Hvad vil du vide om krigen i Ukraine? Eksperter er klar med svar

TV 2 Fyn henter hjælp hos eksperter for at finde svar på dine spørgsmål om krigen i Ukraine og om, hvordan du bedst kan hjælpe ukrainerne.

På TV 2 Fyn har vi sat os for at finde svarene på jeres spørgsmål om krigen i Ukraine, og I har allerede sendt os masser af spændende spørgsmål.

Nu har vi fundet et panel af eksperter, der kan være med til at svare på jeres spørgsmål både, når det gælder hurtige og korte svar, men også når det gælder emner, vi vælger at dykke endnu længere ned i og kigger os endnu mere omkring for at finde svarene på.

Det kan være, der følger et hurtigt svar på et spørgsmål, som Kim Rene Nielsen for nylig stillede os: 

Hvordan kan Rusland som krigsførende nation være medlem af FN?

Katarzyna Stoklosa, lektor Center for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet, har til det givet det korte svar:

- Det skal ses i et historisk perspektiv. FN blev stiftet efter den anden verdenskrig, og formålet var at forhindre krige i fremtiden med brug af diplomatiske midler. Sovietunion var en af allierede lande imod nazi Tyskland efter den anden verdenskrig og var derfor et naturligt medlem af FN, forklarer hun.

Det kan også være, vi kaster os ind i, sammen med eksperter og med fynboers hjælp, at finde flere svar og uddybe mere end det. Det gjorde vi blandt andet, da vi efter de første par dage kunne se, at fynboernes behov for at hjælpe fyldte det mest af indholdet i vores postkasse. 

Derfor satte vi os for dels at finde svar til dem, der ville give ukrainerne husly, og dels at skabe et overblik over, hvor fynboer kan hjælpe ukrainere. Et overblik vi desuden skaber i et tæt samarbejde med Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende.

Dem der hjælper dig

De tre eksperter er Frederik Harhoff, Professor emeritus i folkeret ved Syddansk Universitet og tidligere dommer ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag, Katarzyna Stoklosa, er professor ved Center for grænseforskning på SDU og Gerda Madsen, formand for Røde Kors i Odense.

Her får du en kort præsentation af de tre.

Katarzyna Stoklosa har i flere år forsket i grænseregioner mellem lande som Rusland & Ukraine, Polen & Ukraine og Danmark & Tyskland. Hun har også selv boet i de forskellige grænseregioner og kender til de konflikter, der ulmer i områderne - både personligt og altså også professionelt. 

- Jeg er et barn af grænseregionerne, og jeg har forsket i de udfordringer, det giver både kulturelt, religiøst og økonomisk at bo i en grænseregion. Derfor ved jeg, at der er brug for gode relationer landene imellem for at bevare freden, siger Katarzyna Stoklosa.

- I forbindelse med krigen, der nu er brudt ud, er der så sket det paradoksale, at det faktisk har samlet et Ukraine, der ellers var skilt i en prorussisk Ukraine i øst og et provestligt Ukraine i vest, der nu står sammen mod Rusland, uddyber hun. 

Gerda Madsen har arbejdet for Røde Kors i 11 år og var blandt andet med til at koordinere hjælpen, da flygtninge fra Syrien i 2015 vandrede ind i Danmark og blandt andet brugte motorvejen som flugtrute. Nu er hun og hendes kolleger i frivillige organisationer i gang med at forberede sig på de flygtninge fra Ukrainer, der er på vej til eller allerede er ankommet til Danmark.

- Vi er i fuld gang med at organisere hjælpen i Ukraine, hvor der allerede er frivillige fra Røde Kors, der arbejder med at pakke nødhjælpen til de hundredetusindvis af ukrainere, der allerede er drevet på flygt, fortæller Gerda Madsen.

- Når flygtningene kommer her, er vi klar med et beredskab af blandt andet støttepersoner, der kan hjælpe dem ind i det danske system. Vi har lektiecafeer og legestuer til børnene og masser af andre tilbud, der skal hjælpe dem med at falde til, siger Gerda Madsen

Frederik Harhoff har siden 2006 været professor ved Syddansk Universitet og har været med til at skrive bogen "Folkeret" fra 2017. Han ved i kraft af både arbejdet med bogen og sit tidligere arbejde ved domstolene i Haag en masse om, hvad folkeretten betyder for staters ansvar, rettigheder og territorium og folkerettens regler vedrørende krig, konflikt og dermed også om de internationale menneskerettigheder.

Frederik Harhoff, der selv bor på Sydfyn, mener også, det er en vigtig opgave at hjælpe fynboerne med at finde ud af ret og vrang i forbindelse med krigen i Ukraine. Derfor glæder han sig til at svare på alle de spørgsmål, der kommer inden for hans område.

Vi svarer på spørgsmål, så hurtigt som muligt, men ikke alle får et svar med det samme.

Fyn hjælper Ukraine

Oversigt

    Oversigt