Matias blev pacet mod gymnasiet - men tog sit 'livs bedste valg'

En faldende andel unge kommer ud med et svendebrev i hånden - og Matias var lige ved at misse sit. Ekspert påpeger, at folkeskolen er rettet mod gymnasiet.

Det var tæt på, at 22-årige Matias Dan Olsen fra Særslev valgte at gå på gymnasiet.

For selvom han i slutningen af folkeskolen var godt skoletræt og havde planer om at blive anlægsgartner, oplevede han, at lærere og vejleder sendte ham mod 'det eneste rigtige'; gymnasiet.

quote Der er det stigma om, at det er de dumme. Det er alle dem, der ikke egner sig til at tage en gymnasial uddannelse.

Matias Dan Olsen, anlægsgartner, Særslev

- På grund af mine karakterer mente de, at det var spild at tage en erhvervsuddannelse, fortæller Matias Dan Olsen.

Og så begyndte han pludselig at blive i tvivl om det, han ellers følte sig så sikker på.

- Man hører en masse gode ting om gymnasiet, alt det sammenhold, de får, en masse, man kan gå videre med efter en gymnasieuddannelse. Det gjorde at man blev mega meget i tvivl.

FAKTA: Færre faglærte

Folkeskolen peger én vej

Det er ikke kun Matias' vejledning, der pegede mod gymnasiet. Hele folkeskolen er grundlæggende rettet mere mod det boglige - og dermed de gymnasielle uddannelser - end mod erhvervsuddannelserne.

Det fortæller Anne Sofie Madsen, der er områdechef indenfor ungdomsuddannelser på Danmarks Evalueringsinstitut.

- Vi har en udskoling i dag, der er præget af uddannelsesparathedsvurdering, karakterer, præstation og fokus på prøver og eksamener, påpeger hun.

Sløjd, madkundskab og andre praktiske fag fylder så lidt i folkeskolen, at der ikke for alvor er mulighed for at udfolde sig praktisk - og dermed opdage håndværket, fortæller Anne Sofie Madsen.

Matias blev pacet mod gymnasiet, men tog sit livs bedste valg og blev anlægsgartner i stedet
Matias blev pacet mod gymnasiet, men tog sit livs bedste valg og blev anlægsgartner i stedet
Foto: Ida Alstrup Klausen

Politiker: Vi skal sætte ind

Mai Mercado, der er undervisningsordfører i Konservative, vil nu have politikerne på banen. 

- Vi bliver jo nødt til at sikre, at det bliver attraktivt at være på en erhvervsskole, for vi har brug for de unge, siger Mai Mercado.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd står Danmark nemlig til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Derfor mener hun, at der skal sættes ind, så folkeskolen ikke kun er så bogligt rettet, som den er nu.

quote Det er det bedste valg, jeg nogensinde har taget. Jeg er så glad for det.

Matias Dan Olsen, anlægsgartner, Særslev

- Helt ærligt, så har vi jo rigtig mange unge, som har hovedet skruet godt på. Men de bliver skoletrætte, fordi vi har en enormt boglig folkeskole, og dem taber vi i dag, fortæller hun og fortsætter:

- Det ender med at vi har for mange, som ikke har en uddannelse. Dem kunne vi i højere grad godt få ind. For vi har brug for dem, siger Mai Mercado.

- Det er det bedste valg, jeg nogensinde har taget. Jeg er så glad for det.
- Det er det bedste valg, jeg nogensinde har taget. Jeg er så glad for det.
Foto: Ida Alstrup Klausen


Vi har også brug for kloge hoveder

Matias Dan Olsen endte med at sige nej tak til gymnasiet og i stedet blive anlægsgartner.  Men han er ærgerlig over, at der ikke er flere, der får øjnene op for erhvervsuddannelserne.

- Der er det stigma om, at det er de dumme. Det er alle dem, der ikke egner sig til at tage en gymnasial uddannelse. Det er så ærgerligt, for vi har også brug for kloge hoveder herinde, siger han.

Han forventer ikke, at det nødvendigvis er det rigtige valg for alle, men han håber, at flere vil få øjnene op for det som en reel mulighed. For tvivlen om gymnasiet er for længst væk.

- Det er det bedste valg, jeg nogensinde har taget. Jeg er så glad for det.