Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Forbrugerombudsmanden melder Hermann Krügers Eftf. A/S, der står bag mærket Oliver Twist, til politiet for at have overtrådt forbuddet mod tobaksreklamer.
Det er ulovligt at reklamere for tobaksvarer.
Derfor har Forbrugerombudsmanden nu meldt den fynske producent af skråtobak, tobaksproducenten Hermann Krügers Eftf. A/S, til politiet.
Firmaet har på sin hjemmeside, på en Facebook-side og i spørgeskemaundersøgelser ulovligt reklameret for tobakspastiller, mener Forbrugerombudsmanden.
- Det er Forbrugerombudsmandens vurdering, at tobaksproducenten har reklameret for Oliver Twist tobakspastiller på hjemmesiden www.oliver-twist.dk i hvert fald siden den 9. maj 2017, blandt andet ved at skrive ”kun den absolut bedste tobak” og ”Det er væsentligt billigere at bruge tobakspastiller fremfor at bruge cigaretter,” oplyser Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.
Det er tilladt at sælge tobaksvarer via en hjemmeside, hvor tobaksvarerne på neutral vis bliver præsenteret. Efter Forbrugerombudsmandens opfattelse er oplysninger af teknisk karakter, der er nødvendige for, at forbrugeren kan vurdere indholdet af et produkt, tilladt.
Men tobaksvarerne må ikke blive fremhævet, anprist eller på anden måde promoveret ved salgsfremmende udsagn. Det er reklame.
Forbrugerombudsmanden har også vurderet, at tobaksproducenten har reklameret for Oliver Twist tobakspastiller i tekst og billeder på sin Facebookside i hvert fald siden 15. marts 2017.
Ekspert: Belønning for rygestop til gravide er en god investering
Gravide rygere og deres partnere skal ifølge forslag fra Odense Kommune tilbydes kontant præmie for rygestop.
Odense Kommune kan blive landets første, der lokker gravide til at droppe tobakken mod en kontant belønning på 1.000 kroner.
Kommunens sundhedsudvalg har sagen på dagsordenen på torsdag, og forslaget giver god mening, vurderer Morten Grønbæk, der er læge og direktør for Statens Institut for Folkesundhed.
- En kølig økonomisk beregning vil sige, at det er en god investering. Der er god evidens for, at det vil virke, siger han.
Forslaget, som kommer fra kommunens egen forvaltning, går ud på at motivere den gravide til at lægge smøgerne på hylden.
Det skal ske ved, at den gravide og dennes partner får et beløb på op til 1.000 kroner per person. Der lægges op til, at begge skal holde op med at ryge for at få gevinsten.
Belønningen kan eksempelvis gives i form af flere gavekort over en periode på seks måneder for at motivere til, at rygestoppet fastholdes.
Lignende ordninger har været prøvet i udlandet - med gode erfaringer, oplyser Morten Grønbæk.
- Studier viser, at det har en effekt, især på den korte bane. Det er ikke nødvendigvis noget, der har en langvarig effekt.
- Men hvis bare det får moren til at lade være med at ryge seks eller ni måneder under graviditeten, så er det også godt, siger Morten Grønbæk.
En god investering for samfundet
Børn af kvinder, der har røget under graviditeten, har højere forekomst af eksempelvis astma- og lungeproblemer, påpeger han.
Så en belønning for rygestop er ifølge direktøren en god investering set med samfundsøkonomiske briller.
- Det er en lidt anden måde at adressere problemet på og et godt alternativ til det, man ellers kan have af kampagner og jordemødre, der siger, at man skal lade være, siger Morten Grønbæk.
Ordningen vil ifølge Morten Grønbæk især appellere til lavtlønsgrupper i samfundet. Det er netop den gruppe af kvinder, der erfaringsmæssigt er mest tilbøjelige til at ryge under graviditeten.
Det skal kunne måles
I Odense Kommune er sundhedsudvalgsformand Kasper Ejlertsen (S) overvejende positiv over for forslaget fra kommunens forvaltning.
- Det skal være frivilligt, og det skal være noget, der kan måles. Men jeg kan godt se en værdi i forslaget, hvis det kan hjælpe den enkelte til at holde op med at ryge, siger han.
Hvis kommunen indfører ordningen, forventes det, at mellem 30 og 50 gravide om året vil tage imod tilbuddet.
Tobaksproducenten har efter Forbrugerombudsmandens vurdering desuden reklameret for Oliver Twist tobakspastiller ved hjælp af virksomhedens egne spørgeskemaundersøgelser på Facebook.
Blandt andet ved at gøre opmærksom på Oliver Twist i opslagene, hvor undersøgelserne blev promoveret, ved at give ”tobakspastiller” som svarmulighed i undersøgelserne og ved at lede respondenterne videre til tobaksproducentens hjemmeside fra undersøgelserne.
Når deltagerne efter det sidste spørgsmål trykkede på ”Send”, blev de tilbudt at købe en sortimentspakke med tobakspastiller. Forbrugerombudsmanden har modtaget tre klager over spørgeskemaundersøgelserne.
Bøder
Ifølge Forbrugerombudsmanden er det som udgangspunkt ulovligt, når en tobaksvirksomhed har en firmaside på de sociale medier, fordi siden typisk vil have til formål at fremme afsætningen af virksomhedens produkter.
I efteråret 2018 betalte to pibebutikker således bøder på henholdsvis 50.000 kroner og 20.000 kroner for ulovligt at have reklameret for piber og andre tobaksvarer på sociale medier og via nyhedsbreve.
Kræftens Bekæmpelse jubler over stop for salg af cigaretter - men Tinderbox skal også med
Tinderbox skal ligesom Northside stoppe salget af cigaretter på festivalpladsen, mener Kræftens Bekæmpelse i Odense. Tinderbox evaluerer beslutningen fra den aarhusianske musikfestival.
På musikfestivalen Northside i Aarhus vil gæsterne fra næste år ikke længere kunne købe cigaretter på festivalpladsen.
Det glæder Kræftens Bekæmpelse, der også håber, at den fynske musikfestival Tinderbox - der har samme ledelse som Northside - tager lignende skridt.
- Vores klare anbefaling er, at tobakssalget også fjernes fra Tinderbox, siger Jesper Rotvig, der er formand for Kræftens Bekæmpelse i Odense, til TV 2/Fyn.
Unge må aldrig begynde at ryge
Selv om salget af cigaretter stopper på Northside, vil det fortsat være muligt at medbringe sin egen tobak ind til koncerterne.
Alligevel vil det ifølge Kræftens Bekæmpelse få stor betydning med et stop for salg af cigaretter i Tusindårsskoven.
- For det første er der gode argumenter for en festival uden cigaretsalg. Vi skal støtte dem, som har lagt cigaretterne på hylden, og hjælpe de unge til aldrig at begynde. Og festivaler skal ikke være et udstillingsvindue for tobaksindustrien, siger Jesper Rotvig.
- For det andet skal Odense og Tinderbox ikke halse efter Aarhus og Northside, fortsætter han.
Tinderbox evaluerer Northside-beslutning
John Fogde, der er talsmand for både Northside og Tinderbox, fortæller til TV 2/Fyn, at festivalernes fælles ledelse i disse uger er ved at evaluere beslutningen på Northside.
Det kan ikke udelukkes, at lignende tiltag bliver indført på Tinderbox på et senere tidspunkt, men om det sker, og i så fald hvornår det sker, er for tidligt at sige noget om endnu, fortæller han.
Northside afvikles i 2019 fra 6. til 8. juni, og det vil være sidste gang, at det er muligt at købe cigaretter på den aarhusianske festival. Tinderbox finder sted fra 27. til 29. juni.
- Det er ikke ulovligt at have en webshop, hvor man sælger tobaksvarer. Men man må ikke fremhæve tobaksvaren og for eksempel skrive, at den smager godt eller er billigere end andre produkter. Så er det reklame, og det er forbudt. Alle former for reklame for tobaksvarer er forbudt. Det gælder også tobaksvirksomheders firmasider på Facebook, fordi formålet med siderne typisk vil være at sælge produktet, siger forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen.
Hermann Krügers Eftf. A/S har meddelt Forbrugerombudsmanden, at de har foretaget en række ændringer på hjemmesiden og lukket facebooksiden for at imødekomme Forbrugerombudsmandens bemærkninger.