På Provstegaardshjemmet i Odense flytter der torsdag nye beboere ind. Fem høns som forhåbentlig kan have en terapeutisk effekt og sprede livsglæde blandt beboerne.
Fem høns flytter ind på friplejehjemmet Provstegaardshjemmet i Odense. Men det er ikke fordi, beboerne skal have friske æg hver morgen.
- Dyr er altid godt for ældre mennesker. Det kan virke meget afstressende og terapeutisk med høns, siger Anne Rosenlund, Social og Sundhedshjælper Provstegaardshjemmet.
De fem nye beboere modtog klapsalver allerede før de flyttede ind på Provstegaardshjemmet.
- Vores leder besluttede at det skulle være op til beboerne, hvorvidt vi skulle have høns eller ej, siger Anne Rosenlund.
- Ved vores morgensang klokken 10, der bad vores forstander alle de beboere, som ønskede at vi skulle have høns at klappe. Og så klappede hver og en.
Kun en pilsner kan stoppe 92-årige Erik
Plejecentret Svanedammen i Nyborg har gennemgået en forvandling fra det kedelige til det livlige og kulørte. Og så er der Erik Brøgger Knudsen på 92 år. Han ordner haven.
Erik Brøgger Knudsen er tæt på 92 år, og flyttede med, da hans hustru gennem 65 år flyttede til plejecentret Svanedammen Wørishøffersgade i Nyborg, fordi hun lider af Parkinsons.
- Hun var meget ked af det, men jeg sagde, hvis hun skal af sted, så skal jeg også, siger Erik Brøgger Knudsen.
Han frygtede dog, at et liv på plejehjem betød, at det så var slut med at gå i haven. Men sådan er det ikke blevet for den have-ivrige mand.
Han spurgte hos Svanedammen, om han kunne fortsætte med at lave have der i stedet. Det fik han ja til.
- Jeg elsker have. Jeg har haft kolonihave i 56 år.
Svanedammen er forvandlet
Svanedammen har været igennem en forvandling det seneste år. Før var der kedeligt og sterilt. Nu er der kommet kulør i huset. Beboernes døre er gjort personlige, og der er ting på plejehjemmet, beboerne kan huske fra tidligere.
Og hver fredag kommer en gruppe børn med deres forældre på besøg for at være sammen med de ældre nogle timer.
Alt sammen tiltag, der skal gøre livet på plejehjemmet rart og hjemligt.
Manden med pilsneren
Og for Erik Brøgger Knudsen er haven blevet det helt store plus i tilværelsen. I disse dage knokler han løs med jorden i forårssolen - for han regner ikke en smule havearbejde for noget:
- Husk på at jeg har været vant til at arbejde. I 1939 kom jeg ud at tjene, siger han, og lader sig nok kun stoppe af én ting:
- Man kan jo måske godt falde over en med en pilsner. Så tager vi det også.
En levende hobby
Torsdag blev hønsene så budt velkommen af alle beboerne og personalet på Provstegaardshjemmet. Først blev der sunget morgensang, så var der tale fra forstanderen, en fælles skål og derefter klippede beboer Svend Aage Kjeldgård det røde bånd, der var bundet om den nye hønsegård.
- Jeg synes det er en god idé, der er mange af os ældre, som kan have godt af en lille tur ud i haven og se på dyrene, siger Svend Aage Kjeldgård, der har en del erfaring med høns:
- Jeg har selv haft høns i en halv snes år. Jeg havde ti forskellige slags. Mange har jo en hobby, men jeg havde en levende hobby, det har været spændende og høns skal bare have masser af kærlighed.
Ensomme ældre skal have nye venner
Mange ældre i Odense føler sig ensomme. Det skal Fortæl for Livet, et nyt koncept fra Odense Kommune, afhjælpe. De ældre skal ud og møde hinanden.
Ældre ensomme mennesker skal møde ligesindede. Det er ideen bag Fortæl for Livet, der er et nyt koncept i Odense Kommune.
Der bor i Odense omkring 500 ældre over 90 år, som ikke modtager hjemmehjælp, og det er dermed borgere, som kommunen ikke kommer så meget i kontakt med.
Onsdag var 56 af de ældre mødt op i Ansgar Kirke for at udvelske historier og livserfaringer med andre. Tage Hansen på snart 91 år var med.
- Vennekredsen er ikke så stor mere. Dem, vi kom mest sammen med i vores unge dage, de er enten borte, eller også er de på plejehjem, så dem har vi ikke den store kontakt med, siger Tage Hansen.
Frivillige får meget igen
De ældre bliver delt op i grupper, der har en frivillig gruppeleder. Det er de frivilliges opgave at holde samtalen i gang, så de ældre tør dele ud af deres livshistorier.
Og selvom man som frivillig er langt fra 90 år, kan man stadig få meget ud af samværet med de ældre.
- Jeg får mange historier. Jeg får erfaring af andres livserfaring. Jeg bliver meget rig af det, fortæller Ursula Liafi, der er en af de frivillige gruppeledere på konceptet Fortæl for Livet.
Konen er vigtigere
Tage Hansen nyder det nye koncept.
Til arrangementet i Ansgar Kirke onsdag mødte han mennesker, som han havde fælles bekendte med.
- Det havde jeg ikke drømt om at møde her, fortæller han til TV 2/ Fyn.
Tage Hansen ved dog ikke, om han kommer til det næste arrangement. Hjemme passer han nemlig sin kone gennem mange år, der sidder i kørestol.
- Lysten er der, men min kone kommer altså i første række, siger Tage Hansen.
Se hele indslaget med blandt andet Tage Hansen og Ursula Liafi her under:
Nej til høns i asparges
Forstander Dorthe Jakobsen fortæller, at de havde tænkt på at servere tarteletter med høns i asparges til velkomstfesten, men det er blevet nedstemt. Beboerne ville ikke såre hønsene.
Det er fem forskellige slags høns, som er flyttet ind, men udover at trække beboerne mere udenfor, så håber social- og sundhedshjælper Anne Rosenlund, at de gokkende dyr vil gøre mere end det.
- Jeg bor selv på en gård, hvor vi har høns og jeg synes selv, at det skaber så meget glæde. Så jeg håber og tænker, det er noget, som kan sprede livsglæde blandt vores beboere, siger hun.