Fjernvarme er populært som aldrig før på Fyn. Det mærker de på blandt andet Fjernvarme Fyn.
- Der er en meget stor interesse. Rigtig stor interesse. Vi har i årets første måneder fået fem gange så mange henvendelser, som vi plejer at få på et helt år, siger Jakob Storm Rasmussen, der er forsyningschef hos Fjernvarme Fyn.
Kaj Jørgensen i Brylle har gasfyr. Han er en af de mange tusinde fynboer, der har kontaktet Fjernvarme Fyn i år.
- Gasfyret er selvfølgelig 15 år gammelt, og gasmanden har fortalt, at "nu skal du til at tænke dig om, nu kommer udgifterne". Og så kom krigen. Og så kom gasprisen, siger Kaj Jørgensen.
De stigende priser betyder, at det nu koster 8.000 kroner i kvartalet at opvarme Kaj Jørgensens hus mod normalt 3.000 kroner. Og det fik mange andre i kvarteret til at kontakte fjernvarmen.
- Jeg talte selvfølgelig med de andre herude, og pludselig var alle med. Først fik Troels det, så var Jan og Sara klar, jeg var klar, en længere nede og min søn på den anden side. Så nu er vi fem, fortæller Kaj Jørgensen.
Lynhurtig underskriftsindsamling
Kaj Jørgensen og hans naboer er heldige, fordi der allerede er fjernvarmerør i kvarteret. Det betyder, at de kan blive tilsluttet i løbet af ganske få uger.
Det er så der, vi tager teten, og siger, der har vi en opgave, som vi kan deltage i for at fremme kampen mod Putin
Men så heldige er de ikke i Bred ved Vissenbjerg. For få år siden ville Fjernvarme Fyn ellers have lagt rør i jorden, men planen blev skrinlagt, da interessen dengang ikke var stor nok.
Men nu er interessen i Bred steget markant, og byens beboere har på få uger samlet nok underskrifter til, at Fjernvarme Fyn engang i fremtiden kan koble byen på fjernvarmeanlægget.
- Gassen, det er fuldstændig voldsomt i øjeblikket, og den stiger og stiger, og sådan generelt tror jeg mere på fjernvarmen, siger Lene Steenholt-Petterson fra Bred.
Fremrykket tidsplan
For få dage siden fik beboerne i Bred besked på, at de ville kunne få fjernvarme i 2026. Men i dag kan forsyningschefen give borgerne i Bred en god nyhed.
- Den skulle vi meget gerne kunne rykke to år frem.
Hvorfor er det pludselig gået så hurtigt?
- Ja, det er et spørgsmål om, at vi drosler alt andet vi har ned, og så håber vi på, at vedligeholdelse og forsyningssikkerheden holder, siger Jakob Storm Rasmussen, forsyningschef hos Fjernvarme Fyn.
Og det er ikke bare beboerne i Bred, der kan se frem til at få fjernvarme hurtigere, end tidligere udmeldinger tydede på.
Omprioriteringer i produktionen
Fjernvarme Fyn har på grund af stigende gaspriser og krigsudbruddet i Europa besluttet at ændre i produktionen, så alle ikke akutte renoveringer og forbedringer bliver udskudt, og i stedet bliver alt sat ind på at etablere så mange nye tilslutninger som muligt.
- Det er så der, vi tager teten og siger, at der har vi en opgave, som vi kan deltage i for at fremme kampen mod Putin, siger forsyningschefen.
Normalt laver Fjernvarme Fyn 6-700 nye tilslutninger om året, men omorganiseringen af arbejdet betyder, at 2.000 fynboer om året vil blive koblet til fjernvarmen de næste mange år.
- Vi kan se frem til et år, hvor vi skal lave fem-seks gange så mange tilslutninger, som vi gør på et normalt år, og ser vi tre-fire år frem, skal vi ligge på det niveau for at få alle de gaskunder over, som er interesseret nu, lyder det fra Jakob Storm Rasmussen.
Det betyder, at antallet af kunder i løbet af syv-otte år kan stige fra de nuværende 68.000 fjernvarmekunder til små 80.000 kunder hos Fjernvarme Fyn. Dertil kommer de 20-30.000 fjernvarmekunder hos Fyns andre fjernvarmeselskaber, hvor flere også planlægger markante udvidelser.
Men selvom antallet af nye tilkoblinger bliver mere end tredoblet på årsbasis, så kommer mange fynboer til at vente længere end de lyst til.
- Det er personaleressourcer, og det er primært inden for svejsere og montagedelen, der er mangel. Men alt bliver afsøgt, for det er en utrolig skidt situation at stå i for alle disse gaskunder. Både usikkerheden om man kan få gas, men også prisniveauet som jo er eksploderet, siger forsyningschefen fra Fjernvarme Fyn.