Stressede unge: Findes løsningen på stress i naturen?

quote Jeg mærker det mest som en knude i halsen ligesom kvalme. Men i virkeligheden er det noget andet, der banker på.

Ida Nonnemann, 18 år

Det er slutningen af oktober. Efteråret pakker Sydfyn ind i sine flotteste gyldne, røde og brunlige farver. Træerne står lidt endnu og vifter med de stærkeste blade, alt imens skovbunden stille og roligt bliver dækket af de blade, som må opgive og lade sig falde. 

Fire unge fynboer trasker stille henover skovbunden mod Egebjerghytten i Stenstrup på Sydfyn. I fire dage skal de bo i hytten og leve i den omkringliggende natur i et eksperiment, som skal få dem til at føle sig mindre stressede i en hverdag fyldt med undervisning, afleveringer, kærester, venner og fritidsarbejde. 

Alle fire føler sig nemlig stressede og oplever stresssymptomer. Det viser resultaterne af et spørgeskema, de har svaret på. 

Se de tre afsnit her

quote Det værste tilfælde, jeg har haft, var da mit snørrebånd gik op, og jeg faktisk brød sammen over det.

Lukas Madsen, 20 år

 

muted

quote Jeg er god til at virke glad.

Lukas Madsen, 20 år

Men at tage ud i naturen kan måske gøre en forskel på stresssymptomerne. Nogle forskere mener nemlig, at naturens kræfter kan hjælpe med at komme stress og følelsen af det til livs. 

quote De har klassiske symptomer på stress. Det er der ingen tvivl om.

Lars Brandt, ledende overlæge, Odense Universitetshospital 

De fire unge fra Fyn er taget ud af skolen og har slukket mobiltelefonerne for at prøve naturterapi på egen krop.

I løbet af bare fire dage vil vi undersøge, om løsningen på stress findes i naturen? 

Eksperimentet

I løbet af de fire dage skal deltagerne gennem forskellige øvelser. De skal lave fangelege, de skal lave vejrtrækningsøvelser, de skal arbejde med deres kropsfornemmelse, de skal gå stillegang, de skal grine, de skal råbe, de skal sanse, og de skal mærke naturen.

quote Jeg er 100 procent sikker på, at jeg i løbet af fire dage kan få de fire unge mennesker til at åbne op og give slip.

Simon Høegmark, forsker og naturvejleder

quote Jeg har brug for at komme lidt væk.

Signe Marie Skovsted, 19 år

quote Mine forventninger er at få lært noget om mig selv.

Lukas Madsen, 20 år 

quote Jeg tror virkelig, det bliver rart at få et pusterum

Cecilie Kristiansen, 20 år

 

muted

quote Det bliver svært at koble af. Jeg tror, det bliver svært at lægge det hele væk og sige - nu er jeg hér.

Ida Nonnemann, 18 år

De fire deltagere

Forud for eksperimentet svarede alle fire personer på et spørgeskema, hvor de blandt andet skulle rangere, hvor stressede de følte sig i hverdagen. 

 
 
Foto: Niklas Kjærsgaard Larsen

Tre ud af fire deltagere vurderer selv, at deres stressfølelse er resultatet af høje forventninger til sig selv.

Alle fire oplever dagligt indre uro, tre døjer dagligt med hovedpine, tre med hjertebanken og to af daglig mangel på appetit.

Og de er ikke alene. Over 25 procent af de 16-24-årige i Region Syddanmark føler sig ofte stressede. Det er ikke kun på Fyn og for vores fire deltagere, at stress er et stort problem.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO bliver stress blandt de største kilder til sygdom i år 2020.

På Odense Universitetshospital arbejder ledende overlæge Lars Brandt dagligt med stressramte patienter. Han ser en stigende udvikling i antallet af stressramte. 

muted

muted

Dag 1: Udfordringen

quote I dag har jeg følt mig sur og irriteret og ked af det.

Cecilie Kristensen, 20 år

For Cecilie Kristiansen handler stressfølelsen om, at hun i hverdagen føler, at der er ting, hun bør leve op til, som hun ikke kan. 

- Siden vi begyndte i 3.g, har jeg haft to dage inden for den første måned, hvor jeg bare sad og fik tårer i øjnene i klassen. Jeg blev nødt til at gå ud på toilettet, fordi jeg ikke kunne håndtere det. Jeg kunne bare ikke klare det. Jeg følte, presset blev for stort, siger hun. 

Lukas Madsen, 20, går i 3.g på Faaborg Gymnasium. Som konsekvens af sine stresssymptomer gør kæmper han med højt fravær. Det har fået hans rektor til i en mail at fraråde ham at tage fri fra skolen for at være med i programmet: 

"Kære Lukas, du har så meget fravær p.t., at det truer din status som studieaktiv. Og dermed din SU-berettigelse. Da jeg ved, at programmet medfører yderligere fravær, kan jeg ikke tilråde din deltagelse, da yderligere fravær blot vil forværre din situation."

På trods af den tydelige advarsel fra rektor, har Lukas valgt at deltage alligevel.

- Jeg skal gøre noget ved det her. Jeg er nødt til at fikse mig selv, hvis jeg skal have det godt.

Kroppen skal nulstilles

Ude i naturen på Sydfyn skal de fire unge igennem forskellige øvelser for at slappe af, slippe tankerne og få ro i kroppen.

Fangelege, vejtrækningsøvelser, stillegang og grin er blandt andet en del af livet i skoven for at få sænket stressniveauet. 

muted

Eksperimentet runder sin anden dag. Naturen er stadig de fire unges hjem. De skal i en øvelse ud og finde et træ, som er deres eget. De får et liggeunderlag og et par tæpper med, og så skal de sidde omkring træet et stykke tid.

Det skal være et træ, der er smukt og skaber tryghed. For det er ifølge naturvejleder Simon Høegmark dét, naturen kan.

For Cecilie Kristiansen bliver øvelsen en erkendelse af, at naturen virker. 

muted

Dag 2: Erkendelsen

muted

Forskning viser, at natur virker

I Sverige har man kunnet få natur på recept som middel mod stress siden 2006. Resultater fra svensk forskning viser, at patienters tilknytning til sundhedsvæsnet falder med 26 procent efter naturterapi. Efter traditionel behandling er tallet otte procent. Så måske er der håb for Ida, Cecilie, Signe og Lukas. 

På projektets dag tre skal deltagerne give helt slip på deres føleler, som de har opbygget gennem længere tid. Det skal de gøre ved at sanse kroppen ved hjælp af åndedrætsøvelser.

muted

Dag 3: Indre ro

Dag 4: Forskellen

Efter fire dage i naturen på Sydfyn venter hverdagen hjemme hos familien, vennerne og i skolen. Alle fire skal konfronteres med det, der før har været udfordringerne for dem.

Fælles for alle deltagerne i eksperimentet er, at de har det bedre. De føler sig mindre stressede og mere i kontakt med sig selv. 

- Jeg har slet ikke haft hovedpine her, fordi jeg tror bare, det gør en forskel at få lov at slappe af. Mit hoved har også bare slappet af. Det er ligesom om, at det har lettet det hele, og jeg har fået lov til at kunne trække vejret igen, siger Cecilie Kristiansen. 

quote Jeg føler virkelig, jeg er klar til at komme tilbage og tackle noget af alt det, der venter.

Lukas Madsen, 20 år. 

- For mig har det her været en life changing-følelse. Det har virkelig ændret mig meget, og jeg føler også, at jeg har så meget kærlighed, jeg gerne vil give nu, siger Lukas Madsen. 

quote Det har været fantastisk at se de blokader, de har haft, blive nedbrudt.

Simon Høegmark, forsker og naturvejleder

Lægens ord

Før eksperimentet skulle de fire unge udfylde et spørgeskema, for at det kunne gøres klart, hvad deres stresssymptomer var. 

Deres svar blev præsenteret for ledende overlæge Lars Brandt. Konklusionen var, at alle fire havde tydelige symptomer på stress. 

Efter fire dage i skoven har de på ny udfyldt et skema - for at se, om de har udviklet sig efter øvelser, snak og ro i naturen. 

 
 
Foto: Niklas Kjærsgaard Larsen
muted

14 dage senere

quote Jeg har lært noget af det. Jeg har jo set en fysisk og mental forandring.

Cecilie Kristiansen, 20 år

Efter eksperimentet i skoven skulle Lukas hjem til skolen igen. Det betød et gensyn med rektor - som frarådede ham at deltage i programmet.

- Jeg glæder mig til at fortælle hende, hvad for en positiv ændring det har haft på mig. Også at vise hende, at nu kan jeg sgu godt komme og lave mine ting.

Men udfaldet af mødet med rektor og Faaborg Gymnasium blev et andet, end hvad Lukas Madsen havde forestillet sig inden eksperimentets start. 

muted