Jørgen på 80 arbejder stadig:
- Det er ikke hårdere, end det altid har været
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Antallet af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Jørgen Rasmussen på 80 år er ikke i tvivl om, at arbejdet forlænger hans liv.
Jørgen Rasmussen fra Gislev er lige fyldt 80 år. Alligevel arbejder han mandag til fredag fra 7 til16 i familiefirmaet Gislev-Holme Murerforretning.
- Jeg kan godt lide at holde mig i gang. Jeg kommer ud og oplever noget og snakker med nogle mennesker. Hvis man har arbejdet, til man er 66-67 år, stopper her og nu og ikke foretager sig noget, så tror jeg, at man bliver dårlig, siger Jørgen Rasmussen.
Den erfarne murer har haft et langt arbejdsliv. Han startede i lære hos sin far som 15-årig. Alligevel har han ingen planer om at gå på pension lige foreløbigt.
- Der er ikke nogen dato på det. Det vil være helbredet, der bestemmer. Så længe helbredet er til det, vil jeg have det bedst med at arbejde. Det er ikke hårdere, end det altid har været, siger Jørgen Rasmussen.
Gasolin-veteran starter forfra med ny musik:
- Pensionsalderen for rockmusikere er ikke-eksisterende
Gasolin er for længst fortid, og Kim Larsen er død. Men Gasolins legendariske trommeslager Søren Berlev starter nu forfra med nyt band og ny musik.
Rocken brager løs i det lille lokale, som danner rammen om den fynske pladebutik Moby Disc i Odense. Bag trommerne sidder Gasolin-legenden Søren Berlev.
Trods sine 68 år og et langt liv i musikbranchen, som startede med Gasolin, er Søren Berlev nu startet forfra. Med et nyt band og med ny musik.
- Ja, hvad fa'en har jeg egentlig gang i, siger Søren Berlev med et stort grin.
- Jeg tror, at pensionsalderen for rockmusikere er tæt på ikke-eksisterende. Så længe man har et rimeligt helbred, og så længe man kan stå op og har nogle gode ideer, så er der ingen grund til at stoppe, siger Søren Berlev.
Rock-legendens nye band hedder Berlev's Rock 'n' Roll Hotel. Aldersmæssigt spænder bandet fra den yngste på 23 år til veteranen Berlev, der har rundet 68 år.
Musikken er ikke moderne, og ekkoet fra 1970'erne og Gasolin går tydeligt igennem.
- Jeg kan ikke løbe fra, at Gasolin er en del af mit DNA. Og det har jeg det ok med. Det her er noget andet, men der er nogle røde tråde tilbage, også musikalsk. Der er nogle ting, hvor man tænker, at det kunne vi måske også have lavet i Gas', siger Søren Berlev.
Gasolin i bagagen
Det splinternye band lægger ikke skjul på, at det er rundet af 70´ernes rockscene, og at Gasolin er med i bagagen, især når det gælder trommerne.
Men musikken blender sig samtidig ind i moderne melodisk syrerock anno 2018. Alle numre er skrevet af Søren Berlev.
- Nogle af numrene er gamle, andre har jeg skrevet for nylig. Men alle er nogle, jeg har skrevet løbende i tiden efter Gasolin. I stedet for at det ligger og samler støv på en hylde, så ville jeg hellere gøre noget ud af det for en gangs skyld.
Fredag bliver det nye musikprojekt præsenteret i Odense. Der er godt nok overhovedet ikke plads til Søren Berlevs store trommesæt i den lille pladebutik Moby Disc, men bandet insisterer alligevel på at give et par numre på et mindre trommesæt mellem pladereolerne.
- Der er ikke særlig mange i dag, der der spiller rock´n´roll lige ud af landevejen. Vi prøver ikke at lyde som fortiden, men vi har fundet vores egen lyd og stil, siger forsanger Esben Hegelund.
Sjælden fan
Den gamle Gasolin-trommeslager har samlet et nyt band omkring sig med unge folk. Bandet har fået navnet Berlev´s Rock´n´Roll Hotel, og består udover Søren Berlev selv af forsanger Esben Hegelund (søn af Mogens Hegelund fra det fynske pigtrådsorkester "The Baronets", red.), guitarist Erik Winther og bassist Søren Fjalland.
Søren Berlevs nye album er indspillet i Sweet Silence Studios, som tilbage i 1970´erne åbnede med Gasolin som det allerførste orkester i studiet.
Det nye band har allerede fået rosende omtale, og det er ikke fra hvem som helst. Ekstra Bladets kontroversielle anmelder, Thomas Treo, har i en anmeldelse af Berlev´s Rock´n´Roll Hotels album, You can make it, givet bandet fire stjerner ud af seks.
Det sker ikke hver dag.
I sin anmeldelse slagter Treo, der er kendt som en hård og ubarmhjertig anmelder, Søren Berlevs soloprojekt fra 2008, inden han deler masser af roser ud til det nye med ord som 'genfødt, forfriskende og dynamisk', inden han runder anmeldelsen af med:
'Berlev er stærkt tilbage. Det var Sørens'.
Og den gamle trommebasker kan endnu. Det kan du selv se i nedenstående video, der er optaget på Christiania i 2017:
Flere ældre på arbejdsmarkedet
Jørgen Rasmussen er ikke alene om at arbejde til efter pensionsalderen. En ny undersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at antallet af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år.
En udvikling, der er positiv for samfundsøkonomien. Det fortæller Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Når de ældre bliver længere tid på arbejdsmarkedet, kommer der flere skattekroner ind i statskassen, og det gør det nemmere for os at finansiere vores velfærdssamfund, fortæller Erik Bjørsted.
Men selvom det gavner samfundsøkonomien, har arbejdsmarkedet svært ved at tage imod de ældre. Arbejdsløsheden blandt dem er lige nu på sit højeste siden 2007.
- Der er flere og flere, der udbyder deres tjeneste på arbejdsmarkedet. Det gælder de ældre, men der er også mange unge, som har færdiggjort deres uddannelse, og som i øjeblikket stille og roligt siver ud på arbejdsmarkedet. Det er derfor, vi ser den voksende tendens til mere arbejdsløshed blandt de ældre. Vi ved også fra tidligere erfaringer, at hvis de ældre bliver fyret, er det desværre sværere for dem at komme tilbage i beskæftigelse, fortæller Erik Bjørsted.
Færre som Catherine og Gitte: Faaborg-Midtfyn er blevet bedre til at give førtidspension
Faaborg-Midtfyn Kommune er blevet bedre til at tildele førtidspensioner. Sådan lyder det fra udvalgsformanden et år efter, at TV 2/Fyn kunne fortælle om gentagne afslag på pensionsindstillinger.
Faaborg-Midtfyn Kommune er blevet bedre til at behandle sager om førtidspension.
Sådan lyder det fra Jos Bisschop (S), der er formand for kommunens arbejdsmarkedsudvalg.
- Jeg er meget tilfreds med den udvikling, der er sket, forklarer han.
I januar 2018 kunne TV 2/Fyn fortælle historien om Catherine Brændeholm, der blev nægtet førtidspension af kommunens pensionsnævn.
Det skete, selvom hun er uhelbredelig syg med en lungesygdom, der nedbringer hendes lunger - og selvom fagfolkene i rehabiliteringsteamet i Faaborg-Midtfyn Kommune indstillede hende til førtidspension. En indstilling, som kommunens pensionsnævn altså afviste.
Sådan bliver man indstillet til førtidspension i Faaborg-Midtfyn
- En borger, som er udenfor arbejdsmarkedet, får sin sag behandlet af kommunens rehabiliteringsteam.
- Teamet afgør, om borgeren bør komme i jobafklaringsforløb, ressourceforløb, fleksjob eller på førtidspension.
- Hvis teamet vurderer, at borgeren ikke kan arbejde, kan teamet indstille til førtidspension.
- Den indstilling behandles i kommunens pensionsnævn, der kan tilkende eller give afslag på pension.
- En indstilling vil typisk indeholde udsagn fra læger, jobkonsulenter og andre eksperter.
- Borgeren kan også bede om at få en sag om pension prøvet udenom rehabiliteringsteamet.
Først efter fire indstillinger fra rehabiliteringsteamet fik Catherine Brændeholm bevilget førtidspension i sommeren 2018.
Også Gitte Nielsen blev af rehabiliteringsteamet indstillet til førtidspension. En indstilling som først i anden omgang blev fulgt af pensionsnævnet.
Ændret på team og nævn
Ifølge Jos Bisschop er kommunen blevet markant bedre til at behandle sager om borgere som Catherine Brændeholm og Gitte Nielsen, der ønsker førtidspension.
- Vi har ændret sammensætningen af pensionsnævnet, og så har vi lavet kompetenceudvikling på rehabiliteringsteamet, forklarer udvalgsformanden.
Det har ifølge Jos Bisschop betydet, at kommunen nu er markant bedre til både at indstille og tilkende førtidspensioner. I 2017 blev mere end 30 procent af indstillingerne afvist. I 2018 er afvisningsprocenten faldet til godt 17 procent. Det viser tal fra kommunen.
Jos Bisschop hæfter sig især ved, at kun fire borgere har fået afslag på pension siden juni 2018.
Han glæder sig især over, at kun et enkelt af de afslag, der er givet, er givet til en borger, som er blevet indstillet til pension af rehabiliteringsteamet.
- Jeg vil ikke give nogen skylden for noget. Men det, der blev indsendt fra rehabiliteringsteamet, var ikke godt nok, siger Jos Bisschop.
Også pensionsnævnet er blevet ændret siden Catherine Brændeholm fik nej i starten af 2018. Dengang bestod det af en afdelingsleder og en teamleder, som refererede til den pågældende afdelingsleder. I dag er de to erstattet af en jurist, en socialfaglig medarbejder, en afdelingsleder og en teamleder, oplyser Jos Bisschop.
- De (pensionsnævnet, red.) er blevet bedre kvalificeret nu, end de har været, vurderer han.
Førende i afslag på Fyn
Selvom Jos Bisschop glæder sig over, at Faaborg-Midtfyn Kommune afviser færre af borgerne, der er blevet indstillet til førtidspension, så modtog flere personer i kommunen i løbet af 2018 et afslag.
I løbet af 2018 har i alt 90 borgere fået behandlet en sag om førtidspension i kommunens pensionsnævn.
9 af dem havde selv søgt pension uden forudgående indstilling fra rehabiliteringsteamet i kommunen.
67 har fået tilkendt førtidspension, mens 18 personer har fået nej til pension. De resterende 5 borgere får først deres sag afgjort i starten af 2019, oplyser kommunen.
Til sammenligning afviste pensionsnævnene i Middelfart, Nordfyns, Kerteminde eller Ærø Kommuner ingen af de indstillinger til førtidspension, som man havde modtaget fra fagfolkene i de respektive kommuner i 2017.
Fremadrettet vil tvivlsager ifølge Jos Bisschop komme borgerne til gode. I de sager vil pensionsnævnet bevillige førtidspension.
Et godt arbejdsmiljø er afgørende
Trods 65 år på arbejdsmarkedet har Jørgen Rasmussen det godt.
- Kroppen har det udmærket. Jeg ved ikke, om jeg kan mærke, at jeg har arbejdet i så mange år. Jeg ved jo ikke, hvordan jeg ville have haft det, hvis ikke jeg havde, siger Jørgen Rasmussen.
Blandt de yngre kollegaer er der respekt for hans beslutning om fortsat at arbejde.
- Jeg synes, det er flot. Det, at han kommer afsted på arbejde hver dag, er måske også en af årsagerne til, at han er så frisk. Vi hjælpes ad, og vi kan lære lidt af hinanden, siger Jacob Schmidt, som er murer ved Gislev-Holme Murerforretning.
Og netop en god arbejdsfordeling er ifølge Erik Bjørsted afgørende for, hvor længe de ældre kan holde til at blive på arbejdsmarkedet.
- Det er vigtigt, at man investerer mere i et godt arbejdsmiljø. Man skal huske at tage de nyeste tekonologiske landvindinger til sig og måske tænke i noget omskoling, så man fremadrettet kan varetage nogle mindre slidsomme opgaver, siger Erik Bjørsted.
450 ton beton faldt ned - men skrækkelig dødsulykke kunne være undgået
kopieret!
Dårlige svejsninger fik 450 ton beton til at kollapse på toppen af biogassiloen i Flemløse på Fyn.
Det fastslår Arbejdstilsynet, og det er forklaring, der nu understøttes af en af landets mest vidende svejseeksperter, nemlig Henrik Bang, der er ansat som svejseingeniør hos Force Technologiy.
Han har læst hele rapporten fra Arbejdstilsynet og mener, at ulykken helt kunne være undgået, hvis svejsningerne havde været udført korrekt.
Dårlig kvalitet
Ifølge Arbejdstilsynets observationer, der illustreres af tegninger i påbuddet til det tyske firma Formtec Spezialschalungs GmbH & Co var flere svejsninger mørke og anløbet og havde givet sig i den stålkonstruktion, der skulle bære støbeformen.
Desuden havde svejsesøm sluppet i selve samlingen, hedder det.
På den baggrund siger Henrik Bang, at de pågældende kantsøm i svejsningen ikke har været lavet i en ordentligt kvalitet
- Der er intet i vejen for at svejse kantsøm som følger svejsereglerne i Eurocode og EN 1090, som er fælleseuropæisk standard, men det skal gøres ordentligt. Skal standarden været helt i top kan man lave fuldt gennemsvejsede svejsesøm – særligt når der er tale om konstruktioner i høj risikoklasse. Her kan man kontrollere kvaliteten inde i svejsningen med eksempelvis ultralyd. Til gengæld er svejsningen formentlig 20-40 procent dyrere, siger Henrik Bang.
Svejsninger skal kvalitetssikres
Han mener dog, at pengene er givet godt ud, hvis det handler om, at ansatte ikke skal komme til skade ved deres arbejde.
- Derfor er det vigtigt, at svejsningerne kvalitetssikres, siger Henrik Bang.
Da jernkonstruktionerne er malede, går han ud fra, at de ikke er svejsede på stedet. Ifølge påbuddet til Formtec Spezialschalungs GmbH & Co tyder alt på, at Henrik Bang har ret.
Overfor Arbejdstilsynet har Formtec nemlig oplyst, at ”virksomheden ikke selv producerer de enkelte dele til støbeformskonstruktionen, men efter støbningen hjemtager den konkrete støbeformskonstruktion, når arbejdet er færdigt, hvorefter de enkelte dele bliver renset, tjekket for fejl mv., hvorefter de bliver genbrugt i en ny konstruktion.”
Tre døde og fire kom til skade ved ulykken i Flemløse.
Arbejdstilsynet overvejer fortsat om et eller flere firmaer skal politianmeldes.
Kendt skyldig efter dødsulykke - idømt bøde på 4.000 kroner
kopieret!
En yngre kvinde døde af sine kvæstelser, efter hun i sommer var passager i en bil, der forulykkede på Skebyvej.
Fredag er den 19-årige bilist idømt en bøde på 4.000 kroner samt en betinget frakendelse af kørekort i tre år.
Anklageren gik efter en bøde på 10.000 kroner, mens forsvaret mente, at tiltalte skulle nøjes med en bøde på 1.500 kroner.
19-årig for retten
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Axelsens gambling gav ham en skidt start i Indien
kopieret!
Med 9-2 i indbyrdes opgør var Viktor Axelsen favorit mod Loh Kean Yew i fredagens kvartfinale ved India Open, men den lynhurtige singaporeaner er altid en farlig modstander.
Selv om Viktor Axelsen undervejs bøvlede både med at finde sit spil og problemer med ryggen, så endte det med en dansk triumf med 21-19, 13-21, 21-8 mod verdensmesteren fra 2021.
Dermed er den dobbelte olympiske mester klar til lørdagens semifinale i Super 750-turneringen - samme niveau som Denmark Open - hvor enten Jonatan Christie fra Indonesien eller Lin Chun-Yi fra Taiwan venter.
Satsede alt for meget
Hvor Axelsen i sin kamp torsdag kom flyvende fra start og rykkede fra på scoretavlen, var det stik modsat i fredagens kvartfinale.
Axelsen spillede alt for satset, og den lynhurtige Loh udnyttede det til med stærkt kontraspil at spille sig i front med 9-2.
Herefter fandt den danske olympiske mester mere ro i sit spil, og han begyndte at flytte modstanderen mere rundt. Det gav straks pote.
Han ventede, til den rigtige chance kom, før han gik efter pointet, og stille og roligt blev singaporeanerens store forspring spist.
Ved 16-16 var der atter kontakt, og Axelsen stormede videre til 19-16. Men der var grund til dansk bekymring. Axelsen så ud til at døje med lidt rygproblemer.
På trods af at Loh kom på 19-19, fik Axelsen bjærget sættet med 21-19.
Mærkeligt sæt
I andet sæt fulgtes de to spillere pænt ad frem til 6-6. Så virkede det til, at danskeren glemte alt om, hvad der havde virket i kampen hidtil.
Han gik med på at duellere i netspillet, og på få minutter var de nået frem til opholdet i sættet med singaporeaneren foran 11-6.
Det blev et mærkeligt sæt, som derfra foregik i lavt tempo. Axelsen forsøgte ikke for alvor at lave endnu et comeback, og Loh forsøgte at komme så roligt som muligt til sætsejren.
Den rolige vej til sætsejren så imidlertid ud til at have lullet Loh i søvn. Han kom aldrig nogensinde i gang i tredje sæt, hvor der stod Axelsen på det hele.
Inden singaporeaneren havde set sig om, byttede de side med dansk føring på 11-4. Axelsen var komfortabel og rolig, og når han er det, er der ingen andre spillere i verden, som kan hamle op med ham.
Han fortsatte videre til 15-4-føring, hvorfra han stille og roligt kørte sejren i hus.
19-årig dømt for uagtsomt manddrab - sådan forløb retssagen
TV 2 Fyns journalist Joachim Næshave var til stede i Retten i Odense, da en 19-årig blev dømt fredag formiddag. Hør journalistens opsummering i videoen.
TV 2 Fyns journalist Joachim Næshave var til stede i Retten i Odense, da en 19-årig blev dømt fredag formiddag. Hør journalistens opsummering i videoen.
19-årig dømt for uagtsomt manddrab - sådan forløb retssagen
TV 2 Fyns journalist Joachim Næshave var til stede i Retten i Odense, da en 19-årig blev dømt fredag formiddag. Hør journalistens opsummering i videoen.
LYD
DEL
LYD
DEL
Fynsk fængsel får flere fanger - det er en supertanker, der skal drejes
kopieret!
Det kniber med pladsen i de danske fængsler.
Derfor udvider man flere steder, blandt andet i Ringe Fængsel.
Her går man fra 91 til 141 pladser, altså en udvidelse med 50 pladser.
Det er udvisningsdømte, der sidder i fængslet på Midtfyn.
Fængselsforbundet mener, at der mangler op mod 1.000 fængselsbetjente på landsplan. Og det kan også give udfordringer, når man udvider fængslerne.
Det mærker Niels Jensen også. Han er fællestillidsrepræsentant for fængselsbetjente i Syddanmark.
- Når der kommer flere indsatte og færre fængselsbetjente, så påvirker det selvfølgelig vores arbejde, fortæller han til TV 2 Fyn.
Niels Jensen beskriver videre situationen som en supertankertanker, der skal drejes.
500 forslag til kæmpestenens navn - har du et andet godt bud?
kopieret!
På bare 12 timer har TV 2 Fyn modtaget knap 500 navneforslag til en knap 20 ton tung, nyfunden sten.
Stenen er fundet i Dalum, hvor den har været gemt i nonnernes have på Dalum Kloster, og det bærer langt de fleste af forslagene præg af.
Absolut flest foreslår, at stenen får navnen Nonnestenen, Dalumstenen eller Klosterstenen, men blandt de mange forslag findes også nogle særligt unikke eller specielle navne.
Blandt andet foreslås Havens vogter og Den store nonne.
Andre lægger sig mere op ad eventyrets verden, hvor H. C. Andersten og Klods Hans Snublesten foreslås.
Flere navne kredser sig om bynavnet Odense, blandt andet forslås Odinklumpen.
Kæmpestenen er den niende af sin slags på Fyn.
Afskaffer prisloft på overskudsvarme - men det er ikke sikkert, prisen falder
kopieret!
Regeringen og en række af Folketingets partier har valgt at afskaffe det såkaldte prisloft for overskudsvarme.
Dermed er vejen banet for endnu mere grøn varme i de fynske radiatorer.
- Det er træls at hælde energi ud i luften, hvis den kan bruges til noget fornuftigt, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).
Hos Fjernvarme Fyn hilser vicedirektør Kim Winther afskaffelsen velkommen.
- Jeg kan ikke love, at kunderne kommer til at opleve en lavere pris, men når prisloftet fjernes, kan vi bedre udnytte vores anlæg uden risiko for tab. Og det kommer både kunder og klima til gode, siger Kim Winther.
Mere overskudsvarme i radiatorerne
Fjernvarme Fyn var blandt de første varmeproducenter i landet til at investere massivt i et stort overskudsvarmeanlæg. Den fynske varmeproducent aftager blandt andet overskudsvarme fra datacentret Meta.
Mens prisloftet var gældende var Fjernvarme Fyn tvunget til at afvise tilbud om overskudsvarme, fordi prisloftet gjorde det urentabelt. Men med afskaffelsen af prisloftet vil Fjernvarme Fyn nu afsøge markedet igen. Målet er, at der kommer endnu mere overskudsvarme i radiatorerne.
- Nu trækker vi i arbejdstøjet, genbesøger vores projekter og genoptager den dialog vi har haft med mulige samarbejdspartnere. Det vil overraske mig meget, hvis ikke vi i løbet af de kommende år ser flere overskudsvarmeprojekter begynde at pible frem – både her på Fyn og i resten af landet, siger Kim Winther.
Loven træder først i kraft fra sommerferien. Det undrer Kim Winther, at prisloftet ikke bare afskaffes med det samme. Til det svarer ministeren:
- Det er, fordi lov først skal i høring nu. Det er jo demokratiets lod. Men såfremt der ikke kommer udforudsete forhindringer i forbindelse med høringen, så regner vi med, at loven bliver vedtaget i Folketinget inden sommerferien, siger Lars Aagaard.
Ud over regeringspartierne står et bredt flertal i Folketinget bestående af SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre bag aftalen.
Midaldrende røver truede personale med stor kokkekniv
kopieret!
Med en 20 centimeter stor kokkekniv i hånden truede en dansk mand personalet i Superbrugsen i Næsby torsdag aften.
Manden gik ind i butikken på Karlavej klokken 19.40. Han gik direkte til kassen og tvang medarbejderen til at udlevere pengene, hvorefter han løb der fra i ukendt retning.
Vagtchef ved Fyns Politi Kenneth Taanquist fortæller, at ingen kom til skade under røveriet, men at personalet naturligvis er chokerede.
Han kan ikke oplyse, om der var kunder til stede i butikken.
- Hvis nogen har set noget, hører vi meget gerne om det, fortæller han til TV 2 Fyn.
Røveren beskrives som en dansk mand i alderen 50-60 år, gråt hår, blå øjne og iført mørkt tøj.
Ung kvinde mistede livet - anklager går efter bødestraf til 19-årig bilist
kopieret!
En 19-årig mand er tiltalt for uagtsomt manddrab, efter en yngre kvinde i sommer mistede livet i en trafikulykke.
Retssagen begynder fredag. Her vil anklageren gå efter en bødestraf til sigtede, fremgår det af anklageskriftet.
Ulykken skete på Skebyvej den 7. juni omkring klokken 19.30. Der var tale om en soloulykke, hvor i alt fire personer kom til skade - herunder den yngre kvinde, der var passager i bilen. Hun døde af sine kvæstelser få dage senere.
Måtte undvige modkørende
Anklageren mener at kunne bevise, at den 19-årige ikke tilpassede farten efter de mange skarpe vejsving, ligesom han undlod at holde så langt til højre som muligt. Ulykken skete, fordi tiltalte måtte undvige en modkørende bil, hvorefter han mistede herredømmet over bilen og forulykkede.
Foruden bøden risikerer den 19-årige en betinget frakendelse af kørekortet.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra tiltaltes forsvarer.
Drømmer om et job: - Jeg har ikke så meget at byde på, men jeg er god til at bruge min egen sårbarhed
Der kan meget vel være flere drømmejobs på vej på det fynske jobmarked for psykisk sårbare.
Sådan lyder det fra flere kommuner, efter Ida Truelsen torsdag fortalte sin historie til TV 2 Fyn.
Og det vil ikke kun gøre en forskel for 27-årig Ida Truelsen, der har kæmpet i størstedelen af sit liv med blandt andet paranoid skizofreni.
Flere har brug for hjælp
Også Dennis Olsen, der lider af skizotypi - en lettere form for skizofreni uden hallucinationer - drømmer om at kunne bruge sin psykisk sårbarhed til at hjælpe andre unge i hans situation.
- Det vil betyde alt for mig, for jeg har ikke nogen uddannelse, så jeg har ikke så meget andet at byde på. Men jeg er virkelig god til at bruge min egen sårbarhed, siger han.
Bare i Odense er stigningen i unge med psykiske problemer steget så meget, at gennemsnitsalderen på dem, der har brug for hjælp og støtte fra kommunens handicapforvaltning, er faldet med fire år over de sidste fire år - fra 44 år til 40 år.
Og blandt andet derfor mener rådmanden for Ældre- og Handicapforvaltningen, Brian Dybro (SF), også, at der bør lyttes til Dennis’ og Idas ønske om flere såkaldte peer-peer stillinger i kommunen.
- Jeg forstår virkelig godt Idas og Dennis’ ønske, og jeg deler det fuldstændigt. Jeg håber, vi kommer til at se mange flere, der er ansat som peer-peer, fordi det er med til at supplere den indsats alle vores mange dygtige fagfolk yder, siger Brian Dybro.
Ida blev fornærmet, da kommunen gav op på hende - nu er der ét job, hun drømmer om
Mens andre tog en uddannelse og formede sin fremtid, lå Ida Truelsen i fosterstilling bag nedrullede gardiner derhjemme.
Alt imens hendes forældre og sundhedsvæsnet mandsopdækkede hende.
Hun led blandt andet af paranoid skizofreni, spiseforstyrrelse og angst.
- Jeg var rigtig syg, da jeg var yngre, og da jeg var 18 år tilbød kommunen mig en førtidspension.
- Men der blev jeg fornærmet og sagde nej tak.
- Det kan ikke være rigtig, at de ikke tror mere på mig, tænkte jeg dengang.
Godt et årti senere er Ida Truelsen så rask, at hun kan have et fleksjob og arbejder frivilligt. Nu er problemet bare, at hendes CV er tomt.
Lige bortset fra på ét punkt.
Kommuner udnytter ikke sårbare
Ida Truelsen er nemlig ekspert i at kæmpe mod psykisk sygdom, og derfor drømmer hun om et job, hvor hun kan bruge netop den spidskompetence.
Sådan et job findes, men der eksisterer tæt på nul af dem på Fyn.
Peer-peer medarbejder er Ida Truelsens drømmetitel. Et job hvor det er ens sygdomshistorisk og ikke faglige kvalifikationer, der er adgangsgivende for jobbet.
- Ida på 13 inde på børne- ungdomspsykiatriske afdeling, hun ville ønske, at der var en ældre, der kom og sagde ‘jeg har stået i dit sted, men det bliver bedre.’ Det ville jeg ønske, at der var en der havde sagt.
Hvad er peer-peer?
Peer betyder ligestillet eller ligemand.
Måske kender du allerede udtrykket fra forskningsverdenen, hvor udtrykket peer reviewed dækker over den kvalitetskontrol, som en forskningsartikel som regel er udsat for hos forskningskollegaere inden udgivelse.
Peer-peer stillinger er dermed betegnelsen for stillinger, hvor medarbejdere har samme baggrund eller erfaringer, som modtagerne af støtten.
Og det er netop kernen i peer-peer tankegangen. At levede erfaringer med sygdom skal give håb og et lys for enden af tunnelen for dem med alvorlige psykiske problemer.
Og det kan betale sig at lønne psykisk sårbare for deres erfaring med sygdom, ifølge Camilla Hviid, der er leder af værestedet Stoppestedet i Odense. Et af de eneste steder på Fyn, hvor de har ansat psykisk sårbare i peer-peer stillinger.
- Det er væsentligt for de mennesker, der kommer her på værestedet, at det giver håb, og de kan kigge på andre og sige: ‘Gud, er du nu ansat‘. ‘Gad vide, hvad jeg kunne drømme om?’, siger Camilla Hviid.
Det er kun regionen og den selvejende institution Stoppestedet, der i dag udnytter psykisk sårbares erfaringer på Fyn - og betaler for dem.
En rundspørge som TV 2 Fyn har fortaget viser, at der kun eksisterer én stilling i de fynske kommuner. Den hører hjemme i Kerteminde Kommune.
- De forstår mig
Ida Truelsen får dog tilfredsstillet sin lyst til at hjælpe andre sårbare. Hver mandag og fredag bager hun nemlig boller og snakker med psykisk sårbare på Stoppestedet som frivillig.
Du arbejder selv om frivillig peer-peer lige nu. Hvorfor kan du ikke bare fortsætte som frivillig og få et andet job?
- Ved at jeg får det lønnet, så kan jeg gøre det bedre. Jeg kan give mere af mig selv, hvis ikke jeg har brugt al min energi på noget andet. Så kan jeg støtte og hjælpe mere, end hvis jeg kommer træt og udkørt.
Kommunen har tildelt Ida Truelsen fleksjob, hvilket betyder at hun skal arbejde 10-15 timer om ugen.
For Ole Falk, som er bruger på Stoppestedet, er Ida Truelsens erfaring guld værd.
- Det er rigtig godt, at dem der er frivillig her har oplevet det på deres egen krop. De ved nøjagtig, hvordan man har det. Og de kan forstå, hvad man siger. De siger ikke: ‘det er da noget mærkeligt noget’, og ‘hvorfor tager du dig ikke bare sammen.’
- Step op
Derfor lyder opfordringen nu fra Ida Truelsen, at de fynske kommuner skal få investeret i flere stillinger til psykisk sårbare, der kan hjælpe andre psykisk sårbare videre.
Og lederen af Stoppestedet stemmer i.
- Det er økonomi og det er mod, der mangler. Og det forsøger jeg at skubbe til, siger Camilla Hviid.
- Jeg synes de fynske kommuner skal steppe op og komme i gang med arbejde sammen med fynske peers.
For Ida Truelsen er der ingen tvivl.
- De dage jeg er nede på Stoppestedet, er jeg glad og føler det giver mening, men det er jo bare ærgerligt, at det er frivilligt.
Hvad siger du til dem, der synes det er en lidt forkælet indstilling, at du kun vil have det her arbejde, men ikke andet?
- Der vil jeg sige, at det ikke er så forkælet. Det er jo lige så meget for andres skyld som min egen. Og så tror jeg det vil være spildt at bruge min ressourcer på noget andet.
Rådmand er positiv
På ældre- handicaprådmand Brian Dybros (SF) kontor bliver Idas opfordring taget imod med kyshånd.
- Jeg forstår virkelig godt Idas ønske om at have sådan nogle stillinger. Jeg deler det fuldstændig, siger han.
- Det er simpelthen så godt, både for de unge som har en sindslidelse, og så skaber det håb for andre unge mennesker, som det også hjælper, siger Brian Dybro, der håber at peer-peer stillinger kan blive en del af næste års budgetaftale.
Det vurderes, at der eksister lidt over 200 peer-peer stillinger på landsplan, hvor størstedelen findes i regionen. I Region Syddanmarks psykiatri eksisterer der 38 stillinger.
Positive erfaringer
Lige nu findes der kun én lønnet peer-peer stilling i alt i de 10 fynske kommuner. Stillingen, der har været i Kerteminde Kommune i to år, er så stor en succes, at lederen af kommunens psykiatriske område overvejer at ansætte flere.
- I løbet af de kommende år kunne vi godt se for os, at der kom flere peer-peer stillinger, men hvor og hvordan ved vi ikke endnu, siger Minna Vig.
I Nyborg Kommune er der også aktuelt overvejelser, om kommunen skal benytte sig af peer-peer.
Økonomisk pres og en stigning i antallet af odenseanere, der har brug for hjælp, er desuden årsagen til, at politikerne i Odenses ældre- og handicapudvalg netop har taget hul på drøftelser om kommunens rolle i sårbare borgeres liv.
Og det er rådmandens håb, at peer-peer stillinger kan være en del af samtalen.
Hvad kan du give af garantier til Ida og Dennis på, at der kommer stillinger, som de kan søge i fremtiden?
- Jeg vil rigtig gerne kunne gøre deres drømme til virkelighed. Nu kommer vi til at have en diskussion i ædre- handicap udvalget om, hvad vi vil sætte i gang af initiativer på området, og det håber jeg medfører, at vi får oprettet stillinger, som de her unge mennesker kan søge, siger rådmanden, der dog forventer at pengene ville skulle findes i den budgetaftale som kommunen laver hvert efterår.
Men der er rift om midlerne på det her område, vil det så ikke være mere fornuftigt at bruge ressourcerne på fagligt personale?
- Peer-peer er et supplement, skal vi huske på, og det er noget, men det giver håb for de unge mennesker, der har brug for hjælp, og så giver det bare god mening, siger Brian Dybro.
Nul sol og milde temperaturer - her er dagens vejr
kopieret!
Fredag bliver så grå og overskyet, at solglade sjæle må kigge langt efter strålerne.
Til gengæld holder det tørt, vinden vil være jævn fra vest, og temperaturerne vil ligge på mellem fire og fem grader dagen igennem.
Det oplyser TV Vejret.
I aften og i nat vil vejret ikke forandre sig meget. Temperaturerne vil ligge stabilt, men vinden vil aftage en anelse og blive let fra vest.
Odense vinder 10-0 uden kamp
kopieret!
Der bliver ikke nogen kamp mellem Odense Håndbold og Vipers Kristiansand i kvindernes Champions League.
Den norske klub er nemlig gået konkurs og bliver taberdømt i de resterende kampe. Klubben er således ikke længere at finde i det prestigefyldte Champions League-selskab.
Det oplyser Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) torsdag på sin hjemmeside.
På grund af udelukkelsen vinder Odense Håndbold 10-0 og får to point uden kamp. Sidst de to klubber tørnede sammen var i oktober. Her trak nordmændene sig sejrrigt ud af opgøret med 26-24.
EHF oplyser, at beslutningen kun vedrører det sportslige omkring afviklingen af Champions League-turneringen.
Afgørelsen kan appelleres inden for syv dage.