Danmark løber: Fynske arrangører med i landsdækkende virtuelt løb
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En række af landets største løbsarrangører er gået sammen om et løbsarrangement for hele landet. Det kommer til at foregå virtuelt, og løberne starter fra deres eget hjem.
Selvom større forsamlinger fortsat er forbudt, betyder det ikke, at man ikke kan samles om et fælles arrangement alligevel.
Det er i hvert fald tanken bag den landsdækkende begivenhed 'Danmark Løber', som foregår søndag den 19. april. Her trækker tusindvis af løbere i tøjet og løber en selvvalgt distance fra eget hjem og rundt i eget kvarter.
Og hele arrangementet kommer til at foregå virtuelt.
- Mange løb er i denne tid blevet aflyst, så derfor holdt vi et møde med en række af landets løbsarrangører for at høre, hvordan det gik. Da mødet var slut endte vi med at have arrangeret et løb, hvor hele Danmark kan være med, siger Michael Nielsen, der er løbsleder i Odense Gymnastik Forening, til TV 2/Fyn.
Corona rammer Eventyrløbet: Landets største motionsløb aflyser for i år
Fyns største firmafest, Eventyrløbet, er blevet aflyst på grund af coronaudbruddet.
De flere end tusind fynske løbere, der havde tilmeldt sig året udgave af Eventyrløbet, kan nu fjerne krydset i kalenderen på Kristi Himmelfartsdag. Eventyrløbet er nemlig blevet aflyst.
Det skriver løbets arrangører, Odense Gymnastikforening (OGF), i en pressemeddelelse torsdag.
- Udviklingen i denne ulykkelige situation, som ikke ser ud til at aftage på nuværende tidspunkt, er blevet mere og mere omfattende, så vi har ikke set anden mulighed end at aflyse vores arrangement i år, siger løbsleder Poul Grenaa.
Løbet, der skulle have været afholdt den 21. maj, ville have været den 43. udgave af løbet, der går gennem Odense. Nu bliver den 43. udgave udskudt til næste år.
- Det er en uhyggelig situation vi er i nu, og derfor må jeg som hovedformand erkende, at vi skal opføre os ansvarligt og sikkerheden har første prioritet, siger hovedformand for OGF, Klaus Winther.
Økonomiske konsekvenser
I pressemeddelelsen fremgår det, at der er tilmeldt omkring 1.700 til årets løb. De skal inden den 13. april skal tage stilling til, hvad de vil gøre med deres startnumre. Det fortæller løbsleder Poul Grenaa.
- Vi udsender en meddelelse via mail og vores tilmeldingsnetværk. I den meddelelse vil der stå, at der er tre muligheder. Man kan via sin tilmelding gå ind og enten overføre startnummeret til næste år, få pengene retur eller donere tilmeldingsgebyret til løbet, så vi kan komme på fode igen, forklarer han og fortsætter:
- Vi får jo et stort hul i vores kasse, og det ved vi ikke om vi får dækket på nogen måde, siger han.
Ifølge løbslederen består plejer overskuddet fra de løb, der bliver afholdt, at bidrage til OGFs faste udgifter og derfor vil foreningen komme til at gå i minus.
-Så vi må skære i budgetter udgifter og hvad der ellers kan være, og overveje, om vi kan arrangere noget i efteråret, fortæller han.
Kristi Himmelfartsdag er en tradition
Næste udgave af Eventyrløbet vil finde sted Kristi Himmelfartsdag næste år, altså torsdag den 13. maj 2021.
Folkene bag eventyrløbet blev enige om, at det ikke gav mening at rykke det til efteråret.
- Vi havde kigget på, om det var muligt at finde en dato i efteråret, men det er så presset i forvejen af både løb og konfirmationer, så vi synes ikke det var muligt at presse vores løb ind også, fortæller hovedformanden for OGF, Klaus Winther.
Det var dog ikke den eneste bekymring ved at skulle udskyde til efteråret.
- Vi ved jo heller ikke, hvor længe den her krise varer. Når vi så hører, at der kan komme en anden bølge i efteråret, så beslutter vi, at vi lukker ned for i år. Så kan vi håbe at alle så er kommet ovenpå igen og bliver friske på at forsamles til foråret, fortæller løbsleder, Poul Grenaa.
Derfor valgte de at fastholde traditionen med at afholde løbet på Kristi Himmelfartsdag, og istedet aflyse årets løb helt.
Eventyrløbet er det andet løb på to dage, der er blevet aflyst på grund af corona.
Onsdag meldte kongehuset, at Royal Run heller ikke ville løbe af staben i år. Royal Run skulle have været i Odense den 1. juni 2020, men blev onsdag udskudt til den 6. september i år.
Ud over OGF Odense er det både Sparta Atletik og Løb, Aarhus Motion, Aalborg Atletik og Motion, HCA Marathon, Sport Event Syd og Lillebælt Marathon, der står bag begivenheden.
Livestreames på Facebook
Men hvordan kan man deltage i et løb virtuelt?
Løbsarrangørernes løsning er, at der fra et studie livestreames på Facebook i tre timer. Fra studiet er der både fælles opvarmning og løbende konkurrencer, som man kan følge med i, mens man trasker rundt på sin selvvalgte rute.
H. C. Andersen Festivals aflyst: Ærgerlig direktør glæder sig til 2021
Som mange andre festivaler har H. C. Andersen Festivals været nødt til at aflyse. Festivalen vender dog tilbage i 2021, og det glæder direktørem sig til.
Den ellers velbesøgte og populære festival i Odense, H. C. Andersen Festivals, har som følge af coronavirus måtte aflyse sommerens udgave.
Det er en aflysning, der ærgrer direktøren for festivalen, Peter Bøgholm, utroligt meget.
- Der er trods alt lang tid til festivalen, og jeg havde håbet, at tingene til den tid var mere normaliserede. Men vi kunne i den seneste tid godt se, at en aflysning sagtens kunne blive en realitet, siger Peter Bøgholm til TV 2/Fyn.
Planlægger næste års begivenhed
Festivalen skulle have været afholdt i uge 34 i Odense, og de deltagende kunne have set frem til en hel uge med eventyrlige kulturaktiviteter for alle aldersgrupper.
Men med forlængelsen af forsamlingsforbuddet frem til og med august kan festivalen simpelthen ikke blive en realitet. Sidste år deltog nemlig over 400.000 mennesker i festlighederne.
- Selvfølgelig skuffer vi rigtig mange mennesker ved at aflyse festivalen, men der skal ikke være nogen tvivl om, at festivalen vender tilbage i 2021, siger Peter Bøgholm.
Ifølge direktøren arbejder de allerede nu hen mod festivalen til næste år, hvor han glæder sig til at præsentere de mange aktiviteter, der ellers skulle have foregået i år.
- Tiden kan vi nu bruge til at planlægge festivalen i 2021 og på den måde sikre, at det bliver en helt fantastisk oplevelse, siger direktøren til TV 2/Fyn.
Lytter fortsat til anbefalinger
Peter Bøgholm fortæller, at der lige nu arbejdes hårdt på, at fællesskabet omkring festivalen bevares frem til næste år. H. C. Andersen Festivals støttes nemlig over 50 private medlemsvirksomheder og har over 160 sponsorer.
- Vi er ikke båret af entréindtægter på samme måde som så mange andre arrangementer er det, for 90 procent af vores arrangementer er gratis. Vi har i stedet sikret, at de aktører, vi havde en aftale med i år, er blevet skubbet frem til næste år, siger Peter Bøgholm.
Men selvom dirketøren er fortrøstningsfuld, når han ser frem mod festivalen i 2021, så fremhæver han stadig, at de støtter sig op af myndighedernes krav.
- Vi lytter til myndighedernes anbefalinger, og dem følger vi til punkt og prikke, og det vil vi også gøre frem mod 2021, siger han.
- Undervejs i løbet vil vi ringe nogle af deltagerne op, og på den måde laver vi en status rundt i hele landet. Man vil også kunne deltage i konkurrencer undervejs ved at uploade billeder fra ens tur, fortæller Michael Nielsen og fortsætter:
- Man kan jo se i disse tider, at der er rigtig mange, som er ude og løbe eller går, og det er ud fra den trend, vi prøver at skabe et arrangement.
Runder snart 10.000 deltagere
Bag arrangementet står nogle af landets største løbsarrangører, der alle på den ene eller anden måde har være påvirkede af coronakrisen. Flere af de største løb er blandt andet blevet aflyst, og andre er blevet rykket.
Men deres nye idé er allerede blevet modtaget godt. Det ser nemlig ud til, at arrangementet snart runder 10.000 deltagere. Næsten 1.000 af dem kommer til at løbe på Fyn.
- Vi vil da gerne have mange flere med en det, og arrangementet er også gratis, fordi vi gerne vil have hele Danmark med, siger Michael Nielsen.
Alle kan være med
Startskuddet lyder klokken 11, og løbsdeltagerne kan selv vælge distancen. Det er også helt op til én selv om man vil løbe eller gå.
Arrangørerne opfordrer dog til, at man priter sit startnummer ud, og at man løber i rødt eller hvidt tøj, så an kan genkendes af andre deltagere.
- Løbet er ét, som alle kan være med til, og det er en måde, man kan komme ud og røre sig sammen med andre, mens man stadig holder sig hver for sig, siger Michael Nielsen.
Sydfynske færgefolk :
- Vi skal nok klare en coronasommer
Dansk Erhverv foreslår gratis færgebilletter til at sætte forbruget igang. Det er dog ikke færgerne, der har hårdest brug for hjælpen.
Gratis færgefart i sommermånederne til de små sydfynske øer skal være med til at sætte gang i forbruget, når coronaudbruddet er ovre. Sådan lyder et af flere forslag fra Dansk Erhverv.
Men det er slet ikke sikkert, at det bliver nødvendigt i det sydfynske øhav.
- Det afhænger fuldstændigt af, hvilken sommer vi går i møde. Er der kommet gang i turistbranchen, er det muligt at forsamles på spisesteder eller her på færgen, eller bliver det en coronasommer, spørger Kim Mathiesen, der er chefskipper på færgen Faaborg III.
Forslaget fra Dansk Erhverv er, at ø-færgerne skal gøres gratis fra den 1. juni til den 31. august, både i 2020 og 2021. Derudover skal også Storebæltsbroen være gratis at krydse, så man øger turismen i hele landet.
Men hvis sommeren bliver nogenlunde som den plejer, og grænserne ovenikøbet forbliver lukkede, kommer den sydfynske færgedrift dog ikke til at være hårdest ramt, forklarer havnechef på Assens Havn.
- Danskerne bliver jo tvunget til at tage på ferie i Danmark, så med et forretningsmæssigt synspunkt kan man jo spørge, hvorfor man skal gøre noget gratis, der vil blive brugt alligevel, spørger havnechefen, der også er redder på Bågø-færgen.
Chancen for coronasommer
Selvom landet er ved at lukke op, er de to færgefolk også klar over, at det kan gå begge veje. Men selvom man forestiller sig det værste, er det stadig ikke sikkert, at det er færgerne, der har størst behov for hjælp.
- Så længe smitten er under udbredelse og vi stadig skal holde afstand, så kan vi jo ikke fylde 147 mennesker på den her færge, og så sige, at der skal være to meter mellem jer. Det kan ikke lade sig gøre, siger chefskipperen.
Chefskipperen er dog ikke sikker på, om det er coronasmitte, der kommer til at have størst betydning for danskerne, hvis de vil på sommerferie.
- I øjeblikket sejler vi med et maksimalt passagertal som er en tredjedel af det normale passagertal, og hvis corona stadig er en betydende faktor, så kan det godt være, at man kan gøre det gratis, men det, der styrer turisttilgangen til øerne og færgerne, det er vejret, siger han og fortsætter:
- Hvis ikke der kommer nogen som helst, vil det selvfølgeligt gå hårdt ud over øerne. Hvis det er det, der er scenariet, og man kan afhjælpe det, ved at gøre det gratis, jamen så er det en god ting.
Saltvandsindsprøjtning til økonomien
Selvom havnechefen og chefskipperen er skeptiske, er der begejstring at hente hos formanden for folketingets erhvervsudvalg, Lars Chr. Lilleholt (V). Han synes, at det er godt, at der kommer forslag til, hvordan man kan sætte gang i økonomien.
- Det var dyrt at lukke Danmark ned, og det bliver dyrt at lukke Danmark op igen, og for at den regning ikke bliver alt for stor, så er der simpelthen brug for at Danmark får en saltvandsindsprøjtning på den anden side af corona.
Havnechefen i Assens, Ole Knudsen, er heller ikke i tvivl, om, at der skal hjælpes. Han er bare ikke sikker på, at færgerne er dem, der har mest brug for hjælpen.
- Der nok er nogle mindre virksomheder der har mere brug for det end lige færgerne i sommerperioden, hvor vi normalt har rigeligt travlt, siger han.
På arrangementets Facebook-side kan de tilmeldte deltagere dagligt følge med i arrangørernes planer.