Fede ål sat fri: 11 ulovlige åleruser fundet i Storebælt
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Natten til søndag afslørede fiskerikontrolskibet "Havternen" 11 ulovlige åleruser i Storebælt. Alle var de fulde af fede ål, der blev sat fri igen.
Fiskerikontrollen rykkede ud efter flere tip om, at der forskellige steder langs kysterne i Storebælt var udsat store ruser i strid med loven.
- Det er højsæson for ålenes vandring på op mod 7.000 kilometer mod Sargassohavet, og netop nu er der særlig mange ål, fordi det er nymåne, siger Bjarne Baagø Beck, der er skibsfører på fiskerikontrollens skib Havternen.
Skibsføreren vil ikke afsløre, hvor i Storebælt de ulovlige ruser blev fundet, da det vil kunne rette mistanke mod bestemte mennesker, og det er ikke Fiskerikontrollens opgave.
Fynsk fiskeri sejler mod afgrunden
For ti år siden var der 118 erhvervsfiskere på Fyn. På nuværende tidspunkt er der under 50 erhvervsfiskere.
Fiskerierhvervet er ved at forsvinde i de fynske farvande. Således er antallet af kuttere i øhavet halveret inden for de seneste ti år, og fiskekvoterne strammer nettet hårdt om de fynske fiskere.
For ti år siden var der 118 erhvervsfiskere på Fyn. På nuværende tidspunkt er der under 50 erhvervsfiskere.
Fisker og formand for Bælternes Fiskeriforening, Allan Buch, frygter at fiskerierhvervet er ved at dø.
- Vi er i hvert fald på vej ud i nærheden af afgrunden. Det har jeg det skidt med.
- Det er en stolt tradition i Danmark. Ikke mindst i de indre farvende, hvor meget af fiskeriet er skabt.
Vi havde Allan Buch i studiet til en snak om fiskeriets fremtid:
- Vi tror ikke på, at det er erhvervsfiskere, der udsætter disse store ruser, men vi ved det ikke, siger Bjarne Baagø Beck.
Ruserne sættes enten direkte fra kysten, eller ved at man sejler ud med et anker, som så kan benyttes til at trække rusen ud i en ønsket position. Der er tale om store ruser med lange arme til at lede ålene ind i selve rusen.
Fiskerikontrollen tror, at de ulovlige ruser bliver sat ud sidst på dagen, og bjærges igen tidligt om morgenen, når det atter bliver lyst.
Det er også lovligt at fiske med åleruse i Storebælt, men de er mindre end de konfiskerede, og så er de mærket med navn. Ingen af de 11 ulovlige ruser var markeret med navn.
Om synderne bliver fundet er langt fra sikkert.
- Vi har markeret findestederne og afleverer nu en rapport til politiet. Men det er ikke vores opgave at efterforske og finde gerningsmændene, siger skipperen fra Havternen.
Kontrol afslører masser af piratfiskeri
Fiskerikontrol har afsløret tre gange så mange ulovlige redskaber langs de fynske kyster som sidste år.
Den øgede kontrol af ulovlige redskaber til fiskeri langs kysterne blev sat i værk i slutningen af 2014 af fødevareminister Dan Jørgensen.
Og resultaterne fra efteråret og i foråret viser, at indsatsen har båret frugt. På landsplan er der afslåret mere end dobbelt så mange lovbrud som før, og langs de fynske kyster er afsløringen af ulovlige redskaber næsten tre gange så stort i forhold til samme periode sidste år.
- Jeg ved, at øget kontrol ligger lystfiskere meget på hjertet. Jeg er derfor utrolig glad for, at den fordoblede kontrolindsats har virket, siger fødevareminister Dan Jørgensen(S) til magasinet Sportsfiskeren.
Danmarks Sportsfiskerforbund bakker op om den øgede kontrol, og glæder sig over at kontrollen giver resultater.
- Resultaterne viser jo med al tydelighed, at når man øger kontrollen, så får man også afdækket for det helt uacceptable omfang af det ulovlige fiskeri. Det understreger behovet for en mere permanent forøgelse af kontrollen, siger formanden for Sportsfiskerforbundet, Verner W. Hansen.
Sportsfiskerne mener, at resultaterne af kontrollen viser, at der er behov for endnu mere kontrol og strengere straffe.
- Vi må konstatere, at de nuværende strafmuligheder ikke er afskrækkende nok. Derfor foreslår vi, at der foruden en øget kontrolindsats også skal være meget skrappere sanktioner for de grove bevidste tilfælde af piratfiskeri samt mulighed for at beslaglægge piratfiskernes både og bile«, siger Verner W. Hansen.