Grønne fingre blomstrer på Fyn: Mildt vejr sætter gang i haverne
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fynboerne har fået gang i de grønne fingre. Det milde vejr lokker dem i havecentre og på planteskoler, hvor der opleves en stigning i salget af haveplanter.
Haverne på Fyn kommer muligvis til at blomstre ekstra meget til forår og sommer. Plantorama og Langeskov Planteskole oplever en stor stigning på op mod 50 procent i salg af blandt andet træer og frø.
Det vilde vejr og de tidligere varme somre har givet fynboerne flere grønne fingre. Helt uvant oplever planteskoler en stigning i salg i januar måned.
- Det har været en usædvanlig mild start på vinteren, og vi har solgt 45 procent haveplanter mere, end vi plejer at gøre, siger Centerchef for Plantorama i Odense, Brian Nissen.
Milde vintre er plante-vejr
I kategorien træer og stedsegrønt ser man blandt andet en stigning på omkring 50 procent hos Plantorama i Odense. I frø-afdelingen er der en fremgang på 44 procent. Her er det særligt blomsterfrø blandinger, som hitter, fordi det skaber biodiversitet i kundernes haver, ifølge Centerchef i Odense, Brian Nissen. En anden kategori med særlig fremgang er udplantning.
- Det milde vejr, giver gode muligheder for at plante krukker til, uden den store risiko for skade, siger Brian Nissen.
Efter voldsomt vejr: Få byger og enkelte solstrejf over Fyn
Både byger og blæst fortager sig en smule, og tirsdagsvejret bliver ganske roligt i det fynske.
Nok vil man kunne opleve byger på Fyn i løbet af tirsdag, men der vil ikke være så mange af dem.
Temperaturen kommer til at ligge et sted mellem seks og otte grader fra morgentimerne.
- Det ligger lunt, men det er vi jo altså også vant til i denne februar måned, siger TV 2 Vejrets Jens Ringgård.
I løbet af dagen vil der i perioder blive plads til solskin i et vekslende skydække. Der vil dog også kunne komme regnbyger.
- Til gengæld er de i den her vestenvind, som er frisk til hård, også ret hurtigt overstået igen. Så det er sådan nogle kortvarige byger, der godt kan være intense, mens de står på, men som altså ikke varer ret længe, siger Jens Ringgård.
I forbindelse med regnbygerne kan der komme nogle kraftige vindstød både formiddag og eftermiddag.
I aftentimerne vil der især i det sydfynske øhav være mulighed for byger. Generelt falder temperaturen til fire-fem grader, mens vinden aftager en smule.
Det er indehaveren af Langeskov Planteskole Charlotte Andersen enig i.
- Det er super plantetid. Der er bare mange der tror, at det er for tidligt, siger hun.
Tør ikke sige, om det bliver ved
Hos Langeskov Planteskole har de også oplevet en fremgang på cirka 25 procent i salget af haveplanter.
- Salget er gået bedre end tidligere, fordi der har været så mildt. Man gider ikke kigge på gran og juleting i krukkerne mere, og med det vejr vi har nu, så kan man sagtens sætte andre ting ud, siger Charlotte Andersen.
Selvom vejret er mildt, så er der umiddelbart ingen af de to, der kan brøste sig med at være vejrguder, så man skal selvfølgelig være opmærksom på vejret, hvis man går i gang med udplantningen nu.
Planteskole fyrer medarbejdere efter lønstrid
Ti medarbejdere er blevet fyret fra Møllegårdens Planteskole efter konflikt med fagforbundet 3F om betaling af udenlandske medarbejdere.
Opdatering
Efter en måned med demonstrationer, bøde og blokade er ti medarbejdere på Møllegårdens Planteskole blevet fyret.
Det meddeler fagforbundet 3F, som 12. gennemførte den første demonstration mod planteskolen med mål om at få dem til at droppe samarbejdet med en underleverandør, som underbetaler medarbejderne.
Siden oktober har 3F været i faglig konflikt med tre firmaer, der på skift har haft en entrepriseaftale med Møllegårdens Planteskole.
- Jeg har allerede fået flere henvendelser fra flere af medarbejderne, som er chokerede. De møder ind, bliver kaldt sammen og får at vide, at de skal tage hjem, siger Hanne Pedersen, der er faglig sekretær i 3F Østfyn.
Ifølge 3F har medarbejderne fået mellem 70 og 80 kroner i timen i stedet for de 143 kroner, fagforbundet mener, de burde få. De har alle sammen været ansat i vikarbureauer under det polskejede PF Gruppen, som ifølge 3F er kendt for at levere underbetalte, udenlandske medarbejdere til danske gartnerier.
- Nu har medarbejderne fået at vide, at de ikke vil få job gennem PF Gruppen fremover, siger faglig sekretær Hanne Pedersen.
Konsekvens af sympatikonflikt
Lars P. Strarup, der ejer Møllegårdens Planteskole, udtaler i en skriftlig kommentar til TV 2/Fyn, at man har opsagt samarbejdet med PF Gruppen som konsekvens af 3Fs sympatikonflikt.
- Det betyder, at vi i dag har sagt farvel til alle entreprenørens ansatte. Det er selvfølgelig et vemodigt farvel, da vi har været glade for de opgaver de har løst for os, samt generelt været glade for vores samarbejde med entreprenøren, siger Lars P. Strarup.
Han meddeler, at han har været i dialog med Hanne Pedersen fra 3F Østfyn, som har lovet at hjælpe med at skaffe danske statsborgere til foråret, hvis Møllegårdens Planteskole ønsker det.
Derudover har han ingen kommentarer.
Må tage hjem til Polen
Selvom ti medarbejdere nu er nødt til at tage tilbage til Polen efter at have mistet deres arbejde på Møllegårdens Planteskole, beskriver Hanne Pedersen sagen som en stor sejr. 3F har ad flere omgange været i konflikt med underleverandørfimaer i PF Gruppen.
- Det er jeg rigtig glad ved. Det skal også siges, at der ikke var konflikt mod Egen Aps, men det er en del af PF Gruppen, siger Hanne Pedersen.
Hun fortæller, at hun i perioder har oplevet dialogen med Lars P. Strarup som god og konstruktiv, og at der har været flere gode møder. Fagforbundet vil gerne hjælpe planteskolen via deres jobordning fremover, bekræfter hun.
- Der er selvfølgelig en risiko, hvis man planter udplantningsplanter nu, fordi får vi en hård vinter lige pludselig, så kan det godt gå ud over dem, siger Brian Nissen.
Og selvom det de forrige par år har været en generel mild vinter og generel god sommer, så er der ikke noget der er sikkert.
- Vi tør ikke sige, at det bliver sådan her fremadrettet. Lige pludselig kan der komme et år med 20 graders frost i januar, siger Charlotte Andersen.