Magtfulde fynboer gennem tiden: Kun en regering har været uden ministre fra Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere tidligere fynske ministre venter lige nu håbefuldt på at få opkaldet, der skal gøre dem til minister. TV 2 Fyn har gennemgået de seneste 20 års fynsk ministerhistorie.
I ni ud af de ti seneste regeringsperioder har mindst én fynbo fået en ministerpost.
Torsdag får Danmark en ny regering, og dermed begynder spekulationerne også så småt at spire om, hvem af de fynske politikere der formår at trække en af de magtfulde ministertaburetter til sig.
Det er dog svært at komme med et kvalificeret bud på, om nogle af de erfarne fynske ministre genvinder deres plads for bordenden, eller om de må give pladsen videre til en konkurrent - eller måske et helt ubeskrevet blad.
Meget er nemlig anderledes i forhandlingerne på Marienborg i disse dage. Ikke siden Anker Jørgensen og hans SV-regering i 1978, har Socialdemokratiet og Venstre arbejdet sammen i en regering.
En ting er dog sikkert. Der er mange om buddet, og ikke alle tidligere ministre i den socialdemokratiske regering kan få deres taburet igen, eftersom Socialdemokratiet nu højst sandsynligt skal deles med andre partier om posterne.
Kun én regering uden fynbo
Inden for de seneste 20 år, er det kun Lars Løkke Rasmussens VK-regering i slutnullerne, der ikke har haft en fynsk minister i regeringen.
Fynske ministre gennem tiden
S-regeringen 2019 - 2022
Fynske Dan Jørgensen og Trine Bramsen er begge med på Mette Frederiksens ministerhold, da den første regeringskonstellation laves efter valget i 2019.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
VLAK-regeringen 2016 - 2019
Lars Christian Lilleholt (V) og Mai Mercado (K) sidder i Lars Løkke Rasmussens VLAK-regering. Mai Mercado som børne- og socialminister, mens Lars Christian Lilleholt sidder som energi-, forsynings- og klimaminister.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
V-regeringen 2015 - 2016
I den første af Lars Løkke Rasmussens regeringer efter Helle Thorning-Schmidts (S) regeringsperiode sad der udelukkende en fynbo for bordenden.
Det var fynboen Lars Christian Lilleholt fra Venstre.
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
SRV-regeringen 2014 - 2015
Efter SF trådte ud af Thorning-regeringen i 2014 bestod Helle Thorning-Schmidts regering af de fynske mandater Dan Jørgensen og Radikale Venstres Rasmus Helveg Petersen, som ved valget i november i år røg helt ud af Folketinget.
Foto: Mark Schiefelbein/Ritzau Scanpix
SRVSF-regeringen 2011-2014
Det var ikke bare en fyldig bogstavsammensætning, der blev dannet i 2011. Også listen med fynske ministre var fyldig efter den lidt magre VK-regeringen.
SF-formanden Annette Vilhelmsen nåede både at være social-, børne- og integrationsminister samt
erhvervs- og vækstminister. Det tidligere folketingsmedlem Carsten Hansen (S) var minister for by, bolig og landdistrikter og minister for nordisk samarbejde.
Af kandidater fra valgkampen i 2022 havde Rasmus Helveg Petersen og Dan Jørgensen også ministerposter i Thorning-regeringen.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
VK-regeringen 2009 - 2011
Da Lars Løkke Rasmussen overtog VK-regeringen fra Anders Fogh Rasmussen, var der ikke plads til nogen fynske ministre. Dermed var perioden 2009 til 2011 den eneste uden en fynbo på ministerholdet.
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
VK-regeringen 2005 - 2009
Anders Fogh Rasmussen havde kun den fynske valgte Bendt Bendtsen (K) på sin ministerliste i denne periode af sin VK-regering. Dog fik Bendtsen kortvarigt selskab af sin partifælle Carina Christensen (K) som minister for familie- og forbrugeranliggender i 2006. Hun fortsatte på forskellige andre ministerposter, men skiftede fra Fyns Amtskreds til Sydjyllands Storkreds i 2007.
Bendt Bendtsen var økonomi- og erhvervsminister frem til 2008.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
VK-regeringen 2001 - 2005
Fynboen Mariann Fischer Boel (V) var fødevareminister i Anders Fogh Rasmussens første VK-regering. I 2004 rykkede hun dog til EU, hvor hun frem til 2010 var Danmarks Europa-kommisær med ansvar for landbrug og udvikling af landdistrikterne.
Også den konservative Bendt Bendtsen blev del af Foghs regering fra start og var med frem til 2008. Han var økonomi- og erhvervsminister.
Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
SRV-regeringen 1998 - 2001
Mens Niels Helveg Petersen (RV) var udenrigsminister fra 1993 og frem til 2000, så var socialdemokraten Lotte Bundsgaard kun minister i lidt under et år. Mere præcist var Lotte Bundsgaard by- og boligminister og minister for ligestilling fra 21. december 2000 til 27. november 2001.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Den tidligere klimaminister Dan Jørgensen (S), der er opvokset i Morud og valgt på Fyn, er en af den seneste regerings to fynske ministre, som står i kø til en taburet.
Thurø-barnet Trine Bramsen (S) sad også i den seneste regering både som forsvarsminister samt transport- og ligestillingsminister.
Indgår Mette Frederiksen (S) i en regering med Venstre, Moderaterne og Radikale Venstre, så bliver det spændende at se, om der også er plads til begge de fynske ministre.
Flere fynboer står i kø
For bliver det til en bred regering henover midten, kommer de to socialdemokrater uden tvivl også i konkurrence med den tidligere minister og fynbo Lars Christian Lilleholt fra Venstre, der i dag er medlem af hovedbestyrelsen i partiet.
Moderaterne har også været med ved forhandlingsbordet de seneste par dage, og der er dermed også mulighed for, at det nye fynske ansigt i Folketinget Rosa Eriksen (M) kan få en ministerpost.
I alt har 12 fynboer over de seneste 20 år formået at få en ministerpost.
I september måned advarede en tidligere landsformand fra Radikale Venstre mod et blåt regeringssamarbejde. Hilmar Baunsgaard, der er en af kun to fynske statsministre i danmarkshistorien, tjener nemlig som en advarsel mod det blå-røde samarbejde.