Løkke under ghettoudspil: Aarhus har klaret sig bedre end Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Aarhus har været bedre til at få afviklet Gellerupparken som ghetto end Odense har med Vollsmose, siger statsministeren.
Regeringens præsenterede tirsdag sit ghettoudspil, der har til formål at afvikle ghettoer helt inden 2030.
Under pressemødet lagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke skjul på, at man i Gellerupparken i Aarhus har været bedre til at afvikle ghettoen end Odense-bydelen Vollsmose, eksempelvis ved at rive bygninger ned og andre tiltag fra ghettoplanen fra 2010.
- Et udmærket eksempel er Gellerup op mod Vollsmose. Udviklingen, vi ser i Aarhus, er, at der er nogle, der bruger de instrumenter, vi gav til at forvandle Gellerup i en kombination af at rive noget ned og bygge noget nyt op, så der er en forandring i gang, sagde Lars Løkke Rasmussen på pressemødet.
Det nye ghettoudspil adskiller sig fra den otte år gamle ghettoplan ved, at kommunerne skal tage de nye tiltag i brug.
- Nu nøjes vi ikke med at give muligheder. Her skaber vi også pligter, og det er det nye. Det skal være sådan der, forklarede statsministeren.
Analyse: Handlefriheden tages fra Odense
Ifølge TV 2/Fyns Christiansborg-redaktør, Thomas Funding, betyder det, at en del af kommunernes handlefrihed bliver taget fra dem, og det vil vække opsigt i Odense.
- Nu går vi fra, at det var en mulighed, at man for eksempel kunne give et pålæg om, at småbørn skulle i daginstitution, hvis det var nødvendigt - til at nu skal der gives et pålæg om, at de skal i daginstitution, siger Thomas Funding.
Om 12 år findes Vollsmose ikke: 22 punkter i regeringens udspil om ghettoer
Punkterne er netop blevet offentliggjort. Hele otte ministre er i dag med til præsentationen i Mjølnerparken på Nørrebro i København.
- Vi sætter et markant mål: Ingen ghettoer i 2030.
Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da regeringen fremlægger sit udspil mod parallelsamfund i ghettoen Mjølnerparken på Nørrebro i København.
- På bare en generation, er der nogle ting, der har ændret sig. der var omkring 50.000 mennesker med ikke-vestlig baggrund. På bare ti år er det ændret, så der er en halv million, siger statsministeren.
- Jeg vil godt understrege, at de flere med ikke-vestlig baggrund klare sig godt.
22 punkter
Der er 22 punkter i regeringens ghettoudspil, som netop er offentliggjort her.
1. Fysisk forandrede boligområder
2. Nye muligheder for fuld afvikling af de mest udsatte ghettoområder
3. Adgang til at opsige lejere ved salg af almene boliger i udsatte boligområder
4. Stop for kommunal anvisning til udsatte boligområder for ydelsesmodtagere
5. Obligatorisk fleksibel udlejning i udsatte boligområder
6. Lavere ydelse for tilflyttere til ghettoområder
7. Stop for tilflytning af modtagere af integrationsydelse
8. Kontant belønning til kommuner, der lykkes med integrationsindsatsen
9. Styrket politiindsats i særligt udsatte boligområder
10. Højere straffe i bestemte områder (skærpet strafzone)
11. Kriminelle ud af ghettoerne
12. Obligatorisk dagtilbud skal sikre bedre danskkundskaber inden skolestart
13. Bedre fordeling i daginstitutioner
14. Målrettede sprogprøver i 0. klasse
15. Sanktioner over for dårligt præsterende folkeskoler
16. Styrket forældreansvar gennem mulighed for bortfald af børnecheck og enklere forældrepålæg
17. Bedre fordeling af elever på gymnasier
18. Kriminalisering af genopdragelsesrejser
19. Hårdere kurs over for vold i hjemmet
20. Tidlig opsporing af udsatte børn
21. Skærpet straf for brud på den særligt udvidede underretningspligt
22. Tre særlige ghetto-repræsentanter med de nødvendige kompetencer
Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer udspillet sammen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), justitsminister Søren Pape Poulsen (K), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), boligminister Ole Birk Olesen (LA), børne- og socialminister, Mai Mercado (K), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA).
Forud for præsentationen blev ministrene modtaget af Lejerbos formand Jan Hyttel, som viste ministrene rundt i Mjølnerparken.
Politikere mødt af utilfredse demonstranter
Beboere i Mjølnerparker er torsdag formiddag mødt op for at demonstrere og vise deres utilfredshed over for regeringens ghetto-udspil.
I alt omkring 70 er mødt op. Næstformand i afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken Janni Milsted er medarrangør af demonstrationen.
- Jeg tror ikke, det hjælper, det der med at rive nogle bygninger ned. Jeg tror, det hjælper, hvis man gør noget positivt, og ikke hele tiden er efter nogle befolkningsgrupper, siger hun.
Sjette udspil siden 1994
Udspillet er blevet til på baggrund af, at tre ministre tilbage i oktober sidste år satte sig sammen for at smide "nogle ret vilde idéer" på bordet, som en kilde nær forhandlingerne formulerer det over for Ritzau.
De tre ministre var økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).
Flere af de i alt otte ministres ved dagens fremmøde har også været forbi de tre ministres bord for at komme med ideer til ghettoudspillet.
For mange ikke-vestlige indvandrere lever ifølge regeringen isoleret i bestemte boligområder, hvor for få går på arbejde, og hvor der ikke tales dansk.
Det har fem tidligere udspil siden 1994 tilsyneladende ikke ændret på, og derfor har regeringen tænkt nyt.
- En del af kommunernes handlefrihed bliver taget fra dem, og det vil vi helt sikkert også høre fra politikere og borgmestre - ikke mindst i Odense, hvor man vil høre dem beklage sig. De mister noget handlefrihed, og de bliver styret kraftigere, og det bliver med en trussel om, at hvis de ikke formår at løfte opgaven, bliver ansvaret mere eller mindre taget fra dem, forklarer Thomas Funding.
Staten kan jævne Bøgeparken med jorden
Hvis Odense ikke får løst problemerne og får afviklet Vollsmose som ghetto, vil staten træde ind og forsøge at løse problemerne i stedet for.
- Man kunne forestille sig, at Bøgeparken i Vollsmose bliver eksproprieret af staten og simpelthen jævnet med jorden, vurderer Thomas Funding.
Regeringens plan er et forsøg på at gøre op med de "huller i danmarkskortet", der ifølge Lars Løkke Rasmussen er opstået i takt med den ikke-vestlige indvandring.
Problemerne skal løses blandt andet ved at ændre beboersammensætningen i de hårdest belastede boligområder.