Planteskole fyrer medarbejdere efter lønstrid
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Ti medarbejdere er blevet fyret fra Møllegårdens Planteskole efter konflikt med fagforbundet 3F om betaling af udenlandske medarbejdere.
Opdatering
Efter en måned med demonstrationer, bøde og blokade er ti medarbejdere på Møllegårdens Planteskole blevet fyret.
Det meddeler fagforbundet 3F, som 12. gennemførte den første demonstration mod planteskolen med mål om at få dem til at droppe samarbejdet med en underleverandør, som underbetaler medarbejderne.
Siden oktober har 3F været i faglig konflikt med tre firmaer, der på skift har haft en entrepriseaftale med Møllegårdens Planteskole.
- Jeg har allerede fået flere henvendelser fra flere af medarbejderne, som er chokerede. De møder ind, bliver kaldt sammen og får at vide, at de skal tage hjem, siger Hanne Pedersen, der er faglig sekretær i 3F Østfyn.
3F om forhold på fynsk gartneri:
- Medarbejdere føler sig udnyttet
Møllegårdens Planteskoles udenlandske medarbejdere får stadig kun det halve af, hvad de burde. Det siger fagforbundet 3F, der onsdag igen demonstrerede foran gartneriet.
Medlemmer af fagforbundet 3F tog onsdag morgen endnu en gang opstilling foran Møllegårdens Planteskole i en såkaldt synlighedsdemonstration.
Grunden er, at de polske medarbejdere på gartneriet ifølge fagforbundet kun får det halve af den overenskomstmæssige løn.
- Problemet er jo, at de får 70-85 kroner i timen. Det ødelægger den danske model, at man går ud og laver en så grov løndumping. Det vil vi ikke være med til, siger Hanne Pedersen, der er faglig sekretær i 3F Østfyn.
Det er ikke gartneriet, men forskellige vikarbureauer, som er en del af den polskejede virksomhed PF Gruppen, som betaler medarbejdernes løn.
Ifølge 3F oprettes et nyt cvr-nummer i PF Gruppen, hver gang et andet bliver konfliktramt.
- Det er en kamp, men vi kæmper videre og stopper ikke. Vi vil simpelthen ikke finde os i, at de ødelægger vores danske model, siger Hanne Pedersen.
Da 3F i november valgte at konflikte mod vikarbureauet, opsagde gartneriet kontrakten med 2TL IVS, der er et af vikarbureauerne. Men ifølge 3F har man i stedet indgået en tilsvarende aftale med et lignende vikarbureau under PF Gruppen.
Chokerede medarbejdere
Ifølge 3F burde lønnen for de polske arbejdere være 143 kroner i timen.
Møllegårdens Planteskole har tidligere været medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og er stadig omfattet af den overenskomst, der er indgået med 3F.
De polske medarbejdere på Møllegårdens Planteskole har ifølge 3F reelt set været ansat der i mange år.
- De er jo chokeret efter, vi har fået kontakten med dem, og de har fået at vide, hvordan de skulle have været aflønnet. Det kommer jo helt bag på dem, siger Hanne Pedersen.
- Faktisk føler de sig rigtig meget udnyttet nu. Lidt misbrugt af de folk, men de tør ikke stå frem.
Intet svar fra gartneri
Møllegårdens Planteskoles ejer, Lars Starup, udtalte i midten af november til TV 2/Fyn, at han havde rettet ind efter 3F's ønsker og opsagt kontrakten med 2TL IVS.
Men det har ifølge 3F ikke ændret noget, og fagforbundet oplever nu, at det er svært at komme i kontakt med Møllegårdens Planteskole.
- De andre gange har de ikke dukket op og har ikke været villige til dialog. Der vil gå en periode, og så vil vi sikkert være her endnu en gang. Det er desværre tendensen. Men vi stopper ikke. Vi bliver ved, siger faglige sekretær Hanne Pedersen.
TV 2/Fyn har kontaktet ejeren af Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, med tilbud om et interview, men han har ikke reageret på henvendelsen.
Ifølge 3F har medarbejderne fået mellem 70 og 80 kroner i timen i stedet for de 143 kroner, fagforbundet mener, de burde få. De har alle sammen været ansat i vikarbureauer under det polskejede PF Gruppen, som ifølge 3F er kendt for at levere underbetalte, udenlandske medarbejdere til danske gartnerier.
- Nu har medarbejderne fået at vide, at de ikke vil få job gennem PF Gruppen fremover, siger faglig sekretær Hanne Pedersen.
Konsekvens af sympatikonflikt
Lars P. Strarup, der ejer Møllegårdens Planteskole, udtaler i en skriftlig kommentar til TV 2/Fyn, at man har opsagt samarbejdet med PF Gruppen som konsekvens af 3Fs sympatikonflikt.
- Det betyder, at vi i dag har sagt farvel til alle entreprenørens ansatte. Det er selvfølgelig et vemodigt farvel, da vi har været glade for de opgaver de har løst for os, samt generelt været glade for vores samarbejde med entreprenøren, siger Lars P. Strarup.
Han meddeler, at han har været i dialog med Hanne Pedersen fra 3F Østfyn, som har lovet at hjælpe med at skaffe danske statsborgere til foråret, hvis Møllegårdens Planteskole ønsker det.
Derudover har han ingen kommentarer.
Må tage hjem til Polen
Selvom ti medarbejdere nu er nødt til at tage tilbage til Polen efter at have mistet deres arbejde på Møllegårdens Planteskole, beskriver Hanne Pedersen sagen som en stor sejr. 3F har ad flere omgange været i konflikt med underleverandørfimaer i PF Gruppen.
- Det er jeg rigtig glad ved. Det skal også siges, at der ikke var konflikt mod Egen Aps, men det er en del af PF Gruppen, siger Hanne Pedersen.
Hun fortæller, at hun i perioder har oplevet dialogen med Lars P. Strarup som god og konstruktiv, og at der har været flere gode møder. Fagforbundet vil gerne hjælpe planteskolen via deres jobordning fremover, bekræfter hun.
Konfliktramt firma har fået flere påbud for dårligt arbejdsmiljø
På halvandet år har bemandingsfirmaet Goskov fået flere påbud fra Arbejdstilsynet. Man har også fået en bøde, efter en medarbejder kom til skade i en arbejdsulykke.
- Vi driver alene virksomhed i overensstemmelse med danske love og regler, lød det blandt andet fra Goskovs direktør, Przemyslaw Teclaw, da han i november skriftligt kommenterede den verserende lønkonflikt, der har bemandingsfirmaet Goskov og Møllegårdens Planteskole på den ene side og 3F Østfyn på den anden.
Men inden for det seneste halvandet år har firmaet fået flere påbud for ikke at overholde loven om arbejdsmiljø.
Det skriver Fagbladet 3F på baggrund af en aktindsigt, fagbladet har fået fra Fyns Politi og Arbejdstilsynet.
Ifølge fagbladet har Arbejdstilsynet siden juni 2018 udstedt fire påbud til Goskov for at bryde loven om arbejdsmiljø. Senest i november, hvor man fik et påbud, fordi firmaets medarbejdere på Møllegårdens Planteskole foretog farlige løft, der var til fare for lænderyg, skulder og nakke.
I en af sag fra april sidste år har firmaet også fået en bøde på 80.000 kroner.
- Som det fremgår af det påbud, der er givet i forbindelse med undersøgelsen af ulykken, er der tale om en ulykke, hvor en ansat kom alvorligt til skade, skriver Morten Vestergaard, tilsynschef hos Arbejdstilsynet, i en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F.
Den kvindelige medarbejder kom til skade i forbindelse med arbejde på virksomheden Limfjords Danske Rodfrugter, der ikke længere eksisterer.
Da hun var i gang med at sortere rodfrugter, gik hun forbi en roterende aksel, der stak ud og trak hende ind i maskinen, hvilket blandt andet medførte et benbrud.
Konflikt på fynsk planteskole
Bemandingsfirmaet Goskov er involveret i en verserende konflikt med 3F Østfyn, der kræver ordnede løn- og arbejdsvilkår for de ansatte i Goskov og de 11 andre firmaer, der hører under PF Gruppen, som holder til på Vestfyn.
Det har ført til flere demonstrationer ved Møllegårdens Planteskole i Ringe, der anvender arbejdskraft fra Goskov Aps.
"Jeg er bekendt med det beklagelige påbud, som jeg konstaterer bliver overholdt. Jeg er også bekendt med, at der arbejdes hårdt på at videreudvikle og forbedre arbejdsmiljøet og sikkerheden for denne elevator," lyder det fra planteskolens direktør Lars Strarup i en skriftlig kommentar til TV 2/Fyn.
Elevatoren, Lars Strarup refererer til, er den maskine, der medførte, at medarbejderne måtte lave farlige løft. Den er siden blevet taget ud af drift.
TV 2/Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Goskov Aps' direktør Przemyslaw Teclaw, men det er ikke lykkedes.