Små gymnasier presset på elevtal: - Jeg ville ikke føle mig lige så tryg på et stort gymnasium

Faldende elevtal er en udfordring for flere fynske gymnasier, men uden gymnasier i små byer, ryger ungdomskulturen, mener elevrådsformænd.

Anden årgang på Faaborg Gymnasium tæller to klasser, og på hele gymnasiet er der kun 185 elever, hvilket er langt under landsgennemsnittet.

Men gymnasierne i de mindre byer er vigtige at bevare, for ellers kommer det til at koste på ungdomskulturen. 

Det mener Liva Sofie Busk, der er elevrådsformand og går i 2.G på Faaborg Gymnasium.

- Jeg tror helt klart, at et gymnasium skaber liv for unge. Der ville være meget få unge i Faaborg, hvis ikke det var her. Jeg tror, at Faaborg ville blive en pensionistby, siger hun. 

En ny opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at både Faaborg og Midtfyns Gymnasium kan risikere at lide økonomisk på grund af dalende elevtal. 

Antallet af elever på de enkelte gymnasier er tæt forbundet med det såkaldte udkantstilskud, og derfor kan dalende elevtal betyde færre penge. 

Alvorlig og risikabel tid

I alt 26 gymnasier i Danmark modtager tilskuddet, og kun to af dem har oplevet, at der er kommet flere elever i perioden 2012-2020. 

Ifølge børne- og undervisningminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er gymnasierne på vej ind i en "alvorlig og risikabel tid", og derfor har hun varslet, at man ønsker at gribe ind politisk for at sikre, at også gymnasier i mindre byer har en fremtid efter 2030.

Liva Sofie Busk skal have sin studenterhue, lang tid før at Faaborg Gymnasium eventuelt kan komme i fare, men hun føler alligevel stærkt for, at den sydfynske by skal bevare sit gymnasium. 

- At der er det her gymnasium, hvor folk kommer hen, og der er et vildt godt sammenhold, skaber det her fede ungdomsmiljø, hvor folk er tætte med hinanden. Jeg tror helt klart, at gymnasiet er med til at redde Faaborg i forhold til at få skabt det her ungdomsmiljø, siger hun. 

Samtidig mener hun, at der kan være fordele ved små gymnasier, som ikke er tilstede ved de større gymnasier, hvor mange elever søger hen. 

- Man kender ligesom alle. Vi har et meget stærkt fællesskab, synes jeg.

Tætte relationer

Den holdning bakker Julie Jensen fra 2.G på Midtfyns Gymnasium op om. Det er det andet fynske gymnasium, der risikerer lavere udkantstilskud. Gymnasiet tæller 410 elever. 

- Jeg ville ikke føle mig lige så tryg, hvis jeg gik på et stort gymnasium, siger Julie Jensen. 

- På Midtfyns har vi også nogle tætte relationer på tværs af klasserne og henover årgangene. Det gør det nemmere at snakke med nogle forskellige og ikke altid gå med de samme, siger hun. 

Samtidig tror hun, at det ville være sværere at holde fraværet nede og komme godt igennem ungdomsuddannelsen, hvis transporttiden pludselig blev længere. 

- Jeg er meget taknemmelig for, at mit gymnasium ligger så tæt på, og at jeg kan tage bussen derhen på ti minutter, så jeg ikke behøver at stå op klokken fem om morgenen for at komme afsted, siger hun.


Oversigt

    Oversigt