Børnene hyler og græder, når Jette arbejder: - Jeg kan ikke støvsuge ordentligt

Kommunalt tiltag gør, at Jette Liljegren ikke kan gøre ordentligt rent i de to børnehuse, hun arbejder i. Det betyder beskidte gulve - rådmand anbefaler overtrækssko.

Det er ikke kun børnene og pædagogerne, der generes af, at rengøringen af børnehaverne i Odense finder sted indenfor åbningstiden.

- Det er ikke et behageligt arbejdsmiljø, siger Jette Liljegren.

Hun er rengøringsassistent på flextid i Odense Kommune og gør rent i to børnehaver hver dag. Arbejdet starter klokken seks om morgenen, mens børnehaverne er åbne og der er både børn og pædagoger til stede. 

TV 2 Fyn har på det seneste sat fokus på kritikken fra forældre, pædagoger og ledere af den synlige rengøring, som samtlige institutioner i Odense Kommune siden 2020 har været underlagt. Det sparer kommunen for en million kroner årligt i sparede nattetillæg.

- De to kære børnehaver, jeg er i, dér har vi haft mange problemer med synlig rengøring. Jeg kan ikke komme til. Der er mange børn, især de helt små, der faktisk er bange for en støvsuger. De flygter rundt, hyler og græder. Jeg kan ikke støvsuge ordentligt.

Det er ifølge Jette Liljegren ikke kun støvsugningen, det går ud over.

- Så skal der også vaskes gulv det ene og det andet sted. Børnene prøver at flytte sig, men til sidst bliver jeg nødt til at vaske gulvet, hvor de er - og så bliver det jo vådt. Så kan de trække skidt med rundt på et vådt gulv, siger hun.

Føler sig i vejen

Kvaliteten af Jette Liljegrens arbejde lider under de arbejdsforhold, kommunen har fastlagt.

- Jeg føler, jeg trækker dem fra den ene ende af børnehaven til den anden samtidigt med, at jeg skal gøre mit arbejde. Kvaliteten af rengøringen bliver elendig, og det er jo klart med de her forhold. Vi gør det bedste, vi kan, men efterhånden ryster vi alle på hovedet og tænker, at det er sindssygt.

Jette Liljegren, rengøringsassistent ved to børnehuse i Odense Kommune
Jette Liljegren, rengøringsassistent ved to børnehuse i Odense Kommune
Foto: Roy Juma


Ingen kan komme til for hinanden.

- Hvad angår forældrene får vi bare at vide, vi skal sige godmorgen og smile, men efterhånden begynder vi at kunne mærke, at mange af dem faktisk bliver rigtig irriterede. De kan jo ikke komme til, og det kan vi heller ikke, så jeg forstår dem godt.

Det fører til en nedtrykkende arbejdsdag for Jette Liljegren.

- Jeg bliver stresset, ked af det og føler mig i vejen. Det er stressende forhold at arbejde under. Politikerne bruger det der argument om synlighed, men det er fuldstændig sort. Det handler udelukkende om at spare penge. Det er noget pjat, at vi ikke må starte klokken fem om morgenen, for det gør vores afløsere jo – er vi så bare ligeglade med dem?

Fynsk inspiration

I både Assens og Nyborg er der også synlig rengøring, men her starter rengøringsarbejdet en time tidligere. Klokken fem om morgenen fremfor klokken seks.

Jette Liljegren synes, Odense Kommune bør drage inspiration fra nabokommunerne.

- Alene den ekstra time ville gøre så meget, fordi vi så rent faktisk ville kunne nå at få gjort rent. Og så ville vi stadigvæk være synlige.

Jette Liljegren, rengøringsassistent i Odense Kommune
Jette Liljegren, rengøringsassistent i Odense Kommune
Foto: Roy Juma


Den ekstra time ville gøre underværker for Jettes arbejdsforhold.

- Jeg skal nå hele børnehaven på en time og et kvarter, og så skal jeg videre til den næste. Inden jeg er færdig i børnehave nummer to, så er der virkelig pres på. Jeg rammer ulvetiden, hvor ingen af os kan komme til for hinanden. Jeg kan ikke gøre mit arbejde ordentligt.

I Odense er rengøringspersonalet opdelt i grupper, der kun må gøre rent i én type institution. Det er dér bøvleriet starter for Jette Liljegren og hendes kolleger.

- Vi der skal rengøre børnehaver, skal besøge flere i løbet af dagen i stedet for, at vi alle rengør børnehaverne om morgenen og så går videre til andre institutioner. Det er blevet lagt sammen. Jeg skifter, hvilken børnehave jeg starter ved fra uge til uge, så det ikke altid er den samme børnehave, der oplever de her problemer.

Tilbage på sporet

Branchedirektøren for Dansk Industri Service, Jakob Scharff, kalder på dialog.

- Det er klart, at noget er kørt af sporet her. Der skal være løbende dialog og gensidigt hensyn, så vi ikke oplever situationer med børn og personale på våde gulve. Forstyrrelser kan ikke undgås helt, og det vil altid være lidt mere bøvlet med synlig rengøring, men graden af bøvl er afhængig af viljen til samarbejde og dialog.

Jakob Scharff, branchedirektør i DI Service
Jakob Scharff, branchedirektør i DI Service


Jakob Scharff synes ligesom Jette, at Odense Kommune bør lade sig inspirere af nabokommunerne.

- For at synlig rengøring skal lykkes og komme alle parter til gode, er man nødt til at udvikle smarte løsninger som dem, der er i Assens og Nyborg. I nogle tilfælde vil det kræve, at en del af rengøringen foretages før åbningstid. Noget kunne tyde på, at Odense Kommune ikke i tilstrækkelig grad har fået skabt en model, som virker i praksis.

Det er et win-win, hvis kommunen knækker koden.

- Synlig rengøring - når det lykkes - er jo i bund og grund en sag, hvor alle vinder. Gode arbejdsvilkår som fastholder personale, kommer alle til gode. I det her tilfælde også pædagoger og børn.

- Jeg står ved det

Rengøringen i Odense Kommune hører under By- og Kulturudvalget, som Søren Windell (K) er formand for. Han hører ikke, at rengøringen er et stort problem. Han hører i stedet gode ting.

- Jeg hverken ser eller hører et stort problem. Rengøringspersonalet bestræber sig på at gøre det bedst muligt indenfor rammerne, som vi af økonomiske årsager ikke ændrer. Jeg har hørt fra mange af medarbejderne, at børnene er glade for det. Det synes jeg er dejligt.

Søren Windell (K), formand for By- og Kulturudvalget i Odense Kommune
Søren Windell (K), formand for By- og Kulturudvalget i Odense Kommune
Foto: Alexander Aagaard


By- og kulturrådmanden er urokkelig.

- Jeg står ved det, jeg står på mål for det og jeg ser ingen grund til at ændre det. Jeg har noteret mig, at nogle er utilfredse, men jeg har ikke tænkt mig at gøre noget ved det.

Dertil har Søren Windell et forslag til de forældre, der klager over snavset i børnehaven, når de afleverer deres børn om morgenen.

- Forældrene må tage overtrækssko på, hvis det er et stort problem.

Oversigt

    Oversigt