Studie: Corona-senfølger er kortvarige og milde for børn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Et nyt studie viser, at langt de færreste børn får coronasenfølger i mere end to måneder, og at de er milde.
Det er langt de færreste børn, som får senfølger af coronavirus i mere end to måneder.
Det viser et studie fra Kings College i den engelske hovedstad, London. Studiet er fagfællebedømt og publiceret i det anerkendte tidsskrift The Lancet.
Corona-lempelser på vej til skolerne
Sundhedsstyrelsen forventer at komme med opdaterede coronaretningslinjer i næste uge for skolerne.
Der kan snart være nyt på vej til skolerne om, hvordan de skal forholde sig til coronavirus i starten af det nye skoleår.
Det skriver Politiken.
Sundhedsstyrelsen barsler med coronalempelser for skolerne og håber på at have dem klar til næste uge.
Fra politisk side er der blevet rejst kritik af, at der få dage inden skolestart endnu ikke er kommet nye retningslinjer for skolerne.
- Vi håber på at præsentere lempelser på skoleområdet i næste uge, hvor målsætningen er, at børnene får en skolegang med så få afbrydelser som muligt på grund af corona, siger Andreas Rudkjøbing fra Sundhedsstyrelsens enhed for beredskab og smitsomme sygdomme til Politiken.
De gældende retningslinjer er fra 5. februar. Af dem fremgår det, at hvis et barn i en klasse er smittet, så er alle elever i klassen per automatik nære kontakter og skal sendes hjem til test og isolation.
Og netop her åbner Sundhedsstyrelsen for, at man måske kan lempe på retningslinjerne.
- Det er blandt andet, vi kigger på lempelser af. Styrelsen for Patientsikkerhed skal have mulighed for at håndtere større udbrud på skoler, men det er klart, at vi i vidt omfang godt vil undgå hjemsendelser af hele klasser og skolelukninger. Det er en sundhedsfaglig prioritet at få en så normal skolegang som muligt, siger Andreas Rudkjøbing til Politiken.
Sundhedsstyrelsen oplyser, at der først nu er fagligt grundlag for, at man kan lempe retningslinjerne. Det skyldes, at vaccination af børn mellem 12 til 15 år er kommet ordentligt i gang, da mange i løbet af de sidste par uger har bestilt tid.
Der er knap 700.000 elever i grundskolen, der bliver påvirket af Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Studiet har undersøgt 1.734 børn i alderen 5-17 år, som var blevet testet positive for coronavirus.
Kun 1,8 procent af coronasmittede børn oplevede senfølger i mere end to måneder efter smitte. Symptomerne efter første måned var mestendels af den milde slags som hovedpine og træthed.
- Selv om covid-19 ved børn som regel er kortvarigt og med milde symptomer, oplever nogle børn længere sygdomsforløb.
- Men betryggende nok blev symptomerne ikke værre, og de fleste børn havde kommet sig helt efter dag 56, skriver forskerne bag studiet.
Studiet opdelte børnene efter alder. 588 børn var i alderen 5-11 år, og 1146 var 12-17 år. De ældre børn var som regel sygere i lidt længere tid end de yngre.
Men for børneflokken gjaldt det, at kun 4,4 procent oplevede sygdomssymptomer efter de første 28 dage, efter at de var blevet testet positive.
De, som gjorde, havde primært senfølger som hovedpine, træthed og tab af lugtesans.
Kun 25 - svarende til 1,8 procent af børnene - oplevede senfølger efter 56 dage, efter at de var blevet testet positive for coronavirus. Igen var det primært senfølger som hovedpine og træthed, der nagede.
I Danmark vaccinerer man i øjeblikket børn ned til 12 år. 43 procent af danske børn mellem 12 og 15 år har modtaget første stik med en vaccine mod covid-19, mens 1,8 procent af aldersgruppen er færdigvaccinerede.
Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm sagde onsdag til Børsen, at han forventer, at man til vinter vil kunne debattere, om også børn under 12 år skal tilbydes at blive vaccineret mod sygdommen.
Syvårig forbrændt i Vollsmose - drengens tilstand er kritisk
Onsdag aften er en dreng i Odense blevet forbrændt på store dele af kroppen. Politiet undersøger sagen.
Opdatering
-
Fyns Politi oplyste sent onsdag aften til Ritzau, at drengens tilstand er kritisk. Derfor har det ikke været muligt, at tale med ham og høre, hvordan han er kommet til skade. Det er torsdag morgen endnu ikke været muligt, at få fat i Fyns Politi.
-
Fyns Politi oplyser torsdag morgen til TV 2 Fyn, at den syvårige drengs tilstand fortsat er kritisk. Fyns Politi fik desuden onsdag aften hjælp fra det national kriminaltekniske center, NKC, til de tekniske undersøgelser på gerningsstedet. Fyns Politi ønsker fortsat, at tale med vidner til episoden.
En syvårig dreng er onsdag blevet forbrændt på store dele af kroppen ved udearealerne i Lærkeparken i Vollsmose.
Politiet ved endnu ikke, hvordan ulykken er sket.
- Vi har masser af vidner derude, men vi har stadig ikke fundet ud af, hvad der er sket. Der går både rygter om, at han var alene og antændte sig selv, og at han blev overhældt med benzin og sat ild til, fortæller vagtchef ved Fyns Politi Hans Jørgen Larsen til TV 2 Fyn.
Efterlyser vidner
Derfor arbejder teknikere på at finde svar både på ulykkesstedet og på drengen.
- Hvis nogen har set noget, ville det da være rart, hvis de ville fortælle os det, siger Hans Jørgen Larsen.
Den syvårige dreng er kørt på skadestuen med voldsomme forbrændinger, men politiet kender endnu ikke noget til hans tilstand.
Ulykken skete klokken 17.51.