Siden efteråret har priserne på Naturgas været på himmelflugt. Og efter Ruslands invasion i Ukraine, er prisen kun gået yderligere op.
- Priserne har virkelig udviklet sig til den dårlige side, og prisstigningerne har vi jo set igennem efteråret, og så er de jo eskaleret her i forbindelse med krigen til det højeste prisniveau overhovedet, siger Finn Andersen fra Energi Fyn.
Det forbrugerejede energiselskab overtog i 2018 de 60.000 gaskunder fra Naturgas Fyn. Den gang var gassen et økonomisk attraktivt alternativ til andre energikilder - blandt i tyndt befolkede områder, hvor der ikke kan etableres fjernvarme.
Telefonerne gløder
Men prisudviklingen - og usikkerhed om forsyningerne efter den russiske invasion i Ukraine - har fået nervøse kunder til at søge alternativer som aldrig før.
- Jamen det er betydeligt. Det er tusindvis af kunder, der ringer til os. Vi plejer at sige, at vi har 200.000 opkald i løbet af et år, men lige nu har vi cirka 40 procent ekstra telefonopkald. Og langt hovedparten af henvendelserne drejer sig om noget med energipriser, siger Finn Andersen.
Som TV2 Fyn fortalte tirsdag, så er Lene Steenholt-Petterson fra Bred er en af de bekymrede gaskunder, der gerne vil finde alternativer til sit dyre gasfyr.
- Jeg har et et gammelt gasfyr, som jeg gerne vil af med. Og jeg er absolut ikke tilhænger, af det der sker i Rusland i øjeblikket, så hvis vi kan slippe for gassen fra Rusland, så er jeg klar. Jo hurtigere, jo bedre, siger hun.
Det værste kan være overstået
Men Energi Fyn kan langt fra altid tilbyde de bekymrede gaskunder en billigere løsning. Selskabet køber naturgassen på den europæiske gasbørs, og Energi Fyn fakturerer sine kunder den pris, som de selv har givet for gassen.
- Lige nu, hvor priserne er markant høje, er det en svær situation at rådgive i. Vi kan jo ikke sige, at priserne falder nok lige om lidt, fordi det ved vi notorisk ikke, om de gør, siger den kommercielle direktør.
- Det vi plejer at sige til kunderne, det er, at de lever i den sidste tid af den kolde tid. Vi plejer at sige, at første og fjerde kvartal udgør cirka 75 procent af det samlede forbrug. Så man kigger fra 1. april ind i et forbrug, som er langt lavere, og dermed bliver energiregningen betydeligt lavere, lyder det fra Finn Andersen.
Til glæde for grøn udvikling
Udover gas sælger de 350 medarbejdere i Energi Fyn også el, fibernet og varmepumper. Og netop varmepumper er en af de løsninger, som Energi Fyn peger på, hvis kunderne gerne vil væk fra den dyre naturgas.
Sådan køber Energi Fyn gas
- Det vi kan se hos en del af vores kunder, det er, at de overvejelser de har haft om at skifte deres gasfyr til en varmepumpe, det rykker de ligesom frem. Og det er jo også en del af en glædelig udvikling, fordi det passer med politikernes målsætning om en reduktion af CO2-udslippet på 70 procent inden 2030, siger Finn Andersen.
Energi Fyn hverken tjener eller taber penge på, at gaspriserne er eksploderet, og at mange kunder leder efter alternativer. Selskabet sælger blot gassen videre til kunderne til den pris selskabet har købt gassen for på de europæiske gasbørser.
Personalemangel
Men Energi Fyn er presset af, at så mange kunder henvender sig og søger efter alternativer til deres gasfyr. I øjeblikket er der 20-25 medarbejdere i gasafdelingen hos Energi Fyn, men udviklingen på markedet og i Ukraine
- Vi kunne godt bruge nogle flere hænder og hoveder til både at tage telefonen, til at besøge kunderne og til at få installeret nogle varmepumper, siger Finn Andersen.