Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
15 frivillige ved Beredskab Fyn har sagt op. De føler sig ikke ønsket og kalder situationen i beredskabet katastrofal.
Den var gal for et år siden - og det er den stadig. I hvert fald hvis du spørger de frivillige hos Beredskab Fyn.
- Vi kaldte situationen af det frivillige beredskab på Fyn katastrofalt. I dag er situationen desværre endnu værre.
Sådan lyder de frivilliges råb om hjælp i et brev sendt til Beredskabskommisionen onsdag 31. oktober.
For et år siden kaldte de situationen for kritisk, frustrerende og opslidende, og nu et år efter kalder de deres egen situation ved Beredskab Fyn for stressende, frustrerende og forvirrende.
De frivillige mener blandt andet, at de er kraftigt underbemandet, at de ikke får tilstrækkelig uddannelse, at de er uønsket, og at de mangler udstyr som for eksempel hjelme og tøj til indsatserne, som de rykker ud til.
Problemerne er mange, når man læser det åbne brev fra de frivillige, og konklusionen er klar:
- Vi føler os svigtet af ledelsen, og vi har mistet tro på, at ledelsen ønsker de frivillige som en del af Beredskab Fyn, står der i brevet.
Frustrerede frivillige brandmænd slår alarm
De frivillige hos Beredskab Fyn, der til daglig hjælper de ansatte ved større opgaver, har skrevet et åbent brev til Beredskabskommissionen.
Nu skal der gøres noget. Sådan lyder opfordringen fra de frivillige hos Beredskab Fyn i et åbent brev.
Kritisk, frustrerende og opslidende.
Det er blot nogle af ordene, som de frivillige enheder hos Beredskab Fyn, Station Odense, skriver i et syv sider langt brev til Beredskabskommissionen.
De frivillige får ikke tilstrækkelig uddannelse, der er for stor udskiftning af medarbejdere og ledere, kommunikationen er mangelfuld, trivslen er bare for dårlig, og der er usikkerhed omkring opgaverne.
Problemerne er mange, når man læser det åbne brev fra de frivillige, der med overskriften "Vedr. den katastrofale tilstand af de frivillige enheder ved Beredskab Fyn" gjorde det klart, at de mener, at der skal gøres noget.
Et brev, der mandag den 9. oktober blev sendt til Beredskabskommissionen.
- Da vi frivillige ved Beredskab Fyn, Station Odense, føler, at vi har udtømt alle andre muligheder, vil vi gerne orientere Jer om situtionen af de frivillige enheder, samt bede om hjælp fra Beredskabskommissionen.
Sådan starter brevet.
- De frivillige ved Beredskab Fyn, Station Odense, har igennem en lang periode oplevet frustrerende og utilfredsstillende forhold. Vi føler ikke, at vi har de nødvendige rammer for, at vi kan fortsætte at udføre vores opgaver tilfredsstillende, lyder det blandt andet også i brevet.
Er der brug for dem eller ikke?
De frivillige skriver i deres brev, at de siden sammenlægningen af de fynske beredskaber har været i tvivl om, hvad deres arbejdsopgaver er. De er blevet tilkaldt færre og færre gange, fordi de nye ledere ifølge dem ikke er klar over, at de findes, og at de er til at trække på.
- Som konsekvensen af disse manglende udkald oplever vi flere og flere, der stiller spørgsmål, om der overhovedet er brug for os? Hvorfor deltage i den teoretiske undervisninger, praktiske øvelser, gennemgå prøver og eksamen, når vi slet ikke bruges?
- Det er dybt frustrerende at se, hvad der sker på Fyn, og vide, at der har været efterslukningsopgaver, som vi kunne løse. Dette ville få faste eller deltidsbrandmænd hjem og klar til den næste brand- eller redningsopgave, skriver de frivillige blandt andet i brevet.
De frivillige gennemgår alle ledere, der har været siden sammenlægningen, der trådte i kraft sidste år i januar. Men udover tvivlen, om der overhovedet er brug for de frivillige, så fortæller de frivillige i brevet, at de synes, de mange afgående ledere er et symbol på den manglende trivsel.
Konsekvenser for beredskabet
Konsekvenserne af de frivilliges frustration er klar. Udeblivelse til undervisning, faldende antal deltagelse til øvelser og manglende motivation er blot nogle af dem.
Det åbne brev skal ikke ses som andet end en invitation til en konstruktiv dialog i håb om en forbedring for de frivillige.
- Vi ønsker en aktiv dialog med Beredskabskommissionen, hvor vi i fællesskab finder løsning på disse problemer, således så vi kan fortsætte vores frivillige arbejde, lyder opfordringen i brevet, som er underskrevet af 37 frivillige.
Flere har sagt stop
De frivilliges situation har ifølge Lucie Stampe Vangsgård, der selv var frivillig ved Beredskab Fyn og er kvinden bag brevet, fået 15 personer til at sige stop og forlade Beredskab Fyn.
- Vi er desperate. Dem, der har sagt op, er blandt de frivillige, som altid er den sunde kerne, der dukker op, når der er brug for dem, siger Lucie Stampe Vangsgård til TV 2/Fyn.
- Vi var underbemandet for et år siden, og det er vi så endnu mere nu. Jeg sagde op i går (onsdag, red.).
Mareridt i elevator: Mand sad indespærret i to timer
I omkring to timer var en mand mandag morgen fanget i elevatoren under Byens Bro ved Odense Banegård Center.
Beredskab Fyn og elevatorfirmaet Kone måtte mandag morgen rykke ud til den offentlige elevator under Byens Bro i Odense. En desperat mand sad indespærret i elevatoren i et par timer.
Da elevatoren stoppede mandag morgen, trykkede manden på alle nødknapperne i elevatoren.
- Efter noget tid blev han dog utålmodig, da han ikke syntes, at det gik hurtigt nok med at få hjælp, og derfor ringede han til os hos Beredskab Fyn for at få hjælp, fortæller indsatsleder Lars Holm Jensen fra Beredskab Fyn.
Beredskab Fyn rykkede straks ud til elevatoren og havde via mobiltelefon løbende kontakt med den indepærrede mand, der havde det rigtigt skidt over at være fanget i elavatoren.
- Da vi kom frem, var en repræsentant fra firmaet Kone allerede til stede, men døren var ikke lige til at få op via de normale procedurer. Derfor måtte vi bruge en hydraulisk spreder for at få brækket døren op, fortæller indsatslederen.
Efter små to timer fik Beredskab Fyn døren op, og manden kunne meget lettet forlade elevatoren.
- Han var stærkt påvirket af oplevelsen, men havde det efter omstændighederne godt, siger Lars Holm Jensen.
Årsagen til at elevatoren ikke åbnede er endnu ikke klarlagt, men Lars Holm Jensen kalder det en teknisk defekt.
Lucie Stampe Vangsgård fortæller, at det i værste fald kan komme til at betyde, at der ikke er nok frivillige til at sikre vejene for ambulancer, når der er store kriser på Fyn. Og sandsække i forbindelse med storm og oversvømmelser kan risikere ikke at komme ud til borgerne på Fyn.
- Mange af de frivillige har ikke fået førstehjælpskursus, og det kan jo have en stor betydning, slår hun fast.
En overraskelse
Brevet fra de frivillige kommer som en overraskelse for beredskabsdirektøren, Mogens Bjerregaard.
- Vi har gjort en helt masse for de frivillige siden vi fik brevet sidste år, fortæller han til TV 2/Fyn.
Da ledelsen fik det åbne brev fra de frivillige sidste år, kunne den godt se, at den havde nedprioriteret de frivillige i en periode op til brevet.
- Vi lagde os ikke fladt ned sidste år, men mange af de frivilliges punkter i brevet var berettiget, og derfor igangsatte vi også en indsats, fortæller Mogens Bjerregaard.
Blandt andet blev der i januar sat en undersøgelse i gang, som skulle undersøge de frivilliges vilkår.
Den endte med at blive til en rapport, som ifølge Beredskab Fyn fik dem til at fokusere mere på de frivillige blandt andet ved at give dem nyt tøj og andre materieller.
Derfor kommer det også bag på direktøren, at det stadig ser så slemt ud som det gør.
Mads og Rikke skal slukke svenske skovbrande: - Hvis der skete noget i Danmark, ville de også hjælpe os
Tirsdag får kampen mod de svenske skovbrande fynsk forstærkning.
Skovbrandene i Sverige bliver kaldt de værste i nyere svensk historie.
Brandenes omfang har fået de svenske myndigheder til at tilkalde hjælp. Siden 19. juli har danske brandfolk gjort kollegaer fra for eksempel Polen og Frankrig selskab. Og fra tirsdag sætter de første fynske forstærkninger deres fødder på svensk grund.
- Det er helt klart den største indsats, jeg har været med til, fortæller Mads Bondo Nielsen.
- Det er en meget atypisk opgave og ikke det, vi laver i Danmark til daglig overhovedet, fortæller Mads Bondo Nielsen.
Han arbejder fuldtid som brandmand og er én af de to fynboer, der sendes til Sverige. De seneste par dage er gået med at pakke tasken og få orden på de dokumenter og kontrakter, der skal underskrives før afgang.
Se video: Brandfolk kæmper for at få skovbrande i Sverige under kontrol
- Jeg sank en ekstra gang
Den anden fynbo er den frivillige brandmand Rikke Hundtofte Hansen. Hun fik nyheden om, at hun skulle til Sverige over telefonen denne uge.
- Jeg skulle lige synke en ekstra gang. Jeg var ved at opgive, fordi der gik mere og mere tid, hvor jeg ikke fik noget at vide om, hvem der skulle afsted. Men så ringede telefonen, husker hun.
- Jeg gik straks i gang med at tænke på, hvad jeg skulle pakke og hvad der skulle ske dernede.
Mads Bondo Nielsen fortæller, at han gerne hjælper til i Sverige, ligesom andre lande forhåbentlig er klar til at hjælpe i Danmark, hvis uheldet en dag er ude.
- Hvis der sker noget rigtig stort i Danmark, så håber og tror vi da også på, at der kommer udenlandsk bistand til os. Så det er den der ansvarsfølelse for fællesskabet, der fik mig til at melde mig til opgaven.
Se video: Her pakker fynske brandfolk tasken til Sverige
Kender endnu ikke deres opgaver
Det er de svenske myndigheder, der har det overordnede ansvar for at bekæmpe skovbrandene i Sverige. Derfor er det også dem, der udstikker opgaver til de udenlandske brandfolk, der hjælper til.
Ifølge Beredskab Fyn er det umuligt at vide, hvad Rikke Hundtofte Hansen og Mads Bondo Nielsen får som arbejdsopgaver, når de ankommer til Sverige. Situationen ændrer sig nemlig hele tiden.
- Jeg kunne forestille mig, at der er dårlig infrastruktur. Der er meget kuperet terræn, som vi ikke er vant til i Danmark, så det bliver noget med at slæbe slanger ind gennem skoven, fordi brandkørertøjerne ikke kan komme derind, siger Mads Bondo Nielsen.
Efter planen vender han og Rikke Hundtofte Hansen hjem fra opgaven søndag. Den danske indsats er efter aftale med svenske myndigheder indtil videre fastlagt til den 5. august.
Se indslag: To fynske brandfolk skal slukke skovbrande i Sverige
Ingen betydning for fynboerne
Beredskabsdirektøren ønsker at understrege, at der absolut ikke er nogen grund til bekymring ude blandt fynboerne.
- Det rammer ikke borgerne på Fyn, siger han til TV 2/Fyn og fortsætter:
- De frivillige er ikke dem, som slukker brande eller rykker ud til 1-1-2-opkald. Og derfor skal fynboerne ikke bekymre sig.