13. dec. 2022 kl. 22:13
Fyn
Mads Claus Rasmussen, Thomas Lekfeldt, Sophia Juliane Lydolph, Søren Bidstrup, Linda Kastrup/Ritzau Scanpix og Jørgen Jessen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Magtfulde fynboer gennem tiden: Kun en regering har været uden ministre fra Fyn

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere tidligere fynske ministre venter lige nu håbefuldt på at få opkaldet, der skal gøre dem til minister. TV 2 Fyn har gennemgået de seneste 20 års fynsk ministerhistorie.

I ni ud af de ti seneste regeringsperioder har mindst én fynbo fået en ministerpost.

Torsdag får Danmark en ny regering, og dermed begynder spekulationerne også så småt at spire om, hvem af de fynske politikere der formår at trække en af de magtfulde ministertaburetter til sig.

Det er dog svært at komme med et kvalificeret bud på, om nogle af de erfarne fynske ministre genvinder deres plads for bordenden, eller om de må give pladsen videre til en konkurrent - eller måske et helt ubeskrevet blad. 

Meget er nemlig anderledes i forhandlingerne på Marienborg i disse dage. Ikke siden Anker Jørgensen og hans SV-regering i 1978, har Socialdemokratiet og Venstre arbejdet sammen i en regering. 

En ting er dog sikkert. Der er mange om buddet, og ikke alle tidligere ministre i den socialdemokratiske regering kan få deres taburet igen, eftersom Socialdemokratiet nu højst sandsynligt skal deles med andre partier om posterne.

Kun én regering uden fynbo

Inden for de seneste 20 år, er det kun Lars Løkke Rasmussens VK-regering i slutnullerne, der ikke har haft en fynsk minister i regeringen. 

Fynske ministre gennem tiden

S-regeringen 2019 - 2022

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
S-regeringen med to fynske ministre blev præsenteret 27. juni 2019.

Fynske Dan Jørgensen og Trine Bramsen er begge med på Mette Frederiksens ministerhold, da den første regeringskonstellation laves efter valget i 2019.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

VLAK-regeringen 2016 - 2019

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Mai Mercado får overdraget ministerposten i Social- og Indenrigsministeriet i 2016 fra Karen Ellemann (V).

Lars Christian Lilleholt (V) og Mai Mercado (K) sidder i Lars Løkke Rasmussens VLAK-regering. Mai Mercado som børne- og socialminister, mens Lars Christian Lilleholt sidder som energi-, forsynings- og klimaminister.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

V-regeringen 2015 - 2016

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Lars Christian Lilleholt er imponeret over regeringsgrundlag.

I den første af Lars Løkke Rasmussens regeringer efter Helle Thorning-Schmidts (S) regeringsperiode sad der udelukkende en fynbo for bordenden.

Det var fynboen Lars Christian Lilleholt fra Venstre.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

SRV-regeringen 2014 - 2015

Mark Schiefelbein/Ritzau Scanpix
Helle thorning-Schmidt med Rasmus Helveg Petersen på besøg i Kina.

Efter SF trådte ud af Thorning-regeringen i 2014 bestod Helle Thorning-Schmidts regering af de fynske mandater Dan Jørgensen og Radikale Venstres Rasmus Helveg Petersen, som ved valget i november i år røg helt ud af Folketinget.

Foto: Mark Schiefelbein/Ritzau Scanpix

SRVSF-regeringen 2011-2014

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Annette Vilhelmsen var med, da Helle Thorning Schmidt præsenterede sin regeringsrokade i 2013.

Det var ikke bare en fyldig bogstavsammensætning, der blev dannet i 2011. Også listen med fynske ministre var fyldig efter den lidt magre VK-regeringen.

SF-formanden Annette Vilhelmsen nåede både at være social-, børne- og integrationsminister samt
erhvervs- og vækstminister. Det tidligere folketingsmedlem Carsten Hansen (S) var minister for by, bolig og landdistrikter og minister for nordisk samarbejde.

Af kandidater fra valgkampen i 2022 havde Rasmus Helveg Petersen og Dan Jørgensen også ministerposter i Thorning-regeringen.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

VK-regeringen 2009 - 2011

Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Lars Løkke Rasmussen som statsminister i 2009.

Da Lars Løkke Rasmussen overtog VK-regeringen fra Anders Fogh Rasmussen, var der ikke plads til nogen fynske ministre. Dermed var perioden 2009 til 2011 den eneste uden en fynbo på ministerholdet.

Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

VK-regeringen 2005 - 2009

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Anders Fogh Rasmussen præsenterer den nye VK-regering i 2007.

Anders Fogh Rasmussen havde kun den fynske valgte Bendt Bendtsen (K) på sin ministerliste i denne periode af sin VK-regering. Dog fik Bendtsen kortvarigt selskab af sin partifælle Carina Christensen (K) som minister for familie- og forbrugeranliggender i 2006. Hun fortsatte på forskellige andre ministerposter, men skiftede fra Fyns Amtskreds til Sydjyllands Storkreds i 2007.

Bendt Bendtsen var økonomi- og erhvervsminister frem til 2008.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

VK-regeringen 2001 - 2005

Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
Her ses Mariann Fischer Boel med Bendt Bendtsen forlade et statsråd på Christianborg Slot i 2003 sammen med Lars Løkke Rasmussen.

Fynboen Mariann Fischer Boel (V) var fødevareminister i Anders Fogh Rasmussens første VK-regering. I 2004 rykkede hun dog til EU, hvor hun frem til 2010 var Danmarks Europa-kommisær med ansvar for landbrug og udvikling af landdistrikterne.

Også den konservative Bendt Bendtsen blev del af Foghs regering fra start og var med frem til 2008. Han var økonomi- og erhvervsminister.

Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

SRV-regeringen 1998 - 2001

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Her ses den tidligere fynske minster Lotte Bundsgaard (S) i 2006, hvor hun bliver vraget som politisk ordfører.

Mens Niels Helveg Petersen (RV) var udenrigsminister fra 1993 og frem til 2000, så var socialdemokraten Lotte Bundsgaard kun minister i lidt under et år. Mere præcist var Lotte Bundsgaard by- og boligminister og minister for ligestilling fra 21. december 2000 til 27. november 2001.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Den tidligere klimaminister Dan Jørgensen (S), der er opvokset i Morud og valgt på Fyn, er en af den seneste regerings to fynske ministre, som står i kø til en taburet. 

Thurø-barnet Trine Bramsen (S) sad også i den seneste regering både som forsvarsminister samt transport- og ligestillingsminister. 

Indgår Mette Frederiksen (S) i en regering med Venstre, Moderaterne og Radikale Venstre, så bliver det spændende at se, om der også er plads til begge de fynske ministre.

Flere fynboer står i kø

For bliver det til en bred regering henover midten, kommer de to socialdemokrater uden tvivl også i konkurrence med den tidligere minister og fynbo Lars Christian Lilleholt fra Venstre, der i dag er medlem af hovedbestyrelsen i partiet.

Moderaterne har også været med ved forhandlingsbordet de seneste par dage, og der er dermed også mulighed for, at det nye fynske ansigt i Folketinget Rosa Eriksen (M) kan få en ministerpost. 

I alt har 12 fynboer over de seneste 20 år formået at få en ministerpost.

I september måned advarede en tidligere landsformand fra Radikale Venstre mod et blåt regeringssamarbejde. Hilmar Baunsgaard, der er en af kun to fynske statsministre i danmarkshistorien, tjener nemlig som en advarsel mod det blå-røde samarbejde.

5. jan. 2025 kl. 11:54
Nete Stautz-Nielsen

Se læsernes billeder - nordlyset dansede over den fynske himmel

LYT
Del
Link
kopieret!

Efter en længere periode med en konstant skyet himmel, har der i weekenden været klar himmel i længere perioder, og natten til søndag kunne man flere steder se nordlyset.

Det syn har flere læsere og tv-seere delt med TV 2 Fyn i Facebookgruppen “Den Fynske Redaktion”, hvor du kan se flere billeder og også dele dine billeder med os.

Herunder kan du se et udvalg af billederne.

Ulla Vittrup Oxenvad
Leif Sørensen
Linda Engelbrekt Larsen
Dorte Kaspersen
Nete Stautz-Nielsen
Sisse Jensen
/
5. jan. 2025 kl. 10:49
Daniel Glad

Frustrerede butiksejere undlader at anmelde stigende plage til politiet

LYT
Del
Link
kopieret!

Butikstyverier er blevet en stigende tendens i detailhandlen landet over.

Alene i de tre første kvartaler af 2024 blev der ifølge Dansk Erhverv anmeldt flere end 20.000 butikstyverier. Men antallet af butikstyverier er ifølge erhvervsorganisationen i virkeligheden langt højere.

Det er nemlig ikke alle tyverier, der bliver anmeldt, fremgår det af en analyse blandt Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder.

- Nedslående

Hver anden virksomhed - 49 procent - begrunder de manglende anmeldelser med utilstrækkelige ressourcer hos politiet til at følge op på sagerne.

- Det er meget nedslående og udtryk for, at tilliden til politiet kan ligge på et meget lille sted ude i butikkerne, siger chef for detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv Henrik Sedenmark.

Når butikkerne har taget en butikstyv på fersk gerning og fået navn og adresse, bliver anmeldelserne som regel hurtigt fulgt op, forklarer fagchefen.

- Men hvis der er tale om et tyveri, der kræver noget efterforskning - det kan være politiet skal tjekke noget videoovervågning, afhøre vidner eller tage andre efterforskningsskridt - så er vores erfaring, at mange af de sager bliver henlagt eller opgivet på anden vis.

Mangel på ressourcer

Det er ifølge fagchefen i Dansk Erhverv ikke mangel på vilje til at gøre noget ved anmeldelserne, men manglende ressourcer, der er problemet.

- Det er efter vores mening nødvendigt, at politiet bliver tilført flere ressourcer, så vi kan få vendt udviklingen, siger Henrik Sedenmark.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere udtalt, at "regeringen ser med alvor på den store stigning i butikstyverier".

Bødestraffen skal hæves

Regeringen vil blandt andet hæve bødestraffen, så butikstyveri som udgangspunkt altid koster en bøde på mindst 1000 kroner, første gang en person bliver taget for butikstyveri. Det er en fordobling i forhold til i dag.

Tallene for butikstyverier i sidste kvartal af 2024 er endnu ikke opgjort. I 2023 blev der i alt anmeldt 25.175 butikstyverier i Danmark.

161 detailhandelsvirksomheder har besvaret undersøgelsen, som Dansk Erhverv har foretaget.

5. jan. 2025 kl. 9:36
Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

DMI varsler farligt vejrfænomen

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er på tværs af Danmark risiko for let isslag fra søndag aften til mandag formiddag.

Det oplyser Mette Zhang, som er meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), tidligt søndag morgen.

Det skyldes en varmfront, som sidst på eftermiddagen søndag vil bevæge sig op over landet med udbredt sne, slud og regn, forklarer hun.

- Varslingen gælder alle dele af Danmark, for fronten ser i løbet af aftenen og natten ud til at skulle bevæge sig ind over hele landet.

Farligt vejrfænomen

Isslag opstår, når underafkølet vand bliver til is på en overflade.

Nedbør, der egentlig falder som sne, bevæger sig således ned gennem et varmere luftlag, hvor det smelter og bliver til vand. Når vandet så når et nyt og koldt lag luft helt nede ved jorden, bliver det underafkølet.

I det øjeblik, hvor vandet rammer jorden, bliver det så til is.

- Alle overflader, der rammes af isslag, bliver glaseret med et tyndt lag is, så det bliver glat. Spejlglat, forklarer Mette Zhang.

- Det er cykelstier, veje, fortove, alt. Så det er et ret farligt vejrfænomen.

Barskt vejr på vej

Der er derfor grund til at være særligt opmærksom, hvis man søndag aften eller nat har planer om at begive sig ud i trafikken.

Også mandag morgen skal bilister, cyklister og fodgængere være klar over risikoen for isslag, siger meteorologen.

Generelt byder søndag aften og nat på barskt vejr.

Dagen starter skyet og tørt, men når eftermiddagens varmfront går i land, kommer der blæst og aftentemperaturer fra -1 grad til 2 graders varme.

- Det vil i den grad føles barskt og ubehageligt. Det kommer til at blæse rigtig gevaldigt, siger Mette Zhang.

5. jan. 2025 kl. 8:31
Presse-fotos.dk

Saltspreder væltede ved Rosengårdcentret

LYT
Del
Link
kopieret!

Lørdag aften kom føreren af en traktor med saltspreder galt afsted ved Rosengårdcentret på Ørbækvej, da saltsprederen væltede i en rundkørsel.

Vagtchef hos Fyns Politi Christoffer Jacobsen bekræfter trafikuheldet og fortæller, at politiet var ude for at besigtige omfanget af ulykken.

Presse-fotos.dk

Ingen person kom til skade, og en bilinspektør blev tilkaldt for at undersøge trafikuheldet nærmere. Af samme årsag kan vagtchefen endnu ikke fortælle, hvad der forårsagede uheldet.

Det var kun anhængeren med salt, der væltede og ikke traktoren, oplyser vagtchefen videre.

Efterfølgende skulle vejen ryddes for en masse salt, der var væltet ud af saltsprederen.

Presse-fotos.dk
5. jan. 2025 kl. 8:15
Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Derfor var Viktor Axelsen for en sjælden gang skyld mødt op for at modtage pris

LYT
Del
Link
kopieret!

Lørdag aften blev sporten og danske atleter hyldes ved Sport 2024, og på den røde løber var der én person, der normalt ikke er at finde.

Viktor Axelsen plejer som regel ikke at deltage til showet på trods af at have vundet flere priser de seneste år. Det skyldes, at den store Super 1000-turnering Malaysia Open altid spilles i starten af januar.

Den turnering stiller badmintonstjernen også op til, når den skydes i gang natten til tirsdag dansk tid. Og han erkender, at forberedelserne bliver forringet end tidligere set.

- Jeg er normalt ikke til det her show, fordi jeg skal spille på tirsdag. Så det kommer ikke til at blive de mest optimale forberedelser, men lige den her gang har jeg valgt at prioritere aftenen for at få sat et OL-punktum, forklarer han til TV 2 Sport.

Løb med ærefuld titel

Viktor Axelsen, som vandt guld ved sommerens olympiske lege i Paris, blev lørdag kåret som Årets Sportsnavn i 2024.

Det er tredje gang i karrieren, at Axelsen tager prisen. Han tog også prisen i 2017 og 2021.

Det har ingen individuel atlet præsteret tidligere. Kvindelandsholdet i håndbold har dog også vundet prisen tre gange.

Det er Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark, der står bag kåringen.

Vil nyde de store øjeblikke

Udover at modtage titlen som Årets Sportsnavn har Axelsen samtidig valgt at ville fejre den store triumf og måske lige nyde øjeblikket lidt mere denne gang.

- Jeg tror, at det er sundt lige at stoppe op. Specielt nu hvor jeg måske kigger mod efteråret i min karriere. Jeg spiller ikke i ti år mere i hvert fald, så jeg har valgt at stoppe op og prioritere det her.

Viktor Axelsen møder Lee Cheuk Yiu i første runde ved Malaysia Open.

5. jan. 2025 kl. 6:00

Politikere vil stramme reglerne for fyrværkeri - sådan vil de gøre det

LYT
Del
Link
kopieret!

Nytåret 2024/2025 førte nye regler med sig. Affyringsperioden var blevet forkortet, hvilket betød, at man kun måtte fyre fyrværkeri af fra 31. december til 1. januar.

Alligevel valgte mange fortsat at fyre af uden for perioden, og ifølge Sikkerhedsstyrelsen var der sågar flere fyrværkeriulykker dette nytår i forhold til året forinden.

En af ulykkerne endte med, at en 24-årig mand fra Odense mistede livet.

Flere folketingsmedlemmer er nu åbne over for, at man igen skal kigge på, om fyrværkerilovgivningen skal skærpes yderligere.

- Jeg synes, det er relevant at kigge på, om der er behov for yderligere stramninger, fortæller folketingspolitiker for Venstre Lars Christian Lilleholt til TV 2 Fyn.

Han mener dog ikke, at man skal gøre fyrværkeri ulovligt.

Den store bødeblok skal frem

Venstre-politikeren fortæller, at han ikke mener, det vil løse problemet, hvis man vælger at gøre køb og salg af fyrværkeri ulovligt.

- Gør vi det ulovligt, skaber vi blot et marked for ulovligt fyrværkeri, fortæller han.

Helt konkret foreslår Lars Christian Lilleholt, at man skal kigge på, om man skal hæve bødesatsen for at fyre at uden for affyringsperioden endnu en gang.

I 2024 blev bødesatsen sat op til 2.500 kroner.

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet Bjørn Brandenborg mener også, at man skal genevaluere den nuværende lovgivning på området.

- Vi kommer til at kigge på, om der er mere brug for regulering på området, fortæller Bjørn Brandenborg til TV 2 Fyn.

5. jan. 2025 kl. 5:00

Søndag kan byde på flere snebyger

LYT
Del
Link
kopieret!

Søndag bliver en overskyet dag, hvor det i første omgang mestendels vil holde tørt.

Men sidst på eftermiddagen kan der komme sne eller slud fra sydvest, som lokalt kan gå over i isslag.

Temperaturen når ned mellem frysepunktet og to graders varme med en svag til jævn vind fra syd. Den vil senere dreje over til omkring sydøst og bliver let til frisk.

4. jan. 2025 kl. 19:50

Dartklub har VM-feber: - Håber flere unge begynder at spille

LYT
Del
Link
kopieret!

I Assens Dart Club var der lørdag særlig god stemning ovenpå den spektakulære VM-finale fredag aften, hvor den kun 17-årige englænder Luke Littler på suveræn vis sikrede sig VM-titlen som den yngste nogensinde.

Med triumfen i Alexandra Palace i London blev der endnu en gang sat to tykke streger under, at den unge knægt er et ekstraordinært fænomen.

Og at en ung gut kommer ind og dominerer verdenseliten, det håber dartentusiasten Lars Nielsen kan få flere unge til at søge mod en dartklub.

Få masser af dartstemning fra Assens i videoen ovenover.

4. jan. 2025 kl. 18:49
Carsten Bak

Bilist bragede ind i bageri - der er ødelæggelser for "et større beløb"

LYT
Del
Link
kopieret!

Lørdag middag fik kunder og forbipasserende ved Baks Bakery og Deli i Middelfart sig noget af et syn, da en større BMW bragede ind i butikkens facade.

Det fortæller ejer, direktør og bagermester Carsten Bak, der har delt billeder af ødelæggelserne. Han var ikke selv til stede ved ulykken.

- En af mine ansatte ringede til mig og sagde, at en bil var kørt ind i bageriet. Så kommer der mange billeder hen over nethinden, siger Carsten Bak til TV 2 Fyn.

Carsten Bak

Stor materielle skader

Inden han satte kurs mod sin butik, fik han fat i politiet, der til Carsten Baks overraskelse var hurtigere fremme, end han selv var.

Da han kom frem, kunne han se, at en bilist havde ramt et bord-bænkesæt foran butikken. Det var blevet presset ind i vinduespartiet og havde efterfølgende skubbet en tonstung ovn et par meter ind i produktionsområdet.

- Det var ikke fordi, det var så voldsomt, og så alligevel. Da vi kiggede nærmere, kunne vi se, der var sket en del skader. Det ser ret voldsomt ud, fortæller Carsten Bak.

Fyns Politi bekræfter over for TV 2 Fyn, at de har været på stedet for at se nærmere på ulykken. Vagtchef Sten Nyland fortæller, at ulykken er sket som følge af en kørerfejl.

Carsten Bak

Ingen personskader

Ifølge Carsten Bak bunder kørerfejlen i, at bilisten havde taget fejl af speeder og bremser.

Heldigvis var der ikke nogen personer til stede i produktionsområdet, da ulykken skete, og politiet bekræfter ligeledes, at der ikke er sket nogen personskader. Der er heldigvis kun sket materielle skader - dog for et “større beløb”, oplyser vagtchefen.

At ingen personer er kommet til skade, glæder Carsten Bak, der af samme årsag også finder plads til lidt galgenhumor:

- Det sjove ved det hele er, at der på facaden står “Bak”, og så kører han fremad.

Til trods for de omfattende skader er Carsten Bak klar til at åbne sin butik allerede søndag morgen.

4. jan. 2025 kl. 18:32

Gitte har skrevet ny bibel til kvinder i overgangsalderen - revet væk inden udgivelse

LYT
Del
Link
kopieret!

En fynsk debutforfatter har selv udgivet en bestemt bog og slået alle de store forlag.

Gitte Boesen rådgiver kvinder i overgangsalderen, og hun har skrevet en bog, der allerede er gået nummer et på bestsellerlisten. Det er sket udelukkende på forsalget, da bogen først udkommer på tirsdag.

Lørdag holdt hun et lille releaseparty for bogen i Aaruphallen.

Selv er forfatteren ikke i tvivl om, hvorfor hendes bog er så efterspurgt fra udgivelsen.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her