Ti sommerdage i træk venter fynboerne
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Når sommervarmen begynder tirsdag, fortsætter den i mere end en uge - flere af dagene med temperaturer, der kan nå 30 grader eller mere.
Varmen har ramt fynboerne tirsdag, og har man ikke allerede fundet badeshorts, solbriller og havegrillen frem, er det på høje tid.
Regulær sommervarme har kurs mod Danmark, og når den først har bidt sig fast, så fortsætter den længe.
Anjas vilde beslutning: Sælger alt og kører Europa tynd i autocamperen Bumle
Anja Robanke har opsagt sit hus og sælger sine ejendele. Fra august er hendes nye hjem en autocamper ved navn Bumle.
- Der er prismærker på alt. Det står på de små gule papirer.
Anja Robanke slår ud med armene i sit køkken. På køkkenbord, hylder og hårde hvidevarer ligger en masse af hendes ejendele fremme med prismærker på.
Selvom huset i Orte i Assens Kommune stadig er Anja Robankes hjem, er det lidt som at træde ind i en genbrugsbutik.
- På lørdag holder jeg åbent hus, hvor folk kan komme og købe. Så skal det hele helst væk, siger Anja Robanke til TV 2/Fyn.
Hun er 39 år gammel og selvstændig grafisk designer. Og snart skifter hun tilværelsen i den idylliske fynske landsby ud med et rumlende, rullende liv på farten i autocamperen Bumle.
- Det begyndte egentlig for cirka tre måneder siden, husker Anja Robanke.
- En ven spurgte mig, hvor mange af mine ting jeg egentlig brugte. Og jeg måtte svare, at det faktisk var lang tid siden, jeg havde haft fat i mange af dem. Den tanke satte sig fast. Når jeg åbnede en skuffe, brugte jeg måske to ting fra den, men der lå 30 i den.
- Jeg lavede et tanke-eksperiment en aften, hvor jeg skulle sove. Hvis jeg skulle tage alle de ting, jeg bruger i min hverdag og lægge dem foran mig, hvor meget ville det så fylde? Da jeg kom frem til resultatet, tænkte jeg: Det kan jeg godt have i en bil!
Kærlighed ved første blik
Anja Robanke viser vej fra huset og ud til indkørslen foran huset.
Her holder den. En cirka 11 kvadratmeter stor, hvid autocamper af mærket Fiat. Den har cirka 20 år på bagen.
Over forruden står navnet allerede sort på hvidt: Bumle.
- Jeg fandt Bumle i Solrød Strand. Det var nogle kitesurfere, der havde den. De havde nogle andre planer, så derfor endte den med mig på Fyn. Jeg endte med at køre hjem i den samme dag, og jeg er helt vildt glad for den. Det var kærlighed ved første blik, siger Anja Robanke.
Hun giver en lille rundvisning. Det er hurtigt overstået.
Der er skabsplads, spisebord, toilet og en sengeplads over førerhuset. Tv'et skal væk. Der skal gøres klar til gas, og så skal der solceller på taget. Og så er der heldigvis et fyr til de kolde dage.
- Nogle tror, jeg forsvinder
Arbejdet som grafisk designer fortsætter på landevejene. Når Anja Robanke fra august begiver sig ud på eventyr, går turen først mod Tyskland og Østrig med kurs mod Schweiz og toppen af Italien.
Turen er blandt andet tilrettelagt efter hendes arbejdsopgaver, der til dels foregår i udlandet. Hun håber på at kunne få endnu flere opgaver af den slags.
- Hvis man for eksempel har brug for billeder fra en vingård i Frankrig eller en rejseblogger, er jeg jo den helt rette. Mange andre opgaver kan jeg sagtens klare fra Bumle alligevel. Og i forvejen er der mange af mine kunder, jeg aldrig ser, siger Anja Robanke.
Således ændrer hendes nye, mobile livsstil måske ikke ved så meget.
Men så er der lige det med venner og familie.
- Min familie og mine venner betyder rigtig meget for mig. Og nu, hvor jeg gør det her, har flere givet udtryk for, at de nærmest tror, jeg er væk. Men jeg er ikke væk. Vi er i 2019. Vi har de sociale medier, som jeg er meget på.
- For mig er det ikke noget problem. Om jeg sidder i lille Orte på Fyn eller i Sydspanien, det er lidt lige meget, synes jeg.
Anja Robanke fortæller dog, at hun vender hjem til Fyn til jul, hvor hun også er med til sin mors 60-års-fødselsdag. Bagefter går turen mod Sydeuropa og varmere himmelstrøg.
Tirsdag bliver årets 15. sommerdag, og derefter lurer yderligere ti i træk, vurderer TV 2 Vejret.
30 grader onsdag
Onsdag strømmer endnu varmere luft op over Danmark fra sydøst, og det giver allerede i formiddagstimerne temperaturer på 25 grader. Ud på eftermiddagen kan temperaturen i den sydlige del af Jylland nå 30 grader.
Det vil give os sommerens tredje tropedag - den første siden 30. juni, hvor temperaturen i Gilleleje steg til 32,7 grader på den varmeste junidag i 19 år.
Da vinden blæser fra sydøst, vil der være lokale forskelle i temperaturerne. Køligst bliver det ved de østvendte kyster, hvor temperaturen ikke når meget over 23 grader, hvilket mange nok synes er et ganske behageligt niveau.
Anderledes hedt bliver det i den sydvestlige del af landet, hvor varmen fra Europa har frit løb op til Danmark. Derudover bliver det varmt i den vestlige del af de enkelte landsdele, hvor luften har bevæget sig længst tid over opvarmet landjord.
Varmen kulminerer torsdag
Ifølge de seneste prognoser vil heden kulminere torsdag, hvor temperaturerne kan nå glohede 33 graders varme. På samme måde som onsdag vil det varmeste vejr være at finde i den sydlige del af Jylland - op langs Vadehavskysten og til det vestlige Jylland.
Skulle temperaturen stige til mere end 33,1 grader, vil torsdag blive den varmeste julidag i ni år.
Advarsel: Fredet dyr bliver slagtet i haven
Pindsvinevenner og Miljøstyrelsen advarer imod at lade robotplæneklippere køre om natten. Indberetningerne af kvæstede pindsvin er steget.
- Knoglen stikker ud på pindsvinets venstre side. Dens bagende har fået et dybt og hult hul, der gør, at pindsvinets ene bagben er blevet deformt, forklarer Gerda Michaelsen, som står med et pindsvin, hun netop har fået aflivet på grund af dets kvæstelser.
Pindsvinet blev fundet i Tarup og blev indleveret til Gerda Michaelsen, som er medlem af Pindsvinevenner i Danmark. Hun tager sig af de pindsvin, der kommer til skade i naturen på hele Fyn.
- Den havde været i kontakt med en robotplæneklipper, og det klarede den ikke, siger 78-årige Gerda Michelsen, der har været aktiv pindsvineven i 15 år.
De selvkørende robotplæneklippere er hårde ved pindsvinene. Indberetningerne af kvæstede pindsvin er steget de seneste år. Hvis plæneklipperne kører om natten, hvor pindsvinene er aktive, risikerer de piggede dyr at få skåret kropsdele af.
Et stigende problem
Problemet er vokset i takt med salget af robotplæneklipper, fortæller Lasse Jensen, miljøplanlægger hos Miljøstyrelsen.
- Vi ved fra vores plejestationer, at det er et problem. Og i tak med at der er kommet flere robotplæneklippere, er det et stigende problem, siger Lasse Jensen.
I flere år har pindsvinevenner advaret om det automatiske plæneklippere, men alligevel bliver pindsvin stadig skamferet i haverne.
Senest opfordrede pindsvinevennerne i et facebookopslag i starten af juli til at slukke robotplæneklipperne om natten.
- En robotplæneklipper lugter ikke, hvilket gør, at pindsvinet ikke tror, den er i fare. Selvom den ruller sig sammen bag sit piggede skjold, kan robottens skarpe blade nemt snitte sig igennem og gøre skade på dyret, forklarer afdelingsleder Per Pedersen fra AP Motorcenter Odense, som blandt andet sælger robotplæneklippere.
Forskel på robotterne
Afdelingsledereren kender til problemet med pindsvinene.
- Der er stor forskel på, hvor farlige de forskellige modeller af robotplæneklippere er. Nogle af robotterne er lavet uden sensorer i fronten. Det gør, at den har nemmere ved at køre hen over ting på græsplænen, forklarer Per Pedersen.
Er der en grund til, at man har puttet sensorere i robotplæneklipperne?
- Der er jo fare ved alt elektrisk, der kører, især når der er knive nedenunder, er der en risiko, siger Per Pedersen.
Miljøplanlægger Lasse Jensen opfordrer til, man ikke lader robotplæneklipperen køre om natten - ikke bare af hensyn til pindsvinene, men også af hensyn til andre nataktive dyr.
Det afdøde pindsvin fra Tarup er blevet pakket ind og sent til forbrænding.
- Jeg pakker dem altid pænt ind, jeg har respekt for liv, afslutter Gerdan Michaelsen.
Pindsvine-fakta
- Du må aldrig stille mælk ud til pindsvin. Det er det rene gift, og pindsvinet kan dø af det
- Pindsvindet har eksisteret i mere end 15 millioner år
Antallet af pigge på et pindsvin kan variere mellem 5.000 og 7.000 pigge, som til sammen udgør et formidabelt forsvarsskjold for dyrets sikkerhed.
Kilde: Miljøstyrelsen og Pindsvinevennerne i Danmark
Temperaturen vil dog også kunne nå 30 grader i det nordvestlige Sjælland samt muligvis på Lolland, hvor vejen over Femern Bælt til Tyskland er relativt kort.
Varmen bliver ved
Men hermed er historien om særdeles varmt sommervejr på ingen måde slut. Højtrykket, der er med til at sikre os varmen, vil placere sig tæt på Danmark, og derfor fortsætter tilstrømningen af den meget varme luft også i dagene efter torsdag.
De fleste dage bliver det med højeste temperaturer mellem 26 og 30 grader, selvom der - igen - vil være lidt køligere ved østvendte kyster.
Med udsigt til så varmt vejr vil vi i løbet af ugen opleve landsdækkende varmebølge, som indtræffer, når gennemsnittet af de seneste tre dages højeste temperaturer i mindst halvdelen af landet overstiger 25 grader.
Derudover vil der med sikkerhed også komme lokale hedebølger, hvor gennemsnittet af tre dages maksimumtemperaturer overstiger 28 grader.
Det kan ikke udelukkes, at vi også kan få landsdækkende hedebølge, men dertil er prognoserne for usikre nu.
Får man ikke nydt sommervarmen de første dage, så er der ingen grund til at ærgre sig. Prognoserne lader nemlig varmen fortsætte helt til månedsskiftet, og dermed er der udsigt til, at vi kan få op mod ti sommerdage i træk.
Niels' vægge revnede i tørken: Ingen hjælp fra ny regering
En tør sommer skabte sidste år problemer for flere fynske husejere, heriblandt Niels Jørgensen. Men nu melder den ny erhvervsminister ud, at det ikke bliver fra regeringen, at husejerne får hjælp.
Hundredevis af danskere blev sidste år ramt af tørkeskader i forbindelse med den varme sommer. En af dem var Niels Jørgensen fra Asperup på Fyn.
Hans hus slog revner, fordi jorden under det blev så tør, at den sprækkede.
- Vi har jo store udgifter til at finde ud af, hvad vi skal gøre, men vi har ikke noget hjælp eller nogen rådgivning eller noget som helst, siger Niels Jørgensen til TV 2/Fyn.
Det vil koste omkring 150.000 kroner for Niels Jørgensen at udbedre skaderne.
- Vi står med rigtig store udgifter på vores huse, og vi står i en rigtig træls situation, hvor vi ikke rigtig er dækket af noget som helst, siger han
Forsikringen dækker ikke
Forsikringsselskaberne dækker ikke tørkeskaderne, da der ikke er tale om pludseligt opståede skader. Sidste år meldte Socialdemokratiet ud, at de gik ind for en kollektiv løsning.
Men nu fastslår den nye erhvervsminister Simon Kollerup altså, at regeringen vil fokusere på, at husejere ikke i fremtiden skal komme til at stå i den situation. Man har altså ikke tænkt sig at komme de husejere, der allerede har fået skader, til undsætning.
- Vi har et fremadrettet fokus fra regeringens side. Derfor vil jeg, når vi kommer til efteråret, indkalde Folketingets partier til en drøftelse af, hvad vi fremadrettet kan gøre for at sikre danskerne mod at komme til at stå i de her situationer, siger han til TV 2.
Afventer reparationer
Niels Jørgensen afventer, at man kan begynde at reparere på hans hus, men han ved ikke, hvor lang tid der går. Han håber, at partierne også vil tænke på de husejere, der allerede er ramt, når de skal drøfte tørkeskader.
- Jeg håber da, at man finder ud af noget, og så håber jeg, man også tænker lidt over os, der står i situationen nu. At man også husker dem, hvor det er sket, siger han.
Sommeren 2018 var den varmeste i over 100 år, og det gik hårdt ud over huse flere steder i landet. Som reaktion har det fynske forsikringsselskab GF Forsikring i år oprettet en tørkeforsikring, der dækker for op til 150.000 kroner, men med en selvrisiko på 20.000 kroner.
Sidste år fik vi et ekstremt højt antal sommerdage på 73, mens vi måtte nøjes med et tilsvarende meget lavt antal i 2017, hvor der kun kom 13 dage med temperaturer over 25 grader.
Udsigt til tropenætter
Derudover er der også udsigt til meget varme nætter, hvor temperaturen kan holde sig over 20 grader.
Især natten til fredag ser meget varm ud, og her kan man flere steder langs kysterne samt i den vestlige del af Jylland opleve temperaturer på 20-21 grader som det laveste for natten.
26. juni i år havde vi den tidligste tropenat i Danmark i 19 år.
Tre personer idømt fængsel efter vanvittig manøvre på Storebæltsbroen
kopieret!
Tre unge mænd fra Odense blev mandag idømt en fængselsstraf, efter de i sommeren 2022 udsatte dem selv og andre trafikanter på Storebæltsbroen for fare.
Her kom de tre mænd kørende over Storebæltsbroen med en politibil bag dem. Politiets tilstedeværelse i bakspejlet gjorde tilsyneladende den dengang 18-årige fører nervøs.
Det fik ham til at få passageren på forsædet til at overtage rattet kortvarigt, mens han kravlede om på bagsædet. Passageren på bagsædet kravlede om på forsædet og overtog styringen af bilen - alt dette skete, mens bilen fortsatte med 110 kilometer i timen og slingrede kraftigt.
Nægtede skyld
Ifølge Frederik Bendixen, som førte sagen på vegne af Anklagemyndigheden i Fyns Politi, nægtede alle de tre tiltalte sig skyldig i vanvidskørsel.
Den oprindelige fører af bilen mente ikke, der var tale om netop vanvidskørsel, mens de to passagerer påstod, at de overtog styringen for at undgå en ulykke. Byttet var ifølge dem altså ikke aftalt.
Argumenterne købte domsmandsretten i Svendborg ikke og idømte alle tre 30 dages fængsel. To af dem får en ubetinget fængselsstraf, mens en får en betinget dom.
Mister kørekort
Føreren af bilen blev samtidig dømt for at være påvirket af narkotika under kørslen. Derfor mister han sit kørekort i tre år og seks måneder. De to passagerer blev frakendt retten til at køre bil i seks måneder hver.
- Vi kunne ikke konfiskere bilen i dette tilfælde, selvom det er kutyme i sager om vanvidskørsel. Årsagen var, at føreren ikke længere havde rådighed over bilen, da vi rejste tiltalen, siger Frederik Bendixen.
Stramningen af reglerne om vanvidskørsel, som tillader politiet at konfiskere en bil, blev indført i april 2021. Siden har politiet cirka konfiskeret 1000 biler om året, fremgår det af en statistik fra Rigspolitiet.
Bil væltet om på siden efter uheld
kopieret!
Tirsdag middag klokken 12.02 blev Fyns Politi kaldt ud til et færdselsuheld på Idrætsvej i Nørre Aaby.
Her er en bil tippet om på siden efter et soluheld. Det forklarer vagtchef hos Fyns Politi Henrik Krøjgaard til TV 2 Fyn.
Han fortæller videre, at politiet er på stedet, men at man endnu ikke kender årsagen til uheldet. Han kan dog slå fast, at der ikke er sket nogen personskade.
Christoffer Lilleholt bekræfter jobskifte - det skal han nu
kopieret!
Der er ikke meget nyt i det jobskifte, som Christoffer Lilleholts far - Lars Christian - kom til at afsløre i sidste uge, da sønnike annoncerede, at have ville forlade odenseansk politik.
For det er Energinet, der bliver Christoffer Lilleholts næste arbejdsgiver, når han 1. februar vender tilbage fra barsel. Det bekræfter han nu selv på sin Facebookside.
Heri fremgår det også, at han skal være Senior Manager for Fremskyndelse og Megaprojekter. Det indebærer ifølge ham selv, at han skal “fremme nogle af Danmarks mest ambitiøse energiinfrastrukturprojekter”.
Det gælder blandt andet “at få fremskyndet udviklingen af energiøerne i Nordsøen og på Bornholm, fremgår det af opslaget.
Fyrværkerisalget er åbnet – men krudtsælger vil have strammere regler
kopieret!
Claus Oldenbjerg, indehaver af Krudttossen igennem 21 år, har åbnet op for årets fyrværkerisalg.
Salgsperioden løber fra 15. december til 31. december. Det til trods for at reglerne for fyrværkeri i år er blevet ændret. Nu må man nemlig kun skyde krudt af fra 31. december til og med 1. januar.
- Det er det eneste rigtige. Vi skal huske at tage hensyn til andre mennesker, for der er mange, der ikke køber krudt, siger indehaver Claus Oldenbjerg.
Samtidig så Krudttossen også gerne, at salgsperioden blev forkortet - også selvom det kan virke underligt, når han nu selv sælger fyrværkeri.
- 80 procent af omsætningen ligger de sidste tre dage, så der er ingen grund til at have åbent nu, siger han.
Jim Lyngvild afslører nye slotsplaner med Lego-arving
kopieret!
Den fynske kunstner Jim Lyngvild har de seneste par år været kædet sammen med flere forskellige slotsprojekter med varierende succes.
Nu er det på tide med endnu et slotseventyr. Tirsdag kan han fortælle, at han sammen med LEGO-arving Thomas Kirk Kristiansen vil skabe et læringsrum for børn med unikke evner på Sostrup Slot på Djursland.
Det oplyser han på sin Facebookside.
Har ledt efter det rigtige sted
Læringstilbuddet kommer til at hedde Drakonheart, og skal efter planen åbnes i det kommende år, når vennerne Jim Lyngvild og Thomas Kirk Kristiansen overtager nøglerne 1. januar 2025.
- Thomas Kirk og mig har i længere tid snakket om, hvordan vi kunne gøre noget godt for de her særlige børn, og nu var muligheden der endelig i form af Sostrup Slot på Norddjurs, fortæller han til TV 2 Fyn.
Jim Lyngvild fortæller, at idéen til læringstilbuddet kommer som refleksion på sin egen vej gennem skolesystemet.
- Drakonheart er til for børn, som ikke trives i det almindelige skolesystem, grundet deres kreative og krøllede hjerner. Jeg var selv et af de børn, hvor to plus to ikke gav fire, men alt muligt andet, fordi min kreativitet og fantasi ikke var indrettet til den almindelige skole.
Det er langt fra første gang, at Jim Lyngvild forsøger at forvandle et slot. I efteråret 2023 forsøgte han at købe Harridslevgaard Slot på Fyn sammen med Trine Jepsen. Det køb gik dog i vasken.
Siden har han været involveret i et projekt på Dallund Slot på Nordfyn og Rosenholm Slot på Djursland.
Sexsygdomme spreder sig med lynets hast - udløser millionstøtte til klinikker
kopieret!
Region Syddanmark tager nu konsekvensen af, at der de seneste år er sket en kraftig vækst i antallet af unge, der smittes med kønssygdomme som klamydia og gonorré.
Regionen har seks klinikker for seksuel sundhed, hvoraf to af dem findes i Odense. De har indtil nu været støttet af projektbevillinger, men mandag har Region Syddanmark besluttet at afsætte 2,7 millioner kroner til at gøre alle regionens klinikker permanente.
- Vi ved, at klinikkerne tiltrækker unge, som ikke ellers ville være gået til deres egen læge med de samme problemstillinger. Derfor er det så vigtigt, at vi har sådan et tilbud til de unge, siger formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark Mette With Hagensen (S).
Sådan bliver vejret juleaften
kopieret!
Juleaftensdag er nu at finde på TV 2 Vejrets syvdøgnsskema. Og hvis man håber på en hvid jul, ser det ikke ligefrem lovende ud.
De kommende dage er der således udsigt til lunt decembervejr med blæst og regn i perioder. Ikke ligefrem noget, der rimer på en hvid jul.
I weekenden op til jul kan det måske blive lidt køligere med regn- og sludbyge – måske en enkelt snebyger, men et decideret snevejr er der ikke udsigt til.
Selve juleaftensdag ser ud til at blive med gråvejr og lidt regn med fem til otte grader.
Kulturministeriet deler millioner ud til kommuner - skal styrke børns læseglæde
kopieret!
Kulturministeriet har med egne ord tildelt en tidlig julegave på 22,8 millioner kroner, som skal styrke læseglæden hos børn og unge i 67 kommuner.
Lidt over 1,6 millioner kroner går til syv projekter i seks forskellige fynske kommuner. Af dem får Odense det største beløb på 750.000 kroner til at styrke læseglæden hos alle 3. klasser i kommunen.
Maike Rubenkamp, der er formand for de pædagogiske læringscentres forening i Østdanmark, kritiserer over for DR donationen for at have det forkerte fokus, da bøgerne ikke "hopper ud af reolerne af sig selv".
- Vi har brug for, at der kommer bemanding på skolebibliotekerne, så børnene møder nogle kvalificerede voksne, der kan hjælpe dem, siger hun.
Disse fynske kommuner får penge
Odense Kommune får 905.600 til to forskellige projekter.
Nyborg Kommune får 410.000 kroner.
Langeland Kommune får 103.500 kroner.
Assens Kommune får 98.000 kroner.
Ærø Kommune får 70.000 kroner.
Middelfart Kommune får 50.000 kroner.
Din julepakke kan gemme på uønsket skadedyr
kopieret!
Skadedyret skægkræ, der bliver fundet i flere danske boliger, på sygehuse og plejehjem, gemmer sig ofte i papemballage, fordi insekterne der finder både føde i form af cellulose og ly.
Derfor er der i juletiden med ekstra mange forsendelser af pakker også risiko for at få skægkræ med hjem, skriver Ingeniøren.
- Skægkræ er jo ikke et dansk dyr, men de kommer hertil via de globale transportsystemer.
- I og med at den globale transport bare øges i disse år, kommer der også flere og flere af dem i Danmark, siger Nikolaj Scharff, der er professor på Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet med speciale i insekter, til Ingeniøren.
Insektet skægkræ er en slægtning til sølvfisk.
Bilkabule tog dramatisk drejning
kopieret!
Det udviklede sig noget dramatik mellem to personer ved et supermarked i den vestfynske by Ejby fredag eftermiddag, fremgår det af politiets døgnrapport.
Hvad der startede som en såkaldt bilkabule, der er en mindre bule i en bil, typisk opstået i forbindelse med parkering, endte med et slag på underlæben.
Det skete efter, at forurettede havde påtalt over for en person, at denne havde ramt forurettedes bildør, da personen åbnede sin egen bildør.
“Parker ordentligt smatso”
Da forurettede gik hen for at tilse skaderne på sin bil, rullede personen vinduet ned og råbte: "Du kan bare lære at parkere ordentlig din smatso".
Den form for tiltale ville forurettede ikke finde sig i, og bad den anden person om at tale ordentligt.
Af døgnrapporten fremgår det, at situationen herefter eskalerede udi vold, da personen slog ud efter den forurettede, der blev ramt på underlæben.
Efter lidt diskussion frem og tilbage slog personen ifølge døgnrapporten igen ud efter forurettede, der dog ikke blev ramt igen.
Umiddelbart herefter forlod personen stedet i sin bil.