Tørke sender dyr til slagtning: - Vi har aldrig set noget lignende
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Landmænd kan ikke få foder nok til dyrene, der derfor slagtes tidligere end beregnet. Landbrugets egne eksperter kalder situationen den værste nogensinde.
De fynske landmænd kan ikke producere nok foder på grund af tørken. For at undgå at dyrene sulter, har flere landmænd måtte sende deres dyr til slagtning.
Det er knastørt i hele landet, og selvom solen tager sig et velfortjent hvil i disse dage, er der lange udsigter til regn - dermed er der også uoverskueligt længe til, at foderdepoterne igen kan fyldes op.
- Der er dyr, der er sendt til slagtning allerede nu, fordi man ikke kan se sig ud af den her situation, fortæller Troels Toft, sektordirektør i landbrugets videnscenter Seges.
Stress og panik
Allerede nu er flere landmænd begyndt at fodre med vinterfoder, og sektordirektøren har aldrig oplevet tilsvarende.
- Vi har ikke set noget lignende før. Vi har målt og regnet på det siden 1970, og det her er det værste nogensinde. Det er et stort problem at få foder nok, siger han til TV 2/Fyn.
Panik på rideskolerne: Tørken giver store problemer med at skaffe foder
Tørken skaber enorme udfordringer for de fynske rideskoler og hesteejere, der oplever en kamp om den sparsomme mængde græs og hø, der kan bruges som hestefoder.
Mange fynske dyreejere og landmænd er på vej i panik.
Tørken har fået græsset på markerne til at visne væk. Det betyder, at køer, får og heste, der ellers skulle gå og græsse, i stedet bliver nødt til at spise af vinterfoderet.
Problemet er bare, at vinterfoder er der næsten heller ikke noget af. For når græsset ikke gror, så er der ikke noget at slå af til hø, wrap og ensilage.
- Jeg har aldrig nogensinde oplevet noget som det her. Vores leverandør har sagt, at hvis ikke det snart begynder at regne, kan han ikke levere den mængde, vi har bestilt. Han har fået 500 baller ind, men vi skal i hvert fald bruge 900-1.000 baller, måske flere. Så vi er kun halvvejs. Og hvis ikke der kommer vand, kan han ikke slå mere til os, siger Lene Uldael Kruse, der er kasserer i Fyens Rideklub i Odense.
- Det er frustrerende. Vi kan ikke rigtig gøre noget ved det udover at håbe, at der kommer vand. Vi står og overvejer, hvad vi skal gøre nu. For det er det samme, der sker alle steder. Så det er rigtig svært at få foder hjem, siger Lene Uldael Kruse.
Desperationen breder sig
Hos Sydfyns Rideklub fortæller formand Nanna Wittenhoff, at hele situationen omkring manglen på foder opleves som desperat hos de mange rideklubber og hesteejere.
- Jeg har folk, der kommer forbi med trailer og spørger, om de ikke må få bare en enkelt balle wrap, fordi de ikke kan finde noget her og nu. Og problematikken er jo lidt, at når det er så tørt, så gror græsset ude på foldene ikke. Vi har smidt gødning, og det har slet ikke haft nogen effekt. Det har slet ikke groet, siger Nanna Wittenhoff.
Og fordi tørken er faldet så tidligt på sommeren, får det også tidligt konsekvenser for hestene, forklarer formanden.
- De plejer jo at kunne gå på græs indtil midt i august uden at skulle suppleres, men allerede nu er det et problem. Det er ikke først til vinter, det starter nu, siger Nanna Wittenhoff.
Selv har hun været forudseende og har sikret den mængde foder, som de får brug for i de næste mange måneder.
- Jeg har været rigtig heldig. Jeg har haft nogle gode leverandører igennem årene, som jeg har haft et tæt samarbejde med. Det er rigtig vigtigt, når man har hesten som levebrød, siger Nanna Wittenhoff.
Rives væk
Formanden følger med i forskellige grupper og på hesterelaterede sider på Facebook, og overalt er fodermanglen et emne for debat. Både store rideskoler og private hesteejere mangler.
- Hvis der bliver sat noget til salg, så bliver det revet væk. Og folk er endda begyndt at byde lidt op i pris, fordi der er mangel på det rundt omkring, siger Nanna Wittenhoff.
Det samme oplever Lene Uldael Kruse. Hun frygter, at en fortsat tørke kan give store økonomiske konsekvenser for rideskoler, stutterier og private hesteejere.
- Hvis det fortsætter, vil der også komme til at mangle korn og flere forskellige ting, så det kan jo også komme til at gå ud over vores foderpriser. Det vil belaste os enormt meget, siger Lene Uldael Kruse.
Selv om situationen efterhånden er tilspidset, ligger hun ikke søvnløs på grund af tørken. I stedet krydser hun fingre for, at vi snart får noget regnvejr.
- Jeg kan godt sove om natten. Jeg satser på, at vi finder en løsning. Selvfølgelig er det problematisk, men vi satser på lidt regn, siger Lene Uldael Kruse.
Karl Kampp fra Tved har været landmand i 25 år, og i år er det en daglig kamp at holde liv i hans 250 kreaturer.
- Jeg har ikke prøvet noget lignende. Stress, panik - hvad skal man kalde det. Jeg tænker, at alle kvægbønder har svært ved at sove om natten, siger han.
Frygter 2018
Det ser slemt ud på Fyn, men endnu værre ser det dog ud andre steder i landet.
- Vi har fået nogle tordenbyger tilbage i midten af juni, og så har vi overvejende god jord på Fyn. Det hjælper da på det. I Vestjylland, hvor jorden er mere sandet og ikke kan holde på vandet, er det katastrofalt, fortæller Troels Toft.
Flere landmænd frygter, at høsten 2018 kommer til at koste dem rigtigt mange penge.
- Det bliver alvorligt. Der skal brede skuldre til at bære, hvis man mister en årsløn, siger Troels Toft.
Kornpriserne i butikkerne
Endnu vil forbrugerne dog ikke mærke, at priserne på mel og andre kornprodukter stiger.
Vejret i resten af verden kan holde priserne på normalen.
- Det vil være afgørende, hvordan høsten ser ud i midt-vesten i USA, i Sydøsteuropa og Rusland, hvor man også producerer meget korn. Hvis det er sådan, at der er tørke der på samme tid, bliver der mangel på korn, og så stiger prisen. Så stiger prisen på brødet ude ved bageren også, forklarer Troels Toft.
Ifølge TV 2 Vejret skal landmændene vente til 16. juli med at få lidt vådt fra himlen. Der er dog ikke tale om mange millimeter, og temperaturerne på omkring 25 grader vil hurtigt få de savnede dråber til at fordampe.
Kreaturer kommer ikke på græs, fordi færgen skal renoveres
Kreaturprammen Yrsa skal renoveres og ligger derfor stille på Strynø. Men ejerkommuner nøler. Det betyder, at mange kreaturer ikke kan komme på græs.
Når en færge skal renoveres, så går det ud over dens passagere.
Det gør det også, når kreaturprammen Yrsa, som i næsten 20 år årligt har fragtet over 300 kreaturer og får rundt på de sydfynske øer.
Kreaturfærgen Yrsa trænger nemlig til en kærlig hånd. Renoveringen kommer til at koste 350.000 kroner. Men de penge er tilsyneladende ikke sådan lige at finde.
Det er Svendborg, Ærø, Langeland og Faaborg-Midtfyn kommuner, der ejer Yrsa, og dermed dem som skal finde pengene til at reparere færgen.
Men Yrsa har ligget stille siden december, fordi kommunerne endnu ikke har fundet pengene.
Og det frustrerer dyreejerne, som tripper for at få deres dyr ud på øerne. Flere frygter, at Yrsa slet ikke kommer til at sejle igen.
Været i gang noget før
En af de frustrerede dyreejere er Henrik Møller Nymark fra Strynø, der har 55 køer i sin stald.
- Hvis Yrsa ikke kommer til at sejle igen, så har jeg vel ti dage, før jeg bliver nødt til at begynde at slagte mine dyr. For så har jeg slet ikke græs nok til dem, siger Henrik Møller Nymark.
Han plejer at sejle sine dyr med Yrsa til græsning på Hjortø og Hjelmshoved. Han forstår ikke, at færgen endnu ikke er blevet lavet.
- De skulle have været i gang med det noget før. Det kan ikke hjælpe noget, at man starter op på sådan noget halvanden måned før, man skal lukke ud, siger Henrik Møller Nymark.
De seneste to måneder har han gentagne gange kontaktet ejerkommunerne for at få svar på, om Yrsa kan sejle hans dyr.
Men intet svar fået.
Yrsas farvand
- Det sydfynske øhav består af 55 øer og holme. Yrsa sejler kreaturer og får ud til en lang række af dem. Mange steder er der slet ikke en havn. Yrsa er derfor designet til at kunne sejle direkte op på stranden.
- Yrsa sejler dyr til og fra: Birkholm, Hjortø, Strynø Kalv, Store Egholm, Bredholm, Drejø, Lilleø, Skarø, Hjelmshoved, Ilumø, Vigø og Halmø.
- Prammen sejler desuden storskrald fra Birkholm. Og diverse landbrug- og entreprenørmaskiner mellem de sydfynske øer.
- Yrsa blev indviet i 2004 og kostede to millioner kroner. Dengang var prammen ejet af Fyns Amt. Da det blev nedlagt overtog de fire øhavskommuner Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Ærø og Langeland, ansvaret.
- Til daglig ligger Yrsa på Strynø, da det er natur- og turistcenteret Smakkecenteret, der står for den daglige drift af prammen.
Og Henrik Nymark er langtfra den eneste, der er frustreret.
Kenneth Knudsen er skipper på Yrsa og tager imod opkaldene fra de frustrerede dyreejere.
- Jeg bliver ringet op konstant af de forskellige dyreejere og lodsejere rundt omkring, som spørger, hvad der sker med Yrsa. Og jeg kan ikke svare dem, siger Kenneth Knudsen.
Sammen med lokale på Strynø holder han øje med Yrsa. Blandt de frivillige er Erik Schreiner Hansen.
- Jeg blev ringet op så sent som i dag af en dyreejer på Ærø, som skal have flyttet 200 får. Når det er får, så er det muligt at flytte dem på pramme, men det er langt sikrere for både dyr og mennesker at sejle dem med Yrsa, siger Erik Schreiner Hansen.
At Yrsa fortsat ligger stille på Strynø skyldes, at kommunerne har været i strid om, hvorvidt, de fortsat vil eje og drive kreaturprammen.
Men det er ikke i orden, mener Erik Shcreiner Hansen.
- Nu står man faktisk i den situation, at der er nogle lodsejere rundt omkring, som mister deres tilskud. Og vi står med nogle dyreholdere, som ikke kan få deres dyr på græs. Hvis de ikke vil drive Yrsa videre, så havde det rigtigste været at give et varsel på mindst et år, siger Erik Schreiner Hansen.
Plejer fuglelivet
Det har ikke kun betydning for dyreejerne, hvis ikke deres kreaturer kommer på græs. Kreaturerne spiller en vigtig rolle for fuglelivet i øhavet.
Når øernes afgræsses, så kommer vadefuglene og slår sig ned. De forsvinder, hvis græsset får lov at gro.
Desuden er ejerne af øerne og holmene økonomisk afhængige af, at dyr kan komme over og afgræsse. For at de kan modtage hektarstøtte, skal øerne og holmene nemlig fremstå afgræssede pr. 1 september.
Yrsa blev i sin tid overgivet til de fire øhavskommuner som en naturplejeopgave, da Fyns Amt blev nedlagt.
”Hash-automat” vækker opsigt i landsby: - Alle med et Mastercard kan købe det
kopieret!
I en automat i et lille umiskendeligt hus på landevejen i den langelandske landsby Lindelse kan man helt lovligt købe hash. Det ligger derinde ved siden af deodoranter, kattemad, slik, tandbørster, og hvad man ellers kan få brug for på en hvilken som helst aften, når alt andet er lukket.
"Det kan ikke passe," tænkte Lasse Holm, da han hørte om den særlige vare i den lille købmandsbutik uden betjening.
Han bor i Bagenkop og kørte med sine teenagebørn af sted til Lindelse for at finde ud af, om det kunne være rigtigt, at man helt lovligt - og at børn i teorien helt uden opsyn - kunne købe et produkt, der proklamerede sig selv som hash.
Det kunne man, fandt Lasse Holm ud af. Han havde taget sin 13-åriges datters hævekort med, og med det kunne han for 190 kroner købe to gram såkaldt ”Luksus slasker”.
- Da vi kom hjem, åbnede posen og lugtede til det, var vi ikke i tvivl om, hvad det var. Jeg synes, det er meget bekymrende, at børn jo faktisk kan købe det her uden opsyn. Alle med et Mastercard kan købe det. Det burde ikke være lovligt, siger Lasse Holm.
Vil forbyde THCA
Men det er lovligt. For på emballagen står der, at det er ”THCA 45 %”, hvilket er et stof, der i sig selv ikke er euforiserende.
- Og det er lige nu argumentet for, at det ikke er på bekendtgørelsen over euforiserende stoffer, siger Christian Lindholst, der er institutleder ved Institut for Retsmedicin og Retskemi på Aarhus Universitet.
Men der skal ikke andet end lidt varme til, før THCA bliver til det euforiserende og ulovlige stof THC, og ”THCA kan på den måde have de samme skadevirkninger og risiko for afhængighed som THC”, som Sundhedsstyrelsen formulerer i en mail til TV 2 Fyn.
Christian Lindholst undrer sig over og synes, det er forkert, at THCA ikke allerede er blevet gjort ulovligt. Men måske er det kun et spørgsmål om tid.
Tidligere i december svarede sundhedsminister, Sofie Løhde (V), på et spørgsmål fra SF’s Karina Lorentzen Dehnhardt, at ”Sundhedsstyrelsen arbejder på at finde en løsning på, hvordan man efter lovgivningen om euforiserende stoffer kan forbyde THCA på en fornuftig og effektiv måde.”
Efter den konservative retsordfører Mai Mercado læste historien om automaten på Langeland, vil hun også inddrage ministeren. I en sms skriver hun:
”Vi stiller spørgsmål til ministeren om det her. Det er vanvittigt, at man kan købe hash lovligt. Og det skal stoppes.”
En meget stærkt joint
Googler man THCA, dukker der flere webbutikker op. De har Trustpilot-stjerner, et professionelt setup, og de sender med de fragtfirmaer, alle andre bruger. Det ligner umiddelbart et produkt, der også kunne ligge i et supermarked.
Men stille og roligt bliver THCA omdannet til det euforiserende og ulovlige stof THC. Udsætter man det for varme, går processen hurtigere, og så har man let og elegant fået lavet et lovligt stof om til et ulovligt.
Hvis man eksempelvis ryger sit lovlige THCA i en joint, bliver stort set det hele til THC. Det betyder, at hvis man ryger det produkt, der er i automaten med et THCA-indhold på 45 procent, vil det svare til, at man ryger en joint med 39 procent af det ulovlige og euforiserende THC.
-Det vil altså have cirka samme styrke. Og det vil være en meget stærk joint. Det gennemsnitlige THC-indhold i hash ligger på cirka 26 procent, siger Christian Lindholst.
Til gengæld har det ingen euforiserende effekt, hvis man for eksempel smører THCA på huden, eller hvis man spiser det, uden det er blevet varmet op.
Noget “specielt” i butikken
Uanset hvad man har tænkt sig at gøre med det, lover ejeren af AutomatKøb, Karolina Emilia Gagajek, at det nu er slut med at sælge THCA.
Det skriver hun i et skriftligt svar, hvori hun også forklarer, at hun begyndte at sælge det, fordi hun gerne ville have noget ”specielt” i butikken, og fordi flere havde efterspurgt det i sommer.
Karolina Emilia Gagajek skriver også, at THCA nåede at være til salg i automaten i et par måneder, og så fastholder hun i sit svar, at man kun kunne købe produkterne, hvis der på betalingskortet var et minimumsrådighedsbeløb på 1.000 kroner, og hvis det af forældrene var godkendt til internetkøb.
”Butikken er videoovervåget, og på intet tidspunkt har unge under 18 år købt de produkter,” skriver Karolina Emilia Gagajek, der også oplyser, at AutomatKøb i Lindelse nu er lukket i et par dage, så julefreden kan sænke sig.
Bragede ind i autoværn - bro lukkede efter uheld
kopieret!
Fredag aften er der sket et færdselsuheld på Siøsundbroen mellem Siø og Tåsinge, oplyser Vejdirektoratet. Uheldet er sket i retning mod Svendborg.
Fyns Politi bekræfter at man er til stede ved uheldet, hvor en bil har påkørt autoværnet. De nærmere omstændigheder omkring uheldet efterforskes.
- Den seneste melding er, at trafikken står stille, oplyser politiets vagtchef.
Vejdirektoratet oplyser at broen er helt spærret, og forventes genåbnet i løbet af aftenen.
Opdatering 20.09: broen er nu åbnet i det ene spor. Politiet dirigerer trafikken, så der kommer biler igennem fra begge retninger.
Odense håndbold får million-indsprøjtning efter stort underskud
kopieret!
Odense Håndbold slutter året af med at præsentere et underskud på 3,7 millioner kroner. Et underskud som klubben godt vidste var under opsejling, fortæller direktør Lasse Honoré.
- Det er naturligvis aldrig positivt med et underskud på -3,7 mio., men et
underskud i den størrelsesorden var ventet, blandt andet grundet stigning i spiller og stabs-omkostninger.
Et udvalg i ejerkredsen har nu valgt at give klubben 4,5 millioner, som skal holde klubben oven vande.
Samtidig mener direktøren, at klubbens forretning er blevet sundere.
- vi har flyttet vores nettoomsætning 5,5 mio. kr. positivt. Det betyder, at vi i mindre grad er afhængige af tilskud og større sponsorater fra vores aktionærer.
TV 2 Fyns nye direktør: - Vil fremtidssikre public service på Fyn
Thomas Funding Therkildsen bliver ny direktør på TV 2 Fyn fra februar 2025. Senest kommer han fra en stilling som politisk redaktør ved Jyllands-Posten, og han har også en fortid på TV 2 og Avisen Danmark.
Thomas Funding Therkildsen bliver ny direktør på TV 2 Fyn fra februar 2025. Senest kommer han fra en stilling som politisk redaktør ved Jyllands-Posten, og han har også en fortid på TV 2 og Avisen Danmark.
TV 2 Fyns nye direktør: - Vil fremtidssikre public service på Fyn
Thomas Funding Therkildsen bliver ny direktør på TV 2 Fyn fra februar 2025. Senest kommer han fra en stilling som politisk redaktør ved Jyllands-Posten, og han har også en fortid på TV 2 og Avisen Danmark.
LYD
DEL
LYD
DEL
Hunde og droner ledte efter mand - politiet bad offentligheden om hjælp
kopieret!
Fyns Politi har siden klokken 14 ledt efter en 73-årig mand, der var forsvundet.
Ifølge politiet frygtedes det, at han ikke kunne tage vare på sig selv, og man indsatte derfor mange ressourcer i eftersøgningen.
- Vi har droner i luften, vi bruger hunde til at lede og vi har patruljer som er på udkig efter ham, sagde politiets vagtchef.
Han var sidst set i Faaborg centrum ved 10-tiden.
Fyns Politi har fredag aften fundet manden i god behold. Af den årsag har TV 2 Fyn slettet navn og billede på den savnede.
Manden blev fundet af en borger, som kontaktede politiet.
Regionsråd politianmelder læk af fortrolige oplysninger
kopieret!
Regionsrådet i Region Syddanmark har indgivet en politianmeldelse, efter der er blevet konstateret et læk af fortrolige oplysninger fra et lukket møde.
Det bekræfter regionsrådsformand Bo Libergren (V).
- Jeg kan bekræfte, at vi har besluttet at politianmelde et brud på tavshedspligten. Meget mere kan jeg ikke sige, oplyser han.
Han vil dermed heller ikke oplyse, hvilken sag bruddet er sket i forbindelse med.
Er det et medlem af regionsrådet som står bag lækket?
- Det kan jeg ikke vide, det er noget som politiets efterforskning skal klarlægge. Det kan i princippet også være en medarbejder som står bag, siger Bo Libergren.
Fond sagsøger naturfredningsforening for at nedlægge landbrug
kopieret!
I år 1979 testamenterede Ellen Fuglede Skovsgaard Slot og de dertilhørende skov- og landbrugsarealer til Danmarks Naturfredningsforening.
Nu er der 45 år senere opstået en stridighed om, hvordan arealerne skal benyttes, skriver DR.
Foreningen har de seneste år brugt millioner på at udvikle godset, som er ved at blive omdannet til naturdestination.
Derfor er der nu blevet søgt om omlæggelse af 191 hektar jord, til fredet natur og urørt skov. Men det mener Skovsgaards tilsynsfond er i strid med testamentet, som foreskrev at “Hovedgården skal drives som et førsteklasses herregårdslandbrug og skovene skal behandles forstmæssigt forsvarligt”
Det ventes retten tager sagen op i august.
Stor mystik efter hemmelig investor har reddet golfklub
kopieret!
Der er glade dage og julestemning i Sct. Knuds Golfklub i disse dage.
Klubben har fået en kæmpe julegave, nemlig klubbens overlevelse.
Men kvinden eller manden bag den store julegave har endnu ikke givet sig til kende.
På en ekstraordinær generalforsamling har medlemmerne vedtaget den økonomiske redningsplan, der er sikret med den hemmelige investor i kulissen.
Planen betyder, at klubben overlever og at klubben stadig har et klubhus.
Netop klubhuset fra 2009 har været en stor sten i skoen. Så stor at klubben var tæt på konkurs.
Huset blev finansieret alt for dyrt i sin tid,. og klubben har ikke haft økonomi til at betale Arbejdernes Landsbank.
Klubhuset blev opført af Sct. Knuds Golfklub Klubhus ApS, hvor også gælden er placeret.
Med den nye aftale overtager Sct. Knuds Golfklub klubhuset fra Sct. Knuds Golfklub Klubhus ApS til en meget attraktiv pris. Købet finansieres ved optagelse af et lån hos en privat investor på meget fordelagtige vilkår.
Hemmelig beundrer har haft tegnebogen fremme: Golfklub reddet fra konkurs
Sct. Knuds Golfklub - en af landets ældste golfklubber - reddet på randen af konkurs. Formanden jubler.
Der er jubel i Sct. Knuds Golfklub i disse dage. Klubben er via en hemmelig investor og beundrer reddet fra den konkurs, som klubben havde direkte kurs imod på grund af en stor gæld i sit klubhus.
- Vi har armene over hovedet. Der er lavet en aftale, hvor vores gæld i Arbejdernes Landsbank er blevet nedskrevet yderligere, og så har en privat investor ydet os et lån af på en 10-årig periode. Nu indkalder vi til ekstraordinær generalforsamling, hvor bestyrelsen skal have mandat til, at klubben overtager klubhuset fra det anpartsselskab, der ejer huset i dag, siger Jørn Nielsen til TV 2 Fyn.
Den private investor, der yder klubben et nyt lån, så den kan komme ud af gælden til Arbejdernes Landsbank, ønsker at forblive anonym, oplyser Jørn Nielsen, formand for Sct. Knuds Golfklub.
Golfspillerne stod i realiteten med ryggen mod muren, eller "begge ben i en konkurs", som Jørn Nielsen udtrykker det.
Løsninger, der involverede Great Northern i Kerteminde og en garanti fra Nyborg Kommune, var afprøvet uden et gunstigt resultat, så det var sidste udkald for klubben, inden lånet til Arbejdernes Landsbank skulle indfries inden årsskiftet.
Ifølge Jørn Nielsen er stormen altså reddet af, men det hårde arbejde med at få flere medlemmer og nedbringe omkostningerne fortsætter.
Challenge Tour aflyst
Flere af Nyborgs byrådsmedlemmer var i dag straks aktive på de sociale medier og ønskede klubben tillykke.
Oven på de glade kommentarer er der dog lidt malurt i bægeret.
Byrådet var nemlig medsponsor på næste års Challenge Tour, der skulle have fundet sted på banerne i Nyborg.
Men det arrangement er aflyst, fordi klubbens driving range kun er på 175 meter, og kravet er 330 meter.
Til gengæld er der planlagt et event, hvor en række professionelle golfspillere lægger vejen forbi Nyborg og skærper golfappetitten, inden Great Northern i 2026 skal lægge græs til World Tour.
Samtidig er indgået en akkordaftale med klubbens bankforbindelse, som betyder at hverken klubben eller selskabet har nogen gæld ud over ovennævnte lån til den private investor.
- I bestyrelsen og klubben er vi særdeles glade for ovennævnte løsning på vores økonomiske udfordringer, og vi kan nu – for første gang i lang tid – roligt se fremtiden i møde, og ikke udelukkende tænke på økonomiske udfordringer, men derimod sætte fokus på udvikling af klubben og banen, siger bestyrelsesformand Jørn Nielsen.
Ukrainer laver mad til nye beboere i flygtningecenter
kopieret!
Asylcenter Holmegaard på Langeland genåbner. Ifølge DR forventer Røde Kors, at asylcentret skal huse mellem 90-100 syriske asylansøgere.
Asylcenter genåbner på Langeland
Asylcenter Holmegaard på Langeland genåbner.
Det fortæller DR i sin morgenradioavis fredag.
Ifølge DR forventer Røde Kors, at asylcentret skal huse mellem 90-100 syriske asylansøgere.
Holmegaard genåbnes, efter Flygtningenævnet tidligere i december besluttede at sætte asylbehandlingen af personer fra Syrien i bero. Det betyder, at der hverken kan gives ophold eller arrangeres hjemsendelser, og derfor har man behov for at genåbne Holmegaard.
Hvem flytter ind?
Det vil i første omgang være enlige, familier uden børn og familier med småbørn i førskolealderen, der flytter ind.
Foreløbigt genåbner centret i en tidsbegrænset periode til udgangen af april 2025, dog med mulighed for forlængelse.
De første syrere ankommer til asylcentret fredag.
Sagde nej til udviste
Mellem 2011 og 2016 brugte Langeland Kommune Holmegaard som asylcenter, men efter flere dårlige sager blev man fyret som asyloperatør. Siden overtog staten.
Tilbage i maj 2021 planlagde regeringen at bruge Holmegaard som udrejsecenter til udvisningsdømte kriminelle. Den plan mødte dog så stor folkelig modstand på Langeland, at planerne kort efter blev droppet igen.
Derefter blev Asylcenter Holmegaard anvendt til at huse ukrainere, indtil det lukkede sidste år.
Nu genåbnes det for syrere.
Derfor har Marina Alekseeva valgt at hjælpe til med både en varm velkomst, samvær og madlavning. Hun kom selv fra Ukraine til Danmark for tre år siden, og er nu bosiddende i Rudkøbing med sin familie. Hun ved, hvor vigtigt det er, at der er nogle til at tage sig af én, når man er ny og fremmed i et andet land.
I dag er madlavning til de syriske flygtninge på programmet.
- Jeg var også i en svær situation, og jeg var taknemmelig for folkene i Danmark, som gav mig det, jeg manglede, siger hun.
Novo-aktie styrtdykker - væksthåb skuffer
kopieret!
Novo Nordisk-aktien falder voldsomt fredag, efter at den danske medicinalvirksomhed har offentliggjort nye resultater af forsøg med vægttabsmidlet Cagrisema.
Forsøgspersonerne har i gennemsnit opnået 22,7 procents vægttab hen over en periode på 68 uger, skriver Novo i en pressemeddelelse.
Det er imidlertid i underkanten af, hvad investorerne forventede, og derfor falder aktien umiddelbart efter offentliggørelsen af resultaterne med omkring 27 procent.
Aktiemarkedet havde forventet et vægttab på mere end 25 procent, hvilket Novo Nordisk også selv så sent som i november meldte ud som et realistisk pejlemærke.
Værdien faldt 800 milliarder
Derfor har aktiekursen frem til nu også afspejlet, at Cagrisema ville være mere effektfuldt, end tilfældet har vist sig at være.
Cagrisema er en videreudvikling af Novo Nordisks succesfulde lægemiddel semaglutid, som blandt andet findes i diabetesmedicinen Ozempic og vægttabsmidlet Wegovy.
Cagrisema er en kombination af semaglutid og stoffet cagrilintid, som tilsammen skulle give en bedre virkning end de 15 procent, som brugere af Wegovy kan forvente at opnå.
Det er også bedre end konkurrenten Eli Lillys nuværende storsællert inden for bekæmpelse af svær overvægt, Zepbound, der har ført til et vægttab på 20,9 procent i tilsvarende forsøg.
Martin Holst, der er udviklingsdirektør hos Novo Nordisk, siger i pressemeddelelsen, at man nu vil bruge erfaringerne fra forsøgene til at undersøge Cagrisemas vægttabspotentiale yderligere.
Kurstabet på Novo-aktien betyder, at der inden for kort tid blev barberet mere end 800 milliarder kroner af selskabets markedsværdi.
Samtidig betyder kursfaldet, at det samlede C25-indeks er faldet med mere end fire procent i løbet af fredagen.
Danmarks bedste bager findes på Fyn
kopieret!
For anden gang er Vesterports Bageri i Faaborg kåret til Danmarks bedste.
En kåring, bager Brian Brøndum er meget stolt af.
- Jeg har fået krammere og gaver af kunderne. De har også fulgt med i det og har syntes, at det var spændende. Så det er stort, siger han.
Det er hjemmesiden OpdagDanmark, der står for prisen, hvor man mellem 11. og 17. december har kunnet stemme på 84 bagerier i Danmark.
Fynsk bageri kåret til Danmarks bedste
Vesterports Bageri i Faaborg kan nu bryste sig af titlen som Danmarks bedste bageri.
Det er anden gang i prisens fire år lange levetid, at det mere end 50 år gamle familieejede bageri løber med den fornemme hæder.
- Det er den bedste julegave, vi overhovedet kan ønske os. Det er faktisk ikke rigtigt gået op for os endnu. Den her pris viser bare, at det hårde slid, vi lægger i bageriet hver eneste dag og nat, bliver bemærket, siger ejer og bager Brian Brøndum til TV 2 Fyn.
Kunderne kårer
Hjemmesiden OpdagDanmark står for prisen, hvor danskere mellem 11. og 17. december har kunnet stemme på i alt 84 bagerier i hele Danmark.
Her vandt Vesterports Bageri med 1.848 stemmer foran “den største konkurrent” Bagergården Hinnerup, der fik 1.780 stemmer.
At det netop er kunderne, der står for at kåre bageriet, gør, at anerkendelsen betyder ekstra meget for Brian Brøndum:
- Det er jo kunderne, det handler om! Så det gør da bare, at vi er helt vildt stolte, siger Brian Brøndum og tilføjer, at kunder dagen igennem har været forbi bageriet med både lykønskninger, blomster og vin.
Gratis kage
Som en tak til kunderne udlovede bageriet onsdag morgen 400 såkaldte guldhindbærmedaljer gratis efter “først til mølle”. Kagerne var væk klokken 14 onsdag, oplyser bageren.
Ifølge Brian Brøndum er det “det søde personale og det store udvalg af kager”, der ligger til grund for prisen.
Det er ikke første gang, at det sydvestfynske bageri opnår anerkendelse. I 2017 vandt det TV 2 Fyns pris for Fyns bedste brunsviger, og i 2021 vandt det OpdagDanmarks pris for Danmarks bedste bageri.
Brian Brøndum overtog bageriet i 1999 fra sine forældre, som havde drevet det siden 1966. Han driver det med sine kone Anette og parrets tre børn.