Fiskeriforening forventer konkurser efter EU-aftale om kvoter
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
EU-aftale om fiskekvoter trækker tæppet væk under fiskeri i Østersøen, vurderer Danmarks Fiskeriforening.
EU-landenes aftale om fiskekvoter i Østersøen næste år vil få store konsekvenser for dansk fiskeri.
Sådan lyder meldingen fra Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.
- Det er et slag i ansigtet for alle de medlemmer, som har hjemme i Østersøen. Det her trækker tæppet totalt væk under fiskeri i området.
- Det betyder, at der vil være fiskere, der går konkurs. Der vil være havne, der lukker, siger han.
På Fyn får aftalen også store konsekvenser, vurderer formand for Bælternes Fiskeriforhandlinger Allan Buch.
- Vi har nogle fiskerihavne, som vi virkelig har prøvet at holde gang i, og de bliver hårdt ramt at det her. Det er en alvorlig situation, fordi vi i forvejen er pressede og kvoterne allerede er langt nede, lyder det fra Allan Buch.
EU's medlemslande har tirsdag indgået en aftale, der indebærer, at der må fanges markant færre fisk i Østersøen næste år. Det skyldes, at flere bestande er alvorligt pressede.
Fynske fiskeres fremtid afgjort: EU-lande indgår aftale om fiskekvoter i Østersøen
EU's medlemslande har forhandlet om fiskekvoter en god del af natten mellem mandag og tirsdag. Nu er de enige. Aftalen kommer dog til at gå hårdt ud over de fynske fiskere vurderer formanden for Bælternes Fiskeriforening.
Efter langvarige forhandlinger har EU's medlemslande tirsdag landet en aftale om fiskekvoter i Østersøen næste år.
Det oplyser Slovenien, som har EU-formandskabet, på Twitter.
Det fremgår ikke, hvad medlemslandene er blevet enige om. Men der var på forhånd lagt op til, at fiskekvoterne skulle reduceres markant. ifølge Rasmus Prehn
Og det er også den vej, det har båret hen imod under forhandlingerne. Det har fiskeriminister Rasmus Prehn (S) oplyst undervejs.
Ifølge formand for Bælternes Fiskeriforening Allan Buch går aftalen særlig hårdt ud over de fynske fiskere.
- Vi har nogle fiskerihavne, som vi virkelig har prøvet at holde gang i, og de bliver hårdt ramt at det her. Det er en alvorlig situation, fordi vi i forvejen er pressede og kvoterne allerede er langt nede, lyder det fra Allan Buch.
Mindre reduktion på torsk
EU's medlemslande har forhandlet om kvoterne på baggrund af et udspil fra EU-Kommissionen.
Oprindeligt lød reduktionen på torsk på 92 procent, men den er nu faldet til 88 procent i aftalen, oplyser fiskeriminister Rasmus Prehn til TV 2.
Selvom reduktionen på torsk er mindre end i det oprindelig udspil, så er det stadig problematisk for de fynske fiskere, fortæller Allan Buch.
- Hvis vi ikke må fange torsk som bifangst, så er vi nødt til at smide fisken ud, og så mangler vi noget indtægt, og det er aldrig godt, siger han.
EU-Kommissionens forslag lagde op til, at der må fanges markant færre fisk i Østersøen i 2022.
Det er sket på baggrund af videnskabelig rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (Ices), som har fremhævet, at flere bestande i Østersøen er alvorligt pressede.
Fiskeriminister Rasmus Prehn har betegnet de lavere fiskekvoter for blandt andet torsk, sild og laks som "dybt ulykkeligt" og "utrolig træls" for danske fiskere.
Men han har understreget, at det er nødvendigt at skrue ned for fiskeriaktiviteten i Østersøen.
- Hvis vi gerne vil have fisk i fremtiden, er vi nødt til at gøre noget alvorligt, sagde han tidligere tirsdag, mens forhandlingerne stadig var i gang.
Rammer også andre erhverv
Udover at aftalen rammer fiskeriet, kommer den ifølge Allan Buch også til at gå ud over en lang række tilhørende erhverv som isværker, skibstømrere og elektrikere.
- Det er jo også noget, der forsvinder i forhold til turismen, fordi der er rigtig mange turister, der elsker at komme på havnene og se, at der er liv og aktivitet, og det forsvinder jo også, når fiskerne forsvinder, siger Allan Buch.
Der er flere grunde til, at fiskesituationen er så alvorlig i Østersøen.
Som årsager peger eksperter på klimaforandringer, højere temperaturer i havene, udledning af kvælstof og flere skarver og sæler i Østersøen, der spiser fiskene.
I den vestlige Østersø må der ifølge aftalen næste år fanges 489 ton torsk. Det er en reduktion på 88 procent sammenlignet med i år, hvor kvoten er 4000 ton.
Kvoten for sild i den vestlige Østersø bliver sænket med 50 procent. Det betyder, at kvoten går fra 1575 ton til 788 ton.
Derudover er det aftalt, at kvoten for laks i det meste af Østersøen bliver sænket med 32 procent. Dermed går kvoten fra 94.496 ton til 63.811 ton.
Svend-Erik Andersen oplyser, at aftalen vil påvirke cirka 150-200 danske fartøjer, som fanger torsk i Østersøen. Det er overvejende små fartøjer, hvor skipperen er ejeren og selv hjælper til med at hive fiskene i land.
Økonomisk hjælp
Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) har bebudet, at der vil komme hjælp til de fiskere, som på baggrund af aftalen opgiver erhvervet. Der vil blandt andet komme en ophugningsordning.
Det vil sige, at en fisker, som ikke vil mere, kan få ophugget sin kutter og få penge for den. Tiltaget ser fiskeriforeningen positivt på.
- Vi lægger stor vægt på, at det bliver etableret, så nogle af dem, der ikke kan se sig selv i fiskeriet i fremtiden i Østersøen, ikke skal lide unødigt økonomisk på grund af den her drastiske beslutning, siger Svend-Erik Andersen.
EU's medlemslande har besluttet at sænke fiskekvoterne, efter at Det Internationale Havundersøgelsesråd (Ices) har fremhævet, at flere bestande i Østersøen er alvorligt pressede.