Naturen giver fællesskab: Sårbare unge og veteraner hjælper hinanden i nyt projekt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Veteraner og sårbare unge i Faaborg-Midtfyn Kommune skal gennem et nyt projekt styrke deres kompetencer i trætoppene.
Set udefra har veteraner og sårbare unge måske ikke det helt store til fælles.
Men spørger man projektleder for Faaborg-Midtfyns nye projekt "Ud i naturen - ind i fællesskabet" Lars Simonsen, har netop de to grupper meget, de deler med hinanden.
- Vi har set en idé i, at veteranerne og de sårbare unge kan få gavn af at være sammen. Det er to grupper, som har noget tilfælles, de kæmper med, siger Lars Simonsen til TV 2/Fyn.
Fynsk naturarv: Naturama har taget hul på nyt byggeri
Med nyt byggeri opfylder Naturama i Svendborg den forpligtelse museerne i Danmark har over for Slots-og Kulturstyrelsen om at opbevare genstande forsvarligt.
Naturama i Svendborg har taget hul på en ambition om at bevare den fynske naturarv.
Således er det første spadestik taget til et nyt og moderne magasin, som vil rumme bevaringsværdig fauna - primært fra det fynske område.
Når byggeriet står færdigt, kan Naturama tilbyde nye faciliteter til opbevaring af de vigtige genstande, som sikrer dokumentationen af fauna i Syddanmark, fremgår det af en meddelelse fra Naturama.
Borgmester tog første spadestik
Blandt andre Svendborgs borgmester Bo Hansen (S) havde fat i spaden, da det traditionelle første spadestik blev taget.
- De 0-17 årige har i forvejen gratis adgang til Naturama. Og med nye undervisningsfaciliteter, der bygges i sammenhæng med magasinerne, får kommunens børn og unge nye attraktive læringsfaciliteter, konstaterede borgmesteren.
Med byggeriet opfylder Naturama forpligtelsen om at opbevare genstande forsvarligt.
- Men efterhånden som vigtige genstande strømmer til, bliver behovet for magasinplads større. Nu får vi
mulighed for at overholde vores forpligtelser og samtidig forbedre vores muligheder for formidling, siger direktør for Naturama og Fjord&Bælt, Mette Thybo.
Skal stå færdigt i 2021
Nybyggeriet er planlagt til at åbne i foråret 2021. Udover regulær opmagasinering vil bygningerne også huse blandt andet en ny café.
Samtidig vil Naturamas magasiner kunne tilbyde særrundvisninger blandt de mange genstande, og der bliver indrettet særlige undervisningsfacilliteter, som kan anvendes af skolerne.
I overgangen mellem det nye byggeri og det nuværende Naturama indrettes et udvidet caféområde.
Gennem fællesskab og oplevelser i naturen skal de to grupper hjælpe hinanden til at styrke deres personlige kompetencer.
- Veteranerne kan virkelig noget ude i naturen, og den kompetence kan de måske give videre til de unge mennesker. Håbet er, at veteranerne bliver en slags mentor for de unge mennesker, siger Lars Simonsen.
Fællesskab ultimativt middel
Et hold veteraner er derfor mandag taget sammen med Lars Simonsen ud i Sollerup Skov ved Faaborg for at høre om projektet.
Rørte veteraner efter hockeyspiller dedikerede kamp til dem
Der var både mødt nuværende og tidligere soldater op, da Odense Bulldogs ærede dem til fredagens kamp mod Sønderjyske.
Da spillerne fra Odense Bulldogs gled ud på isen fredag aften, var de sædvanlige hvide trøjer skiftet ud med en rød af slagsen med et hvidt kors henover.
I dagens anledning var trøjen på initiativ fra en hockeyspiller og garder inspireret af den velkendte garderuniform for at skabe opmærksomhed og samle penge ind til Veteranhjem Odense.
Og det var noget, der rørte flere af de tidligere udsendte, der var mødt op.
- Jeg synes, det er et superfedt arrangement. Det er rigtig godt for dem, der har noget at slås med, at blande professionel sport og soldater. Så kommer de ud og er aktive, siger den tidligere udsendte Kenneth Henriksen.
- Nu er jeg selv gammel garder, så det gør godt i mit hjerte. Det gør bare én rigtig stolt, at de gider bakke op om det.
Et nyt syn på livet
Det samme mener veteranen Henrik Karlsen, der i alt har været udsendt seks gange - blandt andet til Kuwait, Eksjugoslavien og Libanon.
- Jeg synes, det er kanon. Jeg tager hatten af for det - god ide, siger han.
Den 46-årige veteran er selv sluppet uden alvorlige mén, men hans oplevelser har fået ham til at sætte pris på tilværelsen i Danmark på en helt anden måde.
- Jeg har altid sagt, at dem, der brokker sig for meget, lige skulle have en tur ud og se, hvordan de har det andre steder i verden, siger han.
Bliver normalt kun anerkendt én dag om året
Hos veteranhjemmet er man også meget taknemlig for den opmærksomhed og støtte der er kommet gennem arrangementet, fortæller Hanne Ussing, daglig leder på hjemmet.
- Og den kobling, det giver mellem den stående hær og så dem, der allerede har været afsted og er kommet hjem - at der er en rød tråd.
Ifølge hende betyder sådan et arrangement også noget særligt, fordi både tidligere og nuværende udsendte ofte kun bliver anerkendt, når det er flagdag.
Trøjer på auktion
Initiativet kommer fra ishockeyspilleren Morten Larsen, der også selv er garder.
- I livgarden havde vi en aften, hvor der var en veteran, der fortalte om, hvilke ting han kæmpede med, efter at han havde været udsendt. I Nordamerika er det velkendt med military appriciation nights, og så tænkte jeg: "Hvorfor gør vi det ikke her i Odense?" sagde Martin Larsen inden kampen, hvor han havde navnet 'Garder Larsen' på ryggen.
Efter kampen, der endte 4-0 til Sønderjyske, kom spillernes trøjer på auktion. Hvordan det gik, har Odense Bulldogs et samlet overblik over mandag.
Veteranerne skal desuden prøve kræfter med træklatring, og om aftenen skal de spise sammen omkring et bål.
- I dag afholder vi et åbent hus arrangement, hvor man kan prøve lidt træklarting og man kan prøve teltet, som vi er ved at sætte op, og det er jo bare en del af de mange ting, som man kan opleve i naturen, siger Lars Simonsen.
Senere på ugen skal veteranerne også klatre i træer og overnatte i trætoppene på sovepladser, de selv skal bygge.
- Fællesskab er det ultimative middel mod at være sårbar, ensom, introvert. Der er så mange gode ting af hente i et fællesskab, siger Lars Simonsen.
Unge og veteraner kan støtte hinanden
Det nye projekt består af i alt fem initiativer, der ud over klatring og overnatning i toppen af træerne byder på ræsen på mountainbikes, etablering af en terapihave, svømning og dykning for de sårbare unge og veteranerne.
Lars Simonsen glæder sig til at byde alle deltagerne velkommen og vise dem de mange fordele, naturen har.
- Naturen bidrager med sin egen ting, og den kan virkelig noget helt særligt, så det er en god ting at skabe det her rum for den her gruppe af mennesker ude i naturen, siger Lars Simonsen.
Unikt fund: Jordklump gemmer på særlig sølvskat
En jordklump, der gemmer på en ganske unik sølvskat, er ved at blive undersøgt af arkæologerne fra Odense Bys Museer. Museumsinspektøren kalder fundet for ganske unikt.
Inde i et hvidt rum midt på et bord ligger en stor jordklump. Over klumpen hænger en røntgenmaskine klar.
For de fleste vil jordklumpen på bordet ikke betyde noget, men for konservator Jannie Amsgaard Ebsen fra Odense Bys Museer betyder jordklumpen et væld af historier, der bare venter på at blive afsløret.
- Det bliver spændende at se, hvad jordklumpen gemmer på. Vi har kunnet se lidt sølv i overfladen, så det er meget spændende, hvad der ligger længere nede, siger Jannie Amsgaard Ebsen.
Inden billederne af jordklumpen kan skydes, bakser Jannie Amsgaard Ebsen en røntgenplade under den store jordklump, og så er hun klar til at afsløre jordklumpens hemmeligheder.
Helt unikt fund
Med en stor, sikker dør lukket forsvarligt er Jannie Amsgaard Ebsen klar, og de første billeder afslører præcis, hvad både hun og også museumsinspektør Mogens Bo Henriksen havde forventet
- De første billeder viser allerede flere genstande, der ligner mønter og et afklip måske også fra en mønt, så det tegner rigtig godt, siger Jannie Amsgaard Ebsen.
- Vi har en helt unik situation med den her jordklump, for den jord, vi har taget op, har ligget i fuldkommen uberørt tilstand. Dermed får vi noget, der er langt mere interessant end selv genstandene, nemlig sammenhængen mellem genstandene, siger Mogens Bo Henriksen og fortsætter:
- Det er sammenhængen, der for alvor giver os ny arkæologisk viden.
Mønterne skaber sammenhæng
Sammenhængen mellem mønterne kan arkæologerne i Odense Bys Museer afgøre blandt andet ved at datere dem præcist.
Og da mønterne ikke er blevet rørt ved, siden de blev lagt eller efterladt i jorden, siger det noget om, i hvilken sammenhæng mønterne er blevet brugt.
- Mønterne kan fortælle os noget om datidens handelsveje. De fortæller, hvor man fik det sølv fra, som var det grundlæggende i vikingetidens økonomi. Det var også det sølv, man brugte til at lave smykker, siger Mogens Bo Henriksen.
Og netop fordi et fund som dette er så unikt, har museumsinspektøren også en klar opfordring til hobby-arkæologerne på Fyn.
- Hvis man på nogen måde har en fornemmelse af, at man har fat i en skat, der ikke er blevet rørt af en plov, så må man under ingen omstændigheder røre det. Man skal kontakte museet med det samme, siger han og tilføjer:
- Hvis man i det hele taget tror, at man er på sporet af en skat, så skal man kontakte museet.
- Fantastisk oplevelse for en gammel rotte i faget
Resten af dagen kommer til at gå med at gennemfotografere den store klump jord for at afgøre, præcis hvor mange sølvskatte der gemmer sig der.
- Vi skal til at gennemfotografere præparatet fuldstændig fra ende til anden, så vi systematisk kan få afdækket, hvad klumpen gemmer på, siger Jannie Amsgaard Ebsen.
Og om en halv dags arbejde vil hun være klar til et mere præcist billede af den skat, jordklumpen gemmer.
- Det ser heldigvis ud til, at størstedelen af fundet har ligget bevaret i 35 centimeters dybde fuldstændig uberørt. Det er en fantastisk situation, men også en fantastisk oplevelse selv for en gammel rotte i faget som mig, siger Mogens Bo Henriksen.
Efter sommerferien vil man kunne tilmelde sig en eller flere aktiviteter på ugentlig basis. På sigt er ambitionen, at der ud over ugentlige aktiviteter også vil blive afholdt større arrangementer, der har fokus på de oplevelser, man kan få i naturen.
- Det giver god mening at få skabt en synergi mellem de sårbare unge og nogle veteraner, der kan give de unge nogle øvelser med tillid, siger Kim Aas, der er formand for opvækst- og læringsudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.
Vi gerne tiltrække veteraner fra hele Fyn
Projektet er kommet til med en støtte på knap 2,1 millioner kroner fra Kulturministeriets idrætspulje, og det kommer til at løbe i 2,5 år.
- Vi har en meget aktiv veteranpolitik her i Faaborg-Midtfyn Kommune, for vi har en del veteraner, der skal have noget hjælp, og den hjælp kobler vi sammen med sårbare unge, siger Kim Aas.
Fra benzin til biodiversitet: Tidligere motorcrossbane bliver til naturområde
Borgermøde om tidligere motorsportsbane peger mod at 5,5 hektar omdannes til naturområde.
Lokale borgere og Odense Kommune skal finde en fremtid for Højbjergbanen i det nordvestlige Odense.
Motorcrosscyklerne brummede sidste gang hér i 2011, og siden er det kuperede område vokset til med græs og skov.
Tirsdag blev der holdt et borgermøde på Korup Skole. Det var Korup Lokalråd og Højbjerg-gruppen, der havde inviteret borgerne til, at komme med idéer til, hvad området fremadrettet kan bruges til.
Efter mødet var næstformand i Korup Lokalråd Mick Hartwig meget tilfreds.
- Jeg synes det gik rigtig godt. Faktisk fuldstændigt som vi havde håbet og ønsket med engagerede borgere.
- Vi fik lov til at fremlægge vores foreløbige arbejde over det seneste års tid, men borgerne kunne ikke holde sig tilbage.
- De brød ind hele tiden med gode kommentarer og idéer. Og det var det vi havde ønsket; at der kom nogle idéer på banen til, hvad der kan ske med dette helt fantastiske område, fortalte Mick Hartwig med tilfredshed.
Rådmand i By- og Kulturforvaltningen, Jane Jegind (V), deltog også i mødet. Hun var glad for det lokale engagement, og glæder sig over det fokus deltagerne havde.
- Naturen blev sat rigtigt højt; biodiversiteten, dyrelivet, at det der skal foregå herude, de ønsker der er, er ting der skal kunne tilpasse sig naturen og ikke den anden vej rundt.
- Det tegner til, at det bliver et rigtig godt samspil, sagde Jane Jegind.
Med fra borgermødet tager Korup Lokalråd blandt andet ønsket om at bevare naturen.
- Vi tager også med videre, at mange havde kig på skolebørnene, som i en eller grad kan få forlagt undervisningen; biologi, idræt - og sikkert også andre ting.
- Og så en masse andre små idéer der poppede op, som sammen med indspil, vi havde fået inden mødet, gør, at vi på nuværende tidspunkt har rigtig mange idéer i spil.
- Jeg tror det bliver kompromisets kunst frem til, hvad det måske skal ende med. Vi er meget positive fordi der netop er en positiv tone i debatten.
Der er 5,5 hektar at boltre sig på på det område, som en gang brummede af motorer og hvor luften var tyk af moto cross.
Det var Fyens Motor Sport som holdt til i området indtil klubben fik ny hjemmebane i Kærby Mose.
I nærmeste fremtid vil Fyens Motor Sport rydde op i området, ligesom kommunen vil få overdraget nøglerne til klubhuset.
Lige nu er seks veteraner en del af projektet, og planen fra kommunens side er, at det antal skal øges markant.
- Vi vil gerne have veteraner fra hele Fyn, og vi har også allerede omkring 10 sårbare unge, der er klar til at komme med på projektet fra august, og det skal gerne øges hen ad vejen, siger Kim Aas.