Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Politiet har ingen mistænkte i ny sag om sten på motorvej. Det er fem år siden stenkastsag, hvor kvinde døde.
Der er endnu engang faldet sten på de danske veje.
Lørdag er en tysk familie, der kørte på Fynslundvej ved Esbjergmotorvejen, blevet ramt af sten på bilens forrude, oplyser Sydøstjyllands Politi.
Det er på dagen præcis fem år siden, en tysk kvinde blev dræbt af et stenkast på Fynske Motorvej.
Fynsk byrådsmedlem kalder det mirakel: Søster og hendes familie er i sikkerhed
Det socialdemokratiske byrådsmedlem Ashil Farokh fik sent fredag aften nyheden om, at hans søster, svoger og deres børn er sluppet ud af Kabul.
Frygt og afmagt fylder meget i de her dage hos byrådsmedlem i Assens Kommune Ashil Farokh, men nu også lettelse.
Med sine afghanske rødder har han meget familie og mange venner, som er blevet fanget i hovedstaden Kabul, siden Taliban overtog magten.
Deriblandt var hans lillesøster, hendes mand og deres tre børn, men fredag aften fik han og resten af familien altså det opkald, de havde håbet på. Søsteren og hendes familie var nået ud af Kabul.
Ashil Farokhs anden søster, som bor i København, havde tidligere haft kontakt til lillesøsteren.
De to søstre havde talt i telefon, da familien var på vej til at tage et fly i Kabul, men forbindelsen blev afbrudt, inden familien i Danmark fik at vide, hvortil og hvornår flyet eventuelt skulle flyve.
Men fredag ringede Ashil Farokhs svoger så fra København og fortalte, at lillesøsterens familie fra Kabul inklusiv hendes aldrende svigermor nu er i sikkerhed i Manchester i England.
- Det var en kæmpe lettelse og glæde, og det er jo lidt et mirakel, at de med tre børn og en ældre dame klarede den ud, siger byrådspolitikeren.
Ashil Farokh ser nu frem til at skulle se sin lillesøster igen. Sidste gang, det skete, var ved et besøg i Afghanistan i 2015.
Stadig mange fanget
Han fortæller, at selvom han føler en stor lettelse over, at den nærmeste familie er i sikkerhed, så er der stadig stor bekymring.
- Mine tanker går jo stadig til fætre og kusiner, venner og klassekammerater, som er fanget i Kabul.
- Det er jo ikke kun dem, der har arbejdet med udenlandske folk, der er i fare. Mine bekendte oplever, hvordan Taliban går fra dør til dør, og det er også folk, der har arbejdet for staten og politikere, der er i fare.
Faktisk er der flere, der er begyndt at skrive til Ashil Farokh for at høre, om der er noget, han kan gøre for at hjælpe dem.
- Jeg kan jo ikke sige andet, end at de må søge hjælp på ambassader. Jeg føler en afmagt lige nu, fordi jeg ikke kan gøre mere.
Hans søster, der nu er i sikkerhed, er den femte ud af ni søskende.
Ashil Farokh har familie i Danmark, Libyen, England og Tyrkiet, hvor hans mor også bor, og hun er også meget lettet over, at hendes datter fra Kabul nu er i sikkerhed.
Byrådsmedlemmet flygtede selv fra det talibanske styre i 1992 og kom til Danmark i 2001.
Han sidder i byrådet for Socialdemokratiet.
Der er ikke tilskadekomne i sagen, da det var et mindre stenslag.
- Men det er en anmeldelse, vi naturligvis tager alvorligt, siger Mads Flansmose, der er vagthavende ved Sydøstjyllands Politi.
Politiet spærrede området af fra klokken 16.40 og frem til 17.
Der er endnu ikke nogen mistænkte, og politiet ved derfor ikke, om stenen er faldet eller blevet kastet.
Der har de seneste år med jævne mellemrum været sager om stenkast på motorvejene.
Præcis fem år efter sag på Fyn
Det er lørdag præcis fem år siden, at en anden tysk familie blev ramt af stenkast på Fynske Motorvej. En kvinde døde, mens en mand blev svært invalideret. Parrets søn, der også var med i bilen, var dog uskadt fra ulykken.
Dengang blev der kastet to betonfliser, der var cirka 30 kilo tunge, og to mindre sten på hver 9,5 kilo.
De mulige gerningsmænd er aldrig blevet fundet.
I Sverige er flere danske biler på vej til Bornholm det seneste år også blevet ramt af sten.
Tre spøgelsesbilister på Storebælt i nat
De tre tyske biler nåede at køre over Storebæltsbroen tre gange den nat. Én gang i den forkerte retning og to gange i den rigtige.
I nat fik passagererne i tre tyske biler sig noget af en oplevelse, da de kørte over højbroen på Storebæltsbroen i den forkerte vognbane.
Episoden resulterede i, at Storebæltsbroen i en kort periode mellem klokken 3.30 og 4.00 natten til lørdag var lukket for biltrafik i retning mod Fyn.
Det oplyser vagtchefen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV 2.
Utilstrækkelig skiltning
De tre tyske biler var ifølge politiet på vej fra Hamborg og videre til Sverige. Her opstod miseren, da der i løbet af natten blev udført noget kortvarigt vejarbejde på Storebæltsbroen, der midlertidigt førte trafikken over i den modsatte vejbane.
Her er det Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis opfattelse, at der i forbindelse med fjernelse af skiltning og afgrænsning ikke var tilstrækkelig vejledning af bilisterne, og således kunne de tre tyske biler fortsætte i den forkerte vejbane.
Politiet fortæller, at vejarbejdet fandt sted ved Sprogø, men det er helt fjernet nu, hvorfor politiet ikke ved, præcis hvor det gik galt.
Det ligger dog fast, at de tre tyske biler kunne fortsætte hele vejen over højbroen indtil de nåede betalingsanlægget - fra den forkerte side.
Tilbage i den rigtige færdselsretning
Da bilerne nåede betalingsanlægget, blev politiet samt Sund & Bælt gjort opmærksomme på de tre spøgelsesbilister og valgte at lukke broen i retning mod Fyn.
Da de nåede betalingsanlægget, gik det op for tyskerne, at den var gal. De tre biler vendte om og kørte tilbage over Storebæltsbroen mod Fyn – denne gang i den rigtige færdselsretning – for at lede efter vejarbejdet eller en afkørsel, hvor de kunne vende rundt.
Men vejarbejdet var, så vidt politiet ved, fjernet, da bilisterne kom tilbage, og derfor fortsatte de hele vejen over Storebæltsbroen, indtil politiet fik kontakt til dem ved Knudshoved på Fyn.
En menneskelig fejl
De tre tyskere var ”noget chokerede” over oplevelsen, siger vagtchefen, som dog roser bilisterne for at have vendt rundt, da de opdagede, at de befandt sig på et uhensigtsmæssigt sted.
Politiet siger, at de betragter det som en menneskelig fejl, og at man ikke foretager sig noget videre i sagen. Tyskerne blev derfor sendt godt videre mod Sverige.
Derfor er det også svært for politiet at afdække, præcis hvad der gik galt, siger vagtchefen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
De danske biler bliver ramt på E65 mellem Malmø og Ystad i Skåne i Sverige.
Senest blev en svensk bil ramt fredag formiddag på motorvejen. Det er 118. gang i år, at svensk politi har en sag om stenkast mod biler på E65.
Langt de fleste af sagerne har, i modsætning til fredagens sag, været rettet mod danske biler.
De første meldinger om stenkast på E65 kom i april, og siden har svensk politi styrket indsatsen langs vejstrækningen. Ingen er dog blevet anholdt for at stå bag stenkastene, og politiet er heller ikke kommet nærmere et motiv.