Rørte veteraner efter hockeyspiller dedikerede kamp til dem
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der var både mødt nuværende og tidligere soldater op, da Odense Bulldogs ærede dem til fredagens kamp mod Sønderjyske.
Da spillerne fra Odense Bulldogs gled ud på isen fredag aften, var de sædvanlige hvide trøjer skiftet ud med en rød af slagsen med et hvidt kors henover.
I dagens anledning var trøjen på initiativ fra en hockeyspiller og garder inspireret af den velkendte garderuniform for at skabe opmærksomhed og samle penge ind til Veteranhjem Odense.
Bulldogs skifter farve: Martin kæmper for veteranerne
Fredagens opgør mellem Odense Bulldogs og SønderjyskE er også en kamp for Odenses krigsveteraner.
De plejer at spille i hvidt, men kommer du til kampen mellem Odense Bulldogs og SøderjyskE fredag aften, skal du huske at heppe på de røde.
Fynboerne trækker nemlig i en specialdesignet trøje, som er inspireret af den velkendte garderuniform med et hvidt kryds henover maven.
Formålet er at samle penge ind til veteranhjemmet i Odense, og det hele er foranlediget af Bulldogs-spilleren og Odense-drengen Martin Larsen, dertil dagligt slår sine folder hos både Bulldogs og i Den Kongelige Livgarde.
- Selve ideen er noget, jeg har gået og syslet med i et stykke tid. I livgarden havde vi en aften, hvor der var en veteran, der fortalte om, hvilke ting han kæmpede med, efter at han havde været udsendt. I Nordamerika er det velkendt med military appriciation nights, og så tænkte jeg: "Hvorfor gør vi det ikke her i Odense?" siger Martin Larsen.
Efter kampen kommer de specialdesignede trøjer på auktion, og Martin Larsen er ikke i tvivl om, at pengene skal gå til veteranhjemmet i Odense.
- Jeg har selv haft fornøjelsen af at besøge veteranhjemmet og tale med stedets leder Hannah (Ussing, red.). Hun fortalte en masse gode ting om stedet, og det er klart sådan et sted, der fortjener en hjælpende hånd, hvis man har mulighed for det, siger Martin Larsen.
- Anerkendelse betyder alt for veteranerne
Ud over de røde trøjer er der gratis adgang til kampen for soldater og veteraner. Der vil også være gardere og soldater i fuld uniform og tambourkorps, der spiller på isen før kampen. Hos Veteranhjem Odense er man fuld af lovord for Martin Larsen, Odense Bulldogs og Den Kongelige Livgarde.
- Det er helt fantstisk, at et ungt menneske som Martin tænker så langt frem og har øje på de mennesker, der kan få brug for støtte så meget senere i deres liv, siger Hannah Ussing, daglig leder af Veteranhjem Odense.
Hun er glad for den økonomiske støtte, som auktionen giver. Men for brugerne af veteranhjemmet er det mødet mellem de nuværende soldater og de tidligere udsendte, der fylder mest.
- Det er anerkendelsen. At de, der er i trøjen, stadig tænker på dem, der tidligere har haft trøjen på. Vores veteraner er stolte af at have været soldater, og det betyder uendelig meget for dem, at vores nuværende soldater viser deres støtte og respekt for deres arbejde. Det betyder rigtig meget for den røde tråd mellem livet som soldat og det liv, der følger bagefter, siger Hannah Ussing.
Stillede krav
Denne aften blev for alvor mulig, da Odense Bulldogs i november igen ville have Martin Larsen tilbage på isen. Han havde ellers lagt skøjterne på hylden på grund af karrieren i militæret.
- Da Bulldogs henvendte sig og tilbød mig en kontrakt og muligheden for at spille ishockey igen, var en af mine betingelser, at jeg ville have muligheden for at lave sådan et arrangement. Selvfølgelig med godkendelse fra Den Kongelige Livgarde. Så flaskede det hele sig, og i aften går det løs, siger den tydeligt stolte garder og ishockeyspiller.
- Det er to verdener, som for mig på mange måder er ens. En stor gruppe mennesker, der går sammen om ét mål. En sejr på isen eller at gå vagt. Derfor synes jeg, at det var nemt at drage paralleller og så samle dem. Og til det her velgørende formål var det helt ideelt, siger Odenses nummer 28, som fredag aften får lov til at spille med navnet 'Garder Larsen' på ryggen.
Den første puck bliver kastet klokken 19.30 i Odense Isstadion.
Og det var noget, der rørte flere af de tidligere udsendte, der var mødt op.
- Jeg synes, det er et superfedt arrangement. Det er rigtig godt for dem, der har noget at slås med, at blande professionel sport og soldater. Så kommer de ud og er aktive, siger den tidligere udsendte Kenneth Henriksen.
- Nu er jeg selv gammel garder, så det gør godt i mit hjerte. Det gør bare én rigtig stolt, at de gider bakke op om det.
Et nyt syn på livet
Det samme mener veteranen Henrik Karlsen, der i alt har været udsendt seks gange - blandt andet til Kuwait, Eksjugoslavien og Libanon.
- Jeg synes, det er kanon. Jeg tager hatten af for det - god ide, siger han.
Veteran blev angst i supermarked - nu hjælper hunden Teddy
Servicehunden er trænet i at berolige veteranen Jon Printzlau, når han får det dårligt blandt mange mennesker og larm.
For langt de fleste er en tur i supermarkedet ikke noget, der bliver tænkt videre over. Men for Jon Printzlau fra Stige kunne det indtil for nylig få angstsveden til at springe frem.
Jon Printzlau er veteran og blev diagnosticeret med PTSD efter sin udsendelse i midten af 00’erne. Siden da har han haft svært ved at befinde sig steder med meget larm.
- Jeg får det bare ubehageligt, hvis der er mange mennesker og mange, der spørger om noget, siger han.
- Især en ballon, der springer, kan virkelig tricke, at jeg begynder at sidde og ryste og få koldsved og få det dårligt.
Men i november kom en kærlig og pelset hjælper til undsætning.
Hjælper ved at være irriterende
Pelsen sidder på servicehunden Teddy, som Jon Printzlau sidste år fandt sammen med Odense Kommune efter flere forskellige behandlinger og forløb, der ikke havde hjulpet.
Så når Jon Printzlau for eksempel skal handle, hjælper Teddy kort og godt ved at være irriterende, fortæller veteranen.
- Et af de signaler, han giver mig, når jeg begynder at blive presset, er, at han hele tiden skubber til mine ben og går ind foran, så jeg er ved at falde over ham. Og det er generelt skideirriterende, men det er hans måde at sige: ”Hallo, kig på mig og fokuser på mig”, siger han.
På den måde får Jon Printzlau tankerne væk fra situationen, der gør ham ukomfortabel.
- Så stopper jeg lige op og snakker lidt med ham og glemmer det rundt om mig. Jeg falder til ro igen, siger han.
Flere fordele
Men der er også andre fordele ved at have en hund som hjælper.
Teddy er oplært hos servicehundeinstruktøren Tine Lübker, der mener, at servicehunde er det helt rigtige hjælpemiddel til blandt andet veteraner.
- Der opstår et kærlighedsbånd mellem hund og veteran i det her tilfælde. Hundene gør, at de bliver trukket med ud, de skal foretage sig noget fysisk med hunden, siger hun.
- De kommer også ud og får en masse fælles oplevelser sammen, og vi ser også, at hundene skaber kontakt til andre mennesker.
Vil tilbage på arbejdsmarkedet
Og Teddy har da også fået en betydning for Jon Printzlau på flere plan.
- Den har givet mig mere glæde i hverdagen, fordi jeg altid har en at snakke med. Så jeg går ikke bare herhjemme og er ensom, nu når jeg isolerer mig meget. Han kommer altid og trøster mig, når jeg har det dårligt, siger han.
Jon Printzlau er lige nu i et afklaringsforløb, og han håber, han på sigt kan vende tilbage til arbejdsmarkedet. Med Teddy ved sin side.
Den 46-årige veteran er selv sluppet uden alvorlige mén, men hans oplevelser har fået ham til at sætte pris på tilværelsen i Danmark på en helt anden måde.
- Jeg har altid sagt, at dem, der brokker sig for meget, lige skulle have en tur ud og se, hvordan de har det andre steder i verden, siger han.
Bliver normalt kun anerkendt én dag om året
Hos veteranhjemmet er man også meget taknemlig for den opmærksomhed og støtte der er kommet gennem arrangementet, fortæller Hanne Ussing, daglig leder på hjemmet.
- Og den kobling, det giver mellem den stående hær og så dem, der allerede har været afsted og er kommet hjem - at der er en rød tråd.
Ifølge hende betyder sådan et arrangement også noget særligt, fordi både tidligere og nuværende udsendte ofte kun bliver anerkendt, når det er flagdag.
Trøjer på auktion
Initiativet kommer fra ishockeyspilleren Morten Larsen, der også selv er garder.
- I livgarden havde vi en aften, hvor der var en veteran, der fortalte om, hvilke ting han kæmpede med, efter at han havde været udsendt. I Nordamerika er det velkendt med military appriciation nights, og så tænkte jeg: "Hvorfor gør vi det ikke her i Odense?" sagde Martin Larsen inden kampen, hvor han havde navnet 'Garder Larsen' på ryggen.
Gode fynske erfaringer: Større fokus på at støtte udsendte soldaters familier
En ny familieenhed skal i højere grad hjælpe familier og pårørende til udsendte danske soldater. Noget af det, som de allerede er rigtig gode til på veteranhjemmet i Odense.
En ny indsats skal sætte større fokus på at hjælpe de pårørende til de danske soldater, som Folketinget sender ud i verdens brændprunkter.
Det fortalte den fynskvalgte forsvarsminister Trine Bramsen (S), da hun mandag formiddag besøgte veteranhjemmet i Odense.
- Vi har haft en veteranpolitik i ti år. Den har meget været rettet mod veteranerne, men der er altså behov for, at vi retter det mod familierne. Både når vi sender soldater ud i verden, skal vi have et større fokus på familierne, men også når de kommer hjem. Vi ser ofte, at veteranernes børn lider, og derfor skal vi have fokus på dem, siger den fynske forsvarsminister til TV 2/Fyn.
Som et nyt initiativ oprettes derfor med opstart 1. marts en ny landsdækkende familieenhed ved Veterancenteret. Veteraner er ikke ene om at blive påvirket af en udsendelse, og en væsentlig del af formålet med den nye familieenhed er at flytte en del af fokus fra selve soldaten og over på familierne til veteranen.
- Vi skal også have fokus på, hvad der er for et netværk omkring soldaten. Er der nogle børn, som kan få nogle mén af far eller mors udsendelse. Det, tror jeg, er vigtigt for at løfte veteranindsatsen videre, siger Trine Bramsen.
Og derfor omfatter den nye veteranindsats også en række tilbud om støtte og rådgivning til veteranens pårørende. Familieenhedens medarbejdere vil være lokalt forankrede og kan yde hurtig og direkte støtte til de pårørende, forklarer forsvarsministeren.
Netop veteranhjemmet i Odense har været med til at bekræfte det rigtige i den kommende familieenhed, mener Trine Bramsen.
- Det er faktisk noget af det, der er en kæmpe styrke ved veteranhjemmet i Odense, at man inviterer familierne indenfor, og at man har aktiviteter, som retter sig mod familierne, siger Trine Bramsen.
Veteran: På tide
Initiativet bliver taget rigtig godt imod af flere af de fynske veteraner, som TV 2/Fyn talte med mandag formiddag.
Dog mener Jon Reinecke Printzlau, der som soldat har været udsendt til både Kosovo og Afghanistan, at initiativet burde have kommet for lang tid siden.
- Det er på tide. Familien og baglandet har også brug for nogen at sparre med. De gennemgår lige så meget, som vi gør - bare på en anden måde, siger Jon Reinecke Printzlau.
Den fynske veteran forklarer, at han på mange måder føler, at familierne og netværket til de udsendte soldater lidt er blevet overladt til sig selv.
Det har dog ikke været ensbetydende med, at de pårørerende så bare har siddet med hænderne i skødet. I stedet har de selv gjort noget for at finde ligesindede.
- Der er opstået mange støttenetværk ved siden af. Men efter Veteranhjemsfonden er begyndt at gå mere ind i det - og har fokus på at det her er et fristed for både veteraner og pårørerende - så er der blevet skabt flere små netværk. Vores børn får nogen at lege med, der også har en far eller mor med nogle problemer. Min kone har også fået rigtig mange at sparre med og snakke med privat, og det har givet hende nogle værktøjer og erfaringer fra andre, siger Jon Reinecke Printzlau.
Efter kampen, der endte 4-0 til Sønderjyske, kom spillernes trøjer på auktion. Hvordan det gik, har Odense Bulldogs et samlet overblik over mandag.