
Artiklen fortsætter under videoen
Besætningmedlem kan være på havbunden
Et af de helt store spørgsmål i det videre forløb er, om man kan finde det besætningsmedlem, der styrtede ned med flyet under Anden Verdenskrig.
- Vi ved, at der var et af besætningsmedlemmerne, der ikke nåede at slippe ud. Han må ligge i området et eller andet sted, siger Lars Møller Pedersen, der er chef for Søværnets Dykkertjeneste.
Derfor skal Forsvaret i samarbejde med amerikanerne nu finde ud af, hvad der videre skal ske.
Der følger hverken penge eller ansættelser med strategien, men der skal i tre udvalg fokuseres mere på gruppen af borgere.
Organisationen skal desuden hele vejen rundt skal være opmærksom på, at der nogle mennesker, som skal have hjælp.
- Og som vi nogen gange også kan hjæpe på en lidt anderledes måde end andre der kunne have tilsvarende problemer, siger borgmesteren.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Samme som andre grupper
De tre udvalg, Sundhed og Omsorg-, Opvækst og Læring- samt Arbejdsmarkedsudvalget, bliver således vigtige værktøjer i et fremadrettet fokus på nyttiggørelse af veteranernes kompetencer, støtte til socialt udsatte veteraner (herunder veteraner med PTSD) og veteranernes pårørende.
- Nogle af de udfordringer vores veteraner har, er de samme som andre grupper, som kan have sociale problemer eller have svært ved, at bide sig på arbejdsmarkedet.
- Men det at være veteran er en særlig udfordring. Man tager nogle oplevelser med hjem, som man har brug for at bearbejde. Derfor synes vi, som mange andre kommuner, at der er behov for en strategi for lige præcis den målgruppe, siger Hans Stavnsager.
Forsigtig tilfredshed
Søren Isaksen, som i privat regi blandt andet har været udsendt til Afghanistan, har på eget initiativ startet fællesskabet Camp Pol i aktivitetshuset Polymeren i Årslev.
Han er forsigtig tilfreds med kommunens veteran-strategi, og siger, at det er svært at lave en politik som tilgodser alle. Men han ser gode signaler i strategien.
- Det betyder meget for dem, at blive anerkendt. Specielt for dem som har nogle udfordringer, at de kan blive hjulpet og søge noget rigtig hjælp til dem.
Bombefly på havbunden: - Der kan være ti bomber og efterladte dernede
Dykkere fra Søværnets Dykkertjeneste er i gang med at undersøge, om der er bomber og efterladte på havbunden syd for Langeland.
Tirsdag er 12 dykkere fra Søværnets Dykkertjeneste i gang med at dykke syd for Langeland i håb om at få bekræftet, at der på havbunden ligger et vrag af et amerikansk bombefly, der styrtede i havet under Anden Verdenskrig.
- Der er fra en civil dykker blevet rapporteret om flybomber, der ligger dernede. Vi skal ned og gøre området sikkert, siger næstkommanderende i Søværnets Dykkertjeneste Bo Pedersen til TV 2/Fyn.
- Ifølge historiske arkiver kan der være ti bomber om bord, så det er det, vi går ud fra, og det, vi gerne vil finde. Der kan være en risiko for, at nogle af bomberne er nedgravet i sandet, og så bliver det lidt mere problematisk at finde dem, forklarer Bo Pedersen.
Forbud mod at dykke i området
I september kom det frem, at bombeflyet, der formentlig er fra Anden Verdenskrig, var blevet fundet i Langelandsbæltet.
Det har siden været forbudt at dykke, sejle og fiske i området, fordi Forsvaret ikke ved, om der er sprængfarlig ammunition på vraget.
TV 2/Fyn har fra morgenstunden tirsdag været med Søværnets Dykkertjeneste om bord på dykkerskibet Søløven.
Tager en bombe ad gangen
Dykkerne er i gang med at dokumentere eventuelle fund med videooptagelser til danske og amerikanske myndigheder.
Hvis dykkerne finder en bombe, skal de også destrueres under havets overflade.
- Vi tager dem én ad gangen, som vi finder dem. Så transporterer vi dem væk fra selve vraget for at holde vraget intakt. Der er mulighed for, at der er efterladte dernede, og derfor har vi ikke tænkt os at sprænge bomberne, hvor de er, siger Bo Pedersen.
Er der risiko for, at bomberne springer, mens dykkerne er dernede?
- Der vil altid være en meget lille risiko for, at det kommer til at ske. Vi er godt uddannet, og vi tager alle forholdsregler for, at der ikke kommer til at ske noget, fastslår Bo Pedersen.
Tusindvis af miner
Søværnets Dykkertjeneste løser Forsvarets maritime ammunitionsrydning. Det vil sige, at dykkerne undersøger forliste skibe eller nedstyrtede fly.
Samtidig har dykkerne til opgave at håndtere de tusindvis af miner, der fortsat ligger i de danske farvande.
På tirsdagens opgave er der i alt 24 personer fra Søværnet af sted, heriblandt 12 dykkere.