Eksborgmester i nyt stormvejr: Folkevalgt revser advokatfirma og tager sagen i egen hånd

Det er ikke nok, at Kerteminde Kommune har politianmeldt Kerteminde Biogas ApS for en række kritisable forhold. Også indehaveren, eksborgmester Hans Luunbjerg bør drages til ansvar, mener byrådsmedlem.

Hans Luunbjerg bør stilles personligt til ansvar for lovovertrædelser i forbindelse med driften af Kerteminde Biogas, som han er direktør for og ejer af. 

Det mener det socialdemokratiske byrådsmedlem i Kerteminde Kommune, Kristian Hald, der nu har valgt at politianmelde eksborgmesteren personligt. 

- Jeg kender ikke Hans Luunbjerg. Jeg har aldrig udvekslet et ord med ham, men jeg har siddet i byrådet i 2,5 år, hvor kommunen har brugt ufatteligt meget tid og mange ressourcer på at rydde op i det makværk, han har lavet som borgmester og nu som erhvervsdrivende. Jeg mener derfor, at det er fuldt ud rimeligt, at vi bruger lovens fulde potentiale til at retsforfølge ham, siger Kristian Hald.

Hans Luunbjerg ønsker ikke at kommentere på politianmeldelsen.
Hans Luunbjerg ønsker ikke at kommentere på politianmeldelsen.
Foto: TV 2 Fyn


Eksborgmesterens virksomhed Kerteminde Biogas ApS har gennem længere tid været i vælten, og blev for få måneder siden politianmeldt to gange af Kerteminde Kommune for forhold, som ikke er blevet uddybet offentligt. 

Sagen helt kort


Kristian Hald oplyser til TV 2 Fyn, at han stort set siden første politianmeldelse har været i dialog med en advokat med henblik på at undersøge, hvorvidt Hans Luunbjerg kunne stilles til ansvar personligt. 

- Udgangspunktet i miljøbeskyttelsesloven er, at man politianmelder virksomheden, som Kerteminde kommune har gjort. Men der er også en klar paragraf i loven, hvor der står, at hvis det, der er sket, er gjort bevidst, så skal ejeren også politianmeldes, forklarer han til TV 2 Fyn.

Kristian Hald har bedt politiet om at vurdere om der er baggrund for at rejse tiltale direkte mod Hans Luunbjerg.
Kristian Hald har bedt politiet om at vurdere om der er baggrund for at rejse tiltale direkte mod Hans Luunbjerg.
Foto: Ken Petersen

quote Det er svært at kritisere Kerteminde Kommune i den her sag, for de har søgt rådgivning ved advokatfirmaet Horten.

Kristian Hald


TV 2 Fyn har taget kontakt til Hans Luunbjerg. Han oplyser, at han endnu ikke har modtaget politianmeldelsen, og derfor ikke ønsker at kommentere på sagen. 

Ingen kritik af kommunen

Allerede da den første politianmeldelse blev sendt af sted af Kerteminde Kommune, undrede det Kristian Hald, at man ikke stillede eksborgmesteren til ansvar personligt, så derfor søgte han rådgivning ved en advokat.

- Jeg har stillet direktionen (i Kerteminde Kommune, red.) samme spørgsmål, og de henviser videre til advokatfirmaet Horten, og før sommerferien stillede jeg dem spørgsmålet, og fik et vagt svar, og derfor er jeg gået videre med det selv, forklarer han. 

Men selvom byrådsmedlemmet vælger at gå skridtet længere end Kerteminde Kommune, mener han ikke, at det er berettiget at rejse kritik af Kerteminde Kommune, for deres måde at håndtere sagen på. 

Det er biogasanlægget her, som er omdrejningspunktet i sagen.
Det er biogasanlægget her, som er omdrejningspunktet i sagen.
Foto: TV 2 Fyn


- Det er svært at kritisere Kerteminde Kommune i den her sag, for de har søgt rådgivning ved advokatfirmaet Horten. Jeg synes ikke, at advokatfirmaet har levet op til det ansvar, de har haft, forklarer han. 

TV 2 Fyn har uden held forsøgt at få en kommentar fra advokatfirmaet fredag formiddag.

Skal skifte hænder

Den personlige politianmeldelse kommer altså få måneder efter Kerteminde Biogas blev politianmeldt to gange af Kerteminde Kommune. En anmeldelse, der ifølge miljøtilsynsloven oftest ender i bødestraf.

Siden er Kerteminde Biogas ApS blevet taget under rekonstruktion for at undgå en konkurs

- Rekonstruktionen følger sin plan, som vi fik vedtaget af stort set samtlige kreditorer. En del af den plan er, at anlægget skal sælges, forhåbentligt inden årsskiftet, oplyser rekonstruktør Preben Jakobsen, der er partner i advokatvirksomheden Gorrissen og Federspiel. 

Følger politianmeldelserne den nye ejer?

- Både ja og nej. Anmeldelserne er af selskabet, så hvis der kommer en bøde, vil det figurere som et krav mod selskabet, på lige fod med andre kreditorkrav. Det skal dækkes af købesummen.

Hvordan fungerer det, hvis en eventuel straf først bliver udmålt efter salget af anlægget?

- Helt lavpraktisk beder vi alle om at opgøre deres krav per given dato, og det er dem, vi betaler. Hvis vi har kreditorer, vi har kendskab til, som ikke har indgivet krav, så kunne en model være at reservere penge indtil deres krav kan opgøres. Det får altså ikke direkte konsekvenser for en ny ejer, forklarer Preben Jakobsen.

Rekonstruktøren oplyser, at flere mulige købere og investorer har meldt sig på banen - også selvom man stadig mangler klarhed over tilladelserne til biogasanlægget. 

TV 2 Fyn spurgte Hans Luunbjerg, hvordan han forholder sig til politianmeldelserne af hans virksomhed.

- Det må vi tage, som det kommer, svarer han og tilføjer, at han ikke ønsker at kommentere yderligere. 

Oversigt

    Oversigt