Et tegn på utætte rør: Mandag kommer der grønt vand ud af hanen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Hvis der kommer grønt vand ud af din vandhane, betyder det, at der er utætheder i dit varmeanlæg.
Fjernvame Fyn tilsætter mandag den 3. juni et grønt farvestof til dit fjernvarmevand.
Det gør de, så du som forbruger lettere kan opdage, hvis der skulle opstå en læk eller, hvis der skulle være utætheder i dit varmeanlæg.
Det vil sige; kommer der grønt vand ud af din vandhane, så er det et problem, og du skal ikke drikke det.
- Vi gør det her, så kunderne lettere kan få gjort noget ved deres utætheder. Tidligere kunne man ikke se noget, hvis der var utætheder - det kan man jo nu. Tidligere kunne man smage sig frem til det, siger Jesper Nielsen som er ledningschef for Fjernvarme Fyn, til TV 2/Fyn,.
Hvis der skulle komme grønt vand ud af din vandhane slipper du altså nu for at smage dig frem.
- Jamen det smagte egentlig bare rigtig dårligt, hvis fjernvarmevandet var gået ind i brugsvandet. Vi har ikke haft nogle tilfælde, hvor folk blev syge af det. Men jeg forestiller mig, at det er væsentlig sundere at drikke almindeligt vand frem for fjernvarmevand, siger ledningschefen.
Det grønne farvestof hedder fluorescein (uranin, red.) og er godkendt af myndighederne som sporstof. Den grønne farve er altså et almindeligt farvestof, som er ganske ufarligt for både miljø og mennesker. Den dårlige smag er dog stadigvæk til stede.
Minister bakker op om kulfri fjernvarme på Fyn i 2025
Energiministeren klar til at gå i dialog med Odenses borgmester for at sikre at omstillingen ikke koster på fjernvarmeregningen.
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil gøre Fjernvarme Fyn helt uafhængig af kul allerede i 2025 - fem år før den danske regerings målsætning, som er i 2030.
- Men hvis Fynsværket skal være kulfrit allerede i 2025, kræver det en særlig indsats fra regering og folketing. Ellers vil det få alvorlige konsekvenser for især gartnerierhvervet. Derfor vil vi gerne i dialog med klima- og energiministeren, så vi kan få hjulpet især gartnerierne ud af deres kulafhængighed, siger Peter Rahbæk Juel.
Borgmesteren mødtes mandag eftermiddag med energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i TV 2/Fyns studie i Odense for at diskutere de udfordringer, der er forbundet med at gøre Fynsværket fri af fossile brændsler fem år før tid.
Her roste Lars Christian Lilleholt beslutningen om at gøre Fjernvarme Fyn uafhængig af kul tidligere end planlagt. Og han sagde, at regeringen gerne vil være med til at finde løsninger, så det ikke kommer til at koste på fjernvarmeregningen for private og erhvervsliv.
- Jeg vil gerne invitere til et møde, så vi kan finde en løsning. Er der nogle muligheder indenfor de gældende rammer og nuværende lovgivning? Er det tilskud, der skal til?
- Der er allerede afsat penge til omstillingen frem mod 2030, men kan vi få de penge i spil tidligere? Kan vi anvende affaldsvarmen (som næsten ikke er belagt med afgifter, red.) fra Fynsværket og målrette den til gartnerierne? Det er nogle af de spørgsmål, jeg rigtig gerne vil se nærmere på, siger Lars Christian Lilleholt.
Politisk vilje til forandring
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel lægger ikke skjul på, at der er brug for "kroner og ører", hvis omstillingen skal sikres uden ekstra omkostninger for fjernvarmeforbrugerne og erhvervslivet.
- Jeg vil gerne kvittere for den udstrakte hånd fra ministeren. Der er brug for en Lex Odense, der sikrer gartnerierne, så de kommer ud af deres kulafhængighed. Det kan være en særlig lovgivning, fordi Fyn er i en særlig situation, siger Peter Rahbæk Juel.
Det forslag vil Lars Christian Lilleholt dog ikke umiddelbart forholde sig til.
- Nej, det vil jeg ikke. Jeg tror, at løsningen bliver et mix af forskellige tiltag. Jeg kommer ikke lige med en pose penge på 400-500 millioner til Odense. Det afgørende er, at der er politisk vilje til at løse de her udfordringer, fordi regeringen gerne vil have udfaset kulkraft fra de store byer. Og viljen er tilstede, siger Lars Christian Lilleholt.
De ekstra midler som Fjernvame Fyn kommer til at bruge på at tilsætte grønt farvestof i fjernvarmevandet betyder ikke, at du får en dyrere varmeregning. Tværtimod.
- Man får faktisk en billigere varmeregning nu. Vi kigger jo typisk efter utætheder ude i jorden. Og det er lidt vandspild. Det får vi minimeret nu, vi kan opdage utæthederne tidligere og hurtigere, og dermed kan vi også få det rettet hurtigere nu - og det skal jo gerne ende ud i, at vi sparer penge, siger Jesper Nielsen.
Hvis vandet er grønt
Hvis dit vand er grøntm betyder det altså, at vandvarmeren er utæt. Sker det, skal man kontakte en VVS-installatør. Bor man til leje, skal man kontakte sin vicevært eller udlejer - man skal derfor ikke kontakte sit vandværk.
Hvis du til gengæld opdager grønt vand i vandløb, kloak, søer og lignende, er der sandsynligvis et brud på fjernvarmerør. Så skal man hurtigst muligt kontakte Fjernvarme Fyn på telefon 65 47 30 00.