Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
650 ukrainere er kommet til Fyn, siden krigen begyndte, og flere af dem er privat indlogeret. Nu ønsker flere fynboer dog, at ukrainerne flytter ud igen.
Det begynder lige så stille at knage i de nye familiesammensætninger, hvor flygtende ukrainere er flyttet ind i private hjem.
For godt en måned siden ankom de første ukrainske flygtninge til fyn, og massevis af fynboer var hurtigt klar til at åbne deres hjem for de mænd, kvinder og børn, der var flygtet fra deres hjemland.
Siden da er omkring 650 ukrainerne kommet til Fyn.
Plejecenter skal være flygtningecenter for ukrainere
Siden krigens udbrud er cirka 650 ukrainske flygtninge kommet til Fyn. Nu skal Hjallese Plejecenter bruges til flygtningecenter for de ukrainere, der kommer til Odense.
De første ukrainske flygtninge er allerede flyttet ind, mens Hjallese Plejecenter, der lukkede i 2019, er ved at blive gjort klar til endnu flere på flugt.
Siden krigen brød ud i Ukraine den 24. februar, er tusindvis af flygtninge strømmet ud af landet, og cirka 650 ukrainere er landet på Fyn i perioden.
Og det har fået By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune til at undersøge, hvor de kan indkvartere de ukrainere, der leder efter et midlertidigt hjem i Odense.
- Vi er ved at klargøre plejecentret, så det kan modtage ukrainske flygtninge, der kommer til vores by. Der skal jo være senge, dyner, køleskaber og hvad man ellers kan have brug for til et midlertidigt sted at overnatte, siger by- og kulturrådmand i kommunen, Søren Windell (K).
Ikke massivt pres endnu
Flere borgere har set arbejdet være i gang på Hjallese Plejecenter, der jo ellers har stået tomt de seneste to år, og hvor det fornyelig blev meldt ud, at der skulle bygges ungdomsboliger.
- Skal der huses flygtninge? Hvor mange og fra hvornår? skriver Hans Julius Larsen til TV 2 Fyn.
Men det spørgsmål kan rådmand Søren Windell ikke svare på endnu. Til gengæld understreger han, at de er godt i gang med at gøre klar til de flygtninge, der må komme.
- Vi har ikke oplevet det massive pres endnu, men vi er klar, når de kommer. Mange bor hos familie og venner i andre kommuner lige nu, men vi tror, at flere vil komme til Odense, siger Søren Windell.
Og Hjallese Plejecenter er ikke det eneste sted, der kan blive hjem for ukrainske flygtninge.
- Vi kigger for eksempel på den gamle H.C. Andersen Skole i Vollsmose. Der er en større flyttekæde i gang, men der er god dialog, og vi er klar til at hjælpe de ukrainere, der har brug for hjælp, understreger rådmanden.
Men det er dog mere end bare husly og hygge, når man åbner hjemmet for fremmede.
- Vi danskere var i starten drevet af at hjælpe, næstekærlighed og identifikation over for den skrækkelige katastrofe i Ukraine. Og der er noget skønt over næstekærlighed, men idealisme har det også med at lukke øjnene over for realiteterne, siger Louise Schwartz, afdelingschef ved Afdeling for Traume og Torturoverlevere i Odense i Psykiatrien i Region Syddanmark
Virkeligheden er nemlig, at alt fra spisetider, morgenrutiner og lån af bil er blandt de ting, der skal afstemmes, når man er værtsfamilie.
Fra privat til kommunal indkvartering
Odense, Ærø, Nordfyns og Faaborg-Midtfyn kommuner bekræfter overfor TV 2 Fyn, at de har modtaget henvendelser fra borgere, der ønsker hjælp til at få genhuset de ukrainere, de har boende.
Og det overrasker ikke Louise Schwartz. For det er en menneskelig reaktion, ligesom man kan blive træt af at have svigerfamilien boende.
- Vi bliver alle socialt mætte indimellem. Det bliver vi især, når vi bor med andre end ens familie. Når man så samtidig har sproglige og kulturelle vanskeligheder, kan det være svært at forventningsafstemme, og så kan man komme til at træde hinanden over tæerne, siger hun.
Gustav får 13.000 kroner tilbage i skat: Se, hvor mange penge fynboerne i alt skal have tilbage
Nu tjekker den overskydende skat, som knap 300.000 fynboer har betalt for meget i 2021, ind på bankkontoen.
Se, hvilke fynboer der får flest penge tilbage i skat.
Tusindvis af kroner strømmer ind på fynboernes bankkonti fredag, når knap 1,5 milliarder kroner bliver udbetalt i overskydende skat til det fynske folk.
For nu begynder Skattestyrelsens udbetaling af den overskydende skat, som er blevet betalt for meget i 2021.
I alt udbetales 19,9 milliarder kroner tilbage til danskerne, oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.
En af dem, der skal have penge tilbage, er 24-årige Gustav Kramer, som er studerende og bosat i Odense. Han skal have 13.000 kroner tilbage, og pengene ryger direkte ind på opsparingen.
- Det er bevidst, men det er ikke bevidst, at det skulle være så mange penge. Jeg har sat min forskudsopgørelse sådan, at jeg var sikker på ikke at gå i minus.
- Jeg ser det som en bonus. Jeg tænker ikke over, at det kunne være fordelt over hele året. Det er en positiv ting, når jeg skal have så mange penge udbetalt på én gang, siger Gustav Kramer.
Skal helst gå i nul
Selvom udbetalingen er en festdag for mange, er det dog, som Gustav Kramer nævner, et udtryk for, at man har betalt for meget i skat i løbet af 2021.
- Jeg kan godt forstå, hvis de fleste ønsker at få penge tilbage, men udbetalingen af overskydende skat, er et udtryk for, hvor god man er til at lave ens forskudsregistrering. Man skal selvfølgelig helst gå i nul, det er formålet, siger Jan Møller Mikkelsen, der er underdirektør i Skattestyrelsen.
De knap 300.000 fynboer, der skal have overskydende skat tilbage, får i gennemsnit 4.989 kroner.
De fynboer, der i årets løb har betalt for lidt i skat og skal betale restskat, skal i gennemsnit betale 7.103 kroner tilbage.
Faaborg-Midtfyn Kommune får mest tilbage i skat
Borgere i Faaborg-Midtfyn Kommune har i gennemsnit mest overskydende skat sammenlignet med de resterende fynske kommuner.
Her skal godt 2.000 borgere i gennemsnit have 5.450 kroner tilbage. Omvendt er den gennemsnitlige overskydende skat lavest i Langeland Kommune, hvor knap 8.000 borgere i gennemsnit har overskydende skat for 4.190 kroner.
Hvis man har gæld til det offentlige, bliver gælden modregnet i de overskydende skatter inden udbetaling, hvorefter en eventuel resterende del bliver udbetalt.
Udbetalingen af overskydende skat kan tilbageholdes af Skattestyrelsen, hvis den vurderer, at en borger mangler at give oplysninger til årsopgørelsen, eller hvis der er store udbetalinger, som skal gennemgås.
Kommunerne fortæller, at der virker til at være en tendens, hvor borgere, der har indkvarteret ukrainere privat, nu beder om hjælp.
- Vi har hørt fra værtsfamilier, at de synes, det er lidt anstrengende. Selvom det er gjort med deres gode hjerte, er det hårdt at have nogle boende i sit hjem hele tiden, siger Marianne Vitus, der er job- og voksenchef ved Ærø kommune.
Og det er ikke kun de danske værtsfamilier, der er presset af at leve op og ned af fremmede.
- Ukrainerne føler sig trængt og klemt, da det ikke er deres hjem, og de er gæster, fortæller Marianne Vitus.
De fynske kommuner, der har modtaget henvendelser fra borgere, har alle hjulpet med kommunal indkvartering.