Tæt på udsolgt: Startnumre til broløb bliver revet væk
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det genopståede motionsløb over Storebæltsbroen er blevet modtaget med stor interesse og entusiasme af motionsglade danskere. På halvmaraton-distancen forventer løbsledelsen, at der kan blive udsolgt i løbet af mandagen.
Startnumrene til broløbet i juni 2020 blev sat til salg klokken 10 mandag formiddag, og klokken 15 var der solgt tæt på 7.000 startnume.
- Vi er både overraskede og superglade for den enorme opbakning der er, siger løbsleder Per Hansen.
Den store interesse for løbet betød, at nogle motionister kortvarigt oplevede nedbrud på siden brolob.dk.
Ny distance: Broløb skal begynde på Sprogø
Broløbet Storebælt genopstår i 2020 med en ny kort distance, som begynder på Sprogø og slutter på Knudshoved.
Motionsløbere, der gerne vil krydse broer uden at være nødt til svede sig igennem en distance på 21,1 kilometer, får til sommer mulighed for netop det.
Broløbet Storebælt, der senest blev afholdt i 2017, genopstår med en ny distance på 10,55 kilometer - et såkaldt kvartmaraton.
- Det er altid en fornøjelse at se, når vores store veje og broer kan blive brugt til at forene os i sportslige eller kulturelle oplevelser, samtidig med at trafikken forløber, som den skal. Det gælder også for Broløbet Storebælt, som nu også indebærer et kvartmaraton fra Sprogø, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse.
Sprogø bliver dermed udgangspunkt for den korte distance, som ender ved Knudshoved ved Nyborg. På den måde får deltagere mulighed for at opleve dele af øen, men nogle områder er fredede og vil derfor ikke være tilgængelige.
Hel bro, halvt maraton
Hensigten med den kortere distance er at skabe et arrangement med både oplevelser og løb, der kan sætte broløbet på landkortet. Derfor arbejder foreningen bag løbet også på at lave en række foredrag om Sprogø inden løbet.
Men et halvmaraton, som strækker sig over hele broen, kan også vælges. Løberne på den distance kommer til at krydse både øst- og vestbroen. Begge løb slutter i Nyborg.
I alt er der mulighed for, at 15.000 motionsløbere kan deltage i løbet, der afholdes den 20. juni 2020. 6.000 af deltagerne har mulighed for at begynde på Sprogø.
- Det er jo nærmest et privilegie, at systemet grundet for mange brugere brød ned, lyder det fra løbslederen.
Forbud ophævet
Broløbet bliver afviklet 20. juni 2020 og udover den klassiske halvmaratondistance, er der også en såkaldt kvartmaratondistance på 10,5 kilometer, der går fra Sprogø til Knudshoved ved Nyborg.
Løbet blev sidste gang afholdt i 2017, men samme år besluttede den daværende transportminister Ole Birk Olesen (LA), at det ikke længere skulle være muligt for løbere at krydse broen.
Men da Broløbet Storebælt altid er blevet afholdt hvert tredje år, så har en udskiftning på ministerposten betydet, at løbet kan vende planmæssigt tilbage i 2020.
Statsministeren vil give mulighed for at genoptage populært broløb
Lars Løkke Rasmussen (V) er positiv over for, at Broløbet over Storebælt bliver genoptaget. Det siger han under et møde med arrangørerne i Korsør.
Broløbet over Storebæltsbroen var en kæmpe succes, men mens legen stadig var god, besluttede transportminister Ole Birk Olesen (LA) i sommeren 2017 at lægge det i graven.
Det skete på baggrund af en anbefaling fra Vejdirektoratet, som blandt andet baserede deres anbefaling på en generel stigning i trafikken på motorvejene og på et større trafikalt kaos under Lillebælt Halvmaraton i maj 2017.
Siden det sjette og sidste broløb fandt sted i september 2017 har deltagere og arrangører ærgret sig.
Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har netop åbnet op for muligheden for, at danskerne igen kan løbe henover Storebæltsbroen til Broløbet.
- Vi i Venstre er sådan set tilhængere af Broløbet og har været det hele tiden. Og hvorfor har vi så ikke tilladt det? Der følger nogle beføjelser med at være minister. Det er transportministerens kompetencer at tage stilling til det her. Den sag afgjorde han på den måde, han gjorde, og det må vi respektere. Men det har vi aldrig været glade for, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:
- Vores udgangspunkt må være, at hvis vi fortsætter, så vil vi have et politisk grundlag, der muliggør, at man med mellemrum kan lave løb her, siger Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med et besøg i Korsør, hvor han er inviteret af folketingskandidat Morten Dahlin (V). Arrangørerne af Broløbet og Korsør Atletik er også til stede.
Statsministeren afviser, at der blot er tale om valgflæsk, men at det har været Venstres holdning fra start af.
- Nej, det er det ikke. Det er et valgløfte af de mere enkelte at indfri, og det er også gratis. Det kan godt være, du undrer dig, men ministrene har hver deres kompetencer, og man kan ikke gå rundt og save benene af på dem, hvis jeg mener, ministrene tager nogle forkerte beslutninger, siger han.
Glæde på Fyn
Den fynske Folketingskandidat, Jane Heitmann (V), er også glad for, at der igen er blevet åbnet op for, at man kan løbe broløb i fremtiden.
- Det har en enorm betydning for Nyborg, at vi danskere kan få lov at løbe det her broløb. Og så er det jo virkelig også en af Danmarks smukkeste kulisser at løbe på, siger Jane Heitmann til TV 2/Fyn.
Det organisatoriske dilemma er dog ikke et problem ifølge Jane Heitmann.
- Det må kunne lade sig gøre. Det har det jo også kunnet før. Jeg er helt rolig omkring organiseringen og afviklingen omkring trafikken, for selvfølgelig skal vi have et motionsløb over storebælt, siger hun.
Venstremand har kæmpet for at få broløb tilbage
En af dem, der har kæmpet hårdt for at få broløbet tilbage, er netop Morten Dahlin (V).
- Vi i Danmark har en god tradition for, at det frivillige foreningsliv arrangerer forskellige løb rundt i Danmark, og det skal man også have lov til i det her tilfælde. Det er en spændende begivenhed at være med i for det frivillige foreningsliv, og det er derfor, jeg kaster mig ind i denne her kamp. Det betyder meget for Korsør, Vestsjælland og det frivillige foreningsliv, siger han.
Jeg anerkender, at der er en udfordring, men udfordringen er i en størrelse, så man bør kun løse den, siger Morten Dahlin (V), Folketingskandidat
Skal man så bare ignorere Vejdirektoratets anbefalinger?
- Jeg synes ikke, man skal ignorere noget. Jeg anerkender, at der er en udfordring, men udfordringen er i en størrelse, så man bør kun løse den. Det har vi gjort tidligere, og det vil man også kunne gøre fremover, siger Morten Dahlin.
Danskerne uenige om beslutningen
Umiddelbart efter nyheden om, at Broløbet skulle lægges i graven, foretog Megafon en måling for TV 2 og Politiken. Målingen viste, at 56 procent af danskerne i sin tid var overvejende eller helt uenige i beslutningen om at afskaffe motionsløbet, mens 30 procent var overvejende eller helt enige i transportministerens beslutning.
Samtidig viste målingen, at danskernes holdning til Broløbet i høj grad var geografisk bestemt. Jo længere væk fra broerne, man boede, desto mere positive var danskerne overfor at lade broerne blive brugt til motionsløb og lignende.
Dermed var nordjyderne og københavnerne mindre positive overfor transportministerens beslutning om at afskaffe det, end tilfældet var for borgerne i Region Sjælland, Syddanmark og Midtjylland.
Tour de France i 2021
Da det i februar kom frem, at verdens største cykelløb – Tour de France – kommer til Danmark i 2021, og at rytterne skal passere Storebæltsbroen, gav for flere motionister håb om, at Broløbet en dag kunne blive genoplivet.
Derfor er Morten Dahlin vældig glad for, at statsministeren nu åbner op for muligheden igen.
- Det er en fantastisk begivenhed for Korsør og det frivillige foreningsliv, og derfor er det vigtigt, vi får det tilbage igen. Jeg er glad for, at statsministeren har valgt at lytte til, at Broløbet skal åbne igen, siger han.
- Vi kan se, at Broløbet har fået massiv omtale i medierne denne gang på grund af den forrige ministers forbud. På nuværende tidspunkt har vi allerede solgt lige så mange startnumre, som vi gjorde i løbet af de første døgn i 2017, siger Per Hansen.
Unik mulighed
Selvom halvmaraton-distancen er udsolgt, så er der stadig mulighed for at afprøve formen på broen, hvis man altså kan nøjes med at løbe 10,5 kilometer fra Sprogø til Knudshoved på den nye kvartmaraton-distance.
- Vi meldte først denne distance ud søndag, og jeg tror lige, at løberne skal høre om nyheden og den unikke mulighed for at besøge Sprogø, før de melder sig til. Så jeg tror og håber, at vi snarest kan melde udsolgt på begge distancer, siger den begejstrede løbsleder.