Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der er store beløb at spare ved at sænke temperaturen derhjemme, siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.
Én grad mindre i stuen - så sparer du 5 procent på varmeregningen.
Sådan lyder et af de enkle råd om, hvordan du kan spare på varmen derhjemme, som Martin Salamon, cheføkonom med speciale i bæredygtigt forbrug i Forbrugerrådet Tænk, kommer med.
Gitte Andreasen fik et chok over sin gasregning:
- Det gør mig gal og ked af det
Mange forbrugere oplever fordoblinger af gasregningerne – men staten vil ikke røre ved moms og afgifter.
- Det er det her, der koster kassen, siger dagplejer Gitte Andreasen og banker på sit naturgasfyr.
Gitte Andreasen bor i Harndrup på Fyn sammen med sin mand, der er pensionist. Siden sommer er parrets gasregning steget fra 6228 til 11.817 kroner i kvartalet – næsten en fordobling.
Fortsætter priserne blot i det nuværende leje, kan de se frem til en samlet regning på mere end 47.000 om året.
- Vi havde nok helt ærligt tænkt: "Nå, bliver det nu så slemt?". Så vi fik et chok, da vi opdagede, hvor slemt det i virkeligheden blev. Det var vi ikke forberedte på, siger Gitte Andreasen.
Hun fortæller, at de store regninger kommer til at betyde en hel del for familien.
- Det rammer os på vores hverdag, men også på ferie og spontanitet. At gå ud og spise, når en af os har fødselsdag, vil være noget af det, vi ikke vil have råd til, siger Gitte Andreasen.
Men hun har også tandlægebesøg, bilreparationer og - værst af alt - familiebesøg for at se barnebarnet i kikkerten, når hun står med sparekniven.
- Det gør mig gal, og det gør mig ked af det. Men mest ked af det, siger hun.
Evig spekulering
Gitte Andreasen og hendes mand har forsøgt at spare på gassen ved at undlade at bruge så meget varmt vand og ved at skrue lidt ned for temperaturen i huset.
- Men jeg arbejder som dagplejer, så jeg skal opretholde en vis temperatur i huset. Jeg kan ikke bare sige, at nu skruer vi ned på 19 grader, forklarer Gitte Andreasen.
Hun efterlyser mere hjælp fra staten.
- Jeg håber, at vores regering kan gøre noget for at hjælpe os. Vi er jo ikke den eneste familie, der er hårdt ramt. Priserne stiger simpelthen så stærkt, at vi ikke er sikre på, at vi kan blive ved med at holde til det, siger hun.
Lige nu overvejer parret at tage et lån og skifte til varmepumpe. Men de er i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig, når elpriserne også stiger.
- Hver evig eneste dag spekulerer jeg på, hvad vi kan gøre, og hvornår priserne mon stiger igen, siger hun.
Minister afviser hjælp
Hos Skatteministeriet er der dog ingen hjælp at hente for de omkring 400.000 danske husstande med gasfyr. Ministeriet vil hverken røre ved statsafgifterne eller momsen på naturgas.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) henviser til, at regeringen sammen med flere af Folketingets partier allerede har besluttet at give engangsbeløbet på 3750 kroner til familier med en samlet årlig husstandsindkomst på under 550.000 kroner.
- I regeringen følger vi naturligvis fortsat udviklingen i det nordiske og det internationale energimarked tæt, siger skatteminister Jeppe Bruus til TV 2.
Dagplejer Gitte Andreasen fra Harndrup er ikke tilfreds.
- Jeg mener, at vores regering har en pligt til at hjælpe os i denne situation, fordi vores situation ikke er selvforskyldt. De burde gå ind og kigge på skatter, afgifter og moms på gassen, siger Gitte Andreasen.
- Mange af os kan godt lide, at der er 22-23 grader derhjemme i stuen. Men det er slet ikke nødvendigt, og man kan spare 5 procent på varmeregningen, for hver grad man sætter temperaturen ned, siger Martin Salamon.
EU-landene - blandt dem Danmark - vil nu sænke afhængigheden af gas fra Rusland med 80 procent.
Det sker på et tidspunkt, hvor energipriserne i forvejen er kraftigt stigende, og de lægger pres på mange danskeres økonomi. Derfor har TV 2 bedt Martin Salamon komme med en række enkle råd til, hvordan du kan spare på varmen derhjemme.
Ikke under 18 grader
Ifølge Martin Salamon er der grænser for, hvor langt ned man bør sætte temperaturen i hjemmet.
- Man skal ikke have under 18 grader i hjemmet, så risikerer man bare at blive syg, siger Martin Salamon.
Han råder også fjernvarmekunder til at tjekke, at temperaturen på det vand, som de sender retur til varmeværket, er lav - så sparer de på varmeregningen.
EU klar med plan for at blive uafhængig af russisk gas
Danmark står over for en kæmpe omlægning til mere vedvarende energi, som koster både tid og penge, siger klimaministeren.
Krigen i Ukraine har for alvor synliggjort, hvor afhængig Europa er af energi fra Rusland. Og det skal der laves om på.
Tirsdag eftermiddag præsenterer EU-Kommissionen således sin plan for, hvordan Europas behov for russisk gas kan reduceres.
Mandag løftede formand Ursula von der Leyen sløret for hovedlinjerne i udspillet.
Det indbefatter blandt andet, at der skal foretages massive investeringer i at omlægge til grøn energi.
- Vi er nødt til at slippe af med afhængigheden af russisk gas, olie og kul, sagde Ursula von der Leyen ved et pressemøde.
Tre hovedsøjler
Konkret vil EU reducere behovet for russisk gas med 80 procent inden for et år.
Det skal ske gennem særligt tre hovedsøjler, fortalte Ursula von der Leyen.
Andre leverandører: Rusland skal erstattes med andre leverandører, som er "mere pålidelige". Man vil hovedsageligt gå efter flydende naturgas, som skal komme fra blandt andet USA, Qatar og Australien. Derudover rørledningsgas, som skal komme fra Norge og Nordafrika.
Mere grøn energi: Den sorte energi skal omlægges til grøn, og det betyder massive investeringer i vedvarende kilder som sol, vind og brint.
Mere effektiv udnyttelse: Energien skal udnyttes bedre og mere effektivt. Det omfatter eksempelvis renoveringer af bygninger og brug af kunstig intelligens til at optimere energisystemer.
Grundlæggende en positiv ting
Ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) vil EU-planen få "meget stor betydning" for Danmark.
Det skyldes først og fremmest, at størstedelen af den gas, Danmark får nu, kommer fra Tyskland, som får cirka halvdelen af sin gas fra Rusland.
Derudover er Danmark en del af det europæiske energimarked.
- På den måde er vi selvfølgelig meget påvirket af, hvad der sker i Europa, siger Dan Jørgensen til TV 2.
Konkret står Danmark over for en kæmpe omlægning til mere vedvarende energi, og det kræver både tid, penge og ressourcer.
Dan Jørgensen uddyber dog, at han grundlæggende ser det som en positiv ting, at processen speedes op, fordi det i sidste ende er godt for miljøet.
Danmark vil være helt fri
Politisk er der da også fuld opbakning til EU-ønsket om at reducere afhængigheden af Rusland.
Faktisk ønsker Danmark at gå endnu længere - man vil være helt fri fra russisk gas.
Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde søndag, hvor hun præsenterede en aftale om styrkelse af det danske forsvar.
- Det er sagt før, at energipolitik ikke bare er energipolitik. Det er i høj grad også blevet sikkerhedspolitik. Derfor har vi besluttet, at Danmark skal gøres uafhængig af russisk gas.
Præcis hvornår målet skal nås, vides ikke, men Dan Jørgensen udtalte torsdag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn, at forhåbningen er "allerede til næste vinter".
Torsdag og fredag samles EU 27 stats- og regeringschefer til et EU-topmøde i Versailles nær Paris. Her skal energiplanen diskuteres.
Sluk for vandet, mens du sæber dig ind
Martin Salamon understreger også, at der er penge at spare på simpel vedligeholdelse.
- Man skal huske at lufte sin radiator ud, siger han.
Mange danskere elsker deres varme brusebad om morgenen, men her kan man også med fordel tænke sig om og spare penge.
- Man kan for eksempel slukke for vandet, når man sæber sig ind, og så tænde for det igen, når man skyller sæben væk, siger Martin Salamon.
Sådan sparer du på varmen
Sænk temperaturen
Sænk temperaturen derhjemme. Du sparer 5 procent på varmeregningen, for hver grad du sætter temperaturen ned.
Luft radiator ud
Luft radiatoren ud med jævne mellemrum. Når du kan høre den risle, trænger den til det. Vedligeholdelse sparer varme. De skal være kolde eller lunkne forneden.
Koordiner temperaturer i rum
Hvis du har radiatorer i flere rum, og der ikke er lukket mellem rummene, så sørg for, at temperaturen er ens i radiatorerne
Rul gardiner for om natten
Rul gardiner eller persienner for ruderne om natten. Det er med til at isolere.
Brug gulvtæpper
Gulvtæpper er også med til at isolere din bolig yderligere.
Sænk temperaturen, når du ikke er hjemme
Sænk temperaturen i din bolig, når du ikke er hjemme - men ikke mere end tre grader. Det kan dog ikke betale sig helt at slukke for radiatoren, medmindre du er væk i længere tid.
Sluk for vandet, når du sæber dig ind
Når du går i brusebad, så sluk for vandet, mens du sæber dig ind. Tænd igen, når du skyller sæben væk.
Tjek din returvarme, hvis du har fjernvarme
Hvis du har fjernvarme, så tjek, at temperaturen på returvarmen - det vand, du sender tilbage - ikke er for høj. Du sparer penge ved at sikre det.
Tjek hjemmesider
Tjek din varmeleverandørs hjemmeside. Her vil der ofte være gode, besparende råd. Tjek også hjemmesiden SparEnergi.dk for flere gode råd.
Kilde til listen: Martin Salamon, cheføkonom, Bæredygtigt Forbrug, Forbrugerrådet Tænk.