Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er indkøbt festivalarmbånd, storskærm og ingredienser til kolde drinks, når Jonas og hans venner laver deres egen version af Tinderbox i et sommerhus ved Mesinge.
Torsdag skulle tusindvis af glade festivalgæster have været med til at åbne Tinderbox 2020 i Tusindårsskoven ved Odense.
Mens vi venter på næste år ...: Festivaler har godt fat i fynboer
85.000 fynboer tog på festival sidste sommer. Det er primært unge, studerende og børn af veluddannede forældre, som er glade for at høre musik på en festivalplads.
Der er ingen Tinderbox, Heartland eller andre fynske musikfestivaler denne sommer, og dermed går tusindvis af fynboer glip af sommerens koncerter og kolde fadøl fra festivalbaren.
Og netop fynboerne er flittige til at tage på festival, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.
Omkring 85.000 fynboer deltog i sommerhalvåret 2019 i en musikfestival i Danmark.
Det svarer til 18 procent, og fynboerne er dermed mere flittige til at besøge landets festivaler end store dele af resten af landet, kun overgået af københavnerne og østsjællænderne.
- Det overrasker mig egentlig ikke. Der er mange, der har penge på lommen til at gå ud og få en hyggelig dag, siger Bent Frandsen, der er formand for endagsfestivalen Rock Under Broen, som hvert år tiltrækker 10.000 gæster tæt på Lillebæltsbroen.
Heartland: Fynsk festival for hele landet
Hos den midtfynske festival Heartland genkender man billedet af, at fynboerne og københavnerne er glade for at komme på festival.
- Cirka 38 procent af vores gæster er fra Fyn. Cirka 39 procent er fra Sjælland, og resten er fra Jylland, så det passer meget godt. Vi er en fynsk festival. Det betyder ikke, at vi kun er for Fyn. Vi laver en national festival for alle, siger Heartlands udviklings- og kommunikationschef, Janne Villadsen.
Af undersøgelsen fra Danmarks Statistik fremgår det også, at det i høj grad er unge, studerende og børn af forældre med lange videregående uddannelser, som tager på festival.
- Generelt viser vores undersøgelse, at de unges deltagelse i musikfestivaler stiger i takt med deres forældres uddannelsesniveau, siger chefkonsulent i Danmarks Statistik Agnes Tassy.
- Således ligger de unge danskere med forældre, der har grundskolen som højest fuldførte uddannelse under gennemsnittet, med kun 15 procent, som var på festival, hvorefter andelen stiger, jo højere uddannede forældrene er, forklarer hun.
Rock Under Broen: Ældre publikum bruger flere penge
Unge studerende mellem 16 og 24 år er generelt set ofte blandt deltagerne, når dørene åbnes til sommerfestivalerne.
På Rock Under Broen lægger man ikke skjul på, at det ikke er de unge, der er målgruppen - og det er der en særlig årsag til.
- Det er publikum i den ældre aldersgruppe, som kommer til Rock Under Broen. Det er ingen hemmelighed, at mennesker i den alder har frygtelig mange penge, og de bruger mange penge. Det har vi også kunnet se på omsætningen i vores barer, siger Bent Frandsen.
Ingen bestemt målgruppe
På Heartland spørger man ikke gæsterne om, hvad deres forældres uddannelsesniveau ligger på, når de træder ind ad porten. Festivalen ved Egeskov Slot sigter efter at lave en festival for så mange som muligt.
- Vi laver ikke festival til en bestemt målgruppe, men til alle, som interesserer sig for mad, kunst, samtaler og musik, siger Janne Villadsen.
- Vi laver festival for unge såvel som gamle. Det er en af vores største styrker, at vi både har folk i 20'ere og 50'erne, og vores pointe er, at festivalen er for folk med interesse for kultur, der engagerer sig i verden, forklarer hun.
Samlet set viser undersøgelsen fra Danmarks Statistik, at antallet af gæster på landets festival de seneste år er steget. I sommeren 2020 er alle festivaler dog aflyst, men de vender efter planen tilbage i 2021.
Men sådan gik det som bekendt ikke. Den 7. april meddelte arrangørerne, at årets Tinderbox blev aflyst på grund af det forsamlingsforbud, der blev indført som følge af coronavirus.
Det betød samtidig, at Jonas Kvist Jepsen og hans tre venner ikke kunne komme på Tinderbox sammen. Men bare fordi Tinderbox er udelukket i år, betyder det ikke, at de fire venner ikke kan komme på festival.
Minifestival i sommerhus
De fire festivalhungrende venner har nemlig arrangeret deres egen erstatningsfestival i et sommerhus ved Dalby Bugt ved Mesinge på Nordøstfyn. Festivalen, som kun har fire deltagere, har de døbt Dalby Bugt Festival.
Tinderbox tavs: Vil ikke afsløre, hvor mange der beholder billet til næste år
Roskilde Festival har allerede solgt alle 80.000 billetter til næste år, men Tinderbox vil ikke afsløre, hvor mange der har beholdt deres billet til festivalen næste år.
I sidste uge kunne arrangørerne bag Roskilde Festival melde ud, at Danmarks største musikfestival allerede er udsolgt i 2021 - mere end et år før musikken går i gang.
85 procent af deltagerne fra den corona-aflyste 2020-udgave har overført billetten til næste år, afslørede den sjællandske festival.
Fristen for at søge om refundering af billetten til årets aflyste Tinderbox-festival udløb i fredags, men festivalen ønsker ikke at oplyse, hvor mange der har benyttet sig af den mulighed.
- Vi er meget glade og meget tilfredse med andelen af gæster, der har valgt at beholde deres billet til Tinderbox 2021, siger festivalchef Brian Nielsen, der er direktør for Down the Drain, som står bag Tinderbox.
- Jeg ønsker ikke at udtale mig om salgstal. Det har vi aldrig gjort. Men jeg kan sige, at langt den overvejende del af gæsterne har valgt at beholde billetten til festivalen i 2021, siger festivaldirektøren.
Solgt billetter siden 24. april
Om det er så er omkring 85 procent ligesom på Roskilde Festival, er uvist. Tinderbox har ellers flere gange tidligere til TV 2/Fyn fortalt, hvordan det går med billetsalget.
Billetsalget til 2021-udgaven af Tinderbox har været i gang siden 24. april, hvor det blev afsløret, at det gendannede danske rockband Kashmir, der oprindeligt skulle have spillet i Tusindårsskoven i år, også blev annonceret som første hovednavn.
Både Roskilde Festival og Tinderbox blev tvunget til at aflyse sommerens festivaler som følge af regeringens og sundhedsmyndighederne anbefalinger om ikke at samle flere end 500 mennesker samme sted tidligst før efteråret.
På Roskilde Festival er alle 80.000 partoutbilletter på rekordtid blevet solgt til næste års festival. Foruden de mange, der valgte at beholde billetten til næste år, lykkedes det festivalen at sælge de resterende 12.000 partoutbilletter i løbet af få timer.
De seneste år har omkring 45.000 musikglade gæster besøgt Tusindårsskoven i juni i forbindelse med Tinderbox, der - hvis alt går vel - afvikles fra 24. til 26. juni 2021.
- Vi har linet det op fuldstændig som en rigtig festival. Stor plakat med masser af kunstnere, heriblandt mange af dem som skulle have været på Tinderbox i år, forklarer festivalarrangør Jonas Kvist Jepsen.
Den lille selvgjorte festival har to scener: én storskærm i haven og et fjernsyn indenfor, hvor der vil blive vist koncerter med elektroniske DJ's i aftentimerne.
Røgmaskine og gratis drinks
Indendørsscenen er inspireret af Magic Box-scenen på Tinderbox, hvor der bliver spillet elektronisk musik, forklarer Jonas Kvist Jepsen.
Tinderbox afslører første store navn til 2021
I sommeren 2021, når Tinderbox efter planen vender tilbage, vil gendannede Kashmir spille koncert i Tusindårsskoven.
For et par uger blev Tinderbox 2020 aflyst på grund af coronakrisen, men allerede nu ser arrangørerne fremad mod næste års festival, der skal finde sted fra 24. til 26. juni 2021.
Det første navn på plakaten er de danske rocklegender Kashmir, der også skulle have spillet i Tusindårsskoven i år.
- At vi skyder nedtællingen til Tinderbox 2021 i gang med lige præcis Kashmir, er vi enormt glade for. Mange havde set frem til at skulle se Kashmir denne sommer, og at bandet er med på at skubbe deres reunion til 2021, betyder virkeligt meget for os alle, siger festivalchef Brian Nielsen i en pressemeddelelse.
Comeback til rocklegender
Efter flere års pause havde Kashmir planlagt en lang række comebackkoncerter i løbet af 2020, blandt andet på Tinderbox. Koncerterne er dog ikke blevet til noget og udskudt til næste år.
- Kashmir er noget helt specielt, og de spiller kun to festivaler næste år, så det er også meget eksklusivt, at de har valgt Tinderbox som den ene, siger Brian Nielsen.
Det er allerede nu muligt at købe billet til Tinderbox 2021, og hvis du havde købt billet til dette års udgave for at se blandt andre Kashmir, gælder den til 2021.
Kashmir slog igennem i 1990'erne
Kashmir sluttede i 1993 på andenpladsen ved danmarksmesterskabet i rock - efter Dizzy Mizz Lizzy.
Året efter udgav begge bands deres debutplader, slog igennem og blev nogle af dansk rocks vigtigste kunstnere i 1990’erne og frem.
Kashmirs bedst sælgende album er “The Good Life”, der blev udgivet i 1999 og blandt andet indeholder hits som “Mom in Love, Daddy in Space”, “Graceland” og “Lampshade”.
Også bandets fjerde album, “Zitilites”, blev et kommercielt hit, men herefter dalede succesen. I 2013 udgav bandet albummet “E.A.R.”, der blev bandets dårligst sælgende nogensinde, og bandet holdt en pause med andre projekter - en pause, der nu er blevet forlænget som følge af coronaviruspandemien.
Tinderbox tvunget til aflysning
Også Tinderbox holder pause. Festivalen er blevet tvunget til at aflyse sommerens festival som følge af regeringens og sundhedsmyndighederne anbefalinger om ikke at samle flere end 500 mennesker samme sted tidligst før efteråret.
Ifølge Tinderbox er der en del musikglade gæster, der er klar til at købe billet til næste års udgave, i håbet om at festivalen bliver til noget, når coronakrisen forhåbentlig er overstået.
- Vi er meget taknemmelige for den konkrete efterspørgsel på 2021-billetter til Tinderbox. For os er det den ultimative støtte, og det giver os både håb og sikkerhed for, at folk ønsker at tage på festival i 2021 oven på den krise, vi gennemgår lige nu. Det gør vores fremtidige planlægning af festivalen en hel del nemmere, siger Brian Nielsen.
Billetterne, der bliver sat til salg fredag, kan købes til og med 27. juni 2020.
- Vi har nogle redskaber. Vi har blandt andet investeret i røgmaskiner og lidt lys, så vi får den helt rigtige stemning. Magic Box er en elektronisk scene, hvor der kommer en masse DJ’s. Så vi kommer til at stå her i aften og fyre den af og spille lidt beer pong, forklarer han.
I køleskabet er der også fyldt godt op med kolde drikkevarer, så de fire venner kan komme i den rette festivalstemning. Modsat Tinderbox er baren her gratis, men trods de billige priser er Jonas Kvist Jepsen ikke bange for at løbe tør.
- Der er fyldt godt op i køleskabet, så man kan se, at der er mere, hvor det kommer fra. Der er i hvert fald nok til alle tre dage, skulle jeg mene.
Kun for sjov
Men selvom der sørget for gratis drinks, lys, røgmaskine, storskærm, musik og armbånd, er der bare tale om en gimmick for vennerne, understreger han.
- Det er bare for sjov. Det er for at få den her festivalstemning. Og så er det lidt ironisk med storskærme og gå og pynte op, men det er det værd for at kunne hygge os sammen, siger Jonas Kvist Jepsen.
Dalby Bugt Festival fortsætter frem til lørdag den 27. juni, hvor festivalen lukkes med en koncert på fjernsynet med den hollandske DJ Armin van Buuren ved midnatstid.