Krigen i Ukraine har for alvor synliggjort, hvor afhængig Europa er af energi fra Rusland. Og det skal der laves om på.
Tirsdag eftermiddag præsenterer EU-Kommissionen således sin plan for, hvordan Europas behov for russisk gas kan reduceres.
Mandag løftede formand Ursula von der Leyen sløret for hovedlinjerne i udspillet.
Det indbefatter blandt andet, at der skal foretages massive investeringer i at omlægge til grøn energi.
- Vi er nødt til at slippe af med afhængigheden af russisk gas, olie og kul, sagde Ursula von der Leyen ved et pressemøde.
Tre hovedsøjler
Konkret vil EU reducere behovet for russisk gas med 80 procent inden for et år.
Det skal ske gennem særligt tre hovedsøjler, fortalte Ursula von der Leyen.
- Andre leverandører: Rusland skal erstattes med andre leverandører, som er "mere pålidelige". Man vil hovedsageligt gå efter flydende naturgas, som skal komme fra blandt andet USA, Qatar og Australien. Derudover rørledningsgas, som skal komme fra Norge og Nordafrika.
- Mere grøn energi: Den sorte energi skal omlægges til grøn, og det betyder massive investeringer i vedvarende kilder som sol, vind og brint.
- Mere effektiv udnyttelse: Energien skal udnyttes bedre og mere effektivt. Det omfatter eksempelvis renoveringer af bygninger og brug af kunstig intelligens til at optimere energisystemer.
Grundlæggende en positiv ting
Ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) vil EU-planen få "meget stor betydning" for Danmark.
Det skyldes først og fremmest, at størstedelen af den gas, Danmark får nu, kommer fra Tyskland, som får cirka halvdelen af sin gas fra Rusland.
Derudover er Danmark en del af det europæiske energimarked.
- På den måde er vi selvfølgelig meget påvirket af, hvad der sker i Europa, siger Dan Jørgensen til TV 2.
Konkret står Danmark over for en kæmpe omlægning til mere vedvarende energi, og det kræver både tid, penge og ressourcer.
Dan Jørgensen uddyber dog, at han grundlæggende ser det som en positiv ting, at processen speedes op, fordi det i sidste ende er godt for miljøet.
Danmark vil være helt fri
Politisk er der da også fuld opbakning til EU-ønsket om at reducere afhængigheden af Rusland.
Faktisk ønsker Danmark at gå endnu længere - man vil være helt fri fra russisk gas.
Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde søndag, hvor hun præsenterede en aftale om styrkelse af det danske forsvar.
- Det er sagt før, at energipolitik ikke bare er energipolitik. Det er i høj grad også blevet sikkerhedspolitik. Derfor har vi besluttet, at Danmark skal gøres uafhængig af russisk gas.
Præcis hvornår målet skal nås, vides ikke, men Dan Jørgensen udtalte torsdag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn, at forhåbningen er "allerede til næste vinter".
Torsdag og fredag samles EU 27 stats- og regeringschefer til et EU-topmøde i Versailles nær Paris. Her skal energiplanen diskuteres.