Mandag begynder arbejdet med at anlægge Fyns største mountainbikepark ved Svanninge Bakker. Et stort projekt, der har været flere år undervejs, og som har involveret mange forskellige mennesker og institutioner.
- Det er lykkedes over fire år i samarbejde med Naturstyrelsen og Faaborg-Midtfyn Kommune og den kæmpe velvilje, der er fra deres side, at det her skal kunne lade sig gøre. Og så et kæmpe frivilligt engagement i området, siger Kewin Friis Kamelarczyk, der er projektleder i Geopark Det Sydfynske Øhav.
Projektet har ikke været gratis. Flere fonde har tilsammen bidraget med 1,5 millioner kroner til projektet, og Faaborg-Midtfyn Kommune har også bidraget økonomisk, fortæller Kewin Friis Kamelarczyk.
Mountainbikeparken ligger i et område, der blandt andet ejes af Naturstyrelsen, så der er flere hensyn at tage, så man skåner naturen i området.
- Vi har haft en rigtig tæt dialog med myndighederne om de hensyn, der skal tages, og der er blevet søgt om fredsskovdispensation og landzonetilladelse og Natura 2000-dispensation og så videre. Det har været en lang proces, og det er også derfor, det har taget så lang tid, fordi vi har taget alle de her hensyn, der skulle til. Det hele handler jo om at beskytte naturen og skabe balancen mellem benyttelse og beskyttelse.
Fyns Største mountainbikeområde
Kewin Friis Kamelarczyk har ikke de helt præcise tal på, hvor stort et område, Mountainbikeparken dækker over, men det bliver et område, hvor der er udfordringer til både uerfarne og øvede mountainbikere.
Der bliver blandt andet to nedkørsler på hver en kilometer, hvor man kan drøne ned ad bakke, der kommer en teknikbane, der kommer en hopbane og et såkaldt pumptrack. Samtidig er bikeparken forbundet til de mere traditionelle mountainbikespor, der også er blevet bygget som en del af projektet.
- Det bliver Fyns største, det kan jeg roligt sige, siger Kewin Friis Kamelarczyk.
Inspiration fra skibakke
Når bikeparken står færdig, er det meningen, at man kan køre helt op på toppen og via de to nedkørsler få Fyns længste nedkørsel i to forskellige sværhedsgrader. Inspirationen til nedkørslerne har man fået fra skibakker.
Efter planen skal alle spor, nedkørsler, teknikbane og de andre herligheder stå klar den 16. oktober, hvor man kan prøve kræfter med banerne og få guidede ture fra blandet andet Naturstyrelsen og Øhavsmuseet.