Gasprisen stiger 80 procent: Her er tre alternativer til russisk gas

Russisk gas skal udfases, og fagekspert i energirenovering og huseftersyn giver tre eksempler på alternative opvarmningskilder.

Energimarkedet er betydeligt påvirket af krigen i Ukraine.

På et pressemøde søndag aften fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark skal udfase importen af naturgas fra Rusland.

Prisen på gas i Europa steg med 80 procent mandag morgen.

Der findes dog flere alternativer til den russiske naturgas. Fagekspert i energirenovering og huseftersyn i Bolius Henrik Bisp giver tre eksempler.

Fjernvarme

Henrik Bisp nævner først og fremmest fjernvarme som det bedste alternativ til naturgas. 

Fjernvarme er varmt vand fra et kraftværk, der bliver distribueret til boliger gennem et rørsystem i jorden. Når vandet har afgivet varmen, kommer det retur til kraftværket og varmes op igen.

Fjernvarme tilbydes kun i byerne, men ikke i alle bydele. Fjernvarme er energieffektivt og belaster ikke miljøet på samme måde som andre opvarmningskilder.

- Fjernvarme det bedste alternativ til naturgas, hvis det er muligt. Hvis det tilbydes i den by eller det område man bor i, siger Henrik Bisp.

Ifølge Henrik Bisp bør man undersøge priserne på fjernvarme, inden man vælger den løsning, fordi der er et stort spænd afhængigt af, hvilket fjernvarmeselskab man har.


Der er ofte tilslutningspligt i områder med fjernvarme, hvormed forbrugere ikke kan vælge andre opvarmningskilder.

- Der er stadig nogle fjernvarmeselskaber, der bruger gas som opvarmningskilde, og de er også hårdt ramt af gaspriserne, hvilket medfører prisstigninger hos forbrugeren, siger fageksperten.

Varmepumpe

Henrik Bisp peger på varmepumpen som alternativ, såfremt fjernvarme ikke er en mulighed.

Mulighed for tilskud

En varmepumpe er et varmeanlæg, der udnytter varmen i jorden eller luften til opvarmning af boligen.

En varmepumpe udgør et bæredygtigt og økonomisk alternativ til fjernvarme.

Ifølge fageksperten er der mange penge at spare i længden, hvis man udskrifter sit gasfyr med en varmepumpe.

- Hvis man oplever at skulle bruge 20.000-30.000 kroner eller mere på at opvarme ens bolig med naturgas årligt, kan man se det beløb som en del af udbetalingen til en varmepumpe, hvor man fremadrettet på én sæson potentielt kan spare beløbet, siger Henrik Bisp.

En varmepumpe kan koste fra 15.000 kroner, men kan også koste mere end 100.000 kroner efter behov.
En varmepumpe kan koste fra 15.000 kroner, men kan også koste mere end 100.000 kroner efter behov.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der findes tre forskellige typer varmepumper. Det billigste er luft-til-luft-varmepumpe, som koster mellem 15.000-25.000 kroner, men afgiver kun varme til et mindre areal og ikke til vand fra vandhanen.

En varmepumpe kræver nærmest ingen vedligeholdelse udover et servicetjek årligt.

Pillefyr

Henrik Bisp nævner desuden pillefyret, men anbefaler ikke opvarmningskilden frem for de ovenstående.

Et pillefyr er et anlæg, der opvarmer ens bolig og vandet ved brug af træpiller. Et pillefyr kan kobles til det vandbårne system.

Ifølge fageksperten kan man potentielt blive fristet af prisen for et træpillefyr sammenlignet med prisen på en varmepumpe, men man skal forvente, at der ligger en del arbejde i vedligeholdelse og rensning af pillefyret.

- I forhold til den grønne omstilling, er et pillefyr ikke den bedste løsning, siger Henrik Bisp.

- Ved at afbrænde træpiller, bliver CO2, der er lagret i træet, sluppet fri. Det er bedst at skære ned på afbrænding af træ i energiforbrug. 

Oversigt

    Oversigt