En aften var Rasmus Lau Mortensen fra Odense taget i byen med vennerne for at drikke et par øl. Her mødte han en pige, og de tog sidst på aftenen hjem sammen.
Om morgenen var der stemning under dynen. Men Rasmus kunne ikke tyde signalet fra pigen, så han spurgte:
- Vil du gerne?
Når den 22-årige fynske fyr tænker på episoden for år tilbage, så husker han, at hun vidst nok nikkede.
Men han var usikker på, om hun havde lyst, og derfor lod han være med at tage den videre fra kys.
Skal kuglepennen med i sengen?
For hvornår er samtykke egentlig et samtykke?
Torsdag den 10. februar inviterer TV 2 Fyn Event og Bemærk til debat på Odense Katedralskole. Her vil et panel debattere, hvilken forskel samtykkeloven gør for de unge i forbindelse med sex.
Her vil Rasmus Lau Mortensen være at finde blandt publikum til torsdagens debat.
For selvom samtykkeloven trådte i kraft for et år siden, så er det stadig svært og ikke mindst forvirrende at navigere rundt i for de fynske unge som Rasmus Lau Mortensen.
- Den er tvetydig. For skal man have et mundtligt eller skriftligt samtykke? Det kan også generelt være tvetydigt, hvornår man siger ja og nej, siger Rasmus Lau Mortensen.
Knap 60 procent af 1.200 fynske unge siger, de ikke ved nok om samtykkeloven. Det viser en undersøgelse, som TV 2 Fyns ungdomsredaktion, Bemærk, for nyligt har foretaget blandt elever på de fynske ungdomsuddannelser.
Her følger Rasmus Lau Mortensen trop. Han er sågar overrasket over, at tallet ikke er højere blandt de fynske unge, for han synes ikke, at samtykkeloven helt er til at forstå.
- Det er sårbart og svært at få den samtykkelov til at fungere i praksis. Det kan eksempelvis være svært at tage den snak med en fremmed med alkohol indover, siger han.
Det bliver fortalt i et sprog der er svært at forstå. Ordet 'samtykkelov' lyder enormt farligt og fremmede på en eller anden måde. Det kan de unge ikke overskue
Farligt og fremmede
I 2020 vedtog Folketinget en ny samtykkebaseret voldtægtslov. Den er i dag også nærmere kendt som samtykkeloven.
Den betyder overordnet set, der fremover vil være tale om voldtægt, hvis begge personer ikke samtykker til samleje. Dette kan ifølge Sexlinien udtrykkes direkte gennem ens sprog eller kropssprog.
22-årige Julie Nielsen er sexualist hos Ungdomsringen ved siden af sin uddannelse. Hun taler derfor jævnligt med andre fynske unge på efterskoler og ungdomsklubber om blandt andet samtykke, grænser og sex i øjenhøjde.
Hvilken forskel gør samtykkeloven?
Hun er glad for samtykkeloven, men hun forstår godt, at de unge ikke føler, at de ved nok om det. For det samtykkeloven bliver ofte talt i et sprog, som er svært konkret at forstå, forklarer hun.
- Ordet 'samtykkelov' lyder enormt farligt og fremmede på en eller anden måde. Det kan de unge ikke overskue, siger Julie Nielsen.
Og det gør de unge nervøse, fordi der netop er tale om en lovgivning. Det er derfor et emne, som hun ofte taler med de unge om.
- Du behøver ikke at skrive under på en kontrakt eller vise NemID. Det handler om kropssprog, øjenkontakt og om at aflæse hinandens signaler.
Forskellige opfattelser
Hvis man ser det fra et retsmæssigt perspektiv, så oplever forsvarsadvokat Camilla K. Puggaard, at sager om netop samtykke i forbindelse med samleje oftere kommer i retten end tidligere, fordi de to parter har opfattet samtykket forskelligt.
For en forsvarsadvokat kan det til en vis grad være svært at svare på, hvad der reelt opfattes som samtykke set med lovens øjne.
- Det kan jeg ikke svare på, selvom jeg gerne ville. Det afhænger af den konkrete situation, og det er jo ikke at hive et stykke papir frem i sengen, siger forsvarsadvokat Camillia K. Puggaard hos Bjerregaard Advokatfirma.
Vil du gerne blive klogere på samtykkeloven og dens forskel i samfundet?
I uge seks eller "sex" sætter Bemærk og TV 2 Fyn sammen med organisationen Sex & Samfund fokus på grænser og samtykkeloven.
Torsdag den. 10. februar inviterer TV 2 Fyn til debat på Odense Katedralskole om netop dette samtykkeloven med fire paneldeltagere.
Du kan se debatten torsdag klokken 17.00 direkte på TV 2 Fyns facebookside, tv2fyn.dk og TV 2 Fyn Nyhedskanalen. Ser du med på Facebook, kan du stille dine egne spørgsmål direkte til panelet i kommentarfeltet.