Fynsk sammenhold: Flere job og mere vækst til Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I dag er der fem ejerkommuner i det fællesregionale selskab Udvikling Fyn, men det kommende år kan yderligere tre kommuner være på vej ind i ejerkredsen. Fyn kommer i så fald til at stå historisk stærk, siger forbundsformanden i Dansk Metal, Claus Jensen til TV 2/Fyn.
Udvikling Fyn har til formål at skabe vækst og arbejdspladser til gavn for det fynske erhversliv og turisme. Selskabet beskæftiger omkring 55 medarbejdere.
I dag er der fem ejerkommuner i selskabet, som udover Odense også tæller Nyborg, Svendborg, Faaborg Midtfyn og Assens Kommuner.
Flere i job: Nu daler ledigheden i Odense
Odense Kommune har længe kæmpet med at få bragt den høje ledighed ned. Nu ser det endelig ud til at gå den rigtige vej.
I Odense Kommune har ledigheden længe ligget langt over landsgennemsnittet. Men ifølge de nyeste ledighedstal fra Danmarks Statistik ser det nu ud til at gå den rigtige vej. I august 2017 var 6,2 procent af den samlede arbejdsstyrke i Odense udenfor arbejdsmarkedet, men det tal er i september faldet til 5,9 procent. Det svarer til, at 5.402 personer står uden arbejde.
Faldet i ledighed sender Odense Kommune fra en andenplads til en syvendeplads på listen over kommuner med højest ledighed. Og det glæder Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), som mener, at faldet i ledigheden skyldes, at byrådet tidligere i år satte 72 millioner kroner af til at hjælpe ledige i job.
- Jeg tror faktisk, at det er de ting, der begynder at virke nu. Så det er måske den nyhed, vi har ventet allerlængst på i Odense Kommune. Nu kan vi se, at nu rykker det, fortæller borgmesteren.
Stadig over landsgennemsnittet
Det er første gang siden 2009, at ledigheden i Odense sniger sig under seks procent. Men på trods af faldet, er ledighedstallet i kommunen stadig over landsgennemsnittet. På landsplan ligger ledigheden på 4,4 procent, og derfor er borgmesteren også klar over, at der fortsat skal arbejdes for at få tallet for Odense ned.
- Vi skal holde fast. Vi må ikke tøve med at skabe vækst og arbejdspladser. Og så skal vi investere i de ledige, så de kan blive opkvalificeret og få den hjælp, der skal til, så de kan gå ind og passe de job, der er, siger Peter Rahbæk Juel.
Men det kommende år kan yderligere tre kommuner være på vej ind i Udvikling Fyn. Det drejer sig om Langeland, Kerteminde og Nordfyns Kommuner, som tidligere har haft status som associerede medlemmer, men som helt droppede at søge om medlemskab efter en "prøveperiode" for nogle år siden.
Nye toner fra borgmestrene
Men nu lyder der nye toner fra borgmestrene i de tre kommuner.
- Jeg er stærk tilhænger af, at vi står sammen på Fyn. Det vil også være til stor fordel for os, så jeg vil klart anbefale vores kommunalbestyrelse, at vi bliver medlemmer, siger Langelands borgmester Tonny Hansen (SF).
- Jeg vil bestemt ikke længere afvise, at Nordfyn træder ind. Men først skal vi have en grundig politisk drøftelse, siger Nordfyns borgmester Morten Andersen (V).
Kertemindes borgmester, Kasper Olesen (S), er også parat, men vil først tage endelig stilling, når han har diskuteret sagen med blandt andet det lokale erhvervsliv.
Fyn står historisk stærk
Hvis de tre kommuner siger ja, kommer Fyn til at stå historisk stærk i kampen for at skabe vækst og arbejdspladser de kommende år.
Sådan lyder det fra forbundsformanden i Dansk Metal, Claus Jensen.
- Al erfaring fra andre områder viser, at man står stærkere, hvis man formår at samarbejde på tværs af politiske skel. Fyn vil få en stærkere stemme i kampen om fremtidens vækst, og med en stærk stemme kan der sendes signaler til de centrale beslutningstagere, siger Claus Jensen til TV 2/Fyn.
- For en kommune som Langeland kan det kun være en fordel at gå ind i en fælles kamp for E45, fordi det smitter af på hele øen. Omvendt vil Langeland stå stærkere i kampen for for eksempel en bedre færgefart til Lolland, hvis de andre kommuner bakker op. Og med den opbakning, der følger med fra de andre kommuner i Udvikling Fyn, kommer Langeland til at stå meget stærkere, siger han.