Trods nedgang over hele Fyn: Én kommune har markant stigning i smitte
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En af de helt store kommuner på Fyn har en betragtelig stigning i antal smittede.
Over det meste af Fyn, på Langeland og Ærø er tallene for coronasmittede opmuntrende.
I nogle kommuner er incidenstallet på en pæn kurve nedad, og andre steder er det stagneret.
Der er dog én kommune, som trækker i den forkerte retning.
Tirsdag begynder ramadanen: Højtiden kan være en risiko
Smittetallene er fortsat høje i Vollsmose, og da den muslimske højtid ramadan begynder tirsdag, er Rami Ezzeddine, der er leder af Taskforce Vollsmose, opmærksom på situationen.
Opdatering
På tirsdag begynder den muslimske fastemåned ramadan, hvor familier typisk samles efter solnedgang for at bryde fasten og bede.
Det giver dog ikke anledning til yderligere bekymringer for coronasituationen i Vollsmose for nuværende. Dog er man bevidst om, at højtiden kan være en risiko for flere smittetilfælde.
- Jeg er opmærksom på, at ramadanen - på lige fod med påsken - er en risiko, siger Rami Ezzeddine, der er leder af Taskforce Vollsmose, til Ritzau.
Bekymret Ishøj-borgmester
Smittetallene i Vollsmose er fortsat mere end fire gange højere end i resten af Odense. Lørdagens incidenstal, der er et udtryk for antallet af smittede per 100.000, steg til 415,6, mens incidenstallene dagene før var faldende.
Omvendt skaber ramadanen bekymring hos Ishøjs borgmester, den tidligere socialdemokrat og nuværende medlem af Ishøjlisten, Ole Bjørstorp. For smittetallene i kommunen er ligesom i Vollsmose høje, og der bor mange, der fejrer ramadan.
- Jeg er bekymret, og derfor har vi også indkaldt ledelserne i de største etniske foreninger for at diskutere det her, siger Ole Bjørstorp.
Digitale almisser
Ligesom til jul og påske har Sundhedsstyrelsen op til ramadan og Eid udgivet en række anbefalinger anbefalinger.
Ud over de normale er det, at man skal huske at spritte hænder af, når man vil give almisse (zakat). Ellers kan man bruge mobilbetaling.
Og at der gælder særlige regler i moskéen, og at man altid følge moskéens anvisninger.
I Svendborg viser tallene nemlig, at der fra lørdagens opgørelse til søndagens er en stigning på 11 ekstra tilfælde.
Således er antal smittede, som er fundet på en uge, steget fra 46 til 57 i kommunen.
Det betyder, at incidenstallet er steget fra 79 til 97,9.
Myndighederne har en smertegrænse, som hedder et incidenstal på 20. Hvis det ligger over det, er der grund til bekymring, har de meldt ud.
Gode tal for resten af Fyn
I resten af de fynske kommuner, er der dog til gengæld et andet og mere positivt tal for antallet af smittede.
Således er der i Odense Kommune kun fundet 117 coronasmittede over de seneste syv dage, hvor lørdagens tal viste 133 personer registreret med corona.
Nyborg Kommune har et meget lavt smittetal med kun fire smittede fundet i løbet af den seneste uge.
Og i Faaborg-Midtfyn og Kerteminde er tallet begge steder stagneret.
Nye oplysninger om borgmester-vaccine:
- Hemmelighedskræmmeriet pisser mig af
Flere af Middelfart Kommunes byrådsmedlemmer finder nyheden, om at plejepersonale ikke fik tilbudt overskudsvacciner før borgmesteren, foruroligende.
For mindre end tre uger siden blev byrådet i Middelfart Kommune orienteret om, at alle beboere og tilstedeværende personale på Plejehjem Skovgade blev tilbudt det første stik mod coronavirus nytårsaftensdag.
Samtidig fik byrådsmedlemmerne at vide, at "(...) øvrigt personale fra plejehjem, hjemmeplejen og sundhedsplejen blev tilbudt at modtage overskudsvacciner", før borgmester Johannes Lundsfryd blev tilbudt og takkede ja til vaccinen.
Nu kan TV 2 Fyn ved hjælp af anonyme plejehjemsansatte afsløre, at det ikke er tilfældet. Det er ny information for flere byrådsmedlemmer.
- Det kom meget bag på mig. Det lyder jo som om, at man har ringet alt ind, man overhovedet kunne. Dermed har man skabt en forventning om, at alle der havde tilknytning til plejehjemmet, var blevet tilbudt vaccinen, fortæller Regitze Tilma, der er borgmesterkandidat for Venstre i Middelfart Kommune.
- Det er nye oplysninger for mig, og det er et stort problem, hvis det viser sig, at nogle af dem med kort varsel kunne have kommet ned på det pågældende plejecenter og få en vaccine, siger Paw Nielsen, der er løsgænger i byrådet.
Ingen opkald til personalet
I en pressemeddelelse, Middelfart Kommune har udsendt, efter TV 2 Fyns afsløringer, skriver man, at der blev i flere omgange blev indkaldt "relevant plejepersonale" til at modtage overskudsvacciner nytårsaftensdag. Personalet er dog af en anden opfattelse.
- Jeg kunne sagtens være kommet hen til plejehjemmet indenfor kort tid. Men der var ingen af os, der fik et opkald om, at der var ledige vacciner, siger en anonym medarbejder.
Samtidig skriver kommunen i pressemeddelelsen, at det aldrig var meningen, at alt plejepersonale skulle vaccineres samme dag.
Også det møder kritik fra borgmesterkandidaten.
- Havde man en plan om, at man ikke turde vaccinere alle på én gang, skulle det også have været kommunikeret ud, mener Regitze Tilma.
Fortryder vaccinen
Medarbejderen fra plejehjemmet er anonym, fordi hun ikke tør stå frem, da sagen handler om byens borgmester. Det foruroliger Regitze Tilma.
- Jeg er faktisk rigtig bekymret for, at man ikke tør stå frem, hvis man ser nogle fejl eller mangler. Det giver en utryg følelse. Det bekymrer mig virkelig, siger hun.
Borgmester Johannes Lundsfryd (S) har siden fortrudt, at han trak ærmet op på årets sidste dag og har også offentligt undskyldt på Facebook.
Imidlertid har kommunens kommunaldirektør Willy Feddersen som den eneste på Fyn ikke ønsket at fortælle, om han ligesom borgmesteren er blevet vaccineret.
- Jeg har ikke noget imod, at borgmesteren eller andre har fået vaccinen. Det, der pisser mig af, er hemmelighedskræmmeriet, siger Paw Nielsen.
- Det er et stort problem for mig, for hvad skjuler de ellers i større områder, spørger han.
Ingen af de øvrige fynske borgmestre eller kommunaldirektører har endnu fået første stik mod coronavirus.
Johannes Lundsfryd har ikke villet lade sig interviewe af TV 2 Fyn.
Der er der over en uge registreret henholdsvis 14 og otte smittede. De samme antal, som lørdagens opgørelse viste.
På hele Fyn er der nu vaccineret 40.815 personer.