Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Killingesæsonen slår alle rekorder i den tid Dyrenes Beskyttelses internater har eksisteret. Det fynske internat er det med flest katte indskrevet.
Aldrig har Dyrenes Beskyttelses internater haft så mange katte, som de har i øjeblikket. Ved udgangen af juli måned var 1.525 katte og killinger indskrevet på landets otte internater. Dermed slår det rekorden fra oktober 2014, hvor antallet var på 1.246.
- Med alt den fokus Dyrenes Beskyttelse de seneste år har haft på dumping af katte, kan det godt undre mig, at tallet er blevet så højt i år, men på den anden side, er det positivt, at dyrene i det mindste ender i trygge hænder, når de findes hjælpeløse og uden nogen ejere som vil tage sig af dem, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.
Brug for flere plejefamilier: Flere end 240 killinger på Fyns Internat
Der er lige nu flere end 700 efterladte kattekillinger på Dyrenes Beskyttelses otte internater - flest af alle er der på Fyns Internat. - Sørgeligt højt tal, mener Dyrenes Beskyttelse.
Sommeren er højsæson for familieforøgelser i kattefamilier og i forlængelse heraf også for efterladte kattekillinger. Allerede her i starten af sommersæsonen er der fyldt godt op på Dyrenes Beskyttelses otte internater i Danmark.
Allerflest er der på Fyns Internat i Ejby, der ifølge internatleder Lene Frahm lige nu passer flere end 240 killinger. Alle de mange killinger er dog ikke på selve internatet samtidig, forklarer internatleder Lene Frahm.
- Vi har allieret os med omkring 100 plejefamilier, der passer killingerne, indtil de er 12 uger gamle. Herefter kommer de tilbage til os, og så finder vi nye hjem til dem, fortæller Lene Frahm til TV 2/Fyn.
Hun forklarer, at internatet stiller alting til rådighed for plejefamilierne, blandt andet mælkeerstatning, kattelegetøj og grus, og så får plejefamilierne killingerne, som de passer fra de er ofte helt små og altså indtil de er 12 uger gamle.
- Det kan være et stort arbejde. Nogle af dem skal have flaskemælk hver tredje time og har brug for masser af omsorg, siger Lene Frahm.
Brug for flere plejefamilier
Selv om Fyns Internat har fået tilknyttet et stigende antal plejefamilier, så stiger antallet af efterladte katte lige nu endnu hurtigere. De har derfor brug for endnu flere plejefamilier til at tage sig af de hjemløse kattekillinger.
- Vi har lige nu over 200 killinger ude i pleje. Vi har også været så heldige, at der er rigtig mange, der har henvendt sig som plejefamilier, efter vi har søgt. Men vi kan altid bruge flere, og især til dem, der kan have en missemor, der kræver ro og at der ikke er andre dyr. Det kan være rigtig svært at opfange de familier, siger Linette Poulsen, der er veterinærsygeplejerske på Fyns Internat, men understreger hurtigt:
- Vi kan altid bruge flere plejefamilier.
Fordi der lige nu bliver afleveret rigtig mange killinger, som skal ud til plejefamilierne, vil der senere på sommeren være tilsvarende mange 12 uger gamle killinger, der skal bruge en familie, hvor de kan leve et trygt, fremtidigt katteliv.
- I slutningen af juli og august er der rigtig mange killinger her, som er klar til formidling. Så der er helt klart et større pres på internaterne, siger Linette Poulsen.
Mange nye killinger hver dag
I sommermånederne får Fyns Internat rigtig mange killinger ind på internatet hver eneste dag. Lige nu er der dage, hvor der kommer op mod 30 nye killinger ind.
- Den her lille killing, siger veterinærsygeplejersken og kigger ned på den blot få uger gamle killing, som hun står med i hånden, er blevet fundet i Fredericia. Den gik alene ude i det fri og havde ikke nogen mor. Så hun tog den ind, gav den noget modermælkserstatning og kom så med den her til os.
Hun fortæller, at det er svært at sige noget generelt om, hvor de mange killinger kommer fra.
- Nogle bliver dumpet, nogle bliver bare sat i papkasser og andre går rundt derude alene, siger Linette Poulsen.
- Sørgeligt højt tal
Dyrenes Beskyttelses har onsdag lavet en rundspørge til foreningens otte landsdækkende internater. Den viser, at det samlede antal af efterladte killinger her midt i uge 27 er på 716 i alt.
Sæsonen er ikke engang ved sit højdepunkt endnu, og antallet stiger dagligt.
- Det er et sørgeligt højt tal, som vi desværre ser hver sommer. Killingerne bliver efterladt både med og uden deres mor, ofte fordi ansvaret for den større mængde katte er blevet for omfattende for ejeren, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Fyns Internat har flest
Ud af de 1.525 katte, havde Fyns Internat 399 af dem ved udgangen af juli måned. Det er derfor det internat med flest katte indskrevet i øjeblikket.
- I øjeblikket kommer killinger i en lind strøm retur fra deres plejefamilier, hvor de har opholdt sig, indtil de blev gamle nok til formidling. Så hver dag må vi være kreative med at finde ny plads til katte, der er klar til at blive adopteret, siger Lene Frahm, internatleder på Fyns Internat.
- Vi har så travlt, at vi ikke engang når at sætte katte op på Dyrenes Beskyttelses hjemmeside, siger Lene Frahm.
Lene Frahm opfordrer derfor folk til at besøge et internat i åbningstiderne i stedet for at kigge på hjemmesiden, hvis man drømmer om et nyt familiemedlem.
Dansende katte er sluppet løs på Nordfyn
Selvom musicalen CATS har et ry som lettere uforståelig og svær, så har Nordfynsspillene kastet sig ud at opføre den kendte Broadway musical på en udendørs scene for første gang i Danmark.
Sminken sidder lige i øjet - i katteøjet. Store og små skuespillere forvandler sig møjsommeligt til kære killinger og velvoksne hankatte i sminkerummet bag scenen i Otterup, hvor der tirsdag er premiere på årets friluftsmusical CATS.
Musicalen er instrueret af Jesper Nielsen, der også har nyoversat stykket. Musicalen er aldrig før blevet vist som ren amatørforestilling i Danmark, og det er kun anden gang i verden, at den opføres udendørs. I London og New York er den blevet spillet uafbrudt gennem de seneste 20 år.
- Jeg har i 10-12 år tænkt, at den her musical bør man spille på de store friluftsscener. Men ingen har turde, for den kan virke både svær og kedelig. Men nu skulle det være. Jeg kiggede på de gamle oversættelser, men savnede de mange referencer til London. Så i min version er den danske tekst så tæt på den engelske som muligt. Den er jo skrevet af T.S. Elliot, som er en af Englands største forfattere, siger Jesper Nielsen.
Rammer alle cylindre
Også musikken er svær at komme uden om for Jesper Nielsen.
- Det er Andrew Lloyd Webbers flotteste musik. Alle kender sangen Memory. Det er smukke tekster, som udsiger noget om at være kat, men også om at være menneske. Ellers var det jo ikke interessant for os.
- Jeg kunne se nogle muligheder i at lave en stor og festlig forestilling med dans, trylleri, leg musik og flotte tekster. Den rammer på alle cylindere, synes jeg, siger Jesper Nielsen.
Èn stor familie
Traditionen tro er der mange af skuespillerne, som kender hinanden på kryds og tværs. I år er der for eksempel Christian Otzen og Emma Kristensen, som har to af hovedrollerne som henholdsvis Munkustrap og Demeter. De spiller kærester i CATS, og de er det også privat.
En mor og datter er også at finde på scenen, nemlig Tanja og Amaya Atkinson. Og det kræver øvelse at spille kat.
- Jeg har øvet mig, der hjemme inde på mit værelse. Så har jeg nogen gange øvet mig i at være en kat, siger Amaya Atkinson.
For mor Tanja Atkinson er det en god oplevelse være på scenen samme med sin datter.
- Det er så hyggeligt, det er en fælles ting vi har sammen hver sommer, siger Tanja Atkinson
Shrek-succes er prisnomineret
Sidste år var det Shrek, Fiona, æslet og mange flere, der indtog friluftsscenen i Otterup. Opsætningen af musicalen Shrek har udløst en nominering til Den fynske kulturpris. Æslet blev spillet af Christian Otzen, der også i år har en af hovedrollerne.
En mærkelig musical
CATS er en omdiskuteret musical, også i musicalkredse. Selv om den indiskutabelt har vist sin berettigelse på Broadway og i London, så er der stadig mange, der mener, at den er ret uforståelig og en omgang avanceret moderne dans forklædt som en musical. Så hvordan tør en amatørscene på Nordfyn binde an med den?
- På Nordfynsspillene sætter vi en ære i at spille det, som de andre ikke spiller. Nogle forestillinger hvor vi vover pelsen. På den måde tiltrækker vi dygtige og modige skuespillere. Og så er der mange roller, så man kan belønne et stort ensemble, siger Jesper Nielsen.
En af de talentfulde unge er 19-årige Albert Buchreiz fra Midtfyn, som går på gymnasiedelen af Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense. Han har allerede været med i flere musicals og drømmer om at gøre dans og performing til sin levevej.
- Albert er nok den dygtigste danser lige nu på den fynske musicalscene. Han er sød, grundig og tjekket og hjælper sine medspillere. Når man er så dygtig som Albert kunne man godt blive en diva, dem er der jo nogle stykker af i den her branche, men han er det stik modsatte, siger Jesper Nielsen.
Singing in the rain? Nej tak
Katte er ikke glade for vand. Det er kattekostumer, kattemakeup og kattehår heller ikke. Derfor krydser Jesper Nielsen alle fingre for tørvejr.
- Vi kigger nervøst på vejrudsigten hver dag, for hår og sminke er i fare, hvis det begynder at regne. Desuden har vi givet os selv det benspænd, at hele ensemblet er på scenen konstant, så der ingen steder at gemme sig, hvis det regner. Så det skal det ikke, siger Jesper Nielsen.
CATS på film
Hvis det bliver en kølig aften ved Otteruphallen, men behovet for flere katte er tilstede, så er der lunt håb forude. CATS the Movie kommer i biograferne til december med blandt andet Taylor Swift og Judi Dench i bærende roller.
Billetter kan købes her: http://nordfynsspillene.dk
Om musicalen CATS
CATS foregår i London i 1939. I en baggård mødes ”the jellicle cats” til det årlige bal, hvor de vælger én kat, der skal reinkarneres og have et nyt liv. Mødet ledes af den gamle kat, Old Deutoronomy.
En efter en aflægger de audition, og kattene overvejer de forskellige kandidater. Grizzabella, som ingen af de andre kan lide, vil også prøves, men mobbes ud.
Kattene er lige ved at vælge Gus, den gamle teaterkat, da Old Deuteronomy kidnappes af Macavity. Old Deuteronomy trylles tilbage af Mr. Mistofeles. Han forlanger at kattene lytter til Grizzabelle, og da de har hørt hendes sang (Memory) vælger de hende.
Vokse katte bliver overset
De voksne katte bliver i øjeblikket overset til fordel for killinger, og derfor venter længere tid på deres næste hjem. Men Lene Frahm fortæller, at der er en lang række fordele ved at anskaffe sig en voksen kat i stedet for en killing.
- En kat i den voksne alder er mere rolig, hænger ikke i gardinerne eller vælter potteplanten. De har allerede en veludviklet personlighed sammenlignet med killinger, der kan være mere udfordrende for en ny katteejer.
kopieret!
Kristian Hald trillede en tåre efter eksklusionen fra den socialdemokratiske byrådsgruppe i Kerteminde, det fortæller han i nyt stort interview på TV 2 Fyn lavet dagen efter, at hans partifæller valgte at smide ham ud på grund af partiskadelig virksomhed og illoyalitet.
- Der har været mange følelser i spil, og jeg vil indrømme, at da jeg kom hjem i aftes og satte mig i sofaen, der trillede jeg også en tåre. Jeg er ikke lavet af stål, og det har været en lang proces det her, og jeg synes ikke altid, at politik er retfærdigt, men jeg kan se mig selv i øjnene, siger Kristian Hald.
Den nu ekskluderede byrådspolitiker er stadig vred på sin tidligere partifælle, borgmester Kasper Ejsing Olesen (S), som han mener har været uordentlig. Kristian Hald beskylder borgmesteren for at have løjet flere gange.
- Jeg er en smule trist på demokratiets vegne, siger Kristian Hald.
Eksklusionen fra den socialdemokratiske gruppe kom efter, at Kristian Hald offentligt havde erklæret mistillid til borgmester Kasper Ejsing Olesen, og krævet hans afgang.
Efter en uges kritik blev der indkaldt til et ekstraordinært møde i den socialdemokratiske byrådsgruppe, hvor der kun var et punkt på dagsorden. Punktet handlede om udelukkelse af Kristian Hald fra gruppen på grund af partiskadelig virksomhed og illoyalitet. På mødet, der kun varede fire minutter, valgte ni ud af gruppens ti medlemmer at stemme for en udelukkelse fra gruppen. Kun Kristian Hald selv stemte imod.
- Jeg kan ikke det her uordentlighed. Jeg kan ikke sidde og være med til, at borgmesteren kan slippe afsted med at lyve gentagne gange. Det er også mit mandat, og jeg synes, at jeg har et ansvar. Jeg har også tre drenge derhjemme, som skal ud i den her verden, og dem vil jeg gerne vise, at det er OK, at gå sine egne vegne, og stå på det man tror på. Det har jeg det godt med.
Formelt er Kristian Hald “kun” blev udelukket fra den socialdemokratiske byrådsgruppe, og nu skal andre organer i Socialdemokratiet afgøre, om Kristian Hald også skal smides ud af partiet generelt.
Kasper Ejsing Olesen vil ikke kommentere på Kristian Halds beskyldninger, men i et facebookopslag fra sidste søndag skriver han således:
- Jeg er ikke gået ind i politik for at skulle angribe personer, eller selv blive angrebet som person, det er jeg simpelthen ikke skabt til og kan og ønsker ikke være i det.
Medarbejderne i Orifarm, der med egne ord er "Danmarks største inden for håndkøbsmedicin og kosttilskud", har fået overleveret en af de mere triste beskeder.
Virksomheden, der har hovedsæde i Odense, har besluttet at nedlægge i omegnen af 70 stillinger.
Det bekræfter direktør for Orifarm Erik Sandberg over for TV 2 Fyn.
- Det er korrekt, at vi planlægger en mindre tilpasning, oplyser han i et skriftligt svar.
Rammer ikke produktionen
Kommunikationschef hos Orifarm Kristian Lysgaard fortæller til TV 2 Fyn, at der er tale om administrative stillinger, der nedlægges, og at de alle er varslet. Fyringerne rammer ikke produktionen, slår han fast.
Han oplyser videre, at man forventer, at processen med fyringerne er gennemført “sidst på ugen”.
Årsagen til de omkring 70 fyringer blandt de 2300 medarbejdere, der er i hele organisationen, er en strategisk beslutning, forklarer Kristian Lysgaard.
Han afviser samtidig, at det skyldes faldende omsætning eller stigende udgifter på markedet.
- Det er altid kedeligt, når det skal ske, men det er nødvendigt for vores mål, siger Kristian Lysgaard.
Indgik stor aftale i september
I september sidste år kunne Orifarm offentliggøre, at de havde indgået en aftale med investeringsfirmaet Carlyle’s Global Credit platform.
Investeringen havde det til formål at understøtte Orifarms fremtidige vækst.
- Den strategiske investering ventes at styrke Orifarms fortsatte ekspansion i Europa, både organisk og gennem opkøb, og derved øge adgangen til medicin af høj kvalitet til overkommelige priser for så mange forbrugere som muligt, lød det dengang fra Orifarm i en pressemeddelelse.
Orifarm blev grundlagt i 1994 af Hans og Birgitte Bøgh-Sørensen og vil efter denne transaktion fortsat være ejet af familien.
12,5 dage om året er Jeppe Lundblad tvunget til at holde døren til herretøjsforretningen Uffe Jensen & Co låst, selvom kunderne går købsparate forbi hans butiksvinduer.
Sådan behøver det dog ikke være meget længere.
Fordi butikken ligger i Bogense, hvor der bor færre end 15.000 indbyggere, vil erhvervsminister Morten Bødskov (S) lade kommunen bestemme, hvor tit og hvornår døren skal være aflåst.
Det vil sige, at kunder i princippet kan shoppe løs i de fysiske butikker alle 365 dage om året - også på helligdage.
Ny lukkelov kan ændre åbningstiderne i dine lokale butikker
Regeringen vil modernisere lukkeloven og give butikker i byer med et indbyggertal på under 15.000 mulighed for at holde åbent på årets lukkedage.
Visionen er at 'skabe mere handelsliv i Danmarks mindre byer, sikre flere arbejdspladser, styrke den lokale turisme og skabe stærkere lokalsamfund'.
Men forslaget vækker ikke begejstring i HK Handel, som er de butiksansattes fagforbund.
- Det er bekymrende, for det vil på sigt udsulte vores branche, så det kun er unge og ældre, der kan arbejde i den. Jeg frygter, at alle de andre vil søge væk, fordi de ikke kan få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen, fagforeningens formand Mette Høgh i en pressemeddelelse.
SVM-regeringens forslag giver butikkerne i de mindre byer mulighed for 12,5 ekstra åbningsdage om året.
12,5 dages ekstra omsætning
Bogense falder med sine små 4.000 indbyggere durk indenfor kategorien. Det glæder Jeppe Lundblad.
- Det betyder meget, at vi får mulighed for at servicere de turister, som kommer til Bogense. Det er nogle gode dage, vi går glip af, siger herretøjsforhandleren.
Han forestiller sig ikke, at han kommer til at sælge mange skjorter og slips anden juledag, men særligt forårets helligdage er vigtige.
- Når turisterne kommer til byen, og det gør de tit i forlængelse af helligdagene, er det vigtigt, vi kan servicere dem. Hvis jeg selv er på tur, sidder pengene lidt mere løst, og det vil vi gerne udnytte, siger Jeppe Lundblad.
De potentielt 12,5 dage ekstra, hvor døren ikke behøver være låst, vil uden tvivl skabe mere omsætning - hvor meget ved Jeppe Lundblad ikke.
- Det er der ingen, der kan spå om, men det vil helt klart påvirke omsætningen, siger han.
Ikke for store byer
Muligvis mindes du at have købt bukser i Bogense under en forlænget helligdagsferie - og hvorfor så nu en særlig regel, tænker du, når butikker før har kunnet holde åbent på helligdage?
Indtil nu har de små købsstader ifølge erhvervsminister Morten Bødskov skulle igennem “en masse bureaukrati og bøvl” for at få lov til at holde åbent på helligdage - og gerne i forbindelse med ekstraordinært og enkeltstående festivitas i byen.
Det vil ministeren fjerne med forslaget om at ændre lukkeloven.
- Nu bliver det op til kommunerne selv at tage stilling til, om man vil benytte sig af muligheden for også at holde åbent på de dage, der i dag er lukkedage. Det skal forhåbentlig give mere liv i gaderne, siger Morten Bødskov.
De større byer skal dog ikke holde vejret i håb om, at de også får lov til at holde åbent på helligdage.
- Hvis man bare fuldkommen fjerner lukkeloven over alt i landet, ved vi, at det vil udtømme de små bysamfund. Derfor har vi fundet den her balance, som skal betyde, at vi når målet om at skabe mere liv i vores lokalsamfund, understreger ministeren.
Kun fire byer på Fyn vil ikke få glæde af den nye lukkelov. Det gælder Odense, Svendborg, Nyborg og Middelfart.
Det var ikke terrorbilligelse, da en i dag 42-årig kvinde 7. oktober 2023 skrev "Ingen ord kan beskrive, hvor smukt det var at stå op til den nyhed", på et Facebook-opslag med en nyhed om Hamas' angreb på Israel.
Det skriver Fyns Amts Avis ifølge Ritzau.
Kvinden var tiltalt for at have billiget et terrorangreb ved at have skrevet ovenstående efterfulgt af emojis med V-tegn og det palæstinensiske flag og ordene Free Palestine (befri Palæstina, red.) på et opslag fra Ekstra Bladet på Facebook.
Ifølge Fyns Amts Avis forklarede kvinden, at hun ikke vidste, at det var Hamas, der stod bag angrebene. Anklageren mente, at det måtte hun have vidst.
Retsformanden fandt ikke anklagerens påstand bevist
Kvinde frifindes for anklage om at hylde terrorangreb i Israel
En kvinde fra Fyn er onsdag blevet frifundet for en anklage om, at hun i en kommentar på Facebook billigede Hamas' terrorangreb mod Israel 7. oktober sidste år.
Det oplyser den 28-åriges forsvarer, advokat Helene Brædder. Tiltalen blev rejst på grund af hendes kommentar i december på Politikens side på Facebook.
Hun reagerede på en artikel om 7000 døde børn i Gaza og skrev:
"Der har været krig i 73 år men først NU slår Hamas for alvor tilbage. Med god grund!"
Men Retten i Odense har fastslået, at kvinden ikke havde forsæt til at overtræde en bestemmelse i straffeloven, oplyser forsvareren.
Der har været stilhed om årsagen fra de tre ejere, efter at et tag under konstruktion på Flemløse Biogas styrtede sammen.
Men nu har ejerne via deres forsikringsselskab Almindelig Brand kortlagt årsagen til ulykken. Og den stemmer meget godt overnes med de oplysninger, som Arbejdstilsynet kom med for nyligt.
”Kollapset på Flemløse Biogasanlæg kan med overvejende sandsynlighed henføres til brud i IPE-profilerne (stålbjælkerne), der fungerede som understøttende dragere for betonformen."
Det fremgår af en pressemeddelelse som hovedaktionæren i Flemløse Biogas, Kurt Poulsen, har sendt til TV 2 Fyn.
“Undersøgelserne afslører markante fejl i beregningsgrundlaget samt væsentlige afvigelser i udførelsen. Disse forhold har medført en kritisk overbelastning af materialerne og dermed forårsaget kollapset,” fremgår det videre af pressemeddelelsen.
Hyrede nogle af dygtigste eksperter
Ifølge Arbejdstilsynet havde det tyske firma Formtec Spezialschalungs GmbH & Co ikke sikret, “at støbeformskonstruktionen under det midlertidige arbejde, ophold eller færdsel i højden i forbindelse med støbning af betontaget på siloen var egnet og tilpasset hertil, så anvendelsen er sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlig”.
Kurt Poulsen fortæller, at han påtager sig det overordnede ansvar, men oplyser samtidig, at havde stor tillid til det tyske firma.
- Jeg har hyret nogle af de dygtigste eksperter i Europa til at bygge tanken. Entreprenøren EnviTec Anlagenbau er en af Tysklands førende entreprenører inden for opførelse af biogasanlæg, og deres belgiske underleverandør, BioDynamics, er specialister i at bygge betontanke.
- De er begge eksperter på området med mange års erfaring. Derfor har jeg selvfølgelig også haft stor tiltro til, at alt foregik efter alle forskrifter.
Alle på nær en er hjemme
Ulykken, der skete 26. november sidste år, har påvirket medarbejder voldsomt, fortæller Kurt Poulsen. Han er også selv meget påvirket og fortæller, at ulykken “for altid vil sidde i os”.
Efter ulykke fik Flemløse Biogas to strakspåbud. Et, fordi byggeriet ikke var anmeldt rettidigt, og et, fordi der manglede en plan for sikkerhed og sundhed.
Også her lægger Kurt Poulsen sig fladt ned.
- Det er mit ansvar, og det har jeg fået et strakspåbud for. Det har jeg taget til efterretning, og jeg har foranlediget, at begge dele bringes i orden.
Kurt Poulsen oplyser sidst i pressemeddelelsen, at Flemløse Biogas er blevet oplyst, at de seks tilskadekomne fra ulykken alle er i bedring og ikke ser ud til at får varige mén..
- Alle på nær en er nu hjemme og har det godt. Den sidste skal gennemgå en operation i sit ben, men har det ellers okay, siger han.
Det er vinter, det er koldt, og det er mørkt.
Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik i denne uge fokus på skolepatruljerne, der trodser vind og vejr, og sikrer sikker trafik omkring skolen om morgen.
- Vores elever møder op, om det regner eller sner, og det er vigtigt at anerkende dem, så de føler, at vi værdsætter det de gør, siger Maja Høj-Sunesen, der er skolelærer på Risingskolen.
Ugen markeres ved, at alle byens 17 skolepatruljer får tilsendt gifler, chokolade og kakao.
Det er et spørgsmål om timer, før Barfoed Group kan fortælle, hvad årsagen er til, at en svalegang på en etageejendom i Munkebjerg Park faldt ned.
En person omkom i forbindelse med arbejdsulykken, der skete fredag 24. januar. To personer kom lettere til skade.
Siden ulykken er der blevet arbejdet på at finde frem til, hvordan ulykken kunne ske, og status er ifølge Frederik Barfoed, der er bygherre og koncerndirektør i Barfoed Group, der har stået for projekteringen og byggeledelsen på byggeriet i Munkebjerg Park i Odense.
Ingen overraskelser
- Vi forventer, at vi senere i dag (mandag, red.) eller i morgen, kan redegøre for den præcise årsag er til ulykken, og hvor ansvaret ligger, fortæller Frederik Barfoed til TV 2 Fyn og uddyber, at der ikke er kommet nogle overraskelser frem i forhold til hans tidligere vurderinger af årsagen til ulykken.
Lørdag forklarede han, at der ikke var fejl i den sikkerhed, der er på byggepladsen, men at det snarere handlede om en konstruktion, der bristede.
Frederik Barfoed fortæller videre, at der er blevet arbejdet i døgndrift hele weekenden på at sikre de sidste værn, så beboerne kan komme tilbage.
Derudover har man rådført sig med “myndigheder” for at få sikkerhedsgodkendt boligerne.
- Takket været et godt samarbejde med de respektive myndigheder, så forløber det planmæssigt, og vi er fortrøstningsfulde, da alle myndigheder har sikkerhedsgodkendt boligerne, så folk kan vende hjem.
Mulighed for krisehjælp
Frederik Barfoed lægger ikke skjul på, at de sidste par dage har været nogle af de hårdere af slagsen. Men ulykken har også sat følelser i kog hos andre, og det har de givet udtryk for over for virksomheden Barfoed Group.
- Mit firma har ikke været den daglige byggeledelse, og det har gjort, at vi er blevet udsatte for nogle voldsomme angreb fra folk, der ikke har kendskab til, hvordan det har hængt sammen, forklarer han og uddyber:
- Det er Rambøll, som har projekteret og har den daglige byggeledelse. og det har vi skulle forklare mange mennesker.
Ulykken fandt sted ligesom Frederik Barfoed var ved at besigtige lejlighederne sammen med en række medarbejdere fra både Barfoed Group og ingeniørfirmaet Rambøll.
De er alle blevet tilbudt psykologkritisk krisehjælp, som de samles til mandag eftermiddag, fortæller Frederik Barfoed.
Udover issvømning, sauna og andre indendørsaktiviteter, kunne Faaborg vinterdage også byde på andre specielle former for aktivitet i kulden.
Her er det hækling og strik i vildmarksbade helt ude ved vandkanten. I tre bade kunne man få lov at nørkle i det varme vand eller tage en dukkert i det kolde.
- Jeg læste om det, og så tænkte jeg, at det lød sjovt. Det kunne jeg godt tænke mig at prøve, siger Anne Poulsen der var forbi arrangementet søndag formiddag.
Koordinator for arrangementet, Johanne Holten, forventer, at arrangementet vender tilbage igen næste år.
Fredag skete endnu en dødelig arbejdsulykke på Fyn, hvor en svalegang styrtede ned fra fjerde til tredje sal, og kostede en medarbejder livet.
Det skete ved Munkebjerg Park, hvor det er ingeniør- og rådgivningsvirksomheden Rambøll, der har stået for byggeledelse og projektering af byggeriet.
Og mens bygherrer og koncerndirektør i Barfoed Group, Frederik Barfoed, med forbehold, kaldte byggepladsen sikker, mangler der stadig svar på, hvordan det kunne ske at en hel svalegang styrtede ned og kostede en ansat livet.
- Vi kan sige med sikkerhed, at der ikke er fejl i den sikkerhed, der er på byggepladsen. Og så skal vi tage forbehold og vente på myndighedernes svar. Det her handler ikke på nogen som helst måder om sikkerhed, der ikke er opfyldt. Det handler om en konstruktion, der brister, slog Frederik Barfoed fast lørdag.
Barfoed Group ejer og udlejer omkring 4.500 lejemål herunder en lang række i Odense.
Svarene mangler fortsat
Derfor har TV 2 Fyn rakt ud til Rambøll for at få svar på, hvordan ulykken kunne ske.
I et svar på mail, er det begrænset, hvad der kan siges. Rambøll skriver, at det fortsat er ved at blive analyseret, hvad der gik forud for, at svalegangen pludseligt styrtede ned.
- Det er desværre ikke så meget vi kan sige på nuværende tidspunkt, hvor undersøgelserne stadig er i gang.
- Vi har stået for projekteringen og byggeledelsen på byggeriet i Munkebjerg Park i Odense. Vi er dybt berørte og vores tanker og kondolencer går til den afdøde og de berørte af ulykken. Vi har bistået både bygherre og myndigheder med at sikre, at der ikke sker flere ulykker på boligblokken, hvor svalegangen kollapsede, hvor myndighederne ophævede politiafspærringerne i går og man igen sikkert kan bevæge sig sikkert rundt.
- Lige nu arbejder vi intensivt med at beregne og analysere, hvad der skete. Samtidig er vi i dialog med både bygherrer og myndighederne i deres videre arbejde med at finde årsagen til ulykken.
Fyns Politi har færdiggjort deres arbejde i området, og har ikke yderligere kommentarer til sagen mandag formiddag.
OB er godt i gang med et forberede sig til forårssæsonen i 1. division, og i fredags spillede fynboerne 2-2 mod Silkeborg i en træningskamp.
Et af kampens højdepunkter var en flot scoring af 20-årige Max Ejdum, og netop han bliver en vigtig spiller for OB i fremtiden.
Det talte de om i weekendens udgave af Stemmer Fra Ådalen, hvor panelet satte fokus på Max Ejdums betydning for OB.
”Han er nøglespilleren for OB og den vigtigste spiller i OB’s startopstilling,” siger journalist og OB-fan Jonas Knudsen i podcasten.
Han bliver bakket op af Daniel Lerke Ramming, der har fulgt OB fra tribunen i mere end 25 år.
”Han er en yndlingsspiller, og han har mange af de dyder, som en OB-spiller skal have”, siger Daniel Ramming.
Hele udsendelsen kan ses på YouTube hos Stemmer Fra Ådalen.
Når stjerner som Kylie Minogue, Green Day, Christopher, Jada, Kesi og Lukas Graham til sommer gæster Tinderbox, får de følgeskab af en række flere artister fra både ind- og udland, som festivalen i dag har afsløret navnene på. Det oplyser festivalen i en pressemeddelelse.
Scissor Sisters, The Streets, Natasha Bedingfield, Reyna Tropical, Dizzy Mizz Lizzy, Love Shop, Hugorm, Ida Laurberg og August Høyen.
Ovenstående er netop føjet til plakaten hos festivalen, der i den seneste tid har været i vælten, fordi det er kommet frem at lokalplan har betydet, at tilladelserne til afholdelse af festivalen ikke har været helt fyldestgørende.
Flere indbyggere ved Teglværksvej i Odense er indtil klokken cirka 11.30 uden vand som følge af et akut ledningsbrud, oplyser VandCenter Syd på sin hjemmeside. Også i Hjulets Kvarter er vandet lukket indtil klokken cirka 10 som følge af reparationsarbejde. Det skriver TV2.