Økonomisk linedans: Gyseligt bøfhus-minus
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
163 millioner i underskud i 2017 for Jensens Bøfhus-koncernen, der lever på bankens og venners nåde. Jensens Bøfhus skal være "en elsket klassiker".
Alt tyder på at 2018 bliver året, hvor Jensens Bøfhus skal vise sin levedygtighed.
Efter et underskud på 163 millioner kroner i 2017 er egenkapitalen i koncernen nu i minus med 155 millioner kroner.
Det viser det regnskab, som CVR-registret mandag sendte til offentliggørelse.
Koncernen lever først og fremmest på Skandinaviska Enskilda Banken og en række fynske erhvervsfolks nåde.
Den svenske bank har 158 millioner til gode, mens bøfkædens stifter Palle Skov Jensen har fået lånehjælp fra forretningsvenner på formentlig 40 millioner kroner.
De håber sammen, med bestyrelsesformand Torben Frigaard Rasmussen i spidsen, på en livgivende turn around, der kan skabe sund drift og penge til servicering af koncernens gæld i et fremtidigt perspektiv.
Men det blev ikke i 2017.
I 2017 blev der indgået en ny kreditaftale med koncernens bankforbindelse. Aftalen er forlænget til udløb i 2019 med mulighed for yderligere forlængelse.
Skidt år for Fyns største svineproducent
For andet år i træk kommer Lerche Simonsen i Gelsted ud med stort underskud. Nedskrivninger på 59 millioner i slovakisk selskab trækker ned.
For andet år i træk har en af Danmarks største svineproducenter problemer med indtjeningen.
Lerche-Simonsen i Gelsted sender hvert år 130.000 slagtesvin til slagteriet og har planteavl på 1150 hektar.
Produktionen foregår i de to produktionsselskaber Eskelund A/S og Eskelund Svineproduktion ApS, som begge ejes af familien Lerche-Simonsen.
Desuden er familien medejer af udenlandske landbrugsvirksomheder i Tjekkiet, Slovakiet, Polen og Ukraine.
Slovakiet trækker ned
Hvor det i 2016 kostede Lerche-Simonsen A/S 28 millioner kroner, at man havde sikret sig med renteswaps og tabt penge på salg af værdipapirer, var det sidste år nedskrivninger på 59 millioner kroner i det slovakiske selskab, Slovakiet Invest, der trak indtjeningen og egenkapitalen i minus med 17 millioner kroner.
Nedskrivningerne afspejler indtjeningen, den aktuelle mælkepris og værdierne i selskabet, som familien ejer 40 procent af, oplyses det i regnskabet.
Hermed er egenkapitalen i koncernen decimeret kraftigt og er aktuelt på 1,4 millioner kroner.
Efter offentliggørelsen af regnskabet har Slovakiet Invest afhændet en ejerandel i Tjekkiet Invest med et mindre tab, oplyses det i ledelsesberetningen.
Ifølge Eskelunds hjemmeside beskæftiger Eskelund cirka 30 ansatte i Danmark.
I 2006 købte familien Farma Majcichov i Slovakiet, der omfatter 6.000 hektar landbrugsjord, produktionsanlæg til 3.600 malkekøer og eget mejeri med levering af mælkeprodukter til McDonald'ss.
Lerche-Simonsen A/S ejes af Gitte Lerche-Simonsen, Peter Lerche-Simonsen og Erling Lerche-Simonsen.
Skidt start
Men den er også baseret på en række forudsætninger blandt andet, at de resterende restauranter kan generere overskud og nedbringe gælden.
Men 2018 er ikke startet for godt. Ifølge ledelsesberetningen viser månedsregnskaberne for januar til april 2018 en negativ afvigelse på den ordinære drift.
Det skyldes blandt en forsinkelse i lukningen af uprofitable restauranter og afhændelse af aktiver.
Men netop overholdelse af budgettets tidsfrister er afgørende for at skabe den nødvendige likviditet, hedder det i ledelsesberetningen.
Her slås det dog også fast, at ledelsen for hele 2018 forventer at kunne overholde låneaftalerne og skabe positiv drift.
Omsætningen i kædens restauranter faldt i 2017 med 23 procent til 571 millioner kroner blandt andet som følge af lukningen af syv urentable restauranter.
Der er blandt andet foretaget nedskrivninger på ejendomme, kunst og restaurations-lejemål på i alt 94 millioner kroner.
Det er fortsat nødvendigt at frasælge aktiver for at kunne nedbringe gælden, fastslås det.
I starten af 2018 er der afviklet tre ikke profitable restauranter - heraf en i Sverige. Desuden er en anpart i Odense-restauanten Franck A solgt i starten af 2018.
Bøfhus-kæden omfatter nu 26 restauranter i Danmark, 11 i Sverige og to i Norge. Det samlede antal gæster i 2017 var cirka fire millioner, oplyser kæden.
Færre ansatte skal løfte fynsk biogas til nye højder
Mandag får Nature Energy besøg af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. I 2020 forventer Nature Energy at gå udenlands.
I sidste uge slog Nature Energy sit navn fast som ny stadionsponsor for OB, i dag kommer miljøminister Jakob Ellemann-Jensen på besøg hos Nature Energys anlæg på Midtfyn for at høre mere om biogas.
Og i denne uge vil det fynske biogasselskab lægge sponsornavn til Folkemødet på Bornholm, hvor man samler madaffald ind og omdanner det til gas.
Imens kendskabet til den fynske biogas stiger, skrumper antallet af medarbejdere hos Nature Energy imidlertid.
Siden amerikanske Davidson Kempner og Pioneer Point Partners købte den fynske naturgas af de fynske kommuner, er biogasdelen skrumpet til 50 medarbejdere på Ørbækvej.
50 medarbejdere er fortsat ansat på de syv biogasanlæg rundt om i landet.
20 medarbejdere er nu tilknyttet statens gasnet, Energinet.dk, og 30 ansatte Energi Fyn, der har overtaget den kommercielle gasdel.
De 20 medarbejdere hos Energinet har dog fået kontor på Ørbækvej, og de 30 er som nævnt flyttet til Energi Fyns Odense-adresse.
I løbet af de kommende år er det planen, at der skal udvides med yderligere biogasanlæg i Danmark, men det kan dog komme på tale at etablere nye anlæg i Europa eller USA, inden udbygningen i Danmark er tilendebragt.
Det kommer an på de nye ejere og de kommende års kortlægning af markedet.
- Vi forventer dog ikke at etablere os i udlandet før efter 2020, siger direktør Ole Hvelplund.
Grøn gas i rørene
Ole Hvelplund forventer, at en stadig større del af det danske biogasnet vil blive forsynet med grøn biogas de kommende år.
Håbet er også, at man kan bringe omkostningerne ned på de kommende anlæg og få en bedre udnyttelse af gyllen. Det vil også gøre biogasanlæggene mindre afhængige af statslig støtte.
Selv om de nye ejere er kapitalfonde, frygter Ole Hvelplund ikke, at de vil fokusere på hurtige gevinster.
- Vores ejere håber på sigt at kunne skabe en succes som Vestas inden for biogas. Hos Nature Energy har vi en struktureret og industraliseret tilgang til udnyttelsen af biogas, som man ikke har andre steder i Europa. Desuden har vi et godt hjemmemarked, og så har vi vist, at vi har en sund virksomhed, der kan servicere den gæld, der er i selskabet. Det kan kapitalfonde godt lide. De hader ubehagelige overraskelser, siger Ole Hvelplund.
Bøfhuset skal elskes igen
Med til at få den kendte kæde tilbage på sporet skal blandt andet være "at positionere Jensens Bøfhus som en elsket klassiker. Gæsterne skal i 2018 have en bedre oplevelse når de besøger vores restauranter. I 2018 vil der derfor være fokus på udvikling og træning af kædens ledere, nye signaturretter, nye uniformer og hyggeligere restauranter, ligesom en ny marketingstrategi er ved at blive implementeret", hedder det i regnskabet.