Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Organisationen TUBA, som hjælper og rådgiver unge i misbrugsfamilier, oplever flere henvendelser end normalt. Trygfonden hjælper nu med millionbeløb.
Den landsdækkende organisation Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere (TUBA), som har en afdeling i Odense, har travlt i denne tid.
TUBA hjælper og rådgiver udsatte børn og unge i alderen 14-35 år, som lever med misbrug i deres hverdag.
Under corona-krisen har isolationen medført, at flere kontakter organisationen. Det fortæller Henrik Prien, som er leder for TUBA i Region Syd.
31 trængte børnefamilier får påskekurv:
- Det betyder rigtig meget at være tænkt på
Organisationen Home-Start Odense kunne mandag køre ud til 31 trængte Odenseanske børnefamilier med påskekurve.
31 trængte odenseanske børnefamilier kan se frem til at modtage en godtekurv med både påskeæg, færdigretter, malebøger og drinksbilletter til Storms Pakhus i løbet af påsken.
- Det betyder rigtig meget, at vi kan gøre noget godt for børnefamilierne her og nu, siger en af de to koordinatorer hos Home-Start i Odense, Michala Bruun-Givskud. Hun fortsætter:
- Det betyder rigtig meget at være tænkt på i den her tid.
Godtekurven kommer fra den frivillige organisation Home-Start i Odense, der har fået midlerne doneret fra deres kolleger i Home-Start Århus, der havde dem i overskud.
- Jeg ved ikke helt præcist, hvad der er i de her kasser, så det bliver jo også lidt en påskegave til mig at finde ud af det, fortæller koordinator Thea Rehnholt Mammen.
Går til trængte børnefamilier
Home-Start støtter trængte familier, der af den ene eller anden årsag har brug for støtte.
- Det kan være, at man er blevet beriget med mange børn på en gang, at man står midt i en kaotisk skilsmisse eller måske har man et kolikbarn, der bare skriger, fortæller Michala Bruun-Givskud.
Hvis man står i en sådan situation, kan man få hjælp af den frivillige organisation, hvor man ugentligt får besøg af en familieven.
Det samme gælder nu, selvom det kan være svært, på grund af corona.
- Familierne og familievennerne ringer og facetimer, og de læser historier op for børnene på videochat. De sender også gækkebreve og SMSer, siger Thea Rehnholt Mammen.
Madpakker er en stor hjælp
Selvom det ikke er en del af den sædvanlige hjæp, Home-Start Odense tilbyder, er de glade for at kunne tilbyde det nu.
- Børnefamilierne har været sindssygt glade. Det betyder rigtig meget at være tænkt på, i den her tid, fortæller Michala Bruun-Givskud.
Det er dog ikke kun dem, der normalt har en familieven, der har fået tilbudt hjælpen.
- Vi har faktisk også ringet til alle dem, vi har på venteliste, som står og venter på at få en familieven.
Kølerum i Storms Pakhus
Normalt holder organisationen til blandt de kreative værksteder i Storms Pakhus i Odense, hvor de fremstiller genanvendeligt madpakkepapir af genbrugsstof og bivoks. Derfor måtte de også bede om hjælp.
- Vi turde ikke køre rundt med al maden på en gang i den her varme, så vi ringede til Storms, hvor vi normalt holder til, og de stillede op med nogle kølerum, forklarer Thea Rehnholdt Mammen.
Nu mangler de bare, at køre ud med gaverne.
-Jeg glæder mig til det. Jeg har aldrig prøvet det her før, og så glæder jeg mig selvfølgeligt også til at se familierne igen. Det er længe siden, at vi har set hinanden, fortæller Thea Rehnholt Mammen.
Hun er ikke i tvivl om, at der også bliver behov for familievenner efter coronaudbruddet.
- Vi forventer at få flere henvendelser fra familier, når vi kommer på den anden side af corona. Det sætter en familie under pres, det her, afslutter Thea Rehnholt Mammen.
- Unge som i forvejen oplever en høj grad af isolation og ensomhed omkring det misbrug, de står i, oplever i denne krise, at de er endnu mere isoleret. Nogle af de frirum, som de normalt har såsom skole og fritidsaktiviteter, er der ikke. Så er de unge mere isoleret i misbrug i hjemmet.
TUBA giver ekstra hjælp i denne tid, og derfor har organisationen modtaget en donation fra TrygFondens sociale akutpulje. En donation på 1.474.000 kroner.
Glade for hjælpen
Sundhedstyrrelsen skønner, at 122.000 børn vokser op i familier med alkohol- og stofmisbrug lige nu. Det er alle disse børn, som under corona-krisen oplever store udfordringer.
Derfor er TUBA glade for donationen fra Trygfonden.
- Det er en rigtig stor hjælp, og det betyder, at vi kan hjælpe flere unge her og nu, fortæller Henrik Prien.
Perspektiv og forståelse
29-årige Marianne Scheer Pedersen benyttede sig af et gruppeforløb hos TUBA for to år siden. Hun er vokset op med en alkoholisk far og en stedfar med psykotiske tendenser.
- Det var en blanding af de to hjem, der ikke var superrart at vokse op i, fortæller hun og uddyber.
- Det var en splittet følelse. Jeg var meget på vagt det ene sted, og det andet sted var man efterladt til sig selv.
Efter en periode med mange mareridt besluttede hun at kontakte TUBA. Inden Marianne Scheer Pedersen startede i gruppeforløbet var hun skeptisk.
Corona: Antallet af indlagte på OUH falder
Antallet af indlagte med covid-19 på Odense Universitetshospital falder fortsat. Onsdag er tallet 29. Heraf ligger 9 i respirator. En god udvikling, der skal tages med forbehold, mener professor.
I den seneste uge er antallet af indlagte patienter med covid-19 faldet i hele landet. Det gælder også på Fyn. Tirsdag i sidste uge var der 38 patienter indlagt på Odense Universitetshospital (OUH), mens der onsdag i denne uge er 29 patienter indlagt.
Den udvikling giver grund til forsigtig optimisme, mener Hans Jørn Kolmos, der er professor, pensioneret overlæge og tidligere hygiejneansvarlig på OUH. Udviklingen skal dog tages med et forbehold forklarer han.
- Hvis tallet stiger, er det fordi der kommer flere indlæggelser, men når det falder, kan det jo både være, fordi nogen er blevet udskrevet, og fordi nogen er døde, siger den pensionerede overlæge.
God udvikling
Hans Jørn Kolmos ser tallet som en del af en landsdækkende tendens. 30. marts ramte antallet af indlagte på landsplan sit hidtil højeste niveau med 533. Siden er det faldet til 453.
I Region Syddanmark var antallet højest 2. april, hvor 85 personer var indlagt. Det tal er nu faldet til 66.
- Det er en god udvikling. Det er opmuntrendende at se, at det lader til, at de foranstaltninger, der er lavet, ser ud til at virke. Det er også derfor, man så småt kan begynde at åbne op for samfundet igen, siger han.
Småudbrud skal kunne håndteres
Mandag fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at man forsigtigt begynder at genåbne det danske samfund efter påske.
Det indebærer blandt andet, at daginstitutioner og skoler åbner igen. Dog er det kun 0. til 5. klassetrin, der kommer i skole igen efter påske. Med åbningen forventer man, at der vil ske en grad af smittespredning i samfundet, og derfor bliver de kommende måneder afgørende, fortæller Hans Jørgen Kolmos.
- Når der bliver åbnet op igen, så forventer man er der kommer nogle småudbrud, og så er det vigtigt, man har testkapaciteten til at kunne håndtere det, og at man har et system, der kan kontaktopspore, så man kan inddæmme udbruddene, siger han og uddyber.
- Vi spiller stadig defensiv fodbold. De ting, vi har gjort indtil nu, såsom at have fokus på hygiejne og på ikke at samles for mange ad gangen, det bliver lige så vigtigt i de kommende måneder.
- Jeg tænkte bare, hvor meget kan det gøre for mig at sidde i en cirkel og snakke med mange mennesker, forklarer hun.
Men det gjorde en stor forskel for hende.
- Du kunne fortælle en historie uden nogen så chokeret ud eller ikke vidste, hvordan de skulle reagere. Der var fuld forståelse, siger Marianne Scheer Pedersen, der opfordrer andre unge i samme situation at søge hjælp.
- Det at få et fællesskab og kunne sige ting højt i et fællesskab, der føles trygt. Det føles meget mere trygt, end man regner med.
Herik Prien kommer med samme opfordring.
- Hvis man skulle være interesseret i det, så kan man benytte sig af vores chatrådgivning og vores brevkasse. Samtidig kan man også kontakte os og få en videosamtale, som et første skridt. Ræk ud og kontakt os, slutter han.