Administrerende direktør Per Buch - godt tilfreds med årets regnskab.
Tobaksregnskaber: På vej mod milliardformue
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Halberg-koncernen i Svendborg tjente 80 millioner før skat mod 31 millioner kroner i 2015.
Mac Baren Tobacco Company og Halberg-koncernen i Svendborg nærmer sig hastigt en formue på en milliard kroner.
Halberg-koncernens omsætning steg sammenlagt fra 569 til 580 millioner kroner, mens overskuddet før skat blev på 80 millioner mod 31 millioner kroner året i forvejen.
Det nye regnskab er påvirket af store investeringer i produktionsapparatet som følge af nye krav til emballage i EU’s seneste tobaksdirektiv.
Der er i årets løb investeret i nyt pakke- og produktionsudstyr, men også til en betydelig udvidelse af administrationen i Svendborg.
Mac Baren klarer sig godt i modvind
På trods af en stærkt faldende efterspørgsel efter røgtobak i Danmark, præsenterer Mac Baren Tobacco Company A/S i Svendborg et tilfredstillende resultat.
Overskud dog mindre end sidste år
Overskuddet for 2004/05 blev på 25.8 mio. kroner mod 28.4 mio. kroner året før. Nedgangen skyldes udelukkende det danske marked, som efter en afgiftsnedsættelse på cigaretter i 2003 blev skævvreddet til fordel for salget af cigaretter. Et forhold, der kun delvist blev korrigeret i forbindelse med afgiftsforhøjelse i januar 2005. Dette udløste umiddelbart efter en priskrig på cigaretmarkedet, som har vist sig at være en væsentlig hindring for salget af traditionelle røgtobakker.
Pibetobak som nicheområde
På trods af det generelt faldende marked for pibetobak på verdensplan, er det alligevel lykkedes for Mac Baren Tobacco Company A/S at udvikle salget i positiv retning på både en række vigtige eksisterende markeder og nye eksportmarkeder. Denne udvikling skyldes især virksomhedens store fokusering på pibetobak som et nicheområde, hvor fortsat produktudvikling af brandede Mac Baren tobakker og løbende optimering af distributørnettet har været afgørende faktorer.
- Vores overtagelse af engelske Imperial i 2015 fortsætter med at bære frugt, og vi er i stand til at øge volumen på flere af de markeder, hvor de tidligere ejere havde opgivet at skabe vækst. EU’s tobaksdirektiv, som trådte i kraft i maj 2016, har dog medført større udgifter til at kassere gamle pakninger i flere af vores væsentlige eksportmarkeder. I det lys er vi særdeles tilfredse med resultatet i tobakken, siger Per Buch, koncernchef i Halberg A/S.
Gennemførelsen af tobaksdirektivet fortsætter frem mod 2019, hvor producenterne skal have indført et omfattende sporingssystem, som kan følge hver enkelt tobakspakke gennem hele distributionskæden, hvilket ifølge Per Buch vil medføre yderligere investeringer i de kommende år.
Halberg Hotels, som omfatter tre hoteller i Svendborg og Fredericia, fastholdt de positive takter fra sidste år. 40 nye værelser på Hotel Fredericia blev indviet i januar og forventes at bidrage positivt til både omsætning og resultater i årene fremover.
Tobaksgiganter: Rygere har ansvaret for cigaretters mén
Det er rygernes eget ansvar, hvis de får mén af rygning, siger tobaksproducenter efter dom i Højesteret.
Får du problemer med lungerne, hjertet eller potensen, fordi du tænder den ene smøg med den anden, så er det dit eget ansvar. Du kan ikke kræve erstatning fra tobaksproducenterne.
Sådan lyder fortolkningen af en dom i Højesteret torsdag ifølge tobaksproducenterne Skandinavisk Holding II, tidligere Skandinavisk Tobakskompagni, og House of Prince.
- Dommen fastslår, dels at den, der vælger at ryge, selv må påtage sig ansvaret for eventuelle helbredsmæssige følger, dels at det kan være vanskeligt, men ikke umuligt at holde op med at ryge, siger Claus Bagger, administrerende direktør i Skandinavisk Holding II.
- Højesteret slår desuden fast, at risikoen ved at ryge har været alment kendt meget længe. Dagens dom er en påmindelse om, at den enkelte ryger må afveje risikoen ved at ryge mod glæden, siger han.
Den 67-årige fynbo Allan Lykke Jensen er den første i danmarkshistorien, der har lagt sag an mod tobaksindustrien for de skader, som rygningen har forårsaget.
Højesteret slog dog fast torsdag, at tobaksselskaber ikke er ansvarlige for varigt mén som følge af mangeårigt forbrug af cigaretter.
Samtidig påstod Allan Lykke Jensen i det oprindelige søgsmål, at tobaksfirmaerne gjorde cigaretter mere afhængighedsskabene, og de indeholdt mere nikotin og tjære end deklarationen sagde.
- Vi var sagsøgt for at have manipuleret med Prince-cigaretterne, så de blev mere afhængighedsskabende, og for ikke at have oplyst tilstrækkeligt om farerne ved rygning, siger House of Princes talsmand, Jacob Lund.
- Højesterets dom frifinder virksomhederne, og viser at påstanden var grundløs. Desuden har Højesteret slået fast, at det i årtier har været almindeligt kendt, at rygning medfører en risiko for helbredet. Den risiko er rygerne bekendt med, siger han.
Det var allerede som 10-årig, at Allan Lykke Jensen begyndte at ryge. Nikotinen fik tag i ham, og han fortsatte med at pulse i knap 50 år. Det svarer til omkring 680.000 cigaretter, da Højesteret mener, at han i gennemsnit har røget 40 smøger dagligt.
Allan Lykke Jensen begyndte at få problemer med helbredet på grund af de mange smøger, da han var i 40'erne. Den nu 67-årige fynbo fik blandt andet problemer med potensen, hjertet og blodomløbet i benene.
Halberg Kapital har ikke foretaget nye investeringer i regnskabsåret, men især et godt resultat i regntøjsvirksomheden Elka har medført, at investeringsselskabet nu bidrager positivt i det samlede koncernregnskab.
Endelig havde ejendoms- og værdipapirinvesteringerne et godt år og bidrog med sammenlagt 46,8 mio. kroner.
Investeringsforeningen Halberg-Gundersen Invest klarede sig bedre end det generelle aktiemarked med et afkast på 21,8 procent, og formuen blev i regnskabsåret øget fra 180 til 268 millioner kroner.
Sammenlagt har Halberg-koncernen en formue - egenkapital - på 916 millioner kroner.