MF'er: Fordeling af forskerpenge er riv rav ruskende gal
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En række fynske folketingspolitikere vil nu have undersøgt den måde, som statens støtte til forskning fordeles på. Det sker efter, at TV 2/FYN har fortalt, hvordan forskere på Fyn har sværere ved at få midler end deres kolleger i København og Aarhus.
Overraskelse og undren. Der var rimeligt enslydende kommentarer fra de fynske folketingspolitikere, da de hørte at forskere på Fyn har svært ved at få støtte fra de statslige kasser.
- Der er noget riv rav ruskende gal med den fordeling af de penge, siger Mai Henriksen, der er forskningsordfører for De Konservative.
- Det ligner københavneri. Det vil vi selvfølgelig ikke finde os i, så det skal der gøres noget ved, siger Erling Bonnesen, der er fynsk folketingspolitiker for Venstre.
SDU får for lidt
Mandag fortalte vi på TV 2/FYN, at forskere ved Syddansk Universitet har sværere end deres kolleger fra København og Aarhus ved at få penge til deres forskning fra De frie forskningsråd.
Tal fra Universitet viser at de på flere områder ligger langt under, hvad mængden af forskningen og kvaliteten burde udløse.
Politikerne vil nu have kigget på de frie forskningsråd, der bestemmer hvilke forskningsprojekter, der får støtte - og især sammensætningen af dem.
I det 18 mand store råd, der giver penge til forskning i sundhed og sygdom sidder der for eksempel kun én fra Fyn.
- Jeg tror ikke der ligger ond vilje i det her. Det er et spørgsmål om, hvordan det er strikket sammen. Det giver en skævvridning i sig selv, og den skal vi tage fat på, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der er forskningsordfører for Dansk Folkeparti.
Ministeren for forskning - den radikale Morten Østergaard - kan nu se frem til en byge af spørgsmål fra de fynske folketingsmedlemmer.
- Vi ved, at SDU ligger i top 100 i verden af universiteter, der klarer sig bedst inden for sundhed, og de andre danske universiteter er ikke repræsenteret på listen. Det får mine alarmklokker til at ringe, og det burde også få andres alarmklokker til at ringe, siger Mai Henriksen.