Jan ærgrer sig: Søns fodbold-gave ryger i vasken efter EM-lodtrækning
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det skulle have været en af de helt store sportsoplevelser, men nu må Jan Kristensen og sønnen Kasper se i øjnene, at det ikke kommer til at ske.
Jan Kristensen og hans søn Kasper havde glædet sig i halvandet år til at se Danmark spille mod Belgien i Parken i juni, men søndag formiddag måtte de vinke farvel til den drøm.
Da trak man nemlig lod blandt de 5.000 billetter, som var solgt igennem landsholdets fanklub. Kun 2.100 af dem må komme med, og det blev altså ikke Jan Kristensen og sønnen.
- Det kunne ikke være mere surt, siger fodboldfanen fra Kerteminde.
Sønnen Kasper havde foræret faren billetterne i hans 60-års fødselsdagsgave. Han havde fået dem via sit medlemsskab i herrelandsholdets fanklub.
Axelsen om udligning af stor bonusforskel:
- De knokler mindst ligeså meget som os
Den fynske stjerne er bare én i en række, der mener, at den store forskel på bonusserne var mærkelig.
Når danske atleter til sommer vinder medaljer til Danmark, får de det samme, hvad end der er tale om OL- eller paraatleter.
For fem år siden fik danske OL-atleter dobbelt så stor medaljebonus som deres kollegaer ved de paralympiske lege (PL). En forskel, som fynske Viktor Axelsen og hans kollegaer mener er urimelig.
En guldmedalje for en OL-atlet var for fem år siden for Team Danmark 100.000 kroner værd, mens en paraatlet kunne se frem til 50.000 kroner.
Det var Elsass Fonden så uenig i, at den gik ind og udlignede forskellen. En forskel, der siden er blevet fjernet fra Team Danmarks side, således at atleterne ved OL og PL i 2021 får den samme medaljebonus.
At der overhovedet har været en forskel, undrer flere danske OL-atleter, TV 2 SPORT har talt med. Herunder fynske Axelsen:
- Jeg synes, det er en rigtig god ide (at der er udlignet, red.). De knokler mindst ligeså meget for det som os, så det er helt på sin plads, siger Viktor Axelsen, der vandt OL-bronze i badminton i 2016.
Flere stjerner er enige
Han bakkes op af svømmer Jeanette Ottesen og håndboldspiller Henrik Møllgaard.
- Umiddelbart synes jeg det er fint. Ingen alarm for mig, det er bare fedt (at forskellen er udlignet, red.). Det er, ligesom kvinder og mænd burde være lige i alting. Man kan altid argumentere imod, men man skal også veje det op imod hinanden. Vi har det lettere i livet i forhold til PL-atleter. Det er faktisk på tide, siger Jeanette Ottesen, der ligeledes vandt en bronzemedalje i 2016.
Også Møllgaard mener, at det samme hårde arbejde bør afføde samme bonus ved medaljeoverrækkelse.
- De knokler lige så meget for at vinde medaljer til Danmark, som vi gør, så det kommer egentlig bag på mig, at der overhovedet har været en forskel.
PL-atlet: Burde have gjort det i 2016
En af de atleter, der potentielt kommer til at mærke forskellen, er atletikudøveren Daniel Wagner.
Han har vundet flere PL-medaljer i 2012 og 2016, og også for ham vækker det undren, at forskellen først bliver udlignet i år.
- Jeg synes, det var på tide, at de kom til den afgørelse. Det er jeg selvfølgelig rigtig, rigtig glad for. De burde have gjort det i 2016, hvor det også var oppe at vende, siger Wagner til TV 2 SPORT.
- Jeg synes, det var en formalitet, at det kom på plads. Parasporten er vokset så meget og har vist så stærke sider, at det var på tide.
- Som atlet bruger man hele sit liv på et OL- og PL-eventyr, og der er rigtig mange udfordringer i begge lejre. Det med ikke at få den fulde anerkendelse, som sådan et beløb kan give, giver en øv-følelse, når man har lagt sig i selen og virkelig ofret rigtig meget for at få medaljen i hus.
Tidligere direktør forsvarede forskellen
Lone Hansen, der indtil februar i år var direktør i Team Danmark, slog tidligere fast, at man ikke kan sammenligne de olympiske og paralympiske lege - hverken i økonomi eller udbredelse.
Som eksempel nævnte hun, at der ved PL bliver uddelt 1600 medaljer til 4300 deltagere, mens der ved OL kun uddeles 918 medaljer til over 10.000 atleter.
Men i 2019 vedtog Team Danmarks bestyrelse så, at der i fremtiden skal være den samme bonus til de medaljevindende danske atleter, uanset om det er ved OL eller PL.
- Der er generelt sket en kæmpe udvikling i parasporten, og samtidig synes vi bare, det er en naturlig udvikling, at OL- og paraatleter får den samme bonus. De knokler hver dag. Det er hverken nemt at være PL- eller OL-atlet. Der skal rigtig meget til, og derfor er det også naturligt, at de får den samme medaljebonus, hyldest og hæder, for det fortjener de, siger Christian Blomgreen, der er kommunikationschef i Team Danmark.
- I Team Danmark har vi også haft stort fokus på at løfte parasporten i stærkt samspil med Parasport Danmark. Vi har også løftet dem i det, der hedder støttekoncept og strategisk prioritering. For eksempel har vi målbeskrivelser, som vi har i almen idræt. Det er nyt, og medaljebonussen skal også ses i det lys.
- Nu er der så truffet en principiel beslutning i Team Danmark om, at vi sidestiller OL- og PL-medaljevindere fremadrettet. Fonden er med på vognen igen i Tokyo, og det er vi rigtigt glade for. Vi samarbejder med alle de virksomheder og fonde, som er med til at bakke op om eliteidrætten i Danmark.
Da det blev meldt ud fra UEFA, at det ville være tilladt for nogle publikummer at se kampen, var far og søn fulde af håb.
- Vi hvilede i, at vi blev sikret via fanklubben. Så er man der jo ikke kun til de store kampe, men står der også, når vi spiller mod Norge eller Luxembourg, siger Jan Kristensen.
Ud over de 2.100 fanklub-billetter, er 13.100 billetter solgt af andre veje.
Sammen om landsholdet
Jan Kristensen er fan af OB og sønnen af Brøndby. Derfor er landsholdet, noget de er sammen om.
Den skuffede fodboldfan siger, at han havde ønsket, at DBU havde kæmpet hårdere for flere billetter til dem i fanklubben.
Er det ikke ok, at man ikke går ind og laver en værdibaseret prioritering af billetterne?
- Jo, det er rent egoistisk. Det er bare, når man er en del af dem, som er der ved alle kampene og ikke kun de store, så ville det have været rart at kunne komme med.
Han siger, at det havde været det største at stå sammen med sin søn i Parken.
Afsted som syvårig
Den første landsholdskamp, som Jan Kristensen tog sin søn med til, var, da han var syv år.
At have set Danmark imod Belgien side om side med en nu 30 år gammel søn havde været stort.
I stedet kommer det til at foregå hjemme i sofaen.
- Det er endimensionelt at sidde og se det på fjernsyn, og det bliver langt fra den oplevelse, vi havde regnet med, siger Kristensen.
Han og sønnen har dog planer om en anden kamp, som også kan blive en stor Parken-oplevelse.
Stig kom i problemer efter nummerpladetyveri: Så trådte lokale til
Det var en ærgerlig situation, Stig Runeberg, der bor i Norge, pludselig stod i, da nummerpladerne på hans autocamper blev stjålet.
Hvis ikke flinke svendborgensere var trådt til, havde Stig Runeberg været nødsaget til at afkorte sin ferie og køre mod Norge.
Fredag morgen opdagede han nemlig, at der havde været langfingrede typer på spil i Svendborg. Nogen, der havde taget både forreste og bagerste nummerplade på hans autocamper.
Tømreren, der ellers er dansk statsborger, bor normalt i Norge. Han havde kørt sin veninde Laura til Danmark og havde planlagt at bruge lidt tid hernede og få besøgt sin mor.
- Jeg havde parkeret autocamperen inde i centrum, for jeg kommer fra Albertslund, og jeg havde ikke tænkt, der ville kunne ske noget i en by som Svendborg, siger Stig Runeberg.
Men pladerne var altså væk, da han kom ud til autocamperen fredag morgen, og det har sat ham i en lidt prekær situation.
For hvis ikke han kunne finde en privat grund, hvor han kunne stille sin vogn, havde han været nødt til at køre mod Norge.
Derfor var det heldigt, at der var nogle flinke mennesker, som trådte til, efter veninden Laura havde forklaret situationen i en gruppe for svendborgensere på Facebook.
Husk de gode
Her var der nemlig flinke folk, som trådte til for at hjælpe.
Stig Runeberg fik lov til at låne et lille stykke jord, hvor han indtil videre har parkeret sin pladeløse autocamper.
- I sådan en situation skal man huske sig selv på, at for hver skurk er der ti gode mennesker, siger han.
Desværre er det trods hjælpen stadig en besværlig situation, han står i.
Han skulle først melde tyveriet til det norske politi, som efter tre dage så giver ham en kvittering på tyveriet. Derefter vil han kunne anmode om nye nummerplader, som så skal sendes til Stig Runebergs norske tante, som så ville kunne sende dem til ham.
- Jeg er lidt i en mærkelig venteposition lige nu, siger den nødstedte Runeberg.
Han kommer derfor med en opfordring.
- Jeg håber, at det måske bare er nogle fulde unge mennesker, som har taget dem, og at de lytter til deres dårlige samvittighed og leverer pladerne tilbage.
Han mener i hvert fald, man skal tænke sig om to gange, inden man parkerer inde i centrum af en by. Selv en på størrelse med Svendborg.
Oven på oplevelsen med tyveriet skal Stig Runeberg nu finde ud af, om han skal tilbage til Norge med det samme, eller om det kan lade sig gøre at holde lidt ferie.
Selvom det måske ikke blev den frie ferie, han havde regnet med.
- Vi har snakket om, at vi skal ind og se Danmark spille mod Skotland i Parken. Det er en ringe trøst, men trods alt en trøst.
Hos DBU er man også ked af, at der er så få billetter til fansene.
- For at være helt ærlig er jeg i chok over, hvor få billetter vi får. Det er noget rigtig møg - og det er ikke til at bære, at så mange fanklubmedlemmer får annulleret deres billet, skriver fankoordinator fra DBU Jan Hagen i et opslag på Facebook.
Jan Kristensen og sønnen Kasper får nu deres penge refunderet.