Trods antydninger om det modsatte: Fynske støtter bliver i partiet efter Henriksen-exit

Martin Henriksen forlader Dansk Folkeparti, efter han i januar tabte formandsvalget til Morten Messeschmidt.

Martin Henriksen melder sig ud af Dansk Folkeparti. 

Det skriver tv2.dk på baggrund af en udtalelse fra formanden for Dansk Folkepartis lokalafdeling i Stevns, hvor Martin Henriksen indtil nu har været medlem. Henriksen har bekræftet det over for Ekstra Bladet

Udmeldingen kommer, efter han i januar tabte formandsvalget i partiet mod Morten Messerschmidt. Det skuffede især to fynske folketingskandidater fra DF, der havde støttet Martin Henriksen.

René Jørgensen, der er Folketingskandidat for DF og tidligere byrådsmedlem i Faaborg-Midtfyn Kommune, meddelte, at han ville følge nøje med i Martin Henriksens næste træk, ligesom han ikke ville udelukkede, det kunne blive et farvel til partiet. 

Så drastisk bliver det dog ikke i første omgang, fortæller han til TV 2 Fyn.

- Nu har vi ikke set det officielt fra Martin Henriksen selv endnu, men når det kommer fra lokalformanden er der jo nok noget om det. Men det er ikke noget, der har betydning rent politisk, og så længe DF fører den politik, jeg kan stå inde for, så er der noget at kæmpe for, siger René Jørgensen. 

Hvis den politiske linje skulle ændre sig, kan han dog ikke garantere sit fremtidige medlemskab. 

quote - Gratis medlemmer er ikke at levere. Lad os se, når folk skal til at betale.

Kim Welcher, folketingskandidat for DF om nye medlemskaber i partiet efter formandsskifte.


Hans bekymring er, at partiets linje kan komme til at ligne "Liberal Alliance med en stram udlændingepolitik".

- Indtil nu vil jeg sige, at der ikke er noget, der tegner til det. Men det kan hurtigt ændre sig. Og der er flere centrale personer i partier, hvor jeg kan sige, at hvis de forlader skuden, så er jeg ikke i partiet fremover, siger han med henvisning til den tidligere formand Kristian Thulesen Dahl samt den mangeårige profil Peter Skaarup. 

- Det er dem jeg bedst kan identificere sig med. Nu har vi en formand, som har en anden stil, end jeg forestillede mig. Man kan sige, vi er gået lidt frem i meningsmålingerne, så folk kan se projektet for sig, men jeg håber, det er det samme projekt, vi ser for os.

Han understreger dog, at han støtter op om den nye formand og ikke har set grund til ikke at gøre det, siden han kom til. 

Superærgerligt

En anden fynsk Henriksen-støtte er langelandske Kim Welcher. Han er folketingskandidat for DF i Svendborg/Langeland-kredsen.

Heller ikke han har tænkt sig at opsige sit medlemskab på grund af Martin Henriksens farvel til partiet. Ovenpå formandsvalget meddelte han, at det kaldte på "refleksion", ligesom han konstaterede, at "vi må se, hvad fremtiden bringer". Men foreløbig er det altså ikke et farvel til partiet, fremtiden har bragt. 

- Jeg synes, det er superærgerligt, at skårene ikke kunne klinkes. Jeg er ked af, at han trak sig fra hovedbestyrelsen, og at han nu forlader partiet. Jeg synes, han er en dygtig politiker, og han har også god opbakning kunne man se til valget, så vi er mange, der gerne havde set ham blive i hovedbestyrelsen og kæmpe den kamp, der er at kæmpe der, siger han.


Hvad er det for en kamp, der skal kæmpes, mener du?

- Fra mit perspektiv handler det om ordentlighed og saglighed. At sige tingene ordentligt og ligeud. Også de ting, man ikke ønsker at høre. Jeg synes, han har en evne til at sige tingene pænt. Man skal ikke være enige med alle, men man skal kunne tale med alle, for det handler i sidste ende også om at få sin politik igennem. 

Kold luft

Der har de seneste måneder været kold luft mellem Martin Henriksen og Morten Messeschmidt. Efter Messerschmidt trak sig sejrrigt ud af kampvalget om formandsposten, har Henriksen i skarpe vendinger kritiseret formanden. Han har også meddelt, at han ikke ville stille op til det næste folketingsvalg. 

- Som folketingskandidat og som folketingsmedlem skal man til enhver tid kunne forsvare formanden i stort og småt. Det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, og det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af, sagde han i januar til TV 2 ØST.

Martin Henriksen har tidligere siddet i Folketinget, hvor han frem til 2019 havde en markant rolle som sit partis udlændingeordfører.

Bevis dit værd, Morten

Kim Welcher vil nu se tiden an med Morten Messerschmidt. At der har været øget tilgang af medlemmer, siden den ny formand kom til, har ikke overbevist ham, og en af grundene er, at nye medlemmer ikke skal betale for medlemskab i 2022.

- Gratis medlemmer er ikke at levere. Lad os se, når folk skal til at betale. Jeg mener også, han skal levere et fornuftigt folketingsvalg, når det kommer. Det handler også om måden, man behandler de andre partier på under debatten. Man kan ikke blive "pigesur" hver gang man får et kritisk spørgsmål, siger han.


- Nu har de delegerede taget en beslutning om, at Morten Messerschmidt er formand, og den respekterer jeg fuldt ud. Nu er det op til ham og bevise, at folk som mig har taget fejl, når vi foretrak en anden.

Messerschmidt vil række ud

I et skriftligt citat sendt til TV 2 skriver Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, at han tager Martin Henriksens udmeldelse "til efterretning".

- Jeg havde håbet, at Martin ville tage imod mit forslag om at inddrage ham i det politiske arbejde i Dansk Folkeparti. Det er jeg naturligvis ærgerlig over, at han har valgt at afslå, skriver Morten Messerschmidt og fortsætter:

- Jeg vil imidlertid fortsat som formand række ud efter dem, der på årsmødet støttede Martin. De skal naturligvis kunne føle sig som en del af partiet, også selvom han ikke er det.

Martin Henriksen beholder sit mandat i Stevns Byråd, selvom han forlader Dansk Folkeparti. 


Oversigt

    Oversigt