Fynske landmænd frygter gasledning: - Vi får problemer

Fynske landmænd er bekymret for konsekvenserne ved nedgravningen af gasledningen Baltic Pipe. Det kan betyde problemer med vand og komme til at blive dyrt, lyder det fra landmænd til et stormøde i Vissenbjerg.

Landmand Niels Hauge Mikkelsen fra Ejby frygter for sine markers fremtid, når gasledningen Baltic Pipe ifølge Energinets planer skal gå tværs hen over hans jord. 

Og han er ikke den eneste landmand, der bekymrer sig. Flere landmænd var nemlig samlet torsdag aften i Vissenbjerg med ikke bare erhvervet tilfælles. De frygter alle for konsekvenserne af gasledningen, der skal graves ned tværs over Fyn for at forbinde de norske gasfelter med Polen.

- Ude ved os har vi rigtig mange store hovedrør, som ligger i jorden. Den nye gasledning kommer til at krydse rigtig mange steder, hvor den kommer til at kappe i gennem, fortæller Niels Hauge Mikkelsen, da TV 2/ Fyn var med til mødet i Vissenbjerg. 

- Vi får problemer med vandet. Højderne passer lige med, at hvis den var gravet en meter dybere ned, så kunne vi måske lige have klaret den. Men lige nøjagtig der, hvor den skal ligge, der går det altså ikke. 

Skal i så have et helt nyt vandingsanlæg etableret?

- Ja. Vi arbejder meget med klimasikring af jorden, fordi vi får de her store regnmængder. Og så hjælper det her jo ikke på sagen, at vi får skåret det igennem på kryds og på tværs, svarer landmanden fra Ejby. 

quote Og så hjælper det her jo ikke på sagen, at vi får skåret det igennem på kryds og på tværs

Niels Hauge Mikkelsen, landmand fra Ejby

En dyr affære

Landmændene frygter mest af alt, at deres ejendomsret vil blive krænket. I disse sager taler man om et gæsteprincip, som betyder, at grundejeren, altså den, der har landbruget eller huset, der hvor gasledningen skal graves ned, de bevarer retten til at bestemme over deres areal. 

Et eksempel på det kan være, at en landmand vil bygge en ny stor lade. Det har han ret til. Men hvis den bliver bygget så stor, at den ligger for tæt på gasledningen, og gasledningen skal flyttes, så er en del af gæsteprincippet, at det er ledningsejeren, der betaler flytningen.

Princippet har Energinet ifølge Centrovice, som en rådgivningsvirksomhed for landbrug, altså ikke nogle intentioner om at imødekomme. 

- Vi får pålagt en byrde med at have et rør igennem vores jord, og skal så have kompensation for det. Hvis man så i fremtiden kommer til at ligge by nært og skal ekspropiere til by, så kan det ikke lade sig gøre, fordi man har den ledning liggende, uden at den bliver flyttet, fortæller Torben Povlsen, der er formand for Centrovice og fortsætter: 

- Og der snakker vi mange penge. Vi snakker 18-20-24-25 millioner kroner per kilometer for at flytte den gasledning. Og det skal da selvfølgelig være dem, der har gasledninger, der skal betale for det. Det er jo også dem, der har indtjenningen på at flytte gassen. 

LIDT OM GASLEDNINGEN

Se hele interviewet med landmand Niels Hauge Mikkelsen fra Ejby og Torben Povlsen, der er formand for Centrovice her under:

Som TV 2/Fyn tidligere har fortalt skal den stærkt omdiskuterede gasledning i følge planen graves ned her over en strækning på 80 kilometer på Fyn. Den skal transportere gas fra Nordsøen til Polen. Det har skabt kritik fra flere sider.

Oversigt

    Oversigt